Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry, 
Może zacznę od tego, że posiadam płytę główną MSI B460 Tomahawk z procesorem i5 10400F. Aktualnie mam SSD na system Adata SX8200 Pro o pojemności 256GB, kupiony kilka lat temu (więc pewnie jeszcze w tej "lepszej" wersji) oraz HDD WD Blue 1TB.

Chciałbym zakupić nowy dysk M2 NVME o pojemności 1TB by całkiem zastąpić aktualnego HDDka. Ogólnie bez zastanowienia kupiłbym kolejnego SX8200 Pro, jednak słyszałem, że Adata coś namieszała i zaczęła pakować słabsze komponenty do tego dysku.
Jeszcze jest kwestia PCIe. Moja płyta główna obsługuje PCIe w wersji 3.0, ale dysk mógłbym teoretycznie kupić przyszłościowo - na PCIe 4.0, jednak narazie nie planuje wymieniać platformy z tego powodu, że jest ona w miarę świeża.

Dysk ma służyć do trzymania na nim danych, gier itd, tak samo jak obecnie służy mi HDD. Dodam jeszcze, że montuje trochę video, więc większe pliki tego typu też będą się na nim pojawiać.

Co polecicie? Czy jest sens dokładania do PCIe 4.0? Jak jest w końcu z tymi dyskami od Adaty?
Samsung? Lexar? A może Adata jednak nie taka zła? 

Co do budżetu, rozsądnie - im taniej tym lepiej, ale tak by nie kupić jakiegoś złomu tylko w miarę pewny sprzęt.

Edytowane przez Mhł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie nie ma sensu dopłacać. Chyba że cena jest taka sama jak dysku PCI-E 3:

https://www.pepper.pl/promocje/dysk-ssd-wd-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-blue-sn580-odczyt-4150-mbs-zapis-4150-mbs-za-229-zl-z-darmowa-dostawa-at-x-kom-750729

Pełnej przepustowości nie osiągniesz, ale poza nią ten dysk ma prostą budowę i sprawny kontroler dzięki czemu, jak na swoja cenę, bryluje w testach rzeczywistych. Jako dysk np. na gry nadaje się bardzo dobrze.

22 minuty temu, Mhł napisał:

Dodam jeszcze, że montuje trochę video, więc większe pliki tego typu też będą się na nim pojawiać.

Tyle że transfery i tak będą ograniczone przez PCI-E 3. Pytanie - wideo na ten dysk po prostu trafi i będzie leżeć czy będzie aktywnie odczytywane i zapisywane podczas pracy? Bo jak to drugie to faktycznie obciążenie będzie większe i można rozważyć dopłatę do czegoś na mocniejszych komponentach, z DRAMem, wyższym TBW itp.

To zleży też czy dla ciebie np. 60zł dopłąty to dużo. Bo za 270zł (Crucial P5 Plus), 280zł (Adata S70) czy 290zł (Kingston Kc3000) można kupić dobrej klasy konstrukcje. Tylko wtedy znowu zbliżamy się do 2TB na PCI-E 3 a miejsca nigdy za wiele...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, kalderon napisał:

https://www.pepper.pl/promocje/dysk-ssd-wd-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-blue-sn580-odczyt-4150-mbs-zapis-4150-mbs-za-229-zl-z-darmowa-dostawa-at-x-kom-750729

Pełnej przepustowości nie osiągniesz, ale poza nią ten dysk ma prostą budowę i sprawny kontroler dzięki czemu, jak na swoja cenę, bryluje w testach rzeczywistych. Jako dysk np. na gry nadaje się bardzo dobrze.

Dostrzegłem ten model, ale czy przypadkiem nie jest on dyskiem pokroju Lexara? Słyszałem, że podobno lubią się wysypywać szybko (lexar), no i ten brak dramu nie pomaga. Nie wiem czy w moim przypadku będzie to odczuwalne czy też nie.

