Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Lameismyname

AOC Q27G3XMN/BK - bezkonkurencyjny monitor TRUE HDR w swoim przedziale cenowym

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie raczej blooming by przeszkadzał, najbardziej rzucał się w oczy w Diablo 4, kursor robi poświatę dookoła, ale to trzeba się przyjrzeć w menu czy coś, podczas rozgrywki nie widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacyś nowi nabywcy, którzy chcieliby się podzielić wrażeniami?
Z recenzji RTINGS wychodzi na to, że następny monitor z lepszym HDR kosztuje już 4000zł+, jedynie w okolicach 2000zł jeszcze się uchował lekko gorszy pod tym względem Acer Nitro XV275U P3biipx

RTINGS-HDR.png

Dla niektórych "wadą" może być jasność w HDR np. podczas nocnej partyjki CS2 po dostaniu flashbangiem:

No i na pewno w pewnych innych scenariuszach można dostać po oczach

Czerń za to jest głęboka, w porównaniu do IPS kosmos

No i zgodzę się z często padającymi stwierdzeniami, że matryca w tym monitorze jest zaletami porównywalna z IPSami. Po dłuższym użytkowaniu naprawdę na plus.
Jedynie kąty są dosyć średnie. Jak komuś to nie przeszkadza jak mi to śmiało może brać.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem😄 Wcześniej wziąłem MSI 271qrx i stwierdziłem że qd-oled nie nadaje się do mojego umiejscowienia biurka (mam biurko pod oknem dachowym, w pokoju jest jeszcze okno balkonowe, a z tyłu nastepne małe - ogólnie jest ultra jasno).  Nawet przy maks jasności w sdr było kiepsko w pełnym słońcu, a czerń na qd-oledzie nie była czarna tylko gorsza niż na wcześniejszym ips.

Zwróciłem MSI, wziąłem tego AOC i stwierdzam że to jest coś czego potrzebowałem od początku. Wysoka jasność zarówno w SDR jak i w HDR, czerń jest czarna mimo padających promieni słonecznych, do tego dużo lepiej sprawdza się w pracy z tekstem. Kąty widzenia faktycznie słabe ale siedzę na wprost więc mi to nie przeszkadza. Overdrive używam na medium i jest wystarczający, bo gram w RPG lub FPP pokroju far cry, ale nie dynamiczne e-sportowe czy wyścigi w których widoczne byłoby jakieś smużenie. Jedyne co to local dimmingu używam na medium bo na strong w niektórych ciemnych lokalizacjach jest dla mnie za duży black crush i to mi przeszkadzało. Na medium lepiej rozróżniam detale w ciemnych scenach w grach.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony jak za te pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalej utrzymuję że do 2000 zł nie kupisz lepszego 27" 1440p, ten monitor ma najwięcej zalet i najmniej wad. Po przejściu z LG 850 niebo a ziemia.

Jedynie co mnie denerwuje to brak szybkiego przełącznika local domming w SDR, z tego powodu nie uzywam w SDR. Na szczęście włączając HDR od razu ustawia się to co było wcześniej wybrane więc wystarczy jeden skrót Windows.

Co do flashbang 1200 nitów - ja HDR włączam głównie do spokojnych gierek, nie FPS i nigdy mi to nie doskwierało, ale ja również używam lampki na monitorze bo nie lubię siedzieć w totalnych ciemnościach ;) Zresztą można wyregulować HDR. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sumie tylko w dzień gram. W SDR też nie używam local dimmingu, przed odpaleniem gry przełączam skrótem w HDR i odpala się na zapamiętanych ustawieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galakty Ja HDR mam cały czas. W tytułach natywnie bez HDR używam RTX HDR. Co do flashbanga 1300 nitowego jakoś mi to nie przeszkadza ;) Podnosi to może realizm.
                   Generalnie albo ten monitor, ew. jest jeden udany model ACERa za ok. 2k ale ma trochę gorszy HDR, potem już OLEDy powyżej 4000zł.
                   Na plus dla VA z podświetlaniem MiniLED jest brak bolączek OLED. Jest dużo czynności które wykonuję z obrazem statycznym no i bałbym się jednak o wypalenie.
                   Ale kibicuję jak najbardziej technologii, to widać kamień milowy, jednak jeszcze jak widać ma swoje problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Lameismyname   Eee cały czas? I nie irytuje Cię local dimming? Na przykład jak masz tapetę z lewej strony ciemną, a z prawej jasną to po lewej ikony/tekst będzie ciemny, a po prawej jasny. Ja tego nie mogę znieść i włączam HDR tylko tam gdzie używam :D 

Poza tym wystarczy cokolwiek jasnego, jakaś strona internetowa i wypala oczy wieczorem

Jak dadzą jakiegoś OLED za 2500 zł gwarancją wypaleń to spróbuję osobiście, na razie ten miniled wystarcza.

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galakty Tapetę mam dokładnie tą: https://hdqwalls.com/wallpapers/small-memory-lp.jpg
                  Nie zaobserwowałem w żadnym scenariuszu problemu o którym piszesz.
                  Jedynie jakbym miał coś porobić w programie graficznym pewnie bym systemowo wyłączył HDR. No ale ten komputer służy mi głównie do funu więc fuck it ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Lameismyname napisał:

Nie zaobserwowałem w żadnym scenariuszu problemu o którym piszesz.

Sorry ale to widać gołym okiem, od razu po włączeniu LD jest różnica :D W grach przecież to samo, interfejs/menu będzie miało ten sam efekt.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galakty Jedyne co zauważyłem, to w trybie HDR np. na YT zdarza się wyświetlanie bieli trochę sztucznie "przekontrastowionych". Obecnie gram w 2 gry i w nich nie mam tego problemu o którym piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mogłeś tak od razu, jak używasz HDR tylko do 2 gier i YT to wiadomo że problemu nie widzisz :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galakty Znaczy się mam tryb HDR włączony cały czas, jedynie zakres tego co robię ostatnio na kompie jest dosyć zawężony ;) Przez ostatnie parę miesięcy zrobiłem sporo upgrade w PC ale to nie idzie w parze z ochotą na np. granie ;)

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 1.07.2024 o 23:46, Lameismyname napisał:

Czerń za to jest głęboka, w porównaniu do IPS kosmos

W porównaniu do IPS z kontrastem 800:1 to różnica w czerni będzie duża. Porównaj jednak to VA do IPS z kontrastem 2000:1 :]

ps. na tym filmie VA jest ciemniej ustawione, od stojącego obok IPS, skoro najjaśniejsze elementy obrazu są ciemniejsze na VA ... czyli porównanie i tak skopane, działające na korzyść VA

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL Mimo wszystko IPS i VA mają swoje zady I walety. Mimo wszystko w tym AOC jest wyjątkowo dobra VA, recenzenci porównują ją do topowych, okrojonych z wad konstrukcji Samsunga. Coś w tym jest... Prawda o monitorach jest taka, że trzeba na własne oczy zobaczyć bo żaden filmik na yt nie odda.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@unadarek Widzę reckę siostrzanego modelu na RTINGS (27") no i dobrze został oceniony, jednak w HDR trochę gorzej od AOC w temacie. Marki kompletnie nie znam, wikipedia twierdzi, że to typowa chińska i istnieje od 10 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Lameismyname napisał:

@unadarek Widzę reckę siostrzanego modelu na RTINGS (27") no i dobrze został oceniony, jednak w HDR trochę gorzej od AOC w temacie. Marki kompletnie nie znam, wikipedia twierdzi, że to typowa chińska i istnieje od 10 lat.

Słabszy HDR nieznacznie ale matryca IPS z masą stref :P myślę że rekompensata duża :thumb:

Edytowane przez unadarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@unadarek Ponoć strefy to nie wszystko. Gdzieś widziałem reckę innego monitora, który miał sporo więcej stref od tego AOC, a wypadł nieporównywalnie gorzej. Mimo wszystko lepiej mieć więcej jak mniej ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal polecacie ten monitor AOC ? Widzę, że w sygnaturach wielu osób dalej widnieje, poza tym ciągle jest polecany. Ostatnio wyszedł w podobnej cenie monitor Xiaomi, również Mini Led, ale bardzo mało informacji o nim bo to nowość. 

Myślałem na początku nad jakimś monitorem IPS np ASRock PG27QFT2A, który również często jest polecany w zestawach komputerowych. Jednak jest tyle monitorów, które są polecane, że można się zagubić ;/ Wpadłem też przy okazji na tego AOC. Wszędzie go polecają, chwalą, a Stilgar na yt, który go testował mówi, że to specyficzny monitor i trzeba nauczyć się z niego korzystać. Najbardziej obawiam się, że podczas korzystania z internetu, oglądania jakis wydarzeń sportowych będzie blooming, który będzie przeszkadzał. Próbowałem zobaczyć gdzieś w sklepie, ale nigdzie u mnie nie mają na stanie. Poza tym monitorem ciągle zastanawiam się również na iiyamą 34 cale ultrawide, którą także sporo osób z forum posiada i poleca. Jednak tutaj się zastanawiam czy wydarzenia sportowe będzie się komfortowo oglądać bo jednak to zakrzywiony monitor 21:9 i będą paski po bokach. Ciężki dylemat. Niby można zamówić, przetestować i oddać, ale nie lubię się bawić w takie rzeczy. Który monitor byście wybrali z tych, które podałem ? Może jakieś inne propozycje ? Choć chyba nie ma już nic lepszego. Ogólnie max, który mogę wydać to 2k. Więcej moim zdaniem nie warto, no chyba, że OLED, ale to jeszcze daleka droga, aby były w rozsądnych pieniądzach i bez większych wad. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bunsen Ten AOC jest sprawdzony przez wielu recenzentów, jest trochę na rynku, zbiera świetne opinie i część ludzi realnie go ma. W wielu zestawieniach jest bezkonkurencyjny w swojej cenie ~1,5k zł.
                   Co do Xiaomi, to na chwilę obecną kot w worku. Nie polegałbym ruskim recenzentom i zdawkowym informacjom. Nie patrzyłbym też ślepo na parametry "na papierze"... pada często argument z większą ilością stref w Xiaomi - przypominam jak monitor z ilością większą od 700 wymiękł w ogólnym
                   rozrachunku z AOC - niestety nie mogę sobie przypomnieć co to za model był dokładnie. Kupuj śmiało.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem nowym użytkownikiem tego monitora. SDR Ustawiłem jak w RTINGS (podoba mi się)

HDR mało testowałem. Na razie gram tylko na PC w WOT także nie ma co szaleć z ustawieniami. Miałem ustawienia  od youtubera PC Monitors ale za jasno mi było.

Jak na razie wypas.

EDIT: z miła chęcią posłucham rad odnośnie ustawień: HDR + Konsola (xbox series X)

Edytowane przez szefix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.09.2024 o 16:33, Lameismyname napisał:

pada często argument z większą ilością stref w Xiaomi - przypominam jak monitor z ilością większą od 700 wymiękł w ogólnym
                   rozrachunku z AOC - niestety nie mogę sobie przypomnieć co to za model był dokładnie. Kupuj śmiało.

IPS będzie przegrywał, gdzieś się napotkałem na test że do local dimming to VA jednak gniecie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galakty Tutaj chodzi o kontrast. IPS nie zrobi tak głębokiego czarnego i tak jasnego białego jak VA dlatego moim skromnym zdaniem dobra VA z Miniled to naprawdę ciekawe połączenie i ostatni przystanek przed OLEDem, na co z resztą wskazują różne testy i recenzje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, kontrast. Lepiej mniej stref ale VA, niż więcej z IPS. W ogóle IPS do grania to pomyłka z perspektywy czasy, że ja też się męczyłem z kontrastem 800:1.... 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.10.2024 o 08:39, galakty napisał:

Tak, kontrast. Lepiej mniej stref ale VA, niż więcej z IPS. W ogóle IPS do grania to pomyłka z perspektywy czasy, że ja też się męczyłem z kontrastem 800:1.... 

VA z Miniled to bardzo ciekawe combo. W sferze telewizorów ponoć główny konkurent do OLEDów. Ja jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi