Skocz do zawartości
Zacny Szprot

4060TI - pobór/wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, Kyle_PL napisał:

który BIOS kolega sobie wgrał.

Może od jakiegoś MX2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Reddzik napisał:

Może ma vsync w grze np na 1/3, 1/2 itp, bo czasem bywa taki vsync? masz wyłączony vsync? Czyli synchronizacja pionowa, i graj na 144hz a nie jakieś 60hz, po co te 60hz? Monitor ma freesync, więc możesz normalnie odpalić gsync podłączając grafikę przez display port.
Coś jest namieszane, na pewno masz kartę wsadzoną w odpowiedni slot pcie na płycie, jaką wersję pcie wykrywa w gpuz? Sam nie wiem co tu jeszcze, coś jest nie tak.

vsync zawsze wyłączony, jeśli gram to tylko 120 hz lub 144hz, to 60 było tylko zrobione pod zapytanie.

Slot pod GPU na płycie jest tylko jeden, sprawdzę później co wykrywa gpuz

Godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Popieram.

W ogóle dziki pomysł tak po prostu sobie flashować kartę i aż boję się zapytać który BIOS kolega sobie wgrał.

Ja do swojego ASUS używam GPUTweak i ... "u mnie działa".

... ano ale flashowanie BIOS karty? Grubo moim skromnym zdaniem. Prędzej bym szukał problemów z sterownikach które np. nie działają za dobrze w tej konkretnej grze itp.

BIOS wgrywany z:

https://www.techpowerup.com/vgabios/258479/asus-rtx4060ti-8192-230329 

wrócił już stary BIOS, flashowanie to była prawdopodobnie głupia( aczkolwiek grafika działała stabilnie i nic "nie świrowała"  może fart, może nie) ostatnia próba, po:

sterownikach -> optymalizacji windows -> wyrzucaniu geforce experince -> kręceniu w GPUTweak -> reinstalacji systemu

Tak, jak pisałem wszystkie te czynności były reakcją na słabą wydajność.

Problem pozostaje ten sam POWER LIMIT choć w gpu-z  min:60,5% (chyba, nie ma mnie przy komputerze) max 100%, to w grach posiada wartość 40%-50% pod D3D12

Pyatnie co może wpływać na tak niski POWER LIMIT  podczas grania, w trakcie 3Dmark (DEMO ze steamu) POWER LIMIT był ok, ale jeszcze puszcze kilka razy po powrocie do domu.

Edytowane przez Zacny Szprot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 31.03.2024 o 12:35, Zacny Szprot napisał:

dx12.jpg

Karta graficzna nie zawsze musi dobijać do PowerLimitu, pomimo pełnego obciążenia (160W dla RTX 4060Ti 8GB). Tutaj widać taktowanie GPU jest wysokie (2820MHz), obciążenie GPU idzie na 100% ("GPU Usage"), natomiast co do tego "PowerTarget"... ? Sprawdzę później jak to wygląda u mnie, to "Power Target".

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Kyle_PL napisał:

Karta graficzna nie zawsze musi dobijać do PowerLimitu, pomimo pełnego obciążenia (160W dla RTX 4060Ti 8GB). Tutaj widać taktowanie GPU jest wysokie (2820MHz), obciążenie GPU idzie na 100% ("GPU Usage"), natomiast co do tego "PowerTarget"... ? Sprawdzę później jak to wygląda u mnie, to "Power Target".

Jedyna dziwna rzecz, którą zauważyłem to ten PowerTarget dziwne jest, to że pod grami korzystającymi tylko z D3D11 ten PowerTarget jest zdecydowanie wyższy...tak jak piszesz, zegary, pamięć, temperatury, wszystko jest ok...może problem nie leży w GPU, a płycie?, zasilaczu?, DX12 mnie zastanawia czy nie robi jakiegoś problemu, dyski raczej odpadają bo na obu mam po instalowane rzeczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz może grę Shadow Of The TombRaider? Ogólnie musisz ustawić identyczne ustawienia (detale gry, rozdzielczość, ustawienia sterowników) jak ktoś z tym samym GPU, w tej samej grze, ustawić jakość tak, by karta szła na 100% (najlepiej mieć do tego monitor 4K) i sprawdzić, czy wydajność jest taka sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Kyle_PL napisał:

Masz może grę Shadow Of The TombRaider? Ogólnie musisz ustawić identyczne ustawienia (detale gry, rozdzielczość, ustawienia sterowników) jak ktoś z tym samym GPU, w tej samej grze, ustawić jakość tak, by karta szła na 100% (najlepiej mieć do tego monitor 4K) i sprawdzić, czy wydajność jest taka sama.

Mam TombRaidera, jeśli to jakiś wyznacznik to zainstaluje(4K, odpada), ale porównując z YouTube, przy dokładnie takim samym  sprzecie (płyta,ram,cpu,gpu)  tych samych ustawieniach
God of War 90FPS na moje 50

Forza Horizon 100 na moje 60-70

Horizon zero dawn 90 na moje 45

RDR2 też wielka roznica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Zacny Szprot napisał:

porównując z YouTube, przy dokładnie takim samym  sprzecie (płyta,ram,cpu,gpu)  tych samych ustawieniach

... i w tych samych miejscach testowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RDR2 na pewno, God of War również, Forza zbliżonych… Zero Dawn przez całą rozgrywkę mam 40-50fps

A może być kabelek VGA zasilacz-karta rypnięty? Któryś z tych 8 pinów uszkodzony? Troszkę przy tym roboty by było, ale zawsze mogę podmienić, pytanie tylko czy ma to sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś opisać co oznacza "optymalizację widowsa pod granie" ?

Walnij formata to 10 min roboty i sprawa się bardziej rozjaśni, bo wydaje mi się a raczej jestem pewien że namieszałeś za fest i teraz takie klocki. A najłatwiej jest to wszystko rozwalić i zacząć od nowa, czyli format i bez jakikolwiek kombinacji...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryby zasilania, wyłączanie usług diagnostycznych i innych zbędnych procesów/ nie pamiętam jakich dokładnie, ale jeśli jakiś wzbudzał we mnie niepewność zostawiałem włączony/Jeśli nie było efektu, przywracałem domyślne ustawienia.

Reinstalacja systemu robiona, ale ta z zachowaniem wszystkich wcześniej zainstalowanych aplikacji. Jeśli ta jest niewystarczająca wg. Ciebie to jakaś zagryzę zęby i zrobię pełen format.

Prosze czytać wcześniejsze moje wypowiedzi… Wszystko co zacząłem robić, było PO TYM jak wykryłem brak wydajności… każda funkcje włączałem później wyłączałem sprawdzając czy ma jakiś wpływ. Wcześniej miałem tylko i wyłącznie sterowniki do karty graficznej, bez aplikacji śledzących działanie gpu, cały Windows był w opcji domyślnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walnij formata pełnego, bo tak to jak szukanie igły w stogu siania.

W dzisiejszych czasach to jest krótka i szybka piłka, a rozwiewa mnóstwo problemów.

Ps.

Nie cytuj posta pod postem, wywołuj użytkownika poprzez @Zacny Szprot

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może małe rdzenie w i5 13400F tu mieszają? Zobacz na wyłączonych w biosie E-cores.

Edytowane przez wamak
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już zrobisz instalację od zera (bez przenoszenia starych konfiguracji) to na nowym systemie nie grzebaj, tylko zacznij od sprawdzenia, czy wszystko jest ok (no wiesz ... zanim popsujesz ;) )

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, wamak napisał:

Może małe rdzenie w i5 13400F tu mieszają? Zobacz na wyłączonych w biosie E-cores.

O widzisz tu też może być error, choć te rdzenie powodują systematyczne spadki, więc nie powinno mieć to związku, ale kto wie co Intel wykombinował 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Sprawdzę później jak to wygląda u mnie, to "Power Target".

No i sprawdziłem: tak w okolicach 97% +-2%. Karta wówczas faktycznie żłopie tyle ile wynosi PowerLimit fabryczny (165W w moim przypadku)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jestem idiotą, dziękuje wszystkim za pomoc,  przynajmniej dzięki byciu idiotą nauczyłem się (sic) flashować bios karty, poznałem kilka zbędnych jak i jeden ciekawy program (DDU)

Odpowiedź Panowie znajdziecie w screanie poniżej, cóż taki los barana :D dobrze, że się nie wziąłem za rozkręcanie zasilacza jeszcze. Po wykonaniu czynności jaką sugeruje zdjęcie poniżej wszystko zaczęło hulać i śmigać.

PS E-cores nie miały tutaj żadnego wpływu na moją głupotę :)

dziękuję jeszcze raz wszystkim zaangażowanym i pozdrawiam.

@Kyle_PL

@AndrzejTrg

@Reddzik

PCIEj.jpg

PROBLEM ROZWIĄZANY<TEMAT DO ZAMKNIĘCIA/ZACHOWANIA KU PRZESTRODZE PRZYSZŁYCH MĄDRUSIÓW JAK JA> :)

Edytowane przez Zacny Szprot
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to przecież pytałem o plan wydajności w drugim poście ? :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi