Skocz do zawartości
skunRace

Kingdom Come: Deliverance 2

Rekomendowane odpowiedzi

A co? Myślałeś, że kupujesz kartę na lata? Nie te czasy. Mogę się założyć, że znowu będzie paździerz wydajnościowy nawet w 1080p tak samo jak było z jedynką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Czyli 4090 z DLSS = aby na styk 60 fps w 4k? 🤔

Skoro pisza, ze 4080S ciagnie 40fps bez DLSS to raczej 4090 te 60fps pociagnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, caleb59 napisał:

A co? Myślałeś, że kupujesz kartę na lata? Nie te czasy. Mogę się założyć, że znowu będzie paździerz wydajnościowy nawet w 1080p tak samo jak było z jedynką.

Pytałem o grę, nie kartę, ;)

29 minut temu, Phoenix. napisał:

Skoro pisza, ze 4080S ciagnie 40fps bez DLSS to raczej 4090 te 60fps pociagnie.

W tym rzecz, że nigdzie tego nie piszą. A ta zbitka zdań sugeruje wręcz, że to właśnie Z DLSS ma 40 fps (stąd moje pytanie).
A jeżeli nie - to niefortunnie sformułowany komunikat. 

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech wydadza jako ex'a na karty 40XX i po problemie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiadomo coś czy dodadzą możliwość rozbijania obozu i realistycznego konia coś podobnego jak w Red dead redemption 2?

Bo w 1 pojawia się jak płotka i brak realizmu 

@caleb59

Najgorzej że u mnie w kcd czasami spada wykorzystanie karty do 80-85% a przecież przy tym procesorze jak gram w 4k to powinno być cały czas min 99%

Tak jak piszesz słaba optymalizacja

miałem juz niebrac preorderów ale to mnie przekonało

Średniowiecze zgodne z historią

Warhorse nie poddaje się zewnętrznym naciskom. Studio już zadeklarowało, że nie wrzuci do Kingdom Come 2 współczesnych, niehistorycznych motywów, tylko po to, by przypodobać się części publiczności. W sequelu mogą pojawić się pewne kosmopolityczne wątki w największym mieście gry, ale wszystko będzie nadal zgodne z dokumentacją historyczną. Warto dodać, że zespół zatrudnia na stałe historyka mediewistę, który pilnuje tego, by scenariusz nie odbiegał od realiów XV-wiecznych Czech.

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego jeszcze za wcześnie na takie info, gra dopiero co dostała zapowiedź, takie informacje będą wypływały bliżej premiery.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tam jest kilka takich miejsc, które mają dziury wydajnościowe - na samym początku gry masz bazarek jak trzeba iść ojcu po piwo - już na tym etapie gra weryfikuje wydajność, następne to słynne Rataje oraz oczywiście większe bitwy z większą ilością przeciwników jednocześnie na ekranie (dzięki Bogu tylko w określonych miejscach fabuły). Oni nie znali dobrze tego silnika jak zaczynali z robieniem jedynki, sami o tym wspominali w wywiadach. Tomas Blaho - ich główny programista w wywiadzie dla Digital Foundry jasno stwierdził, że ustawienia "ultra high" są przeznaczone "dla komputerów przyszłości" i nie zaleca ich używać (aż zaśmierdziało rockstarem i GTA 4). Od tamtej pory straciłem serce do tej ekipy i wiem, że nie ma co liczyć na normalną wydajność 2 części, tym bardziej, że znowu używają Cry Engine, którego tak na prawdę znają dobrze tylko jego niemieccy twórcy.

Wszyscy się tak jarają tą dwójką ale jak dostaną po dupach dropami poniżej 60fps to zmieni się śpiewka z radosnej na gorzkie żale, czekam na to. :E 

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, caleb59 napisał:

Wszyscy się tak jarają tą dwójką ale jak dostaną po dupach dropami poniżej 60fps to zmieni się śpiewka z radosnej na gorzkie żale, czekam na to. :E 

PC to nie konsola, kilka tweaków i sprawa załatwiona, bardziej sprawa rozbija się o to, by gra nie była tak zabugowana jak KCD1 na premierę. 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, voltq napisał:

Najgorzej że u mnie w kcd czasami spada wykorzystanie karty do 80-85% a przecież przy tym procesorze jak gram w 4k to powinno być cały czas min 99%

Tak jak piszesz słaba optymalizacja

Spróbuj sobie dodać do gry DXVK, ponoć robi sporą różnicę.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest DXVK ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spróbuję i zobaczymy czy fps się ustabilizuje sprawdzałem w próbie ognia to poniżej 45 fps nie spadało

a na te zmiany w funkcjonowaniu realnie konia i dodanie obozów liczę bardzo , powinni kopiować dobre pomysły innych twórców 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.05.2024 o 12:03, caleb59 napisał:

Wszyscy się tak jarają tą dwójką ale jak dostaną po dupach dropami poniżej 60fps

Przeszedłem w 30 na decku i nie ujęło to grze ani grama zajebistości.

• Like 1
  • Confused 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pozostaje współczuć. :E Z drugiej strony może jesteś konsolowym graczem to wtedy dla Ciebie nie ma różnicy.

• Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie porównujmy konsoli do Steam Decka, tylko i wyłącznie przez ilość wyświetlanych klatek. W wiele gier, które typowo podchodzą pod pada, można grać w całkiem dobrej jakości na konsoli. Nie zapomnę jakie wrażenie zrobiło na mnie i jak wyglądało na takich tosterach jak PS4, Xbox, RDR2, które potrafiło działać nawet w natywnym 2160p i na padzie te 30 klatek było ok. Natomiast granie na Steam Decku, uważam za granie na zasadzie, siadasz na kiblu i odpalasz jakąś grę na telefonie. Ewentualnie komuś zależy bardzo na grze, jest w podróży, nie ma laptopa i to jedyne rozwiązanie ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 godziny temu, caleb59 napisał:

No to pozostaje współczuć. :E 

Czego? Dobrej zabawy?

Edytowane przez zdzichon
  • Confused 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego się spodziewacie jeżeli chodzi o gameplay i nowe mechaniki? Tak sobie pomyślałem dzisiaj grając że jakaś walka konna by się przydała, jakieś szarże coś :D  Turnieje z kopiami jak w Obłędnym Rycerzu :E Wydaje mi się że będzie "tylko" ładniej i więcej - ale tego samego, mam nadzieje że się troszkę mylę, chociaż płakać nie będę, jedynka wciąga jak bagno więc w mega bezpieczną kontynuację również zagram.  

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce zeby nie kombinowali, niech zobia to samo ale lepiej. Walka do poprawienia jest konieczna, jak czytalem fora to wiekszosc graczy przez walke przestala grac.

• Confused 1
  • Sad 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, walka jest beznadziejna, dlatego wróciłem i gram z modem na to, bo chcę poznać historię, a nie męczyć się grą.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mi walka też nie podeszła, ale jakoś większośc jedynki z łukiem ograłem więc w 2 liczę że będzie lepiej w połączeniu z kuszą. 

@.PaVLo.

A którego moda na walkę używałeś? 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gra nie ma sensu z prostą walką dla mnie, bycie wieśniakiem a nie rambo leży u podstaw tej gry. Historię można obejrzeć na yt jak ktoś nie lubi grać ;)

11 godzin temu, JeanPepin napisał:

Czego się spodziewacie jeżeli chodzi o gameplay i nowe mechaniki?

NIE ZEPSUĆ :D Tyle wystarczy bo to największe zagrożenie w kontynuacjach takich gier. Przekombinują, uproszczą i czar pryśnie.

Edytowane przez Wu70
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Wu70 napisał:

Gra nie ma sensu z prostą walką dla mnie, bycie wieśniakiem a nie rambo leży u podstaw tej gry. Historię można obejrzeć na yt jak ktoś nie lubi grać ;)

Tak zalezy ci na realnej walce to juz niech bedzie tak ze raz zginiesz to koniec gry, mam byc realnie. Wiesniakiem jestes, idz kopac ziemniaki itp. albo przypadkowy rycerz cie zabije, a moze nadepniesz na ostry przedmiot zakazenie sie wda i zgon.

Gra ma byc zabawna, nie chcemy symulatora zycia tylko chcemy rozrywke

• Haha 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@.PaVLo.

Walka jest bardzo łatwa w trybie standardowym wystarczy używać perfekcyjnej kontry+atak tam gdzie nie trzyma miecza przeciwnik i dużo się poruszać skracać dystans wchodzisz w klincz odpychasz i uderzasz mocnym ciosem w głowę i tak non stop, troszkę bardziej zaawansowane jest używanie kombo wystarczy sobie na kartce napisać 2-3 kombinacje nich używać , tylko trzeba pamiętać że jak przeciwnik dokona perfekcyjnego bloku lub zrobi unik to trzeba od nowa kombo bo nie wejdzie

W najgorszym wypadku można wygrać samym perfekcyjnym blokiem bo robi on często automatycznie kontrę 

Trzeba poświęcić godzinkę na trening z Bernardem i ogarnąć jak to działa 

No i w perki zainwestować , jak mistrz klinczu , żelazny uścisk i twierdza jeżeli walczysz przy użyciu tarczy ,  Zew krwi , gruboskórny , ostatni dech 

Ja gram na hardkorze teraz 

Edytowane przez voltq
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi