Skocz do zawartości
peterchen86

Temperatury Ryzen 7 7800X3D

Rekomendowane odpowiedzi

@Send1N @skunRace @galakty A620 + 7800X3D + OC? Czemu nie :E Ludzie kupują jakieś x670 z generatorami a tu płyta za 1/4 robi to samo :rotfl: 

ooQDJQb.png

tS7F78N.png

• Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Pentium D Tutaj jeszcze lepiej, bo testuje nawet A620 + R9 7950X3D :E

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie -30 curve opt cb23 78 stopni max z liquid freezerem III 360 więc chyba całkiem spoczko.

Pytanie z innej beczki bo płyta [x670e msi tommahawk]soc voltage ustawia z automatu na 1.3v z włączonym expo. Obecnie skręciłem na 1.25v ale pytanie jakie są zdrowe wartości dla tego napięcia ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na tej płycie mam ustawione vsoc na 1.2v. Niestety proc mi chodzi stabilnie na -20 co prawda przejdzie r23 na -35  i da radę nawet pograć ale z czasem i tak się wysypie nawet na pulpicie😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wam się chce to z SOC schodźcie ile się da do momentu utraty stabilności bo można urwać nawet 5W z całkowitego poboru przez procesor :E ja u siebie na 5800x3d zszedłem do 0.975v i wszystko jest stabilne od kilku miesięcy z ramem 4x3800mhz a na wcześniejszych prockach na tej samej mobo i z tym samym ramem musiałem zawsze dawać powyżej 1.1v dopiero x3d to zmienił, jak płyta wali powiedzmy 1.3v to jest szansa że można zejść sporo niżej wtedy procek może mieć kapinkę lepsze zegary w benchmarkach zawsze to na + 8:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie o co tutaj chodzi. Kupiłem 7800x3d i połączyłem go z thermalright phantom spirit 120SE argb. Na pulpicie temp ok 51-54 stopnie przy ~700rpm, daje max rpm czyli jakieś 1600 i temperatura ani nie ruszy w dół... robię minimalne rpm ~300 i to samo. Sprawdzane w hwinfo64 i hwmonitor. Ten procek tak ma ? Czy coś z chłodzeniem ? Może nie dolega ? Obudowa spc vtg4 3x120 stella front 1x120 stella tyl i 1x140 fluctus góra. W grach potrafi dobić do 81stopni w takim apex legends np w c23 dobija 85 bo tyle ustawiłem w biosie i co-20. Proszę o odpowiedź czy to normalne że nie mogę go bardziej schłodzić w idle nawet jak dam wszystkie wiatraki na 100% 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten procek tak ma🙃

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obrotów to nawet jakbyś dał 5000rpm to nic by to nie dało na aio jest to samo już od ZEN2, transfer ciepła do odpromiennika jest lipny i wysoki rpm prawie że nic nie zmienia bo jest problem z nagrzaniem radiatora czy cieczy :] natomiast co do bezczynności to te +50c to troche za dużo się wydaje chyba że jednak coś "mieli w tle" sprawdz czy masz 0 czy tam 1% użycia cpu przy tych 50 stopniach

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek na 0% a temp 51-54, kiedy pobierałem gierkę na steam to procek miał ponad 60stopni, oprócz pobierania nie robiłem nic na kompie. Czyli wymiana tego chłodzenia na jakieś wodne to była by tylko czysta fanaberia? Wczoraj z ciekawości skręciłem rpm na chłodzeniu na maxa czyli pykało na 300rpm i puściłem c23 wynik był taki sam jak przy max rpm czyli 18.200pkt 😀 jutro planuje wymienić pastę na gpu (skończyła się gwarancja) na ptm7950 i przy okazji dam też ten plaster na cpu i zobaczę czy coś to pomoże. Pytanie czy mogę dać ten plaster na cpu pomijając te fikuśne wycięcia na procku ? 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodzenie wodne napewno coś poprawi u mnie z noctua u12a miałem w r23 temp. 80-89 a na wolnym 78-81 i w grach czy na pulpicie też jest zdecydowanie mniej ale wiadomo też jest różnica w cenie no i też zmieniłem na większą obudowę co też pewnie pomogło 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, BAXIU napisał:

Wczoraj z ciekawości skręciłem rpm na chłodzeniu na maxa czyli pykało na 300rpm i puściłem c23 wynik był taki sam jak przy max rpm czyli 18.200pkt 😀

Normalne właśnie o tym pisałem, na 5800x3d mam to samo i na wcześniejszych ryzenach też taki efekt, robiłem też test z całkowicie wyłączonymi wentylatorami na chłodnicy i temperatura była wyższa o 2 stopnie niż na sztywnych 1200 :E różnicę zauważalną między pasywną pracą a jakimiś obrotami widać dopiero jak reszta pc jest obciążona a nie sam procesor bo wtedy ciepło z karty leci do góry a w samym cinebenchu sam procek jest obciążony a reszta leży odłogiem i w jednym przelocie nawet ciecz się nie nagrzewa przez ten lipny transfer ciepła (oba węże są zimne) dopiero jak puścisz na dłużej powiedzmy 30min to coś tam się zaczyna dziać (jeden wąż zaczyna być cieplejszy) wtedy już widać różnicę przy włączonych wentylatorach względem pasywnej pracy :] 

PTM na ihs niczego nie wniesie a może być nawet gorzej, ten pad robi robotę na gołych rdzeniach.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę potwierdzić, mam 5700x czyli wyraźnie chłodniejszy proc. U mnie też w idle temperatury raczej wysokie - 40-50C - na navisie f240 - w stresie już zdecydowanie spokojniej, bo nie przekracza mi 62-63C na domyślnych ustawieniach. Po o/c dobija do 70C. Dopiero jak ustawię na chłodnicy 1300-1400 obr temperatura nieco spada, ale to zwyczajowo maks do 38C - niżej na tym procesorze nie widziałem :/ 

ponadto, co mnie zaskakuje do dzisiaj - czujniki podają tak zróżnicowane temperatury na CPU, że np. bios czyta temp idle na 60C, ale już hwinfo z czujników CPU jak i czujników indywidualnych rdzeni o 15C niżej. 

Jak ustawię profil cichy to wentylatory na AIO kręcą się z prędkością 300-500 obr i wg czujników hwinfo idle wtedy kręci się wokół 45C, ale znów w UEFI widzi 60C. Jaja jak berety :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W uefi masz większe obciażenie niż w idle i niektóre "oszczędzacze energii" nie działają dlatego tak jest mimo wszystko 60c w biosie to też dużo :E nigdy nie widziałem 5 z przodu a w idle bez żadnej przeglądarki w tle mam poniżej 40 na 5800x3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem tego ptma na ihs i jest znaczna poprawa. Idle 38stopni w r23 max 82 stopnie. Na razie jestem zadowolony. Ps na grafice też ponad 10stopni zjazdu temperatur a na hot spocie aż 15 stopni. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie bequiet Shadow Rock Slim 2:

7800-X3-D-Cinebench-R23.jpg

Na razie bez CO. W Cyberpunku 65-70 stopni. Naprawdę śmiać mi się chce z ludzi, którzy kupują AIO do tego procesora. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co masz za ustawienia bo ja na noctua u12a miałem ok 75 stopni także te Twoje 65- 70 stopni jakoś do mnie nie przemawia. Wszystko zależy od ustawień, u mnie po zmianie chłodzenia na aio temperatury w cp2077 spadły o 8 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Największe znaczenie to ma stopka chłodzenia na tych prockach transfer cieplny leży czy tam będzie chłodnica 240 czy 420 to różnicy w temperaturze nie ma żadnej to samo czy tam będzie jedna wierza czy dwie itd, stary gelid phantom to jedno z najlepszych chłodzeń na ryzeny a ogólnie to nie jest jakieś wybitne chłodzenie, arctic z offsetem w wersji 240 też radzi sobie lepiej niż nie jedno aio 360 czy 420 :] 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja zastanawiam się nad kupnem tego chłodzenia Cooler Master MasterLiquid 360 Atmos, jest wydajne i ciche, Ale podobno ma delikatnie stożkową podstawę i nie wiem czy to nie wpłynie negatywnie na temperatury 

Edytowane przez rafalus1982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.05.2024 o 08:14, Send1N napisał:

Największe znaczenie to ma stopka chłodzenia na tych prockach transfer cieplny leży czy tam będzie chłodnica 240 czy 420 to różnicy w temperaturze nie ma żadnej to samo czy tam będzie jedna wierza czy dwie itd, stary gelid phantom to jedno z najlepszych chłodzeń na ryzeny a ogólnie to nie jest jakieś wybitne chłodzenie, arctic z offsetem w wersji 240 też radzi sobie lepiej niż nie jedno aio 360 czy 420 :] 

Wice wersa... :) Finy gorące ? Nie, to po grzyba taki kloc na x3d ? Ile razy Send chcesz tłumaczyć ? Druga sprawa, to jak napisałeś sam montaż, jakość pasty, docisk, jakość rurek, itp a nie kilogram aluminium.

Zawsze pytać, czy radiator mocno się nagrzewa.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pytanie jak obniżyć te skoki temperatury na tym procesorze bo w grze trzyma stabilne 60 stopni ale potrafi skończyć nagle do 80 stopni i wrócić do tych 60 po chwili czy nawet zejść do 55 stopni 

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic z tym nie poradzisz, ten procesor tak ma. Może to też być powodem że podczas grania nadzwyczajnie ściągała się jakaś aktualizacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2024 o 04:57, voltq napisał:

Pytanie jak obniżyć te skoki temperatury na tym procesorze bo w grze trzyma stabilne 60 stopni ale potrafi skończyć nagle do 80 stopni i wrócić do tych 60 po chwili czy nawet zejść do 55 stopni 

Wyjąć CPU z socketu ;) 

Kiedy zrozumiecie że tak ma być? Gracie w gry czy w HWMonitor?

• Haha 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://community.amd.com/t5/gaming/ryzen-7000-series-processors-let-s-talk-about-power-temperature/ba-p/554629

Cytat

95 degrees Celsius is an absolutely safe temperature for Ryzen 7000 series processors to live in over the lifetime of the product

95 degrees Celsius is where these intelligent processors target when achieving maximum multithreaded performance

Problemem nie są skoki, które są po prostu zaprogramowane, procek próbuje być jak najbardziej wydajny aż o tych 95 stopni

Problem jest jak sobie ustawisz krzywą wentylatorów i maks obroty, ustawiasz tak żeby Ci odpowiadał ich hałas, jak Cię bolą oczy przy temperaturze ponad 80 stopni na CPU to nie patrz na ten wskaźnik bo dla AMD 95 stopni jest DOCELOWĄ TEMPERATURĄ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w CB23 trzyma do 80 stopni i skoki są do 80 stopni to jest bardzo dobrze i nie ma co myśleć, dopiero jak leci powyżej 85 to bym się przyjrzał czy nie traci efektywnego taktowania i L3, bo przyjdą upały i może być słabo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w upałach max do 80 skacze w grach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi