Skocz do zawartości
skunRace

Kingdom Come: Deliverance 2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Już nie chce mi się bawić w alchemię, chcę skończyć grę i zacząć kupkę wstydu :)

Pozostawili rzeczy, które niepotrzebnie przedłużały i tak bardzo długą rozgrywkę.

Do takich zaliczyłbym na przykład (oby to zmienili):

- podnoszenie przedmiotów, gdy mamy wyjętą broń, najpierw ją chowa, a potem podnosi, trwa to długo

- zmiana miecza na łuk, trwa wieczność

- niewygodne podnoszenie przedmiotów, trzeba pod odpowiednim kątem do nich podejść, bo inaczej są "niewidoczne"

- w ekwipunku nie można podświetlić jaki przedmiot mamy na sobie, trzezba to posortowaćza każdym razem w ekwipunku i szukać

- nie można na szybko porównać przedmiotów, który jest lepszy, tylko mała statystyka mało co wyjaśniająca

- kolizja z krzakami, jest na to mod do jedynki, oby poprawili to w dwójce

- NO I NAJWAŻNIEJSZE ten widok przez hełm, w czasie walki, jak mamy jakiś pełny, to obraz jak u czołgisty, mod w jedynce to wyłącza, ale w dwójce pewnie zostanie :/

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w zasadzie po co ty chcesz w to grać? ;)

Kompletnie nie pasuje ci projekt gry, tak jak pisalem to wszystko nie jest przypadkowe. Może łatwiej będzie zobaczyć na youtube a potem odklikaj "kupkę wstydu" 

• Like 1
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo chcę poznać dalsze losy postaci, bo mogę, bo nikt mi nie zabroni, bo na rynku nie ma takich gier? itd.
Kupka wstydu nie ucieknie, a nie lubię grać we wszystko po troche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Część rzeczy o których wspomniałeś to są pierdoły typu QoL, albo bugi z hitboxami, ale większość wynika wprost z położenia nacisku na realizm i wolniejsze tempo gry. Ponarzekaj jeszcze na to, że nie da się kosić hord wrogów jak w jakimś Diablo.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.06.2024 o 14:56, mag_zbc napisał:

Twórcy wyraźnie mówią że chodzi o ograniczenia hardware, ale widocznie wiesz lepiej

W wielu wywiadach ich pytano o silnik, i tak, poszliby drugi raz w CE, bo weszli w niego w pełni świadomi ograniczeń, ale żaden inny silnik nie oferował wtedy podobnej jakości roślinności.

Coś się nie zgadza w tym co napisałem o specyfikacji Xboxa S?

5500 XT ma 22CU, Xbox S ma 20

Pierwsza część to Cry Engine 3, a druga to Cry Engine V

W dniu 3.06.2024 o 15:44, mURdOcK napisał:

Akurat odnośnie wersji CryEngine, to lekko mijasz się z prawdą, bo I część KKD jest na 4 generacji silnika. Nawet jeśli II część będzie na 5 generacji CE, to różnice pomiędzy wersjami są raczej niewielkie. 

W dniu 3.06.2024 o 15:49, mag_zbc napisał:

Warhorse Studios Licensed CRYENGINE to Develop RPG

Crytek GmbH (Crytek) and Warhorse Studios are happy to announce that they have closed a licensing deal for Crytek’s proprietary all-in-one game development solution CryENGINE®3

Np. tutaj piszą że w bezpośrednim porównaniu tego samego dema na CE3 i CE5 różnica w FPS to ok. 20%, a artykuł jest z 2016

Oni korzystają z zmodyfikowanej przez siebie wersji CE z tego co pamiętam 

Te 20% lepszej wydajności nowszej wersji silnika i tak pójdzie w lepszą grafikę więc wymagania będą większe 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będzie wsparcie modów to sobie irytujące mechaniki zmienisz, a błędów mam nadzieję że będzie mniej niż w jedynce.

Pewnie i tak na premierę nie zagram, poczekam na łatki. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

niewygodne podnoszenie przedmiotów, trzeba pod odpowiednim kątem do nich podejść, bo inaczej są "niewidoczne"

- w ekwipunku nie można podświetlić jaki przedmiot mamy na sobie, trzezba to posortowaćza każdym razem w ekwipunku i szukać

- nie można na szybko porównać przedmiotów, który jest lepszy, tylko mała statystyka mało co wyjaśniająca

To mogli by spokojnie naprawić, reszta zostanie że względu na realizm

Nawet mody są do tego

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu będzie trzeba kraść Zbawienne Sznapsy, drogie jak pierun były :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.06.2024 o 22:38, TmK napisał:

Znowu będzie trzeba kraść Zbawienne Sznapsy, drogie jak pierun były :E

Nigdy nie miałem cierpliwości do nauki alchemii, lepiej było zakraść się w nocy, obezwładnić ochroniarza i sklepikarza śpiących na piętrze i okraść sklep. Potem poczekać kilka(naście) dni aż odzyska płynność finansową i zapełni znowu półki. 

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hidd3n to właśnie cechuje dobra grę ze ma różne ścieżki wyboru i każdy sobie dobiera odpowiedna dla siebie

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze wszystko kradnę. W KCD1 okradałem wszystko i wszystkich, kasy nigdy mi nie brakowało. Jakiemuś gościowi musiałem zapłacić XXX za coś tam - zapłaciłem, 20 sekund później miałem kasę z powrotem. Półki, książki, skrzynie, sprzęty, wina, piwa - wszystko co się dało - a potem do młynarza. Przybysławice były dość wymagające, więc zacząłem też okradać przechodniów i ludzi w karczmach. W pewnym momencie miałem już takiego skilla, że po prostu podchodziłem do ludzi i ich okradałem, nawet nie rozglądając się czy aby ktoś nie stoi obok i nie patrzy. 

• Like 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz sumienia czlowieku? w takich grach trzeba sie wczuc a jak sie wczujesz to nie mozesz ciagle krasc :mad2:

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie mam. Kościół okradłem. I księdza. A nawet odkopałem jakieś zwłoki i też okradłem. Łaziebnej zapłaciłem, zrobiłem co trzeba a potem odzyskałem co moje. Karczmarzy. Karczmarki. Przechodniów. Jakiś człowiek po drodze prosił o pomoc - pomogłem, a potem okradłem. Jacyś ludzie chorzy leżeli w domu przy zakonie. Wsparłem dobrym słowem, okradłem. W zakonie to chyba nic nie zostawiałem - kielichy, zioła, książki, nawet kapcie, wszystko moje. Młynarza to odwiedzałem dosłownie codziennie bo tyle rzeczy trzeba było upłynnić. Jak wszedłem w nocy do czyjegoś domu, to po 5 minutach nic w nim już nie było. Strażników. Strażnice. Jakby ktoś nagle wparował do jakieś twierdzy w nocy, to nagle by się okazało że nie ma kto walczyć, bo wszystkie miecze, pałki, siekiery, młoty, lance i tarcze poznikały. I pana Radzika. Dziwisza. Ptaszka. Nikt się nie uchował - kieszenie puste, skrzynie puste, żona Dziwisza o dziwo pełna, ale nie monet... 

• Like 1
  • Haha 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja aż taki nie byłem. Lubiłem wykopywać groby i okradać nieboszczyków, czyścić zwłoki rywali i zaglądać do każdej skrzynii za błyskotkami. Nie jarało mnie zbieranie starych portek i wszelkiego złomu, bo zwyczajnie nie mogłem tego unieść 😅 Dopiero z modem na 100tys udźwigu, latałem i czyściłrm nawet lasy z  🍄🍄🍄 i 🐇🐇, których z modem miałem 100x więcej 😀

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ty kolego sądzisz, że ja to się w te masowe kradzieże bez moda na udźwig bawiłem, hmm ? :cool:

Jak raz pobiegłem z tym wszystkim co akurat przy sobie miałem do młynarza, to od ręki mi z 20k monet wleciało.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaje Was do ignorowanych złodzieje paskudne :E

Jak się ten mod nazywa ? Bo jak planuje na jesień w końcu  przejść pierwszy raz KCD1 to się przyda :-D

• Haha 3
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.06.2024 o 21:52, skunRace napisał:

Dodaje Was do ignorowanych złodzieje paskudne :E

Jak się ten mod nazywa ? Bo jak planuje na jesień w końcu  przejść pierwszy raz KCD1 to się przyda :-D

https://ibb.co/BzPQ3kH

Według mnie mody niezbędne do KCD 1

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eurogejmer stwarza narrację, jakby ludzie byli debilami. To nie jest tak, że mechanika walki była skomplikowana. Mechanika była nieprecyzyjna i durna. Do tego stworzona pod 1v1. A takich walk wiele w grze nie było. Kombosy w walce na myszce bardzo ciężko było wykonać inaczej niż co ileś prób fartem. Dlatego jak już pisałem ludki szli na skróty - albo strzelanie z łuku z konia, albo masakrowanie wrogów buławą z odpowiednim talentem do k.o przy waleniu w łeb. Ogólnie jestem ciekaw tych zmian. Jeden kierunek mniej - fajnie, ale ważne o ile okienka timingów poszerzą na kombosy. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak walka była niby trudna. Zapamiętywałeś 1 sekwencję, góra-lewy dół- pchnięcie i całą grę szło na tym przejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Grę można było jeszcze łatwiej przejść sposobem o którym pisałem wyżej. System walki był po prostu durny. Zabijał możliwość finezyjnego ciachania wrogów dla 99.5% ludu poza mistrzami manuala, którzy idealnie cały czas trafiali w timingi i płynnie przechodzili z kombosa na kombosa - nie chodzi mi o zwyczajne kierunkowe uderzenia. To byle małpa może robić. Ja mam dobry manual, a z rzadka udało się robić więcej niż 2 różne kombosy z rzędu.

Natomiast w dwójce jeżeli odejdzie jeden kierunek/płaszczyzna ciosu (to może dużo zmienić na plus) + poluzowane timingi, to będzie sens uczyć się kombosów, żeby w ładnym stylu kasować wrogów. 

Edytowane przez Kelam
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, pamiętam tę misję z treningiem szermierki, matko bosko... Byłem wręcz przekonany że dobrze klikam i może za 10 razem się udało xD Zgłupiałem totalnie co mam robić.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie problemem systemu walki był niski fps w 30 na konsoli miałem problem w 60+ na PC na hardkorze bez problemu

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi