Skocz do zawartości
peterchen86

Temperatury Ryzen 7 7800X3D

Rekomendowane odpowiedzi

Testowałem akurat wczoraj 7500f z arctic freezer  36 argb i z palcem w nosie ogarnia tego cepa a coś trochę droższego i ciut lepszego od perless assassina masz https://www.amazon.pl/Thermalright-wentylator-procesora-cieplowodów-technologia/dp/B0BTD4F6RY?th=1 gdybyś chciał - obecnie najlepsza opcja jeżeli chodzi o cena/wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Send1N napisał:

arctic freezer  36 argb

z tego co pamiętam on ma małą stopkę i nie zakrywa całego  procka ? tak jest na AM4, to chyba na AM5 tym bardziej. Ale faktem że daje radę, tym bardziej jak kosztował 80zł na amazonie

ten assassin wydaje się być bardzo podobny do gelid phantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma znaczenia skoro na ryzenie też jest lepszy od fery 5 a oba są w podobnej cenie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.08.2024 o 15:38, Chattab napisał:

Lian Li O11 Vision

Wygląda spoko ale jak nie ma opcji montażu GPU wertykalne to odpada na starcie. Nie po to kupuje się budę "na pokaz" gdzie wszystko widać żeby GPU mieć w poziomie IMO. To już lepiej Hyte, i riser w zestawie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phantom Spirit SE był ostatnio na aliexpress za 160zł (PA za ~130). 7950x3D z 137W PPT 88C*C w CB23, 35700 pkt i zegar na 4,8GHz, pierwszy wentylator mam podniesiony kilka cm nad pamięcią. W porównaniu do fery +2 000 pkt więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie jakiś pomysł na obniżenie temperatur w ryzenie 7800x3d ? Mam navisa 240 i zrobiłem UV -30 i temperatury w idle są 44 ze skokami do nawet 55. W cine24 procek osiąga 85 stopni a podczas gry we farcry stale ma 83+ temperatury. Pomoże ktoś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co obniżać? Tak to działa, max temp 89 i wyciągasz ile się da z procesora.

Jeśli chcesz obniżyć to ustaw limit PPT, najprościej i najszybciej. Odpal Cinebencha i sprawdź do ilu dobija PPT w HWmonitor, jeśli będzie to 130W to ustaw 120 i sprawdź jeszcze raz.

W biosie zwróć uwagę w jakich jednostkach podajesz waty, niektóre płyty mają W inne mW, więc nie zapomnij o dodatkowych 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czego oczekujesz?

Obniż moc albo zmień chłodzenie na lepsze, jak zmienisz chłodzenie to procesor i tak będzie miał tą samą temperature bo będzie się wyżej wbijał. Tak działa AMD.

7950x3d miałem na ferze, teraz mam na phantom spirit, temperatura na obu chłodzeniach jest taka sama ale PS ma 2k więcej pkt w CB23.

Edytowane przez kekeke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stałe 83-85c z -30mv  podczas fc6 na navisie 240 to normalne nie jest, może piekarnik zrobił w budzie i karta tak podgrzewa od spodu chłodnicę że stąd takie wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

to jest sporo za dużo bo tak to mniej więcej wygląda u mnie 20240811-111526.jpg

Edytowane przez DarkeVo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.10.2023 o 14:41, JayDee napisał:

W C23 83 stopnie na AIO Corsair iCUE H150i ELITE CAPELLIX  360 skręconym na tryb quiet. 

W grach nie przekracza 65

1.15V -25 all core

Siema. 1.15v to ty ustawiłeś ręcznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobił ujemny offset -25 allcore i pewnie na jego sztuce na takim napięciu działa po tym zabiegu, ręcznie na x3d nie ustawisz.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.03.2024 o 12:50, sniper76 napisał:

Curve optimizer np takie -30 daje zjazd ok 150mV co już mało, który 7800X3D zrobi stabilnie, więc nie ma co cisnąć. Lepiej podłubać przy LLC i ustawić odpowiedni poziom :)  U mnie lata przy -20 i mam spokój ;) LLC chyba 6

Co to za opcja ta LLC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.03.2024 o 23:07, sniper76 napisał:

@Yedi

Dziala też przy -25 ale dla spokoju zdjąłem te 5 (25mV) nie robi to większej różnicy. Po za tym słaby bin, gdyż tylko dwa rdzenie mam SP 91, 93 a reszta od 84 do 87 jakoś tak. Przy SP powyżej 92 dla all cores są w stanie zrobić stabilnie -35 i być w miarę chłodne. Jak mnie naleci to może jeszcze podłubię przy CO 🤫

Gdzie odczytać jakie ma się rdzenie? I czy w takiej sytuacji nie lepiej robić UV rdzeni pojedynczo (o ile się tak da)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.08.2024 o 14:48, Miczu10 napisał:

Macie jakiś pomysł na obniżenie temperatur w ryzenie 7800x3d ? Mam navisa 240 i zrobiłem UV -30 i temperatury w idle są 44 ze skokami do nawet 55. W cine24 procek osiąga 85 stopni a podczas gry we farcry stale ma 83+ temperatury. Pomoże ktoś ?

Daj limit temperaturowy na te np. 80 stopni C. Lepsze efekty od PPT. Na tych ustawieniach pewnie będziesz miał wynik wyższy od stock w CB24, itp. :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.08.2024 o 14:48, Miczu10 napisał:

Taki urok przy takim stosunku wielkości krzemu z częścią obliczeniową, do ilości wydzielanej mocy na tym kawałku krzemu. By było chłodniej, to najprościej obniżyć moc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dam9an

LLC to Load Line Calibration.

Odczyt SP posiadają płyty Asus od Strix w górę. Ogólnie czym wyższa cyfra tym lepszy kawałek krzemu się trafił. Niby ma być chłodniejszy i mniej Vcore dla wysokiego zegara. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, sniper76 napisał:

@dam9an

LLC to Load Line Calibration

No ok ale na czym polega ta opcja? Jest sens coś tam grzebać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za płytę masz ?? 

Zawsze warto zerknąć 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PBO -30 i PPT 75W dobijało u mnie 82-83C, a w nic wymagającego nie gram  (D4 i FH5).

Dałem termal limit 75C i mam święty spokój.

HWInfo przy takim ustawieniu max PPT pokazuje 57W.

To chyba najszybszy sposób żeby go okiełznać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UV nie pomogło zejść poniżej 80C?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema

Kupiłem sobie Trylogię gier Mafia na steamie i jak odpalam trójkę to na moim ryzenie temperatury dobija mi do 82 stopni. Czy z tą grą jest coś nie tak czy z moim procesorem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta gra tak ma.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, someI napisał:

Ta gra tak ma.

Dziękuję. Na yt widziałem testy i też wysokie temperatury w tej grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.09.2024 o 21:37, Doamdor napisał:

UV nie pomogło zejść poniżej 80C?

PBO i PPT nie pomogło. Ale to takie piki np. w przegladarce czy przy uruchomieniu, kilkusekundowe. W grach oczywiście też.

Nie gram w benchmarki więc temp limit definitywnie rozwiązał sprawę. Cisza i temperatury to priorytet dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi