Skocz do zawartości
fabiax

Olx/allegro kontrolowana sprzedaż

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, Yedi napisał:

Twój PESEL :)

Przy zastrzeganiu numeru PESEL? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastrzeżony PESEL blokuje możliwość wykonania pewnych operacji finansowych, ale nadal jest jawny i może być używany do identyfikacji, rejestracji itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, RimciRimci napisał:

OLX nie ma mojego numeru Pesel. Można pobrać z OLX pełne dane z konta i nigdzie nie widnieje PESEL.

Allegro też nie ma, ale poprosi jeśli będzie potrzeba.

Jeśli chcesz oszukać system, można zrobić 29 transakcji na Allegro i 29 na OLX, wtedy nikt nie zauważy :E

1535705750_Screenshot2024-06-25131330.jpg.931a38baa9a9c846fd660e6598a1f467.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przypomnę - inna bajka przy zakładaniu konta a inna przy wypłatach. PESEL ma na bank twój bank którego użyjesz do wyjęcia gotówki ..

Także lista od platform to jest początek. Oni sobie to będą zbierać bo i tak rozliczysz sie w następnym roku .. WIęc panika zacznie się od kwietnia / maja 2025

Edytowane przez Yedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, RimciRimci napisał:

A od kiedy jest mowa, że to ma obowiązywać od ilości wystawień?

BTW.

Ciekawi mnie taka rzecz - jak te limity będą działać dla rodzin?

Ale gdzie Rzym, gdzie Krym?

Limit transakcji i wartości jest dla platform sprzedażowych od jakiego mają wysyłać dane do skarbówki. Dla płacenia podatku limit jest tylko w czasie od zakupu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Okazało się że jak zwykle coś zostało wprowadzone byle jak , jak to w Rzeczpospolitej przyjaciół Polin 

Przyszło mi że przekroczyłem transakcje sprzedaży na kwotę ponad 2000 euro, problem jest tylko taki że sprzedawałem konsolę na licytacji i 3x ktoś nie zapłacił a Allegro policzyło to jako moja sprzedaż pomimo tego że transakcja została anulowana xD

Edytowane przez voltq
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na tą chwilę coś tam OLX się odzywał, że mam im podać dodatkowe dane. Reszta milczy.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do wliczania limitów bierzecie pod uwagę również nieopłacone transakcje?

Tak, uwzględniamy też te zamówienia, które nie zostały opłacone przez kupującego.

Nieźle ktoś nie zapłacił ale podatek trzeba będzie zapłacić 

Rzeczpospolita przyjaciół Polin państwo teoretyczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, voltq napisał:

sprzedawałem konsolę na licytacji i 3x ktoś nie zapłacił a Allegro policzyło to jako moja sprzedaż pomimo tego że transakcja została anulowana xD

No to niezły cyrk. Niebawem i tak wszyscy będą kontrolowani, bo to 2000€ się zdewaluuje 🤣

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, someI napisał:

Jaki znowu podatek? Zakwalifikowałeś się na automatyczne zgłoszenie do US i tyle.

https://www.telepolis.pl/artykuly/poradniki/sprzedaz-online-vinted-olx-podatki

To przełóż mi to proszę na chłopski rozum bo ja prosty rębajło jestem 

Wszystkie rzeczy jakie sprzedałem były użytkowane ponad pół roku a ich wartość łączna jak sprzedam mój ostatni monitor który teraz jest na licytacji wyniesie 7000 zł 

I każda sprzedana rzecz miała wartość niższa niż jak kupowałem nową 

A dochód ze świadczenia pracy na umowie o prace mam 100-110 tysięcy rocznie w zależności od roku

Już więcej nie będę sprzedawał w tym roku 

To jak to jest ? Będzie podatek czy nie ?

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@voltq

Odpowiedź jest prosta - jak babka w US, między papieroskiem a kawką znajdzie czas na prześwietlenie sprzedawcy, który przekroczył limit o jeden punkt aby zweryfikować jego sprzedaż to tak, coś zapłacisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak zapewniali że nic z tego nie będzie xD , UE świetny pomysł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy allegro, olx i inne tego typu platformy mają jakieś zabezpieczenia chroniące dane. To co odwalili to chyba nie do końca jest przemyślane. Ciekawe jak podam takie coś jak pesel to on w jakiś sposób nie wycieknie z ich serwera.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierdziele nie będę nic podawał trudno przestane korzystać z allegro

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@voltq Nie będzie, swoje używane rzeczy możesz sprzedawać do woli. Będzie to automatycznie raportowane do US zgodnie z wymaganiem DAC7, ale nie ma żadnego podatku do naliczenia.

@RimciRimci Jaki limit? Co zapłaci?

Obaj tacy aktywni w wątku politycznym a podstaw podatków nie ogarniacie. Ludzie, wstyd...

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@RimciRimci to jak nie wiesz to po co piszesz ?

@sabaru bandytę z człowieka robi UE który sobie sprzeda 30 używanych książek 

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, 5 minut i doczytajcie.

DAC7 - ma sprawdzić czy użytkownik nie prowadzi działalności gospodarczej z dochodem powyżej limitu dla działalności nierejestrowanej.

Wyprzedaż prywatnego majątku NIE JEST żadną działalnością gospodarczą, DAC7 nic w tej przestrzeni nie zmienia. 

Jeśli sprzedasz 40 różnych okularów z swojej kolekcji i zarobisz na tym nawet 10.000 PLN TO NIE JEST DZIAŁANOSC GOSPODARCZA. Jeśli będziesz sprzedawał ciągle te same okulary które również kupujesz u chińczyka, to dostaniesz wezwanie i będziesz musiał się tłumaczyć. Jak się nie wytłumaczysz to zgodnie z kodeksem karnoskarbowym, zaległy VAT i ZUS.

Prościej się już chyba nie da :( Ordynacja podatkowa to sfera, która dotyka nas codziennie, bezpośrednio czy tego chcecie, czy nie. Warto ogarnąć choć podstawy, łatwiej się odnaleźć w otaczającej rzeczywistości. 

• Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dagedy

Rozumiem założenia DAC7. Jednak musi być jakiś łącznik między zgłoszeniem od portalu ogłoszeniowego a stwierdzeniem, czy sprzedaż podchodzi pod działalność gospodarczą. Kto to będzie robił? Panie w US?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dokładnie tak, będzie to robił US, zapewne jakiś automat będzie wyszukiwał raporty z pożądanymi parametrami. Będzie to też element prześwietlany momencie gdy kontrola skarbowa będzie zmotywowana innymi zdarzeniami.  

Nie jest tak, że wszyscy dostana wezwania zaraz po tym jak przekroczą limit. 

Edytowane przez Dagedy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to o tym pisałem.

1 godzinę temu, RimciRimci napisał:

Odpowiedź jest prosta - jak babka w US, między papieroskiem a kawką znajdzie czas na prześwietlenie sprzedawcy, który przekroczył limit o jeden punkt aby zweryfikować jego sprzedaż to tak, coś zapłacisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wg tej dyrektywy sprzedaż anulowana również zalicza się do tego limitu , taka odpowiedź dostałem z allegro, gdzie wystawiłem konsolę i ktoś nie zapłacił to wliczylo mi się to do dochodu i ilości transakcji 

To jest chore

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi