Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie odnośnie możliwości modernizacji mojego staruszka.

Generalnie nie chciałbym inwestować nie wiadomo ile kasy, ale wycisnąć jeszcze coś z tego zestawu. PC używam okazjonalnie, głównie do gier. Gram raczej w tytuły kilkuletnie i nie potrzebuje jakiś detali ultra HD+ coś tam

Moja obecna konfiguracja:

• CPU: Intel Core i5 3350P @ 3.10GHz
  • MB: MSI Z68A-G43 (G3) (MS-7750) (SOCKET 0)
  • SSD: Seagate Expansion SCSI Disk Device 1TB
  • RAM: 8,00GB Dual-Channel DDR3 @ 666MHz
  • GPU: Nvidia GF GTX 1650 Super
  • PSU: be quiet! Pure Power 11 CM 500W 80 Plus Gold
  • CPU AIO: SilentiumPC Spartan 5 120mm
  • MONITOR: Monitor BENQ GL2460 24
  • Obudowa: Zalman Z9 Plus

Z góry dziękuje za wszystkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak SSD nie masz to do dołożenia SSD na gry i system.

Jak tanio i bez zmiany platformy to:

Procesor Intel E3-1230V2 3,3GHz 4-rdzeniowy procesor LGA1155 w Shenzhen - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl tylko na starym procesorze zaktualizuj BIOS na płycie głównej do najnowszej wersji przed włożeniem nowego procka by płyta widziała nowy proc.

MSI Polska | MSI Polska najnowsza wersja biosu dla tego MOBO to wersja 5.0

RAM do 16GB Pamięć RAM Geil 16GB 2x8GB DDR3 1600MHz CL11 1.5V w Warszawa - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl stary RAM wyjąć i sprzedać za grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie bez sensu inwestować już w takie starocie, zmieniłbym procek, płytę i RAM na coś współczesnego. Resztę można zostawić.

Obecna platforma ma już ponad 10 lat, czas na emeryturę.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie co bym tu zmienił to ramy. Nie dość że są to 666hz to tylko 8GB. Według opisu na necie procek i płyta powinny dać radę obsłużyć DDR3-1600hz 2x8GB.

Po wymianie ramu powinieneś dostać małego kopa do szybkości komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, forskoczek20 napisał:

Jak SSD nie masz to do dołożenia SSD na gry i system.

Jak tanio i bez zmiany platformy to:

Procesor Intel E3-1230V2 3,3GHz 4-rdzeniowy procesor LGA1155 w Shenzhen - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl tylko na starym procesorze zaktualizuj BIOS na płycie głównej do najnowszej wersji przed włożeniem nowego procka by płyta widziała nowy proc.

MSI Polska | MSI Polska najnowsza wersja biosu dla tego MOBO to wersja 5.0

RAM do 16GB Pamięć RAM Geil 16GB 2x8GB DDR3 1600MHz CL11 1.5V w Warszawa - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl stary RAM wyjąć i sprzedać za grosze.

Dzięki kolego,

SSD mam 1TB od Seagate dodatkowo HDD 500GB więc myślę że ok.

Co do części używanych to nie brałem takiej opcji pod uwagę - jednak po wysłanych propozycjach widzę że to groszowe sprawy:)

Zakładałem budżet 500-1000zł i liczyłem się z wymianą procesora, RAM i płyty głównej.

Czy zostając na obecnej płycie głównej mogę wsadzić jakiś mocniejszy procek i więcej RAM niż to co zaproponowałeś?

Będą jakieś widoczne różnice w grasz i działaniu kompa?

19 godzin temu, forskoczek20 napisał:

18 godzin temu, Dirian napisał:

Wg mnie bez sensu inwestować już w takie starocie, zmieniłbym procek, płytę i RAM na coś współczesnego. Resztę można zostawić.

Obecna platforma ma już ponad 10 lat, czas na emeryturę.

Dzięki,

Wiem o tym - szczerze nie sądziłem że ten komputer posłuży mi tak długo. 3-4lata temu wymieniłem GPU, Zasilacz, dodałem SSD i chłodzenie. Pomogło.

Teraz liczyłem się z wymianą w/w przez Ciebie części.

Czy jesteś w stanie zaproponować coś ciekawego, co będzie kompatybilne z pozostałymi elementami 

Oczywiście chciałbym mieć możliwość kolejnej modernizacji za kilka lat:)

Z góry dzięki

17 godzin temu, sabaru napisał:

Jedynie co bym tu zmienił to ramy. Nie dość że są to 666hz to tylko 8GB. Według opisu na necie procek i płyta powinny dać radę obsłużyć DDR3-1600hz 2x8GB.

Po wymianie ramu powinieneś dostać małego kopa do szybkości komputera.

Dzięki,

To w sumie najtańsza i najprostsza opcja. Domyślam się że przyspieszy działanie komputera i otwieranie programów/aplikacji.

Jednak nie jestem pewny czy w grach odczuje wyraźną różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpowiedzcie proszę czy zamiana Płyty, Procka i RAM na takie jak poniżej to dobry wybór? 

Czy jest tam opcja późniejszej rozbudowy i ew. podkręcania

• Płyta: MSI B450 Tomahawk MAX 
  • Procesor: AMD Ryzen 5 2600
  • Pamięć: RAM 2x8 GB Crucial Ballistix 3600MHz CL16

https://allegrolokalnie.pl/oferta/plyta-msi-b450-tomahawk-amd-ryzen-5-6-rdzeni

https://allegrolokalnie.pl/oferta/pamiec-ram-2x8-gb-crucial-ballistix-3600mhz-cl16

Całość ok. 800zł 

Dzięki Dirian

Zestaw super tylko już poza budżetem.

500-800zł , 1000zł to już zupełny max

Może coś tańszego, ewentualnie używane.

Czy zaproponowane podzespoły można podkręcać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki 

Niestety dla mnie w dalszym ciągu za dużo. Chciałbym jednak wydać 800-900zł:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i już przyjemniej:)

Bariera 1000zł złamana

Widzę że wyrzuciłeś chłodzenie. Czy mój SilentiumPC Spartan 5 będzie pasował?

Płyta i procesor dają się podkręcać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A nie zauważyłem, że masz Spartana. Jak masz zapinki pod AM4 to będzie pasował spokojnie.

Jakieś lekkie OC można tam zrobić, ale przy posiadanym GPU to niewiele da więc chyba nie ma co ruszać.

Fajnie by było dorzucic do tego Ryzena 5 5600, no ale jak budżet sztywny to trudno, i tak będzie olbrzymi przeskok względem tego co masz teraz.

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapinek raczej nie mam, może kiedyś dokupię.

Podejrzewam że chłodzenie i tak nie będzie potrzebne, bo i tak kręcenie procesora przy kilkuletnim GPU nie ma sensu. Może za kilka lat jak będę wymieniał grafikę coś dorzucę.

Ten 5600 jest faktycznie dużo wydajniejszy żeby dopłacać 200zł? Przy obecnym zestawie chyba bym nie zauważył

Ps. Płyta główna jest w porządku czy jednak coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5500 jest delikatnie wykastrowany w stosunku do 5600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5500 jest MOCNO wykastrowany względem 5600. Zdecydowanie należy doliczyć do tego drugiego. A jeśli cię tak mocno budżet trzyma, to popatrz na ceny czy nie lepiej kupić 3600 - wydajność jest podobna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Maro1987 napisał:

Jednak nie jestem pewny czy w grach odczuje wyraźną różnicę.

Dorzucenie ramu da również małego kopa w grach. Małego bo twój pecet to jednak stara platforma. Ale da. Choć tu mam namyśli starsze gry albo te mniej wymagające.

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki ale mi namieszaliście z tym 5600.

Wszystko przemawia za jej zakupem. Tyle że będę 200-300zł poza budżetem.

Może chociaż jakiś dobry zamiennik płyty głównej MSI B550 GAMING GEN3 AM4 obniży tą cenę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, przy obecnych cenach, to popatrz jednak za tym 5700X. Już tak staniał, że żal nie wziąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Pioy napisał:

Wiesz co, przy obecnych cenach, to popatrz jednak za tym 5700X. Już tak staniał, że żal nie wziąć.

Miało być nisko budżetowo 800-1000zł.

Wyszło jak zawsze, żona i tak mnie zabije:)

Może kiedyś wymienię, na tą chwilę i tak będzie to przeskok o kilka generacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie modernizacje na intelu wg mnie miały sens od intel 2xxx do intel 7xxx i czasu wypuszczenia procesorów z serii Coffee Lake  gdzie dołożyli dodatkowe rdzenie itd w 8xxx i 9xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Obiecałem że wrócę z odpowiedzią.

Przyszly części 

Daryzda67 - Odnośnie chłodzenia procesora okazało się że jest to jakiś: SilentiumPc Spartan 

Wg. Mnie ma inny układ mocowania śrub (zbyt wąskie), więc póki co nie montowałem. Może można dokupić inne mocowanie?

Po kilku błędnych próbach montażu kabelków, komputer ruszył. Mianowicie ruszyły wentylatory dysk itd.

Miałem czarny ekran, znów rozkręcenie poprawka i reset. Pomogło. Załadował się bios. Tutaj moje pytanie co mam tu zrobić żeby poszło dalej? Jakąś aktualizacja?

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi