Skocz do zawartości
Tartar

Win10 problem z zalogowaniem się do konta lokalnego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam dziwny problem z systemem. Normalnie na koniec dnia hibernuję kompa. Dziś tj. 05.03.2024 włączyłem normalnie kompa i chciałem się zalogować na konto lokalne (typ administrator) tak jak zawsze. Otrzymałem komunikat: "Wywołane konto jest obecnie zablokowane i nie można logować się za jego pomocą". Myślałem, że walnąłem się w haśle ale nie (tym bardziej komunikat byłby inny). Za pomocą tryby awaryjnego jakoś udało mi się zalogować na to konto i utworzyłem na wszelki wypadek nowe konto typu administrator. Dobrze zrobiłem bo po zrestartowaniu kompa znów miałem ten komunikat i tylko na koncie rezerwowym jestem wstanie się dostać do kompa.

Kolega doradził bym sprawdził smarta dysku systemowego (link poniżej) bo może pada dysk (ma z 8 lat).

https://zapodaj.net/plik-7HDjdBGIyX

Martwi mnie parametr B5 bo się niestety zwiększa z każdym odczytem dzisiaj.

Teraz pytanko pada mi dysk i przez to mam problemy z kontem użytkownika, czy to coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odblokuj konto w panel sterowania->zarządzanie komputerem. Mi też kiedyś głupek blokował z powodu udostępnionego folderu (może ktoś wbijał na stare hasło do udostępnionego zasobu - nie wiem). Także fajny ten windows ... taki niedorobiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już próbowałem odblokować - jak odznaczę to sam po pewnym czasie znów jest zaznaczony jako zablokowany, mimo że nie loguję się na stare konto.

Wczoraj zahibernowałem kompa na nowym koncie, dziś uruchomiłem kompa i udało mi się zalogować na stare, tylko że jak się przelogowałem na nowe by je wylogować to stare już się zablokowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W opcjach logowania odznacz coś takiego:

image.thumb.png.c4474106be1426d080a30a0f3c3a49a8.png

Edit: tak w ogóle to win10 home czy pro?

Jak pro to w zasadach grup czy zabezpieczeń lokalnych masz coś takiego jak blokada konta po liczbie nieudanych logowań do systemu. Tam to wyłącz albo zmień.

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem to co poradziliście. Na razie nie ma problemu z blokadą.

Czym w ogóle się ta blokada zaczęła? Antywir się nie aktualizował (program nie baza), WU też nic nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. zaobserwowałem taką zależność w przypadku tego problemu:
1. komputer (nr1) próbuje uzyskać dostęp do zasobu sieciowego innego komputera (nr2)

2. obie maszyny mają założone konto użytkownika o tej samej nazwie  ale z różnymi hasłami (najczęściej admin)

3. zasób sieciowy został udostępniony z konta admin na komputerze 2

4. komputer 1 który próbuje się podłączyć do zasobu komp. 2 (otwarcie zasobu w eksploratorze) " nie woła" o dane logowania do zasobu (bo próbuje się zautoryzować jako user admin ale ze swoim hasłem), tylko po kliknięciu następuje długa "zawiecha" przy próbie otwarcia folderu sieciowego, zakończona komunikatem z niepowodzeniem

5. komputer 2 ma ustawione (prawdopodobnie w zasadach zabezpieczeń domeny lub lokalnych) po ilu nieudanych próbach ma zablokować konto użytkownika w tym wypadku "admin"

Efektem jest blokada konta admin na komputerze nr 2. Jest to blokada czasowa (15min) lub niestety stała. W tym drugim przypadku należy odblokować konto za pomoca narzędzi USB, możliwe że ożywając ukrytego konta Administrator-a.

Aby uniknąć tego probleemu trzeba weryfikować nazwę użytkownika komputera który chce się podłączyć do zasobu... mozna ja od razu zmienic na np. adminn admin2 itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi