Skocz do zawartości
tomskyy

Freezy systemu po wymianie GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wymieniłem dzisiaj GPU z 7900 XT na 7900XTX, początkowo nie reinstalowałem sterowników, po prostu wyjąłem poprzednią kartę i włożyłem nową. Puściłem furmarka na 10 minut, żeby zobaczyć jakie temperatury. Nie wywaliło, żadnego błędu, nie było crasha. Póżniej po jakimś czasie będąc na pulpicie (PC nie był obciążony) przez krótką chwilę zaczął się zacinać kursor i nagle zwiesił mi się system do tego stopnia, że nie szło nic zrobić oprócz przytrzymania przycisku POWER na obudowie i wyłączenia całkowicie PC w ten sposób. Chyba wszystkie programy wtedy też przestają działać bo np wyświetlacz od chłodzenia CPU też się wyłącza. Zainstalowałem nowy chipset AMD i nowe sterowniki adrenaline (z tą czystą instalacją AMD czyli usuwa stare ale nie robiłem tego poprzez DDU tylko adrenaline) i ogólnie puściłem znowu furmarka, zrobiłem test w 3Dmarku, grałem w Warzone przez kilka godzin i nic się nie działo. Później gadając z kolegą na discord (PC znowu nie był obciążony tylko była włączona przeglądarka) znowu system mi się zwiesił, ten sam schemat czyli zacina się krótką chwilę kursor i nagle zwiecha systemu (tym razem jeszcze z kursora zrobił się czarny kwadracik) tak, że nie idzie nic totalnie zrobić oprócz wyłączenia całkowicie przyciskiem POWER. Nie wyświetla się żaden błąd czy bluescreen, po prostu totalny freez. Wydaje się, że coś w takim razie z GPU bo wcześniej mając 7900XT nie miałem ani razu takiego freeza systemu, a po wymianie GPU po 20 minutach, a później po kilku godzinach znowu się to stało. Czy to może być kwestia np sterowników i odinstalować je poprzez DDU i zainstalować od nowa chipset i adrenaline? Na razie stało się to przy nieobciążonym komputerze więc to chyba nie kwestia zasilacza. Cały sprzęt jest nowy, ma miesiąc. Zrobiłem test RAMu i wyszedł pozytywnie, żadnych błędów.

System Windows 11 23H2

GPU  RX 7900 XTX powercolor hellhound spectral white

CPU 7800X3D

Ram Lexar DDR5 6000mHz CL30

Dysk Lexar nm790 1TB

MOBO AsRock B650 PG Lightning

PSU BeQuiet Pure Power 12 M 750W 80 Plus Gold ATX 3.0

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Aktualizowałeś bios? Jeśli nie to zaktualizuj, tylko nie instaluj wersji BETA. Warto byłoby dobrze wyczyścić go z sterowników lub testowo podpiąć inny dysk z zainstalowanym świeżo systemem i sterownikami żeby wykluczyć właśnie ten problem. 

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie aktualizowałem ale jest w miarę świeży ten BIOS chyba przedostatnia wersja. Przed zmianą karty było wszystko okej, nie miałem przez miesiąc od złożenia PC ani jednego freez'a, bluescreena, nic totalnie. Dziś po zmianie GPU to się zaczęło dziać. Na razie usunąłem sterowniki karty poprzez DDU i zainstalowałem od nowa, zobaczę jutro (bo dzisiaj muszę iść spać) czy się znowu zawiesi w ten sposób. To jest totalnie randomowe jak na razie bo nic konkretnego oprócz przeglądania internetu nie robiłem. Nie mam innego dysku niestety, żeby móc to w ten sposób sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaktualizuj, zrób nowy system na drugim dysku jak masz. Jak nie pozbyłeś się jeszcze wersji XT to podłącz ją i sprawdź. Jeśli wszystko działało, nie będzie to wina sterowników, biosu to możliwe ,że w jakiś sposób jest uszkodzone GPU chociaż ciężko w to uwierzyć. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Nie mam dysku więc taka możliwość jak mówię nie wchodzi w grę i muszę jakoś inaczej kombinować. Myślę, że jak teraz po reinstallu sterowników nic nie pomoże to chyba zrobię formata windowsa chociaż wolałbym na razie tego uniknąć. Coś musiało się zrąbać przy zmianie karty, jak mówię wcześniej zero problemów. 

Edytowane przez tomskyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Trzeba mieć talent żeby uszkodzić coś przy wymianie karty. Jeśli zrobiłeś to delikatnie tzn. nie uderzyłeś w jakieś elementy płyty głównej, nie napierałeś na płytę główną i kartę przy podłączaniu kabli zasilających do karty to nie ma prawa się uszkodzić. Na tych całych jutubach można zobaczyć jak ludki wpinają kable... wszystko aż się ugina. Ja zawsze wpinam kable przed, a jeśli nie da rady to podtrzymuję kartę żeby nie wykonała żadnego ruchu. 

Może dostałeś kartę po zwrocie?

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, Iri napisał:

Trzeba mieć talent żeby uszkodzić coś przy wymianie karty. Jeśli zrobiłeś to delikatnie tzn. nie uderzyłeś w jakieś elementy płyty głównej, nie napierałeś na płytę główną i kartę przy podłączaniu kabli zasilających do karty to nie ma prawa się uszkodzić. Na tych całych jutubach można zobaczyć jak ludki wpinają kable... wszystko aż się ugina. Ja zawsze wpinam kable przed, a jeśli nie da rady to podtrzymuję kartę żeby nie wykonała żadnego ruchu. 

Może dostałeś kartę po zwrocie?

Z tym uginaniem też trzeba mieć talent, bo płyta główna nie jest z tytanu żeby nie miała prawa delikatnie się ugiąć bez uszkodzeń. Zresztą, nie bez przyczyny kołki montażowe są umieszczone nieopodal slotu pci-e, tam nawet jak sie mocniej dociśnie kartę nic nie powinno się uszkodzić. Takie freezy jak w opisie brzmią trochę jak problemy z zarządzaniem energią albo dyskiem - warto jeszcze prześledzić "podgląd zdarzeń" - w momencie kiedy wyskakuje kernel power 41(63) to zwykle w tej samej sekundzie lub chwilkę przed dzieje się coś, co powoduje freeze'a. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Bo są to anomalia dlatego też piszę ,że ciężko coś uszkodzić przy montażu ale może się tak zdarzyć tym bardziej ,że karta jest duża. Ja zawsze dmucham na zimne i biorę pod uwagę ,że istnieje możliwość uszkodzenia więc nie wciskam na chama bo i tak ciężko uszkodzić... a potem puszcza jakiś lut i mamy problem. Proponowałem instalację na innym dysku ale została wykluczona z braku drugiego dysku... dochodzi brak problemów wcześniej więc uszkodzenie dysku zostawiałbym na drugą część zabawy. Pytałem o to czy ma poprzednią kartę... brak odpowiedzi. Zainstaluj bios... mam chyba przedostatni ale przedostatni to nie najświeższy.

Zacząłbym od najprostszych reset bios, podmiana karty na poprzednią i sprawdzenie, działa? Aktualizuje bios, instaluje świeży system ( bez sterowników), wkłada XTX, sprawdza... nie działa? Idzie sprawdzić kartę do kolegi lub odsyła na gwarancję. 

Takie zwiechy równie dobrze mogą być od procesora, ramu i uszkodzonej w jakiś sposób płyty, czy nawet zasilacza ale skoro wcześniej działo wszystko okej to zawęża się to do płyty głównej, karty graficznej, sterowników, bios i aktualizacji lub podłączonych dodatkowych peryferii takich jak karta dźwiękowa czy karta wi-fi ( miałem raz taki przypadek ,że karta dźwiękowa freezowa kompa). Był tutaj parę miesięcy gościu... miał problem z RX 6950XT, od razu kazałem aktualizować bios bo miał nie aktualny. Przyszli znawcy, wyśmiali mnie, kazali mu kartę odsyłać na gwarancję lub wymieniać na kartę od zielonych itp. Zaktualizował bios i komputer zaczął działać poprawnie i to nie pierwszy raz. 

 

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Iri pisai, że nie może podmienić - nie ma już XT.

Bios może pomóc, czasem nawet przeflashowanie tą samą wersją potrafi poukładać zwoje :E i wszystko magicznie zaczyna hulać. 

Niemniej diagnostyka to nie tylko a może i przede wszystkim gdybanie, tylko analiza danych które wysyła nam sprzęt. Freezy są w idle'u, nie w stresie - to podpowiada problemy z zasilaniem (niedociśnięty kabel ?) w pierwszej kolejności, bo np karta może mieć problem z utrzymaniem zasilania low-profile tylko z pci-e i zamierać. Po drugie, jak pisalem wyżej - podgląd zdarzeń. Tam wbrew obiegowej opinii można sporo wyczytać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Mam jeszcze starą kartę więc jeśli dzisiaj wystąpi freez (nie sprawdzałem jeszcze PC po usunięciu sterowników przez DDU) to włożę starą kartę. Przed nową kartą było wszystko okej więc rzeczywiście to może być kwestia MOBO (ewentualne uszkodzenie przy montażu co byłoby najgorszą opcją) albo GPU. Starałem się nic nie uszkodzić robić to z wyczuciem. Kartę odcisnąłem mocniej jedynie żeby sprawdzić czy dobrze została wpięta, kable zasilające podpiąłem dobrze. Dziwne jest to że nie wywaliło mi ani razu pod dużym obciążeniem a wywala na przeglądarce albo na pulpicie. Kwestię BIOSu też mogę sprawdzić chociaż dlaczego miałaby być to wina BIOSu jeśli przed nową kartą wszystko było git. Liczę jedynie na to że to kwestia software a nie hardware i np płyty nie uwaliłem ale wątpię w to, chociaż wiadomo że wszystko się mogło zdarzyć. 

Edytowane przez tomskyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
12 minut temu, Qrdello napisał:

@Iri pisai, że nie może podmienić - nie ma już XT.

Zaznacz mi to bo kurczę czytam i nie widzę... chyba do okulisty będę musiał się wybrać. 8:E Jeśli faktycznie napisał to sorki i przeskakuje o krok dalej. Niedociśnięte kable? Może być ale mając taki sprzęt raczej sprawdził dwa razy, a przynajmniej tak mi się wydaje bo ja bym sprawdził nawet 3 razy.

8 minut temu, tomskyy napisał:

Mam jeszcze starą kartę

@Qrdello co mnie robisz w bambuko? :lol2:

8 minut temu, tomskyy napisał:

Kwestię BIOSu też mogę sprawdzić chociaż dlaczego miałaby być to wina BIOSu jeśli przed nową kartą wszystko było git. 

Przeczytaj temat który podlinkowałem od początku do końca. W zależności od tego jaką wersję bios masz wyszło trochę usprawnień dla chociażby 7000X3D itp. Aktualizacja bios nie boli ,a może rozwiać wszystkie problemy i temat się skończy szybciej niż nam się wydaje. 

Co do uszkodzenia istnieje taka możliwość chociaż nie chce mi się w to naprawdę wierzyć. To musiałby być już pech. 

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kable są dociśnięte bo sprawdzałem wczoraj po tych freezach. Co prawda musiałem je odwrócić do góry nogami (wtyczkę o 180 stopni) ale chyba kabel żaden się nie uszkodził, bardzo wątpię.  Przeczytam temat o biosie. Zrobię update BIOSu i wtedy dam znać czy pomogło. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Najpierw "Zacząłbym od najprostszych reset bios - sprawdzasz, podmiana karty na poprzednią i sprawdzenie, działa? Aktualizujesz bios, instalujesz świeży system ( bez sterowników), wkładasz XTX - sprawdzasz" Dalej jest problem, a wszystko działa z poprzednią kartą XT? Masz praktycznie rozwiązanie na dłoni czyli problem z kartą bo różnica w poborze przy obciążeniu to kilkadziesiąt wat więc zostaje jeszcze zapas... w przypadku gdyby działo się to pod obciążeniem, a dzieje się to bez obciążenia co praktycznie wyklucza zasilacz. 

Pochwal się fotką jak to masz wszystko złożone. 

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak dla ścisłości masz na myśli BIOS płyty głównej tak? Czy karty?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@tomskyy płyty głównej. Podeślij fotkę jak masz to złożone. Widzę ,że ta karta ma dual bios. W jakim trybie masz ten przełącznik? Kartę masz podłączoną pod 12VHPWR 600W ?

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Nie wiem czy pod 12VHPWR bo składał mi całego PC ktoś inny, sam tego nie robiłem i te kable które szły z zasilacza pod 7900XT podpiąłem pod XTX. Nie patrzyłem pod co to podpial w zasilaczu. 
 

https://ibb.co/FJhFXsx jedno zdjęcie, jak będę w domu wieczorem mogę zrobić więcej  

bios jest na zwykłym przełączony, nie na silent

Edytowane przez tomskyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Na pierwszy rzut oka wygląda to bardzo dobrze. 

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Iri duh, teraz też nie widzę - ale dałbym sobie rękę uciąć że tak pisał :/ 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Raz ,że twój komputer ma zupełnie inne podzespoły. Dwa ,że nie widzę aby ktoś proponował mu aktualizację bios. Trzy, tak jak w temacie który podlinkowałem jest to R9 3900X i płyta X570 z pewnie nie aktualnym biosem. ;)

Zrób ,a nie gdybasz.

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
47 minut temu, tomskyy napisał:

Tutaj facet miał podobny problem ale konkretnego rozwiązania brak. https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/s/8t2sbcXBZj

Flash biosu to kilkanaście minut włącznie z pobraniem go i szukaniem pendrive'a :D ja wiem, że to brzmi przerażająco ale obecnie flashowanie biosu odbywa się nieraz przez autoinstalator z windowsa, zaskakując tym samym użytkownika :/ więc zostało to tak mocno strywializowane że nie powinno nikogo już straszyć ani przerażać. 

To po pierwsze, po drugie - z uporem maniaka przypominam o Podglądzie zdarzeń w windowsie. Jeżeli przed freezami łapie błąd np volmgr to prawie pewne, że pada dysk :/ 

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Qrdello napisał:

Flash biosu to kilkanaście minut włącznie z pobraniem go i szukaniem pendrive'a :D ja wiem, że to brzmi przerażająco ale obecnie flashowanie biosu odbywa się nieraz przez autoinstalator z windowsa, zaskakując tym samym użytkownika :/ więc zostało to tak mocno strywializowane że nie powinno nikogo już straszyć ani przerażać. 

Dokładnie, nie ma się czego bać i trwa to tyle co nic... więcej stracił czasu na pisanie ostatniego posta niż straciłby na aktualizacji. Z windowsa nie polecam, najlepiej prosto z biosu. 

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Iri obstawiam, że nie będzie chciał się nawet WU aktualizować bo to składak, w składakach UEFI przychodzi rzadziej bo dłużej schodzi proces weryfikacji że dana wersja vbios jest ogólnie stabilna. Tak jak piszesz, najbezpieczniej z poziomu uefi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Zaktualizowałem bios płyty głównej i od razu praktycznie po włączeniu się systemu kilka minut i zwiecha ale uwaga tym razem system się odwiesił po jakichś dwóch minutach i co? Nie wykrywa 7900 XTX tylko przełączyło się na integrę. 7900XTX w ogóle nie widzi teraz chociaż monitor mam podłączony pod DP karty graficznej. Wyskoczył też taki komunikat w adrenaline: https://ibb.co/kQvQng9

Dodam tylko, że wczoraj usuwałem wszystkie sterowniki programem DDU w trybie awaryjnym tak jak jest polecane robić. Uszkodzona karta? Na poprzednich sterownikach też na tej karcie się tak działo, usunąłem, wgrałem najnowsze i jest to samo.

Po restarcie systemu kartę normalnie widzi. Tak jakby ją w randomowych momentach wyłączało? Nie wiem już. Wpięta jest dobrze ale mogę ją wyjąć i wlozyc jeszcze raz może. 

Edytowane przez tomskyy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@tomskyy jeszcze za wcześnie żeby skreślać kartę, włóż starego radeona i sprawdź jak ten się zachowuje. Jeżeli podobnie to wina leży albo w pci-e na płycie głównej albo w jakimś syfie w systemie, który pozostał po starych driverach i robi takie kwiatki. Skoro update bios spowodował jakąś zmianę w zachowaniu sprzętu to coś jest na tapecie. Druga kwestia to samoczynne wyłączenie się radeona - sprawdź w ustawieniach zasilania czy aby nie masz jakoś profilu na oszczędzanie energii włączonego. Płytą główną nie zarządza jakaś appka z poziomu windows? Typu Armoury Crate albo MSI center?? One też potrafią jazdy robić. Swojego czasu u kumpla w intelu pod i9 13xxx mobo gigabyte'a na wgranym sofcie do zarządzania (bodaj gigabtyte centre)  ze strony producenta powodowało losowe freezy, wyłączanie dGPU, BSODy etc. Odinstalował i jak ręką odjął. :/ 

A tutaj widzę ASRCOCKARGB - czyli masz mobo asrocka? To zacząłbym właśnie od odinstalowania wszelakiego shitu od producenta płyty. :/ miałem kiedyś RAZ płytę asrock pod b450 :/ kuźwa 3 dni męczarni o co kaman, bo pamięci mi nie potrafił utrzymać na profilu XMP - zwiechy. Wywaliłem syf od mobasa i nagle komputer zaczął pracować normalnie.

Ostatecznie jeżeli to nie problem to faktycznie postaw na nowo windowsa pod tą nową grafiką, zupełnie od początku. Niewykluczone że ten badziew co masz to jest nieodwracalny i to co teraz robisz to leczenie plastrem amputacji stopy.

Edytowane przez Qrdello

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...