5 minut temu, kalderon napisał:

Pytanie - wideo na ten dysk po prostu trafi i będzie leżeć czy będzie aktywnie odczytywane i zapisywane podczas pracy? Bo jak to drugie to faktycznie obciążenie będzie większe i można rozważyć dopłatę do czegoś na mocniejszych komponentach, z DRAMem, wyższym TBW itp.

No raczej druga opcja. No ale PCIe 3.0 czy 4.0 to tutaj chyba i tak nic nie zmienia, nie? W sensie jak mam płytę główną obsługującą 3.0

9 minut temu, kalderon napisał:

To zleży też czy dla ciebie np. 60zł dopłąty to dużo. Bo za 270zł (Crucial P5 Plus), 280zł (Adata S70) czy 290zł (Kingston Kc3000) można kupić dobrej klasy konstrukcje. Tylko wtedy znowu zbliżamy się do 2TB na PCI-E 3 a miejsca nigdy za wiele...

Myślę, że dołożenie 60 zł nie byłoby większym problemem. Planuję też poszukać jakichś fajnych promek na nadchodzący Black Friday

Jak to jest z tą Adatą w końcu? Mając SX8200 Pro jestem zadowolony, więc pewnie na wspomnianego przez Ciebie S70 bym się skusił, jednak tak jak wspomniałem, słyszałem, że nieciekawe rzeczy się podziały u tego producenta w ostatnich latach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dysk pokroju Lexara (choć na innych komponentach), ale jest od niego sprawniejszy. Jeśli mają być tam gry (bo nie napisałeś) to lepiej WD.

1 godzinę temu, Mhł napisał:

No raczej druga opcja. No ale PCIe 3.0 czy 4.0 to tutaj chyba i tak nic nie zmienia, nie? W sensie jak mam płytę główną obsługującą 3.0

Chodzi o to że te lepiej wyposażone dyski PCI-E 3 są drogie, kosztują praktycznie tyle samo co PCI-E 4.

1 godzinę temu, Mhł napisał:

ak to jest z tą Adatą w końcu? Mając SX8200 Pro jestem zadowolony, więc pewnie na wspomnianego przez Ciebie S70 bym się skusił,

Z SX8200 Pro zrobiła się chryja i jakby nieco przyhamowali z podmianami podzespołów, dla niektórych dysków (i to wcale nie najdroższych) deklarują nawet że nie będą zmieniać komponentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, kalderon napisał:

Jeśli mają być tam gry (bo nie napisałeś) to lepiej WD.

Napisałem :D 

21 godzin temu, Mhł napisał:

Dysk ma służyć do trzymania na nim danych, gier itd, tak samo jak obecnie służy mi HDD. Dodam jeszcze, że montuje trochę video, więc większe pliki tego typu też będą się na nim pojawiać.

19 godzin temu, kalderon napisał:

dla niektórych dysków (i to wcale nie najdroższych) deklarują nawet że nie będą zmieniać komponentów.

Zdradzisz co to za dyski? Domyślam się, że między innymi S70 o którym wspomniałeś

Z wielką chęcią skusiłbym się na drugiego SX8200 Pro, bądź nieco inne, takie jak Gammix S11 Pro lub Spectrix S40G, ale skąd wiadomo, że nie trafią się te "gorsze" wersje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SX8200 Pro = S11 Pro. S40G ma gorszy kontroler i jest wolniejszy. Do tego światełka nagrzewają nośnik...

9 minut temu, Mhł napisał:

Zdradzisz co to za dyski?

Np. seria Legend, 840 czy 850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kalderon napisał:

SX8200 Pro = S11 Pro.

Rozumiem przez to, że do S11 Pro też pakowane były te słabsze podzespoły tak samo jak do SX8200 Pro, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. S11 to tylko mini-radiator na SX8200. To ten sam dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, kalderon napisał:

Dokładnie tak. S11 to tylko mini-radiator na SX8200. To ten sam dysk.

Rozumiem. Dzięki za pomoc

Poczytałem, popatrzyłem. Bardzo mnie zainteresowała Adata S70 oraz Kingston C3000, no ewentualnie taniej ten WD. Poczekam do piątku, może trafi się jakaś fajna promka i upoluję któryś z tych dysków w lepszej cenie :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi