Skocz do zawartości
karolina922

Jaki smartfon polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję kupić nowy smartfon, bo obecny Redmi 9a jest już bardzo powolny. Szczerze mówiąc nie mam określonej kwoty jaką chciałabym na niego przeznaczyć. Na pewno nie będzie to flagowiec ani jakieś badziewie, czy chyba coś ze średniej półki. Będzie używany głównie do przeglądania internetu i oglądania filmów/seriali. Przede wszystkim ma chodzić płynnie i to nie tylko na początku, ale przez dłuższy czas, bo nie chcę mieć go tylko na 2 lata. 

Jak na razie spodobał mi się Samsung Galaxy M34, ale nie wiem czy to dobry wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, karolina922 napisał:

Jak na razie spodobał mi się Samsung Galaxy M34, ale nie wiem czy to dobry wybór.

Jako, że nie określiłaś konkretnej kwoty i biorąc pod uwagę cenę M34, można jeszcze zastanowić się nad np. REALME 9 Pro.

Ten Samsung nie jest zły, jest praktycznie bardzo zbliżony do tego Realme, jedynie ma bardziej pojemną baterię (ale ma mniej RAMu), co ma raczej duże znaczenie, uwzględniają Twoje wymagania. A i ważny szczegół - ten Samsung nie ma ładowarki w zestawie!

Także tego, możesz wybrać z powyższych lub uściślić budżet i może da się rozszerzyć propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Kakarotto. napisał:

A i ważny szczegół - ten Samsung nie ma ładowarki w zestawie!

A czy ładowarka musi być oryginalna do Samsunga czy można np. ładować taką którą mam do Redmi 9a?

Co do budżetu, Samsung jest w promocji po ok. 1200 zł, a co byś polecił tak do 1000 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, karolina922 napisał:

A czy ładowarka musi być oryginalna do Samsunga czy można np. ładować taką którą mam do Redmi 9a?

Co do budżetu, Samsung jest w promocji po ok. 1200 zł, a co byś polecił tak do 1000 zł?

Głównym problemem nieoryginalnej ładowarki jest prędkość ładowania. Na ogół oryginalna ładowarka daje optymalną szybkość ładowania telefonu, używanie zamienników jest więc trochę bez sensu, ale nie jest niewskazane. Lepiej kupić smartfona z ładowarką w zestawie, gdyż jest taniej i raczej najlepiej.

Do 1k zł proponowałbym Motorolę Moto G72 8/128GB. Niezły smartfon (miałem okazję przetestować), bez problemu spełnia wymagania i można go dostać poniżej 900 zł.

Edytowane przez Kakarotto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Kakarotto. napisał:

Głównym problemem nieoryginalnej ładowarki jest prędkość ładowania. Na ogół oryginalna ładowarka daje optymalną szybkość ładowania telefonu, używanie zamienników jest więc trochę bez sensu, ale nie jest niewskazane. Lepiej kupić smartfona z ładowarką w zestawie, gdyż jest taniej i raczej najlepiej.

Do 1k zł proponowałbym Motorolę Moto G72 8/128GB. Niezły smartfon (miałem okazję przetestować), bez problemu spełnia wymagania i można go dostać poniżej 900 zł.

A ta Motorola do kiedy będzie miała wsparcie? Bo znalazłam gdzieś informację, że do 10.2025 więc niecałe 2 lata tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, karolina922 napisał:

A ta Motorola do kiedy będzie miała wsparcie? Bo znalazłam gdzieś informację, że do 10.2025 więc niecałe 2 lata tylko.

Telefon zadebiutował 10.2022 i traci wsparcie 10.2025.

Jak wsparcie się skończy, to nie oznacza tego, że trzeba się telefonu pozbyć. Świadome używanie, bez klikania czego popadnie w necie może uchronić przed niebezpieczeństwem. Zdarzyło mi się używać telefonu dwa lata od ostatniej aktualizacji zabezpieczeń i nic się nie stało. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Kakarotto. napisał:

Telefon zadebiutował 10.2022 i traci wsparcie 10.2025.

Jak wsparcie się skończy, to nie oznacza tego, że trzeba się telefonu pozbyć. Świadome używanie, bez klikania czego popadnie w necie może uchronić przed niebezpieczeństwem. Zdarzyło mi się używać telefonu dwa lata od ostatniej aktualizacji zabezpieczeń i nic się nie stało. 😉

No w sumie racja. Teraz też używam Redmi 9a, który już nie ma aktualizacji.

A kiedy ogólnie jest najkorzystniej kupować nowy telefon? Teraz pod koniec roku będą największe promocje czy może jest jakiś inny korzystniejszy termin i lepiej się jeszcze wstrzymać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, karolina922 napisał:

A kiedy ogólnie jest najkorzystniej kupować nowy telefon? Teraz pod koniec roku będą największe promocje czy może jest jakiś inny korzystniejszy termin i lepiej się jeszcze wstrzymać?

Ciężko powiedzieć. Teoretycznie najbliższym dobrym terminem byłby czarny piątek, ale u nas jest różnie z tymi promocjami tego dnia. 

Na koniec roku, tj. okres świąteczny, to raczej ceny w górę idą, by więcej zarobić na prezentach. 

W tym przypadku brałbym telefon dziś, bez czajenia się i gdybania, ale to nie moja decyzja. 😄 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy warto kupować telefon na stronie mobile-city? Jest to zaufany sprzedawca? Ceny są tam niższe niż w innych sklepach, dlatego zastanawiam się czy to nie jacyś oszuści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, karolina922 napisał:

Czy warto kupować telefon na stronie mobile-city? Jest to zaufany sprzedawca? 

Według opinii w necie, wszystko jest w porządku z tym sklepem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi