Skocz do zawartości
Anubis88

KARTA GRAFICZNA DO i5 11400 F

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć

Aktualnie posiadam:

Procesor intel i5-11400 F 4,4 GHZ

Karta graf. Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming OC LHR 8GB
Zasilacz Silentium PC Vero L3 Bronze 600 W
Pamięć Patriot Viper Steel Series DDR 4 4x8 GB 3600 MHZ
Płyta główna Gigabyte B560M D3H
Chłodzenie SilentiumPC Fera 5 ARGB

Jak widać karta to 3060 ti. Powiem , że zaczyna mi brakować już trochę pamięci VRAM (do 1440p) . Zastanawiałem się nad wymianą tego RTX na RTX 4070/4070 ti. Wiem, że ten procesor będzie na pewno ograniczał tą kartę, ale nie muszę mieć aż +100 fps.

Co o tym myślicie? Jestem otwarty na inne propozycje to tak sobie na szybko pomyślałem (też ze względu na dlss 3), ale nie chciał bym też znowu wymieniać połowy komputera.

Czy lepiej dać sobie spokój i jeszcze na tym przesiedzieć i później wszystko zmienić (chodzi o sens i czy w ogóle da rade to tak zrobić bo nie jestem w tym też za mocny).

Pozdrawiam

Edytowane przez Anubis88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Optymiści twierdzą, że cena takiego 4070 i 4070ti spadnie po wprowadzeniu super i Ti super. Ja w to nie wierzę, tym bardziej, że nie będzie już nowych dostaw 4070Ti i 4080. No, ale jeśli ci się nie spieszy to poczekaj jak wejdą te nowsze modele i wtedy zwróć uwagę na ceny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Czyli rozumiem , że jakiś sens jest wymiany tego aby to z sobą współgrało. Szkoda , że te karty nie mają 16 gb VRAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz odblokowane limity na swoim 11400F to procek w 99% gier nie będzie ograniczał 4070/Ti. Mówię to ja, posiadacz 7900XT, który siedzi na 11400F. Jedyną grą, która chciała zamordować mojego 11400 był The Last Of Us :D. Obciążenie procka było w okolicach 90% ale nie przeszkodziło to aby przejść tą grę ze średnią ponad 90fpsów w maksymalnych detalach (z niskim RT).

Z odblokowanymi limitami ten procek śmiga sobie spokojnie na 4,2 GHz. 6 rdzeni i 12 wątków to wciąż wystarczająco nawet do nowych gier. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki a byś mógł rzucić okiem czy mam to odblokowane (wydaje mi się że tak):

procesor.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem zestaw gotowy to widocznie było zrobione już. Na innym forum pisali że ma wyjść podobno 4070 Ti super z 16 Gb Vram na początku stycznia i tak myślę czy nie poczekać na tamtego. Dylemat :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal jakieś wielowątkowe obciążenie dla procka np. OCCT lub benchmark z WinRAR-a/7-zip i sprawdzać czy po minucie/kilku minutach nie spada zegar poniżej 4GHz. Normalnie powyżej 4GHz utrzymuje się kilkadziesiąt sekund pod obciążeniem, potem spada. Przy odblokowanych limitach utrzymuje się cały czas powyżej 4GHz. Oprócz CPU-Z sprawdź zegar też w menadżerze zadań. Większość płyt ma domyślnie włączone limity. Limity zdejmuje się w UEFi lub w Intel® Extreme Tuning Utility a polega to na zmianie domyślnego czasu trwania trybu Turbo na maksymalny.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, madDog napisał:

The Last Of Us :D. Obciążenie procka było w okolicach 90% ale nie przeszkodziło to aby przejść tą grę ze średnią ponad 90fpsów w maksymalnych detalach (z niskim RT).

W tej grze nie ma RT. (... a tak dobrze wygląda - można? - można)

30 minut temu, Anubis88 napisał:

Dzięki a byś mógł rzucić okiem czy mam to odblokowane (wydaje mi się że tak):

Limity mocy? To sprawdzasz w HWinfo (tutaj PowerLimity włączone zgodnie ze specyfikacją dla i5 12400f):

b483f455afd61.png

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm faktycznie. Myślałem, że opcja Real-Time Reflections to jest RT tutaj. Moja pomyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem czy te limity nie są za nisko ustawione. Ja mam 255 i 255 na płycie MSI B560 Torpedo.

Zapuść np. OCCT i zobacz jaką częstotliwość trzyma procek.

11400F.jpg

Edytowane przez madDog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla i5 11400F limity mocy zgodnie ze specyfikacją to PL1=65W i PL2=154W. Jak ktoś ma więcej, to znaczy że ma limity ustawione w BIOS/UEFI powyżej specyfikacji.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, madDog napisał:

Zapuść np. OCCT i zobacz jaką częstotliwość trzyma procek.

Po 13 minutach jest tak:

occt1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę aktywny PL1, to wygląda w porządku (zrzut taktowania i napięć, by zmieścić się w ustalonym limicie mocy).

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam gdzie jest 3586 Mhz . To na początku jest 4191 Mhz. A po 3 minutach zaczyna spadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Anubis88 napisał:

Tam gdzie jest 3586 Mhz . To na początku jest 4191 Mhz. A po 3 minutach zaczyna spadać.

Właśnie to jest power limit aktywny. W biosie prawdopodobnie idzie to wyłączyć albo podwyższyć. Dążymy do tego, żeby utrzymywało się stałe 4.0-4.2, przynajmniej w grach. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ahh Hjuston mamy problem, to jest płyta bez chodzenia vrm... 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wymienić płytę główną 🙂(dyskusyjna kwestia pod wzgl. ekonomicznym)

... bo widzę nawet fabrycznych (specyfikacja Intel - @Pioy jak się nie orientujesz, to doczytaj jaki PL ma mieć ten model) parametrów nie potrafi utrzymać (PL2=154W, a nie 84W).

27 minut temu, Pioy napisał:

Ahh Hjuston mamy problem, to jest płyta bez chodzenia vrm... 

Chłodzenie VRM jest (choć nie 100% sekcji zasilającej ma radiator, a ten radiator który jest, do największych nie należy). Ogólnie taką niższych lotów płytę, to się kupuje pod i3 maksymalnie.

png

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest gdzieś za wysoko temperatura czy jak i nic nie jestem w stanie z tym zrobić ?

Czy jest kwestia ustawienia czegoś w biosie jescze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Płyta ma badziewną sekcję zasilania. Możesz jeszcze się bawić w UnderVolting (obniżanie napięcia poniżej standardowego, by obniżyć zapotrzebowanie na moc, co pozwoli na nieco wyższe taktowanie przy danych ograniczeniach mocowych sekcji zasilania)

ps. zobacz w HWinfo temperaturę VRM podczas katowania - powinna się gotować, skoro są takie problemy

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi