Skocz do zawartości
Dandolo

Trzaski przez s/pdif.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem, przy dźwiękach systemowych z głośników (Edifier R1855DB) podłączonych do MB wydobywa się (nie zawsze) krótki, pojedynczy trzask. Problem występuje jedynie przy podłączeniu przez S/PDIF (przez mini jack jest OK). Trzask pojawia się również czasami przy rozpoczęciu odtwarzania filmu na You Tube. Co ciekawe gdy trwa odtwarzanie filmu lub muzyki w odtwarzaczu lub w przeglądarce trzaski nie występują. Dźwięk filmów i muzyki jest OK. Nie wiem czy to ma związek ale mam ustawiony sygnał dźwiękowy przy naciśnięciu Caps, a mimo to brak jest tego dźwięku ale jeżeli np. słucham muzyki to wtedy jest. Przewód i głośniki są sprawne, testowałem na innym urządzeniu. Sterowniki jak i Windows mam w najnowszej wersji. Nie ma to również związku z "dźwiękiem Nvidia" bo problem występował zanim włożyłem GPU. Inne programy też raczej nie mają na to wpływu bo postawiłem system od nowa i na czystym systemie jest ten sam problem.

AMD Ryzen 5 7600, MSI Mag B650 Tomahawk WiFi, Windows 10 Home 64 (22H2), sterowniki dźwięku do MB najnowsze, ze strony producenta (na sterownikach Windows jest ten sam problem).

Edytowane przez Dandolo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

standardowo przy problemach z dzwiękiem pobierz https://www.resplendence.com/latencymon włącz zielonym trójkątem w lewym górnym rogu niech sobie działa w tle, po wystąpieniu tych trzasków wklej screena jak wygląda wykres może "coś" ma duże opóźnienie ;) 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Używałem już tego narzędzia, niestety bez rezultatu: "your system appears to be suitable for handling real-time audio and other task without dropouts". Przy okazji wykonałem wszystkie czynności z tego poradnika ( https://www.thefastcode.com/pl-pln/article/how-to-fix-crackling-or-popping-sound-on-a-windows-pc ) ale nie pomogło. Zapomniałem napisać, że problem nie powstał po jakimś patchu czy aktualizacji bo to nowy składak. 

Dodam jeszcze, że czasem system po uruchomieniu ustawia jako domyślne źródło dźwięku mój monitor (LG 27GN880-B NanoIPS Ergo) chociaż nie posiada on głośników, a jedynie wyjście słuchawkowe. Robi to pomimo tego, że każdorazowo w zakładce "dźwięk/odtwarzanie" wyłączam go, a domyślnym (i jedynym) czynnym źródłem dźwięku jest "Realtek digital output (Realtek USB audio)". Cały czas jest również problem z dźwiękiem informującym o włączeniu Caps, słychać go przeważnie tylko gdy PC odtwarza jakieś dźwięki (muzyka, film, coś w przeglądarce).

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może te kolumny jak dostają sygnał, to włącza się w taki sposób DAC, że jest ten trzask. NA moich kolumnach, też przy optyku, trzasków nie mam (innej firmy).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Łączysz po coax czy optyku? Po tym drugim nie powinno być żadnych trzasków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Karister napisał:

Łączysz po coax czy optyku? Po tym drugim nie powinno być żadnych trzasków.

Po żadnym nie powinno być trzasków. :) Tak jak napisałem powyżej, łącze optycznym. Przy połączeniu analogowym (2xRCA głośniki, mini jack płyta główna) wszystko jest ok. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No w teorii nie powinno, ale praktyka jest taka, że czasem coś sieje po drutach i wtedy optyczny okazuje się zbawieniem. Nie widzę, abyś gdziekolwiek napisał, że łączysz po optyku. S/PDIF nie oznacza optyka, tylko standard przesyłu danych i takich złącz masz dwa, z tego co widzę na zdjęciach w necie. W takim razie połączyłbym po coax, żeby wykluczyć złącze. W dalszej kolejności przetestowałbym na innym systemie, żeby sprawdzić soft. Najwygodniej będzie chyba odpalić coś z USB, żeby nie przekładać MOBO do innego kompa i nie formatować PC. Ubuntu pozwala się uruchomić bez instalacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 godzin temu, Karister napisał:

S/PDIF nie oznacza optyka, tylko standard przesyłu danych i takich złącz masz dwa, z tego co widzę na zdjęciach w necie. W takim razie połączyłbym po coax, żeby wykluczyć złącze.

Nie bardzo rozumiem, podłączałem głośniki przewodem optycznym do innego urządzenia i wszystko jest OK. Do czego mam podłączyć głośniki coaxialem? W płycie głównej nie mam takiego wyjścia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak, MOBO nie mają wyjścia coax, fakt. Tak czy siak trzeba podmieniać po jednej rzeczy i szukać winowajcy: system operacyjny, kabel, złącze, głośniki. Ja bym zaczął od podłączenia ich tym samym kablem to innego PC albo uruchomienia innego OS na tym samym PC. YouTube można też sprawdzić z innej przeglądarki, bo to moment.

Edytowane przez Karister

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...