Skocz do zawartości
fazimodo87

Excel - liczenie wartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy jest ktoś wstanie podpowiedzieć jak wyliczyć ile razy występuje np. imię z kolumny x? 
Można oczywiście użyć ctrl + F i wyjdzie dana liczba, ale chodzi mi o jakaś formułę lub sposób który wyświetli wszystkie imiona (mam tego parę tysięcy) z kolumny x z ilością. 

Załącze podgląd, może lepiej to będzie mozna zrozumieć. 

55555.jfif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Formułą to LICZ.JEŻELI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, adashi napisał:

Formułą to LICZ.JEŻELI.

Tak, ale to wtedy pokazuje mi imię, które sam wskaże. Chodzi o to żeby wyodrębniło mi imiona z kolumny z imionami. 
Mam parę tysięcy imion w kolumnie i nie bedę w stanie każdego imiona wskazać, a nawet jeśli to byłoby to od groma roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Aha, no to w Analizie Danych jest też od razu gotowe makro, które generuje tabelę częstości, nazywa się bodajże Histogram, teraz nie mogę sprawdzić. Nie pamiętam czy generuje tabelę częstości zwykłych czy skumulowanych (wtedy będzie trzeba wygenerować kolejną kolumnę samodzielnie), ale sprawdzić można czy dobrze zadziała z danymi nienumerycznymi. Z tym że to się nie będzie samo aktualizowało, nawet jeśli zadziała, jeżeli ma się samo aktualizować to trzeba inaczej: kierunek Tabele Przestawne.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Opisywać mi się nie chce. Tu masz to zrobione najprościej i najbardziej intuicyjnie jak się da w wersji z tabelką przestawną. Jak na nią klikniesz to się wyświetli mniej więcej jak to jest zrobione. Da się też bez dorabiania kolumny z jedynkami (wtedy zamiast pola Suma ma być pole Licznik), ale jest więcej zachodu oraz wyższe prawdopodobieństwo wywrotek w szczególnych sytuacjach.

Używasz Wstawianie Tabela Przestawna, można też Polecane Tabele Przestawne.

5555.xlsx

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Tematy

• Odpowiedzi

• A może dasz całość, a nie wybrany fragment? https://uwaga.tvn.pl/reportaze/elektrownia-wiatrowa-niedaleko-domu-ls6696165 I co się dowiadujemy? Że wiatrak stoi 200 metrów od zabudowań, przez co szum wewnątrz pomieszczenia przekracza 60 dBA. W proponowanych ostatnio ustawach mowa o minimalnej odległości 300 metrów i to ma być uzależnione od wielkości elektrowni wiatrowej i jej mocy akustycznej. 100 metrów różnicy w odległości przy określonej mocy i wielkości wiatraka to jest bardzo dużo.  Ponadto ponoć urzędnik postawił go na swojej posesji podpisując sam decyzję w swojej sprawie i sąd unieważnił te decyzje środowiskowe. Choć fakt, zgodzę się, że prawo tutaj dziwnie działa, bo inwestycja została uznana za wadliwą prawnie, ale możliwość jej funkcjonowania/legalizacji można potwierdzić osobnym postępowaniem w Naczelnym Sądzie Administracyjnym. Tu trzeba prawo zmienić. Ogólnie polecam obejrzeć całość, żeby mieć szerszy ogląd na sprawę. 
    • Już niedługo niedaleko mnie zacznie działać kilkadziesiąt wiatraków, to wam napiszę jak to jest rzeczywiście z tym hałasem.
    • Któryś z Was dłubał coś w apce Quick CPU ?? 
    • Była już długa dyskusja na temat dysku w kieszeni USB zasilanego z USB. Mi w dwóch kieszeniach nie działało parę dysków SSD, a talerzowiec chodził bez problemu. Przy czym SSD miały na obudowie napisane max 5V 1,5A i 5V 2A, a ten talerzowiec jakoś 5V 0,5A. ... a teraz zerknijcie do specyfikacji ile maksymalnie mocy mają zadeklarowane standardowe porty USB (3.0 chyba jakoś 0,9A) i weźcie pod uwagę, że elektronika kieszeni też trochę potrzebuje. Tam jeden kolega pisał, że to co piszą na obudowie, to nieosiągane wartości i generalnie u niego wszystko działało w wszystkim. Ja sprawdziłem i mi nie działało "wszystko", bo i (wg. spec.) nie powinno.
    • A filmik powiedział, że w tym kraju do tego typu łamania prawa może dochodzić, i wtedy jak chodzi o biednych i zostawionych sobie samym ludzi, to nikt im nie chce pomagać. Ja mieszkam w niebogatej okolicy. Mam miejsce na wiatrak dość niedalego.  To już lepszy argument, ale to wygląda jakby ten duży na filmiku był napradę daleko. I co? I jajco. Teoretycy krzyczą, że nie ma żadnego hałasu, a tu praktyka i problem. Był, bo to stary film, ale nie sądzę, aby olewanie przepisów i łapówkarstwo się jakoś zmieniło przez ostatnie lata. Po pisuarii jak i obecnym nowym rządzie, spodziewam się, że zmiany jeśli będą, to na gorsze. Można by było zrobić przepisy konkretniej, żeby ryzyka hałasu niszczącego życie ludziom, nie było. No ale przypadkiem zapomnieli. Przypadkiem też był ten dziwny zapis o tym, że renowacje mają być robione ze starych części. Przypadkiem jest to coś, czym się zabrano zanim jeszcze nowy rząd zaczął działać. Same przypadki. No ale ja jestem szurem i nie rozumim.  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...