Skocz do zawartości
Stryfe

Zmiana procka na R9 5900x

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Pytałem już o to czy jest sens wymiany, ale ciągle przemawia do mnie aby zainwestować jeszcze w kończąca się już platformę AM4. Mam obecnie R5 5600x z kartą 3060ti.Wszystko siedzi na płytce Gigabyte B550 Aorus Elite v1. Chciałbym wymienić na R9 5900x zwłaszcza, że można go teraz dostać w atrakcyjnej cenie i zostać na AM4 jeszcze kilka lat wymieniając ewentualnie grafikę i zasilacz. I właśnie o zasilacz mam do was pytanie. Mam taki https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-focus-gx-550w-ssr-550fx-6352557/?gclid=CjwKCAiA6byqBhAWEiwAnGCA4GcuATTe_HkFm6fsC0DwXIHOYJNzWImYkbdZZuyjqQR3AKERkFourxoCtyoQAvD_BwE . Czy będzie on wystarczający na takie podzespoły? Zrobiłem test na https://outervision.com/power-supply-calculator i wynik jest na dole, ale zanim wywalę kasę to chciałbym ekspertów się zapytać co o tym myślą. 

https://zapodaj.net/plik-IFmjMlosqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wystarczy na luzie, pytanie do jakich zastosowań ten 5900x bo w podobnej cenie masz 5800X3D, jak pod gry to zdecydowanie ten drugi lepiej kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Send1N napisał:

Zasilacz wystarczy na luzie, pytanie do jakich zastosowań ten 5900x bo w podobnej cenie masz 5800X3D, jak pod gry to zdecydowanie ten drugi lepiej kupić.

Gry obciążające CPU (CS2,Valorant) i przygotowuje komputer do pracy w programach typu AutoCad. Chłodzenie Fortis 5 z dwoma wentylatorami wystarczy pod R9 5900x/R7 5800x3D?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy, z jednym też, doplata do tego z dwoma jest bez sensu bo to nic nie daje (jeżeli jeszcze nie masz a pytasz) jak wybierzesz x3d to i tak pasuje zrobić UV bo na każdym chłodzeniu bez tego się dosyć grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Stryfe napisał:

Gry obciążające CPU (CS2,Valorant) i przygotowuje komputer do pracy w programach typu AutoCad. Chłodzenie Fortis 5 z dwoma wentylatorami wystarczy pod R9 5900x/R7 5800x3D?

Wymieniaj 5900x to świetny procesor , wystarczy jeszcze na kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Send1N napisał:

x3d jest ciężej schłodzić i poza większą  pamięcią podręczną 100mb nie wnosi nic .

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Krystian79PL napisał:

x3d jest ciężej schłodzić i poza większą  pamięcią podręczną 100mb nie wnosi nic .

Czy zestaw który masz w opisie profilu jest aktualny? Jakie temperatury masz na tym procku przy tym chłodzeniu BQ ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Krystian79PL napisał:

aha :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.11.2023 o 21:15, Stryfe napisał:

Czy zestaw który masz w opisie profilu jest aktualny? Jakie temperatury masz na tym procku przy tym chłodzeniu BQ ? 

Tak , do chłodzenia zamontowany 2 wiatraczek taki sam , CO -30 dodatkowo obniżone napięcie , 75c nie przekracza, stabilny jak skała .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie nr 1. Co znaczy "atrakcyjna" cena ? Ja kupiłem outleta za 950zl, to według mnie była atrakcyjna cena. 

Jak masz dać 1300-1400zl za 5900x to szczerze mówiąc strzał w kolano. 

Według mnie na dziś dzień, lepiej sprzedać co masz, wziąć ryzena 7500f/7600+ płytka b650 jakaś podstawowa (600-700zl) do tego 2x16gb ddr5 (lexar ares 469zl), i masz świeży sprzęt, o wydajności ryzena 5800x3d, z czasem możesz sobie wrzucić ryzena 7800x3d, lub ryzena 8xxx.

Według mnie inwestowanie na dziś dzień w am4 to jest mijanie się z celem . Płytę pewnie odsprzedasz za jakieś 400zl, może ciut więcej, ryzen około 500-550zl ,ram nie wiem jaki masz, ale jak nie na Samsungu to 150-250zl (16/32gb) odzyskasz.

Wiec masz odzysk minimum 1000.

Kupujac 5900x za 1400zl musisz dopłacić 850zl, koniec końców, licząc odzysk z Twoich gratów+ dokładka do procka, wychodzi jakoś 1850zl, za 60zł więcej masz nowy sprzęt, który powinien przyjąć parę generacji procesorów. 

Nowa platforma wychodzi 

850+600+459= 1910zl .

A 5900x nie daje jakiegoś sporego kopa w grach w porównaniu z 5600x. Różnice jakieś są, ale nie są one warte takiej dopłaty. Inna bajka, jak byś pracował na takim cpu. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pomijam opcję przejścia na AM5 bo nie mam doświadczenia Ale z perspektywy osoby która posiadała zarówno 5900x jak i 5800x3d.

Jeśli głownie grasz to 5800x3d, wzrost wydajności był zauważalny nawet gdy miałem RTX3070. Natychmiast można było odczuć większą płynność rozgrywki zwłaszcza jeśli chodzi o minimalne FPS

Jeśli głównie zajmujesz się pracą wielowątkową to 5900x będzie spoko rozwiązaniem ale przyrost wydajności w grach względem 5600x będzie marginalny.

Na twoim miejscu zobaczył bym jaka jest różnica w wydajność w interesujących Cię programach pomiędzy 3D a 5900x i w zależności co jest ważniejsze dla Ciebie zadecydował. Jak już przeanalizujesz aspekt wydajności weź pod uwagę cenę i czy potencjalne dopłaty są warte zachodu

Dodatkową opcja przejścia na AM5 tez jest warta rozważenia

Edytowane przez koniu22
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Też od jakiegoś czasu poluję na 5900x lub 5800x3d jako upgrade z 3600x. Kupiłem mój zestaw jak wyszedł i miał być na lata, płyta miała być na przyszłość dlatego chcę kupić coś co wystarczy jeszcze na parę lat bez zmiany platformy. Może do wypuszczenia nowej AM6. W Twoim wypadku dopłacanie z 5600x do 5900x nie ma sensu lepiej zmienić na AM5.

Edytowane przez nakano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko 5800x3d, 5900 jest bez sensu, chyba że oprócz grania potrzebujesz do jakieś pracy to wtedy jeszcze jest sens pójścia na kompromis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Używam do grania jak i do pracy w programach CAD. Zazwyczaj parę programów jednocześnie.

A co ma sens? Kupić nowy zestaw z 7600 za 2360zł bo tyle wychodzi na dzień dzisiejszy i to na najtańszej płycie b650 w Media.

Procesor AMD Ryzen 5 7600X - 1 107 , 00 

Ceny poszły do góry. Ile odzyskam z mojego sprzętu 700-800zł? No i jeszcze muszę go sprzedać.

5900x w outlecie kosztuje 1250zł kurczę zawsze jest jakieś ALE

Edytowane przez nakano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie masz parcia na tyle rdzeni to na obecną platformę 5800x3d a jak nowa to zamiast 7600x 3 stówki tańszy 7500F - to jest ten sam procek tylko nie posiada integry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Send1N napisał:

Jak nie masz parcia na tyle rdzeni to na obecną platformę 5800x3d a jak nowa to zamiast 7600x 3 stówki tańszy 7500F - to jest ten sam procek tylko nie posiada integry.

ryzen 9 jest lepszy pod każdym względem , ale by miał tanio niech kupi 5800x , do gier i do programów tez się nada . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W grach x3d zamiata każdego innego ryzena na am4 a nawet potrafi być lepszy w niektórych tytułach od modeli am5 (bez 3d cache) więc chyba nie pod każdym :] 

5800x też nie ma sensu od kiedy na rynku jest tańszy 5700x

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Send1N napisał:

W grach x3d zamiata każdego innego ryzena na am4 a nawet potrafi być lepszy w niektórych tytułach od modeli am5 (bez 3d cache) więc chyba nie pod każdym :] 

5800x też nie ma sensu od kiedy na rynku jest tańszy 5700x

zamiata , czyli jak mam w ulubionej gierce 120fps na r9 a 135fps na x3d to naprawdę pogrom , od 100fps w górę dla mnie niema to znaczenia,  do pracy x3d no cóż ...? Pogrom to on robi ale z chłodzeniami :)

• Confused 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

skok jest na tyle duży co między generacjami ile byś chciał :> to nie gpu że 20% przyrostu jest nędzne, przecież jak gra dobrze ogarnia 3d cache :E chyba jakieś podrobione testy oglądałeś, miałem 5600x a teraz 5800x3d i potrafi być 25% lepiej. 5800x/5900x w grach nie wnosi natomiast nic.

BTW jak masz w pewnych miejscach przykładowo 60 a 75 to już jest różnica nie 🤔

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Send1N napisał:

skok jest na tyle duży co między generacjami ile byś chciał :> to nie gpu że 20% przyrostu jest nędzne, przecież jak gra dobrze ogarnia 3d cache :E chyba jakieś podrobione testy oglądałeś, miałem 5600x a teraz 5800x3d i potrafi być 25% lepiej.

Ustaw swego x3d na 4.9ghz i pokaż wynik w cine23, jest to niemożliwe prędzej ci komp wybuchnie .

Edytowane przez Krystian79PL
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież 5900x w r23 ma zegar w okolicach 4450mhz, więc jakie 4.9 ? Jak masz manual 4.9 to gratuluję sztuki 0.01% na świecie, co robi takie zegary :]

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie HU zmanipulowało wyniki i x3d do gier siedzących na cpu nic nie wnosi 🤭moge wymienić z pamięci tytuły których tu nie ma w których jest konkretny boost np hunt showdown w którego sam gram, escape from tarkov, microsoft flying simulator, cs 2 ... o low fps nie wspominam nawet bo to raczej wiadomo że im więcej tym lepiej :E 

293df11dc3357.png

802044d60df99.png

ddd93ee3049a5.png

836a4529fdf7b.png

c01f35e78b503.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że dalej posty znikają , prawda boli fanboyow modlących się do swoich komputerów , to forum już dawno zeszło na psy .

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post zniknął bo zacytowałeś ten nad sobą i piszesz bzdury ;)

Ja akurat go widzę, więc odpowiem...testy CPU się robi tak, żeby limitem nie było GPU, stąd nie ma co patrzeć na różnice wydajności w 4k gdzie jest tym limitem i patrzy się na 1080p gdzie jest nim CPU ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi