Skocz do zawartości
azgan

Final Fantasy XVI PC, PS5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Final Fantasy XVI - wersja PC na ostatniej prostej, możemy szykować się na wysokie wymagania sprzętowe. Demo przed premierą https://www.purepc.pl/final-fantasy-xvi-wersja-pc-na-ostatniej-prostej-mozemy-szykowac-sie-na-wysokie-wymagania-sprzetowe-demo-przed-premiera

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oho to sobie może na święta pogramy. God fcking damnit. Może się do tego czasu uda kupić jakiegoś 77 calowego oleda aby osłodzić sobie takie długie czekanie. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Art385 na plus że pewnie wyjdzie już razem z dwoma dodatkami

The Rising Tide ma wyjść w maju tego roku na PS5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden z dodatków nie rozwija historii po głównym wątku tylko oba dzieją się "w trakcie"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem że w momencie ogłoszenia DLC ogłoszą też wersje PC a tu dupa, czyli realnie może koniec roku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 14.03.2024 o 07:50, Art385 napisał:

Oho to sobie może na święta pogramy. God fcking damnit. Może się do tego czasu uda kupić jakiegoś 77 calowego oleda aby osłodzić sobie takie długie czekanie. 

To będzie dłuższe czekanie 

"Yoshida wspominał również o wersji demo - "Nie za rok, nie za dwa, prawdopodobnie krócej". Na podstawie tego można wywnioskować, że samo Final Fantasy XVI nie pojawi się raczej na komputerach osobistych wcześniej niż w okolicach przełomu 2024 i 2025 roku"

Źródło: PurePC 

W dniu 19.03.2024 o 18:39, Element Wojny napisał:

Myślałem że w momencie ogłoszenia DLC ogłoszą też wersje PC a tu dupa, czyli realnie może koniec roku. 

Na szybką premierę portu na PC Final Fantasy VII Rebirth nie ma co liczyć skoro 16 wychodzi już tyle czasu i wyjść nie może a to jedyny Final Fantasy gdzie jest nawet oficjalne spolszczenie od Square-Enix 

Wrzesień 2023 https://www.gry-online.pl/newsroom/final-fantasy-xvi-na-pc-juz-w-drodze/z1266b1

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, ostatecznie to oni przegrają nie gracze, bo im później to wyjdzie to zainteresowanie będzie mniejsze, a większość nie kupi tylko ściągnie wersję "demo". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 dodatek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.gry-online.pl/newsroom/obok-final-fantasy-xvi-the-rising-tide-wyjdzie-spora-aktualizacja/z228af1

1. Dodatek zabierze nas do Mysidii – oazy leżącej daleko na morzu ciemności. Oprócz nowych lokacji (m.in. dawnego bastionu cywilizacji Aire of Hours), w grze zadebiutuje także nowa towarzyszka Clive’a (Shula) oraz wspomniany Lewiatan. Po pokonaniu legendarnego Eikona zyskamy możliwość korzystania z jego umiejętności.
  2. Ukończenie głównych wątków Final Fantasy XVI oraz The Rising Tide otworzy nam dostęp do trybu Kairos Gate. Zmierzymy się w nim z hordami przeciwników na dwudziestu poziomach, a dzięki wygranym otrzymamy punkty rozwoju Clive’a oraz nowy ekwipunek. W tym trybie pojawią się też walki z bossami – uzyskanie w nich najwyższej oceny odblokuje sekretne poziomy i starcia.
  3. Rozszerzenie podniesie maksymalny poziom postaci do 60. w trybach skupionych na opowieści oraz akcji, a także do 110. w Nowej Grze+.

Aktualizacja 1.30 oraz wersja PC

Obok rozszerzenia The Rising Tide zadebiutuje również bezpłatna aktualizacja do podstawowej wersji Final Fantasy XVI. Wprowadzi ona możliwość błyskawicznego ukończenia misji dzięki szybkiej podróży do zleceniodawcy czy zmiany w ikonach reprezentujących ważne zadania postaci (prawdopodobnie, by dzięki temu ułatwić pomijanie mniej istotnych zleceń).

Także korzystanie z umiejętności i akcesoriów ma stać się przystępniejsze. Ponadto dostosujemy układ przycisków kontrolera, a tryb fotograficzny otrzyma dodatkowe funkcje (np. korekcję tonów).

Podczas jednego z paneli dyskusyjnych na PAX East w Bostonie na tapet wrócił też temat pecetowej wersji Final Fantasy XVI (obecnie tytuł dostępny jest tylko na PS5).

W dniu 19.03.2024 o 13:35, raziel88 napisał:

Żaden z dodatków nie rozwija historii po głównym wątku tylko oba dzieją się "w trakcie"?

Tutaj masz trochę info. o dodatku 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No czekamy, czekamy, choć po tym co czytałem nie ma się ponoć co za bardzo napalać, bo obok Rebirth to ponoć nie stało (które swoją drogą też nie jest aż tak dobre, jak wynikało z recenzji).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 kwietnia The Rising Tide :glodny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Square Enix zaskakuje! Premiera Final Fantasy 16 na PC tuż za rogiem (ppe.pl)

NVIDIA właśnie wypuściła aktualizację sterowników Game Ready i Studio Driver 560.81, a wśród nich znajduje się gotowy profil do gry Square Enix. Twórcy Final Fantasy 16 starannie pracowali nad optymalizacją gry na komputery, a producent Naoki Yoshida podzielił się niedawno szczegółami dotyczącymi nowych funkcji, które pojawią się w wersji na PC. Gra ma obsługiwać ponad 100 klatek na sekundę, ultraszerokie wyświetlacze oraz sterowanie myszą i klawiaturą. Yoshida potwierdził również, że zespół pracował nad poprawą wydajności, która pojawi się w łatce dla PS5. Dodatkowo wkrótce ma się pojawić grywalne demo wersji na PC, które pozwoli graczom przetestować grę na ich systemach. Dzięki temu gracze będą mogli dostosować ustawienia graficzne do swoich potrzeb, co jest istotne w kontekście różnorodnych konfiguracji sprzętowych. Wszystko to wskazuje, że premiera Final Fantasy 16 na PC jest już bardzo blisko, a oficjalne ogłoszenie ze strony Square Enix może nastąpić w każdej chwili.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena to nie problem, gorzej z opiniami ludzi ogrywających demo

Zrzut-ekranu-2024-08-19-183921

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągam demko, zobaczy się czy to zadziała na moim kompie :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Aha, ledwo odpaliłem demko, dotarłem do sceny przy ognisku i komp mi się zawiesił. Cutscenki 30 fps 👎

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle mam do powiedzenia Square Enix w tej sprawie...

101c5eb78093ae050dc949b390871512.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No dobra, spróbuję raz jeszcze.

Znowu zawiecha, w tym samym momencie co wcześniej - screenshot poniżej.

Zrzut-ekranu-2024-08-19-190021

Edytowane przez Element Wojny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra też nie obsługuje natywnie 21:9 : ) czarne pasy lewa/prawa

Cutscenki 30 klatek, klatki dropi jak szalone w tej otwierającej scenie

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też ściągam i z sam przetestuje. Chociaż nie spodziewam się rewelacji w optymalizacji, bo praktycznie żadna gra AAA aktualnie jej nie ma. Pamiętam jak pisaliśmy w temacie gry na PS5, że główna fabuła jest całkiem fajna, więc można by w końcu ograć na PC, ale jak będzie kicha na premierę to albo sobie daruje, albo poczekam aż coś tam poprawią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A potem Square się dziwi że gry im się nie sprzedają - w D niech sobie wsadzą ten port. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, MroczneWidmo napisał:

Gra też nie obsługuje natywnie 21:9 : ) czarne pasy lewa/prawa

Typowy japoński dev. Nie wiem co Japończycy mają nie tak z łbem wypuszczając gry na rynek globalny i jednocześnie nadal nie dostosowując się do standardów tego rynku. Lenistwo totalne. Jakoś inne kraje nie mają problemów z 21:9, a w japońskich grach to często cała parada: brak 21:9, 60 fps lock, tragiczna optymalizacja.

Ludzie tak narzekają że aż z ciekawości zacząłem ściągać demko, mimo że samą grą nie jestem zainteresowany. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cutscenki w 30fps, obraz ładny ostrzejszy niż na wersji konsoli, mam świeże porównanie, tam grałem w 30fps, pal licho, że tu mam 60fps+ czasem poniżej, bywają dropy podczas walki Eikonów, ale to co mnie ucieszyło "nie ma mydła!" :rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi