Skocz do zawartości
DarasXX

RX7600 i strasznie niska wydajność karty

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Po wysypaniu się mojej 3060 postanowiłem dać szansę AMD... i obawiam się że był to największy błąd jaki mogłem zrobić bo siedzę 3 dzień kombinując i wyrywając sobie włosy z głowy i rezultat jest zerowy...

Próbowałem tak:

• Sterowniki oficjalne różne werjse
  • Sterowniki modyfikowane od Amernime czy jakoś tak
  • Włączyłem Resize BAR
  • Ustawienia w panelu AMD
  • Zmieniałem DX11Navi na regular DX wpisami do rejestru co skutkowało jedynie wywaleniem GPU z błędem 43

A co się dzieje? 

W wiedźminie np. mam co kilka sekund stopklatkę na ułamek sekundy pomimo 100-120FPS, freesync nie daje nic.

W DayZ jak spojrzę w kierunku miasta FPS spada z 150 do 30-40 a zużycie GPU spada do 20-30%

W League of legends stopklatki

Powoli dostaje takiego wkur***** niesamowitego że brak mi słów. GPU które powinno dawać radę na luzie w tych grach działa gorzej niż GTX 970... Jak się nie uda mi rozwiązać tematu to zwrot bo zakup przez neta był i chyba podziękuję AMD bo ich karty to faktycznie gówno totalne jak narazie... Karta za 1200zł o wydajności karty za 200zł z allegro. Serio? AMD... o ile procki są spoko tak GPU totalna porażka i jestem zawiedziony tym jak to działa... To wgl. nie działa poprawnie, jak to można sprzedawać?

• Thanks 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ty najpierw walnij formata po tych wszystkich kombinacjach alpejskich i wtedy wróć. Nie napisałeś w ogóle co zrobiłeś po wsadzeniu karty od amd... czy stery były usunięte poprzez ddu czy tylko przez uninstal. Czy stery instalowałeś na świeżym systemie, a tylko krzyczysz zbulwersowany 🙂 ja wymieniłem 970 ale na 7800 i jestem mega zadowolony.Do tego jak ktoś instaluje modyfikowane sterowniki do nowego gpu, to nie będę komentował...  Możesz jeszcze dodać ss z gpuz co się dzieje z kartą podczas tych spadków.

Edytowane przez AndrzejTrg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oczywiście że robiłem uninstall przez DDU. Podczas gdy jest freeze czy stutter nic się nie dzieje, karta się nie grzeje nadmiernie. Kolego, to nie moja pierwsza karta więc nie rób ze mnie zielonego bo kart już trochę przejadłem i nie miałem styczności z takimi absurdami jakie zafundował mi ten gówniany radeon. ŻADNA karta mi nie fundowała tak niestabilnego działania w grach jak ta. W momencie gdy w DayZ np. mam spadek do 30fps karta zachowuje się jakby wchodziła w idle pod windowsem gdy nic nie robię. Gdy na 3060 miałem w tych grach po 120-150 klatek ze spadkami co najwyżej do 80MAX a nie 30 klatek. Ten radeon nie ogarnia nawet takiego indy jak Noita bo przy symulacji wody rwie jak szalony... Nadal chcesz mi powiedzieć że to moja wina? niezależnie czy włączę Hyper RX czy jak ten syf się zwie, to jest to samo tylko klatek mniej to nie dziw się że wkurwiony jestem bo nie po to wypieprzam 1200zł na gpu by mieć wydajność gówna z allegro za 200zł. Poza tym Andrzejku czytanie ze zrozumieniem, nie wymieniałem 970 na 7600 tylko 3060 na 7600 bo sypała artami a tego radeona wydajnościowo porównałem do 970 jedynie bo w niektórych grach to 970 lepiej by sobie poradziła... I tak jestem zbulwersowany, a ty bys nie był? wgrywając wszystkie chyba możliwe sterowniki, każdy dziurawy albo gliczują sie animacje w windowsie albo gry sypią się. Zasada jest prosta, przed wyjęciem starej karty ddu, wkłądasz nową i wgrywasz sterowniki i to ma działać, proste. A nie działa... System czysty bo wgrywałem kilka dni temu, jakieś 2 dni przed przełożeniem karty.

Edytowane przez DarasXX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Odinstalowałeś wszelkie "Afterburnery" i inne programy, mogące mieć jakąkolwiek kontrolę nad GPU? (nawet sterowanie podświetleniem GPU)

Czy możesz zrobić taki wykres podczas grania - głównie chodzi o wykres HotSpot od GPU (u mnie tak niskie temperatury, bo grałem w EuroTruck Simulator 2 przy stałych 60fps, a w dodatku na trasie był dzień, który mniej obciąża GPU niż noc):

482a33fc9b1bf.png

Wykres robiłem tak, że odpaliłem AIDA 64 i wykresy stability-test (tylko bez odpalania samego testu - obciążeniem będzie gra którą odpalam). Po zakończonej rozgrywce mogę sobie pooglądać wahania temperatur, poboru mocy (inna zakładka) itp. - drugi wykres, pokazujący moc, przechwycony chwilę później i z tego powodu przesunięty wzgl. pierwszego (temperaturowego):

419e7a79f3868.png

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio na forum widziałem takie tematy - problem w sumie nie został w tych tematach rozwiązany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiąże zwrot i zakup karty Nvidii :)

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

... albo i nie. Już nie pamiętam, czy czasem ludzie nie mieli takich problemów na kartach nVidii.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@DarasXX Bo z tymi kartami od AMD jest tak ze trzeba przejsc przez ten okres problemow technicznych ale jak juz sie to wszystko ogarnie i przyswoi to jest GIT. Mialem to samo przy RX 6650xt, flustracja i niezrozumienie a pozniej jak ogarnalem wszystko to bylo OK. Zobacz czy nie masz przypadkiem tego vsynca amdowskiego w adrenalinie wlaczonego. Wez tez pod uwage to ze jak malo grales to te przyciny moga wynikac z kompilacji shaderow, wylacz SAM jesli jest wlaczony bo  u mnie powodowal turbo stuttering.

Powiem Ci od siebie ze w ostatnim czasie wymienilem zasilacz i GPU w kompie i teraz mam jakies turbo problemy. Jak zlapie ladunek siedzac naprzyklad w kocu i dotkne kompa to sie wylacza, jutro oddaje na serwis bo nie jestem w stanie tego naprawic takze wez gleboki oddech i powolutku, nie jestes sam :)

Edytowane przez Rtx4060tiUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jedyny problem jaki miałem z AMD, to za czasów RX460 jak mi się wygasił monitor (uśpienie) to później nie wstawał (albo jak przy włączonym PC wyłączyłem przyciskiem monitor, to karta po jakimś czasie takiego uśpienia nie dawała obrazu po włączeniu monitora). Po paru łatkach Windows i kilku sterowników GPU dalej, problem minął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Kyle_PL Szczesciarz :) Ja musialem ogarnac hotspota bo mialem ponad 30 stopni ronicy miedzy nim a GPU, miganie na czarno w przegladarce, nie dzialajacy poprawnie SAM i pewnie jakbym sie zastanowil to znalazlbym cos jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
25 minut temu, Rtx4060tiUser napisał:

Powiem Ci od siebie ze w ostatnim czasie wymienilem zasilacz i GPU w kompie i teraz mam jakies turbo problemy. Jak zlapie ladunek siedzac naprzyklad w kocu i dotkne kompa to sie wylacza,

Wyładowanie elektro-statyczne. Można tym uszkodzić gniazdo LAN w switchu (zrobiłem to 😟), uszkodzić modem (też mi się "udało" ... jak niosłem kartę PCI w kieszeni), uszkodzić pamięć VRAM w GPU (kolega przyniósł kartę graficzną w kieszeni i tak sobie uszkodził VRAM), można zresetować laptopa (też mi się udało), jak i negatywnie wpłynąć na pracę stacjonarnego PC (chyba też mi się udało).

Także:

• zadbaj o to, by komputer był uziemiony (np. instalacja trój-żyłowa i prawidłowe podpięcie PC do instalacji to realizuje)
  • jeśli jesteś w środowisku, gdzie wiesz, że zbierasz ładunki (przetestowany koc z syntetycznego gównolitu), to zanim dotkniesz PC itp. to najpierw odprowadź z siebie ładunki elektro-statyczne (np. dotykając gołej rury od kaloryfera, który powinien być porządnie uziemiony*)

* jeśli kaloryfer kopie (nawet jak nie masz na sobie ładunków) to znaczy, że ktoś coś w bloku podpiął pod kaloryfer, a wówczas dzwoni się po elektryka/policję i nakłada pierdylion złotych kary na takiego somsiada-idiotę

14 minut temu, Rtx4060tiUser napisał:

Ja musialem ogarnac hotspota bo mialem ponad 30 stopni ronicy

Felerny egzemplarz GPU lub kiepska jakościowo wersja.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Kyle_PLW gniazdku z komputerem uziemienie dziala, sprawdzilem multimetrem wczoraj. Zasilacz odpala zabezpieczenie, najprawdopodbniej OCP. Nie wiem ale nie wydaje mi sie zeby takie sytuacje byly normalne, rozebralem blaszaka i zlozylem na nowo dwukrotnie ale nic nie pomoglo dlatego jutro leci na serwis bo ja nie mam sprzetu ani wiedzy odnosnie pradu. Mozliwe ze gowniana obudowa Bandit Power jest przyczyna 🤪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem ochłonąć i na spokojnie podejść do tematu, iiiiiii.... jutro wysyłam ten syf tam skąd przyszedł, czekam na zwrot, trudno, będę tydzień może na lapku z integrą który chodzi i tak lepiej niż mój pc z tym czymś... bo karta graficzną bym nie nazwał tego. Dołożę 100zł i mam 3060 12Gb a jak 200zł dołoże to 4060 już będę miał bo za to gówno za przeproszeniem dałem 1220zł i to najgorszy możliwy zakup jaki dokonałem w życiu.

A co do sprawdzenia ewentualnych:

SAM/REBAR włączony czy nie zero wpływu na działanie gpu

wyłączanie vsync czy freesync zero efektu (freesync mam bo mam acera 165Hz i chodził ok na Nvidii z gsync) więc nie planowałem wyłączać tego.

Sterowniki na czystym systemie.

Zmiana na win 11 nawet.

Cokolwiek bym nie zrobił to: mam stutter w każdej grze, najgorzej jest w Genshinie i Wiedźminie 3 gdzie wiedźmin wykręca 140 lekko a jak tylko udeżysz mobka to jest kaszana i stutter. Dayz spada z 120 do 40 np gdzie spadek obniża użycie GPU do 20-30%. Hogwarts Legacy to jest dramat bo tekstury się budyniowe robią, gdy usiłuje zastosować starsze stery jak 23.11.1 i zastosować fix  z przełączeniem DX11 na ten regularny to grafa sypie artefaktami w postaci czarnych kwadratów i wysypuje error 43.

Daje sobie siana, to było ostatnie moje podejście do AMD, mówię dziekuję ale postoję i wracam do NV, cóż po prostu najwyżej dopłace te 100zł i wrócę znowu do 3060 ale innego wydania, może od gigabyte tym razem, ale wiem że nie będę miał takich jaj... W każdym razie w moich oczach seria rx7xxx to porażka i syf, nigdy więcej. o ile procki AMD ma spoko choć z jakością kontrolerów RAM bym polemizował tak gpu nigdy od nich nie kupię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@DarasXX To moze rozwaz chociaz ta 4060, malo pradu zjada a wydajnosc lepsza i temperaturki powinny byc lepsze. Ja tez mialem radeona i poczatkowo tez sie irytowalem ale jakos go ogarnalem i koniec koncow nie zamykam sie na AMD ale bylo blisko :) U mnie SAM wlasnie takie stuttery robil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórym widać radki nie są pisane :E Mam w kompach 6950XT, 7800XT i śmigają bez większych problemów.

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 12.05.2024 o 05:08, DarasXX napisał:

W wiedźminie np. mam co kilka sekund stopklatkę na ułamek sekundy pomimo 100-120FPS, freesync nie daje nic.

Na radku musisz poczekać kilka minut po każdej zmianie sterów aż się shadery załadują do pamięci od nowa, czyli jak pierwszy raz wsadziłeś kartę to musisz ten efekt przeczekać :E szczególnie w grach DX11 jest to nasilone mimo wysokiego fps cigągłe zacięcia/szarpnięcia, sam tak mam, jak nie będziesz zmieniał sterów lub nie klikniesz w sofcie "wyczyść pamięć podręczną shaderów" to będzie spokój na zawsze inaczej za każdym razem będziesz musiał to przeczekać aktualizując np sterowniki regularnie 🤣Czyli zmieniając stery cały czas zapętlałeś ten efekt od nowa aby na koniec wystawić jako kolejna osoba złą opinię kartom amd bo tak najłatwiej :/ 

14 godzin temu, Kyle_PL napisał:

a wówczas dzwoni się po elektryka/policję i nakłada pierdylion złotych kary na takiego somsiada-idiotę

O kurde o tym nie słyszałem :E sam miałem 20 lat temu uziemioną budę do kaloryfera :pimp:

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N no nie powinieneś mieszkając w bloku uziemiać PC do kaloryfera, jednak ja miałem na myśli kryminalistów, którzy kradną prąd traktując kaloryfer jako "0". Także Ty tylko wykroczenie, a nie kryminał ;) ;) ;)

9 godzin temu, DarasXX napisał:

Hogwarts Legacy to jest dramat bo tekstury się budyniowe robią,

Jaką wersję karty miałeś 8 GB VRAM, czy 16GB VRAM? ☺️

9 godzin temu, DarasXX napisał:

wrócę znowu do 3060 ale innego wydania, może od gigabyte tym razem, ale wiem że nie będę miał takich jaj.

Gigabyte, jak inne firmy, sprzedają karty w różnych wersjach. Jak kupisz Aorus to będziesz zadowolony, ale jak kupisz jakiś "shitforce" to niekoniecznie 🥴

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Send1N napisał:

Czyli zmieniając stery cały czas zapętlałeś ten efekt od nowa aby na koniec wystawić jako kolejna osoba złą opinię kartom amd bo tak najłatwiej :/ 

Artefakty i error 43 też wchodzi w skład tych problemów, które trzeba przeczekać aż się shadery załadują? Bo o czymś takim też wspomniał 😄 Ogólnie to po takich cudownych pierwszych wrażeniach z kartą AMD też bym chyba chciał się jej jak najszybciej pozbyć. Nawet jeśli z tym początkowym ładowaniem się shaderów to prawda i po jakimś czasie te ścinki ustępują to i tak jest to jakaś wada, która na nvidii nie występuje. AMD powinno po instalacji sterów dodać jakieś info na pół ekranu, że coś takiego może występować bo tak zawsze ludzie będą się do ich kart zrażać już na wstępie. 

20 godzin temu, Kyle_PL napisał:

... albo i nie. Już nie pamiętam, czy czasem ludzie nie mieli takich problemów na kartach nVidii.

Ja w tym temacie nie widzę nawet słowa o problemach dotyczących kart nvidii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupił koleś uszkodzona kartę - no cóż bywa. Jak by trafił tak samo walniętą kartę Nvidii to ciekawe czy też by tak mięsem rzucał :D?  Obstawiam, że nie. No ale jak zwykle trzeba AMD zjechać, że to najgorsza kupa 😏.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, madDog napisał:

Kupił koleś uszkodzona kartę - no cóż bywa. Jak by trafił tak samo walniętą kartę Nvidii to ciekawe czy też by tak mięsem rzucał :D?  Obstawiam, że nie. No ale jak zwykle trzeba AMD zjechać, że to najgorsza kupa 😏.

Mu NV padła, ale na gwarancję nie wysłał...w szczegóły nie wnikam 🙂

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
36 minut temu, travisto napisał:

@DarasXX

Witcher 3 RX 6700XT Stuttering

U ciebie też tak to wyglądało? Czy klatki były ciągle te same a mimo tego ścinało? 

W hunt showdown mam dokładnie taki efekt po przeinstalowaniu sterów i to samo się dzieje jak już wspominałem po kliknięciu "resetuj pamięć podręczną shaderów" jak mi się zachce zmienić sterownik to wchodzę pozniej na trening albo na strzelnicę i biegam pół godziny po mapie bez celu aż się ułoży żeby mnie nikt nie odstrzelił w meczu przez takie ściny :E z resztą na single w wiedzminie 3 czy w crysisach też tak mam, pełna płynność robi się dopiero po czasie, to jest ten sam efekt jak kiedyś w battlefield V przez kilka minut po każdym patchu były ściny i nie ważne czy to była karta amd czy nv dopiero po czasie gra się "układała" jak to wtedy się pisało, był to efekt wczytywania shederów, tylko niestety ale na radku mam to prawie że w każdej grze po resecie 🤣to nie są karty dla każdego "plug nad play"

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Send1N To sa karty unplug and sell 😂 A tak na powaznie to radki sa spoko tylko trzeba sie z nimi oswoic :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi