Skocz do zawartości
fabiax

Olx/allegro kontrolowana sprzedaż

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.06.2024 o 11:41, hubio napisał:

dostają masowo powiadomienia

Skąd to info?. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.06.2024 o 11:41, hubio napisał:

Osoby sprzedające na kontach prywatnych na Allegro dostają masowo powiadomienia o dyrektywie DAC7... Zaczyna się... :)

Dziwne by było, jakby nie wysyłali, przy tak dużej zmianie ;)

Trochę się rozpisali na stronie a wsumie sprowadza się to do tego:

Jeśli w okresie sprawozdawczym zrealizujesz 30 lub więcej transakcji i/lub Twoja łączna wartość przychodów ze sprzedaży przekroczy równowartość 2000 euro, dostaniesz raport z podsumowaniem danych przekazanych do organów podatkowych.

Pierwszy raport obejmie okres od 1 stycznia do 31 grudnia 2023 oraz od 1 stycznia do 31 grudnia 2024.

Jeśli sprzedajesz zarówno na Allegro, jak i na Allegro Lokalnie, w raporcie uwzględnimy jednocześnie Twoje wyniki na obu tych platformach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pisałem do allegro jak to wygląda z ogłoszeniami bez kup teraz/licytacji ,a nawet przy wystawieniu ogłoszenia z kup teraz np. 60 aukcji ,a zrealizowanych będzie tylko np. 29 do kwoty 2000 euro. Wystawiając jedynie ogłoszenie i wystawiając kup teraz sprzedając 29 do 2000 euro z 60 wystawionych aukcji... mogą cmoknąć w pompę i zgłoszenie nie idzie do złodziejaszków. Właśnie teraz zacznie się ukrywanie i czarny rynek który wyplewią tylko przez wprowadzenie transakcji bezgotówkowych... a to za parę lat jest wysoce prawdopodobne. 

Trochę śmieszny limit bo kupując kompa za 15 koła, za pół roku zdecyduję się na sprzedaż za 9-10 tysięcy i cyk zgłoszenie. Przyjdzie pomysł w ciągu roku na wymianę konsoli... 2 tysiące, nowy telefon 1-5 tysięcy, sprzedaż głupiej wiertarki 500zł, książki, części do komputera i limit wykorzystany moment. 

Edytowane przez Iri
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Samym zgłoszeniem się nie musisz przejmować, wystarczy wyjaśnić urzędowi (o ile się przyczepi).

To nie jest stworzone pod przypadkowych ludzi, tylko pod handlarzy bez rejestracji, którzy unikają podatków na kwotę grubych tysięcy złotych.

Tylko też pytanie, czy to pyknie, bo paleciarze zazwyczaj robią translacje na gębę i w gotówce.

Edytowane przez Kamiyan
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jednak coś na rzeczy skoro allegro tak mocno się tym przejęło. Dodatkowo dziwnym zbiegiem okoliczności wchodzi od 01.07 program ochrony marek gdzie de facto wszystko musi być na kontach firmowych.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

Jest jednak coś na rzeczy skoro allegro tak mocno się tym przejęło.

Przejęło?, dostosowują się do prawa bo maja taki obowiązek. A co do tych podróbek to pożyjemy zobaczymy, od zawsze przymykali oko na podróbki nawet jak ktoś im to zgłaszał to nadal aukcje cały czas trwały, 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Camis chodziło mi o to, że zazwyczaj jest tylko informacja na stronie głównej, a nie wysyłanie do każdego maila i w tym sensie się przejęli. Co do podróbek to miejmy nadzieję, że ta ochrona marek tym razem zacznie działać rzeczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kamiyan napisał:

To nie jest stworzone pod przypadkowych ludzi, tylko pod handlarzy bez rejestracji

Handlarz robi rocznie 30 transakcji lub do 2000 EUR? Tyle sprzedają właśnie normalni, przypadkowi ludzie.

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bardzo mi się podoba ta dyrektywa tak samo jak "uszczęśliwianie" ludzi nakrętkami :) Teraz praktycznie każdy sprzedaje coś na OLX/allegro. Kolejny głupi pomysł szurów z UE, za który zwykli ludzie im podziękują. Ja chce tylko więcej i szybciej. To dzięki taki "bzdurom" ludzie w końcu powiedzą dosyć i UE sobie ten głupi ryj rozwali.

Edytowane przez FranzMakamele
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tylko podobni do Ciebie powiedzą dosyć i życzą UE rozwalenia się o własne nogi, Konfederato ;).

• Confused 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał:

Handlarz robi rocznie 30 transakcji lub do 2000 EUR? Tyle sprzedają właśnie normalni, przypadkowi ludzie.

No i dlatego masz próg, od którego w ogóle będą zwracać na to uwagę.

Laicy pewnie będą narzekać, a przedsiębiorcy się ucieszą, bo w końcu te nierejestrowane transakcje będą ścigać.

Kutfa, ja muszę płacić pełny VAT i PIT, a na OLX lecą transakcje po XX tysięcy bez żadnego podatku.

Zresztą problem jest de facto międzynarodowy, bo u nas też wystawia się rzeczy np. na rumuńskim EMAG i potem tej sprzedaży nie rejestruje, ew. inne przypadki.

W każdym razie to rozwiązanie było potrzebne od dawna. Można jedynie polemizować z wysokością progu, ale nadal wydaje mi się OK.

Serio co roku sprzedajecie 30 rzeczy / 9 k PLN gratów (UŻYWANYCH), żeby was szczególnie obchodził ten zakaz? Sorki, ale śmiem wątpić.

Nie wspominając, że już od 1000 zł powinien być podatek PCC 2%.

2 godziny temu, FranzMakamele napisał:

Teraz praktycznie każdy sprzedaje coś na OLX/allegro.

Za 9k PLN? Niezły fikołek. Zacznij rejestrować i płacić uczciwie podatki, kombinatorze.

Według mnie, bez ironii, to uczciwi w ogóle nie powinni przejmować się tym zakazem.

Nawet w razie kontroli wystarczy wykazać te rzeczy używane i to tyle. Mogą się co najwyżej przywalić o rzeczy powyżej 1000 zł, ale według prawa od tego należy się podatek 2%.

Będziecie mieć problem, JEŚLI urząd dopatrzy się ukrywania działalności gospodarczej. A to jest po prostu nielegalne.

Edytowane przez Kamiyan
  • Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Akurat limit 30 ogłoszeń łatwo przekroczyć a co do kwoty to zależy co się sprzedaję. Wystarczy mieć coś bardziej cennego np. rower, który sprzedamy za parę tysięcy. Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem nie ma się czego bać.

Edytowane przez lokiju
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
32 minuty temu, Kamiyan napisał:

Będziecie mieć problem, JEŚLI urząd dopatrzy się ukrywania działalności gospodarczej. A to jest po prostu nielegalne.

Nadal mamy nierejestrowaną działalność gospodarczą - do 3200 pln miesięcznie mniej wiecej ..

Mnie ta cała sytuacja bedzie motywować żeby kupować tylko to co potrzebne - za to sklepom nie zazdroszczę bo przewiduję dużo więcej zwrotów.

Edytowane przez Yedi
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kamiyan zgadzam się z tym co piszesz, ale jakby nie było limit 30 transakcji rocznie lub 2000 euro to przesada. No jeszcze te 8000zł to może tak, ale 30 transakcji? Matka sprzeda w ciągu roku 30 lalek od córki, każda po 5zł i trafia do systemu? To akurat wymyślił jakiś idiota. Mógł być tylko limit kwotowy te 2000 euro.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Kamiyan napisał:

Nie wspominając, że już od 1000 zł powinien być podatek PCC 2%.

Akurat kwota 1000 zł jako próg obligujący do płacenia podatku PCC 2% jest aktualnie śmiesznie niski i jeszcze na dodatek od wielu lat ta kwota nie jest zmieniona. Wystarczy dla przykładu, że kupię od kogoś, kto nie jest przedsiębiorcą kartę graficzną czy nawet rower za powyżej 1000 zł i już w świetle prawa jestem zobligowany do zapłacenia tegoż podatku :E.

Mogliby już zmienić ten absurd, jakich w polskim prawie takich absurdów jest wiele.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Spl97 napisał:

Chyba tylko podobni do Ciebie powiedzą dosyć i życzą UE rozwalenia się o własne nogi, Konfederato ;).

Lepsze to niż chwalenie rządu za nakładanie restrykcji na szarego Kowalskiego, ja wiem że chcecie miasta 15 minutowe, cyfrowe waluty, brak własności i wszystko publiczne, ale to się nie stanie ;) 

Godzinę temu, Kamiyan napisał:

No i dlatego masz próg, od którego w ogóle będą zwracać na to uwagę.

Ludzie będą sprzedawać "na czarno" droższy sprzęt i na tym się skończy, szara strefa jeszcze bardziej urośnie, samo Allegro oberwie rykoszetem - faktycznie cudowna sprawa. 

Jeśli chcą łatać dziurę budżetową to są lepsze opcje, ale cóż. 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Spl97 @Kamiyan @Badalaman to trzech fanatyków którzy każda głupotę będą tłumaczyć podając za argumenty jeszcze większe głupoty

@lokiju nie chodzi o strach tylko logikę , ale takie mamy władze w UE które nie potrafią utworzyć normalnego logicznego prawa albo po prostu nie chcą , w Polsce jeszcze gorzej po 8 latach PiS i teraz półroczu KO , , pełno prostych spraw do dziś nierozwiązanych 

Zaraz to ludzie ominą i przejdą do szarej/czarnej strefy i tylko uczciwi ludzie stracą

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
59 minut temu, galakty napisał:

Ludzie będą sprzedawać "na czarno" droższy sprzęt i na tym się skończy, szara strefa jeszcze bardziej urośnie, samo Allegro oberwie rykoszetem - faktycznie cudowna sprawa. 

Allegro to od dłuższego czasu nie lubi się z prywatnymi akurat. Od lipca nie będzie można nawet wystawiać rzeczy bez rejestracji w GS1.

Szara strefa? Od czego niby? Na OLX ludzie od lat się ugadują i to niczego nie zmienia tutaj. Dopiero skorzystanie z "Przesyłki OLX" powoduje jakiś skutek.

1 godzinę temu, hubio napisał:

Matka sprzeda w ciągu roku 30 lalek od córki, każda po 5zł i trafia do systemu?

Matka nie ma co robić, tylko zbierać 30 lalek po 5 zł na sprzedaż co roku? Podawane przykłady robią się coraz bardziej absurdalne.

47 minut temu, voltq napisał:

Zaraz to ludzie ominą i przejdą do szarej/czarnej strefy i tylko uczciwi ludzie stracą

Ależ to szara/czarna strefa już jest ogromna, misiu-pysiu. W dodatku do tej pory nie było za bardzo przejrzyste, kto gdzie ile tego sprzedaje.

2 godziny temu, lokiju napisał:

Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem nie ma się czego bać.

No bo nie ma, ale od powstania social mediów ludzie mają tendencję robić z igły widły.

Tak jak mówię – przekroczenie limitu nie równa się kontroli. Według mnie US będzie prześwietlał tylko przypadki, które wskazują na prowadzenie działalności gospodarczej.

No ale wiadomo, trzeba siać panikę, bo to modne :szczerbaty:

Edytowane przez Kamiyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja ostatnio na allegro nabiłem kilkanaście transakcji bo sprzedawałem oddzielnie części od zderzaka który mi został po zakupie skorupy która tylko była mi potrzebna. Poszedł 6 razy czujnik, 2 odblaski, dyfuzor, dwie zaślepki, wiązka... i mamy 12 aukcji w ciągu miesiąca ,a gdzie pozostałe miesiące? W komputerze części i komputery zmieniam co chwilę i mam płacić podatek od podatku uprawiając przy tym jedno z swoich hobby? Odpowiedź jest jedna, pominę kup teraz/licytacje i będzie wisieć do bólu jako ogłoszenie, serwisy zarobią jakieś marne grosze lub zarobią całe zero złotych.

Przydałby się jakiś nowy TYLKO serwis ogłoszeniowy którego nikt nie przekształci na platformę do inwigilacji tak jak to stało się na olx, allegro, vinted.

Edytowane przez Iri
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Kamiyan napisał:

Allegro to od dłuższego czasu nie lubi się z prywatnymi akurat. Od lipca nie będzie można nawet wystawiać rzeczy bez rejestracji w GS1.

Dokładnie, miałem o tym pisać, dla prywatnych od dawna jest Allegro lokalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Iri - masz świadomość że będziesz to teraz sprzedawał w nieskończoność jeśli nie mieszkasz w mieście wojewódzkim ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Yedi napisał:

@Iri - masz świadomość że będziesz to teraz sprzedawał w nieskończoność jeśli nie mieszkasz w mieście wojewódzkim ? 

Uwierz mi ,że jeżdżę dużo po woj. Pomorskim i Kujawsko-Pomorskim, jak ktoś lubi zadbany towar to potrafi przyjechać 150-200km "najczęściej" ale zdarzyły się już takie sytuacje ,że ludzie gnali z WWA czy z KRK robiąc sobie przy tym wycieczkę. O to się akurat nie boję. :]

Ogólnie na allegro lądują bardzo ciężkie tematy do pogonienia. W ciągu od stycznia do grudnia 2023 zrobiłem tylko 12 transakcji do 4 koła. Od stycznia 2024 chyba z 16 na kwotę do 3 tysięcy. Bywał rok ,że na alledrogo było dużo więcej ale nie łapie się to w okres rozliczeniowy. Raczej jeśli mogę to unikam wysyłek i przelewów. 

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jestes jakimś wyjątkiem :)

Ceny spadną na ryj bo ludzie żeby sprzedać w ogóle bedą tak robić.. Już to widze.

Rynek sie zepsuje jak rynek samochodów .. nie kupię nówki - nie sprzedam używki i odwrotnie .. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czy ja wiem czy wyjątkiem? Trzeba mieć trochę charyzmy, chęci do przekonywania, ładnie rozmawiać, zapewniać, podsunąć pomysł co do transportu/dojazdu. Oczywiście musi się to także opłacać bo jeśli ktoś miałby jechać z Krakowa 500km po to żeby kupić coś za 2 tysiące to jest to mało realne. Kwoty od 4/5 tysięcy ludzie lubią sobie zrobić wycieczkę jednak jest to kwestia też jaki towar to jest. Na przykład po telefon za nawet 5 tysięcy bym nie pojechał chyba ,że przy okazji bo jest to mała rzecz i można wysłać... więc jeśli nie wyśle to szukam w okolicy. Po prostu wszystko ma swojego kupca. Nie ten? To kupi inny.

Jak ktoś jest z daleka ,a widzę ,że rozmawia poważnie to nawet oferuję odbiór z dworca i dowóz z towarem za free w ramach dobrej relacji z ludźmi. Trzeba chcieć coś sprzedać i wykazać trochę zaangażowania chociaż wiem ,że czasem jest lipa bo piszą zawracacze czterech liter i ludzie z chorobą OLX ale tego nie da się wyplewić dobrą ceną, rozmową, dobrym towarem. To już jest wyższa szkoła jazdy. 8:E

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi