Skocz do zawartości
Razzim

Lenovo Legion 7 Slim 2023 - problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, proszę o pomoc, jeśli ktoś miał podobne przypadłości. Przyszedł do mnie Legion 7 Slim bez systemu ale za to z 2 problemami. 

1 - nie działał trackpad w biosie - zaczął działać po instalacji wszystkich sterowników, niemniej WTF. Miałem co najmniej kilkanaście laptopów w rękach i w każdym trackpad działał od początku przynajmniej w instalatorze windy. To normalne?

2 - nie działają głośniki na win10 - i tu już jest mniej różowo. Sterowniki zainstalowane, reinstalowane, urzadzenie niby widoczne, ale absolutnie 0 dźwięku z głośników. 

Jest to jakiś znany problem? W internecie znalazłem tylko baity w stylu "odpal rozwiazywanie problemów Windows" albo całkiem "no elo to nie działa, podepnij sobie zewnętrzne głośniki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj identyfikator sprzętu urządzenia dźwiękowego

trackpad w biosie ma prawo nie działać bo zwyczajnie nie ma załadowanego drivera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Send1N napisał:

Podaj identyfikator sprzętu urządzenia dźwiękowego

trackpad w biosie ma prawo nie działać bo zwyczajnie nie ma załadowanego drivera

Też nie spotkałem się z laptopem, w którym by nie działał. To jak mysz, w biosach uefi musi działać, działałą przecież wszystkie na 2.4ghz bo porty usb są aktywne. 

Obstawiałbym ciachnięty bios - warto spróbować przeflashować najnowszą stabilną wersją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pytanie czy bezprzewodowa mysz działa czy tylko taka po kablu w tym czasie :]

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do myszy to miałem farta że akurat miałem dongla od myszy, który zadziałał. Jeszcze większego farta miałem że akurat miałem pod ręką modem ethernet pod usbc, bo nawet wifi nie załapało po instalacji windy :D A normalnego portu ethernet nie ma.

Odnośnie identyfikatora sprzętu dla Realtek High Definition Audio(STT), to są dwa i oba zaczynają się od INTELAUDIO, a potem losowe znaczki. Chcesz oba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

pokaż screena z menedżera urządzeń z zakładki z dźwiękiem, spotkałem się już z takim sprzętem że mimo że sterowniki były zainstalowane do obu i dwa urządzenia widoczne bez żadnego błędu wykrzyknika itp to dźwięku nie było i pomogła wtedy zmiana wersji sterownika :E ale to był chiński twór kiano jakby tu były takie jaja to masakra

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Send1N napisał:

Pytanie czy bezprzewodowa mysz działa czy tylko taka po kablu w tym czasie :]

Po donglu zawsze działa, bo dla biosu to jest sprzęt przewodowy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Razzim

i jak? urządzenie odtwarzające masz wybrane odpowiednie? na słuchawkach po wpięciu jacka masz dwięk? realtek często ma problem z automatycznym przełączaniem po ich wpięciu/wypięciu jak ze sterami jest bajzel i trzeba to robić ręcznie (przynajmniej kilka razy takie coś miałem więc może i tutaj jest podobnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://imgur.com/a/J7cseyP

Tłok w tym managerze urządzeń niezły.

Na słuchawkach po jacku też nie da się nic usłyszeć. Uaktywniłem wszystkie te urządzenia z nahimicami włącznie i żaden nie daje ani grama dźwięku. Coś tu jest grubo pochędożone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po HDMi masz dźwięk? Bo ja tam widzę windowsowe sterowniki zainstalowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Qrdello napisał:

A po HDMi masz dźwięk? Bo ja tam widzę windowsowe sterowniki zainstalowane.

Nie no windowsowe to nie. Winda nie instaluje swoich sterow nawet po restarcie. Wrzucam te ze strony Lenovo, po wyszukaniu ich po SN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Razzim napisał:

Nie no windowsowe to nie. Winda nie instaluje swoich sterow nawet po restarcie. Wrzucam te ze strony Lenovo, po wyszukaniu ich po SN.

To masz czy nie masz dźwięk przez hdmi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

wejdź w realtek audio (STT) > sterownik i pokaż screena jaka jest wersja, wrzuć też identyfikator sprzętu tego, wszystkie inne możesz testowo kliknąć prawym "wyłącz urządzenie" aby zostało tylko to potrzebne do odtwarzania dźwięku na głośnikach i słuchawkach..

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Send1N napisał:

wejdź w realtek audio (STT) > sterownik i pokaż screena jaka jest wersja, wrzuć też identyfikator sprzętu tego, wszystkie inne możesz testowo kliknąć prawym "wyłącz urządzenie" aby zostało tylko to potrzebne do odtwarzania dźwięku na głośnikach i słuchawkach..

Identyfikatory:

INTELAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0287&SUBSYS_17AA38B4&REV_1000
INTELAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0287&SUBSYS_17AA38B4

Sterownik: https://imgur.com/a/2WBPB7x

Co do dzwieku po hdmi chwilowo nie mam jak sprawdzic
Ok udalo sie sprawdzic, po hdmi jest dzwiek.

Edytowane przez Razzim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Spróbuj przez menedżer zmienić sam sterownik z tej paczki https://megawrzuta.pl/download/7c74d20cd65e0ac86e00a125e23e23c0.html na starszy wrzuciłem same stery z 2021 i 2022 bez zbędnego softu, wybierz opcję aktualizuj sterownik na realtek audio SST i po wypakowaniu wybierz ścieżkę do folderu.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Send1N napisał:

Spróbuj przez menedżer zmienić sam sterownik z tej paczki https://megawrzuta.pl/download/7c74d20cd65e0ac86e00a125e23e23c0.html na starszy wrzuciłem same stery z 2021 i 2022 bez zbędnego softu, wybierz opcję aktualizuj sterownik na realtek audio SST i po wypakowaniu wybierz ścieżkę do folderu.

Eh probuje wybrac z tego katalogu sterownik, ale winda mi caly czas sie rzuca ze nie chce.

https://imgur.com/a/FKsdn27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

pewnie dlatego że data jest nowsza tego co masz :E kliknij pozwól mi wybrać z listy na moim komputerze > z dysku > przeglądaj i wybierz z jednego z folderów które wrzuciłem, jak nie to odinstaluj urządzenie następnie daj prawym skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu (niech wyszuka urządzenie od nowa) i spróbuj wtedy zainstalować na czysto starszy z tej paczki.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Send1N napisał:

pewnie dlatego że data jest nowsza tego co masz :E kliknij pozwól mi wybrać z listy na moim komputerze > z dysku > przeglądaj i wybierz z jednego z folderów które wrzuciłem, jak nie to odinstaluj urządzenie następnie daj prawym skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu (niech wyszuka urządzenie od nowa) i spróbuj wtedy zainstalować na czysto starszy z tej paczki.

System windows nie moze odnalezc sterownikow  dla tego urzadzenia jak wybieram Twoj katalog

Co ciekawe teraz po odinstalowaniu glosniki sa widoczne jako Intel High Definition Audio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

czyli po usunięciu urządzenia i sterownika windows wyszukał urządzenie poprawnie od nowa i na standardowym sterowniku windowsowym też nie masz dzwięku rozumiem?

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Send1N napisał:

czyli po usunięciu urządzenia i sterownika windows wyszukał urządzenie poprawnie od nowa i na standardowym sterowniku windowsowym też nie masz dzwięku rozumiem?

Tak na standardowym też nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Send1N napisał:

wyłącz wszystko inne w zakładce z dźwiękiem w menedżerze urządzeń chwilowo (prawym wyłącz urządzenie na każde oprócz intel high definition audio) następnie spróbuj zaktualizować jeszcze na ten https://megawrzuta.pl/download/065251738bfa4a67c7ffd79460004f66.html

Jak wrzucam te stery to automagicznie nahimic tez sie pojawia. Dzwieku niestety wciaz nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak puścisz jakąś muzykę itp to te prostokąciki sygnalizują że "coś gra" mimo że nie słychać? powinny zmieniać kolor na zielony od dołu

56cbaccb9a688.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi