Skocz do zawartości
DarasXX

RX7600 i strasznie niska wydajność karty

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, glubisz napisał:

Ja w tym temacie nie widzę nawet słowa o problemach dotyczących kart nvidii.

Trzeba umieć łączyć fakty.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
42 minuty temu, Rtx4060tiUser napisał:

@Send1N To sa karty unplug and sell 😂 A tak na powaznie to radki sa spoko tylko trzeba sie z nimi oswoic :)

Ja też kiedyś obwiniałem Radka za niestabilność, po czym odkryłem, że zwisy są winą źle ustawionego RAMu. :P  Nawet trochę to było dziwne, bo geforcowi ten RAM nie przeszkadzał. :D 

Edytowane przez lion_cfs
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam stwierdzam, że OP podjął słuszną decyzje. Karta jest uwalona a że może zwrócić to wręcz powinien aby się potem z serwisem nie bujać. 

Dla przypomnienia obsługa karty AMD: Najpierw DDU drivera nv, potem instalacja driverów amd i tyle.

Wszystko ma śmigać jak złoto bez timeoutów. Ewentualnie można zajrzeć do changeloga aby się zorientować czy nie ma jakiegoś bugu dla konkretnej gry na danym driverze. AMD bardzo szczegółowo opisuje problemy nawet niewynikające z ich powodu, więc zerknąć warto. 

Jeśli karta zachowuje się dziwnie to od razu zwrot. Nie czekajcie, bo naprawdę przy rozrzucie zegarów na rdna3 jakaś gierka może wam dac nadzieje ale jest ona złudna. Najlepiej ręcznie ciąć zegar i ustawić min/max w adrenalinie tak aby nie mógł skakać. Coś nie gra tniesz o 400 MHz i testujesz jak zaczyna działać a na stock świruje to sytuacja jasna.

No i to co kolega napisał wyżej drivery radka są k***ewako wręcz wrażliwe na stabilność ramu systemowego i jak coś nie bangla to dobrze też zarzucić takty do minimalnych w ramach testu i jak ustąpi świrowanie to też mamy odpowiedź.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Rtx4060tiUser jak karta jest uwalona i choćby człowiek bączki kręcił a nic nie działa to trzeba zwracać aż się kurzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kyle_PL napisał:

Trzeba umieć łączyć fakty.

Jakie ty fakty niby połączyłeś że z tego co w tym temacie opisał wyszło ci że to karta nvidii jest czemukolwiek winna? Wsadził procesor intela 11 generacji i zaczął mieć jakieś ściny. Wrócił do 10 generacji i ścin nie było. Gdzie ty tu widzisz winę kart od nvidii? Xd 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jakbyś połączył fakty to byś zauważył, że takie problemy nie muszą być po stronie GPU. Ktoś miał kartę nVidii i miał taki problem po wymianie CPU. Tutaj ktoś zmienił GPU, ale to nie musi być nadal wina GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czasami mam wrażenie, że niektórzy po latach tradycji z kartami zielonych kupują specjalnie Radeona aby wyłożyć się celowo na pierwszej lepszej pierdole i mieć pretekst do lamentu i publicznego wieszania psów.

Jakimś cudem ogarnięci użytkownicy, recenzenci itd. używają kart AMD i Nvidii, porównują je jako konkurencyjne produkty.
Obie stajnie mają swoje zady i walety. To paradoksalnie Intel jest czym by chcieli użytkownicy Nvidii aby było AMD (chociaż ukłon dla Intela bo progres zrobili znaczący).

Pisać o sobie "nie rób ze mnie zielonego", "to nie moja pierwsza karta" jednocześnie wykładając się jak sierota i płakać na forum.... ech szkoda komentować.
Najłatwiejszy sposób napisał @AndrzejTrg - format i powinno być cacuś. Jeżeli nie, to warto się przyjrzeć swojemu konkretnemu egzemplarzowi karty, bo może coś z nim jest nie tak.

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego po jego następnym poście odpuściłem sobie próby pomocy... a konkretnie po napisaniu "...System czysty bo wgrywałem kilka dni temu, jakieś 2 dni przed przełożeniem karty." system czysty ale

"Sterowniki oficjalne różne werjse

Sterowniki modyfikowane od Amernime czy jakoś tak"

Napierdzielone pewnie pozostałości po tych wszystkich próbach, ale co ja tam mogę wiedzieć. Puściłem przodem i życzyłem powodzenia :) bo to sensu nie ma z takim podejściem. 

• Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Lameismyname napisał:

Czasami mam wrażenie, że niektórzy po latach tradycji z kartami zielonych kupują specjalnie Radeona aby wyłożyć się celowo na pierwszej lepszej pierdole i mieć pretekst do lamentu i publicznego wieszania psów.

Też czasem mam takie wrażenie...w 2021 wrzuciłem w kompa młodego 6600XT (zaraz po premierze) - chodził do czerwca zeszłego roku u niego, chodzi do dziś u mojego brata, w czerwcu zeszłego roku wrzuciłem u siebie 6950XT - chodzi do dziś, we wrześniu zeszłego roku wrzuciłem do kompa młodego 7800XT (zaraz po premierze) - chodzi do dziś. Wcześniej miałem różne karty zielonych i tez było ok.

• Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznie to z tymi radeonami jest, tez mialem perypetie ale udalo mi sie to poukladac jakos. Watpie by ktos sobie to wymyslal lub kupowal celowo karte wydajac ciezko zarobione pieniadze by obsmarowac AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też po latach z NV w zeszłym roku uznałem, że sprawdzę AMD, po przeczytaniu multum tematów tutaj jakie to radeony są złe. I co? Włożyłem kartę, zainstalowałem sterowniki i  działa :D no normalnie 8 cud świata. Aż se wkleję "autorskiego" mema 

8ppr2c.jpg

14 minut temu, Rtx4060tiUser napisał:

To jest stan umysłu :) 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Rtx4060tiUser To nie chodzi o zmyślanie, chodzi o podejście.

Problem na NV: szukanie rozwiązania, rozwiązanie problemu.

Problem na AMD: olaboga ale to AMD ch*jowe karty robi, jak można coś takiego sprzedawać.

No ręce stają się opadnięte.

@AndrzejTrg A i słusznie, że odpuściłeś.

Analogicznie kiedyś było podobnie jak ktoś się przesiadał z Windowsa na linuxa. Ojoj jaki ten linux ch*jowy. Tylko jakoś lwia część serwerów na tym stoi, android też po części na nim bazuje i kumate osoby normalnie z niego korzystają.

@krzysiak Jak nieraz wspominałem, karty zielonych mam od czasów Rivy TNT (ok 25 lat) i przeplatałem je kartami od czerwonych ATI/AMD. Jestem wręcz uczulony na głupie pisanie i głupie problemy. Ludzie w dzisiejszych czasach idą na łatwiznę i nie widzą swojej winy/niedbalstwa. Na bank coś było zrobione niezgodnie z rzemiosłem.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemniej jednak ta przycinka co sekundę co najmniej dziwna - ciekawe co na to AMD/nVidia/Intel/Microsoft.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na żywo przypadek człowieka który miał intela + nvidię, później AMD +nvidię, teraz AMD + AMD...problemy te same od pierwszej konfiguracji...no ale to na pewno winne AMD 8:E 

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla niektórych amd jest winne wszystkiemu. Sąsiad żonę puknie, to też będzie wina amd, bo zamiast żonki pilnować walczyło się ze strasznymi sterownikami:rotfl:. Ależ te amd jest obrzydliwe i podłe :szczerbaty:.

• Haha 4
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak nie raz wspominałem...miałem raz problem z radeonem (5700XT), ale nie dlatego że był radeonem, tylko tym iż był to MSI MECH :E Na szczęście za chwilę przyszedł szał krypto, sprzedałem za więcej niż dałem, niewiele dołożyłem i kupiłem 3070 (jeszcze jak na tamte czasy w normalnej cenie) :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co, ale po obecnej zadymie z intelami 14-th Gen to ja jestem gotów uwierzyć że 90% historii to skopane defaulty na płycie. U mnie 7600X na B650M Mortar wykłada się bo jakiś debil wklepał defaultowe Curve Optimizer -10 dla mojej sztuki i lipa była. A, no i Kingston podał za niski woltaż EXPO. Timeouty, zwiechy, crashe niby od drivera a to zły konfig.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kelam Śmiechłem, naprawdę z Twojego posta. Szacun 🤣

@krzysiak Za tego mecha to MSI powinno Ci dożywotnio rentę wypłacać. Dobrze, że skorzystałeś na kryptoszale.

@Filas Ze sprzętem jak ze wszystkim. Trzeba wiedzieć co się robi, nie robić co się wie ;) Ja akurat przesiadka z 5800X + B450 Aorus Elite na 7500F i ASRocka z sygny praktycznie plug&play, bez formata, bez problemów, kolejny zresztą raz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Kyle_PL napisał:

No jakbyś połączył fakty to byś zauważył, że takie problemy nie muszą być po stronie GPU. Ktoś miał kartę nVidii i miał taki problem po wymianie CPU. Tutaj ktoś zmienił GPU, ale to nie musi być nadal wina GPU.

Ja tutaj nie piszę o stricte TYM temacie, tylko tym  drugim (LINK) gdzie ktoś miał problem z procesorem a nie kartą. Serio nie wiem jak w ogóle można zwalać winę na kartę skoro na jednym procesorze działa dobrze, na drugim źle. I nawet po zmianie karty na inną nadal występuje ta sama zależność. Czyli na procesorze który powodował lagi czy tam ściny występują one nadal, a na poprzednim nie. Naprawdę nie wiem jak ty mogłeś dopatrzyć się tutaj akurat winy karty graficznej (i jeszcze stwierdzić, że to jakiś problem konkretnie z kartami Nvidii) skoro to ewidentnie procesor był problemem i z tego co napisał nawet po przerzuceniu go do zupełnie innego pecta było to samo. 

Edytowane przez glubisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Niemniej jednak ta przycinka co sekundę co najmniej dziwna - ciekawe co na to AMD/nVidia/Intel/Microsoft.

Zależy po jakim czasie ta przycinka u niego jest bo jak na początku to dla mnie to już nie jest dziwne bo się przyzwyczaiłem :E ba ja nawet zmieniam stery co drugą wersję więc zaczynam co 2 miechy ściny od nowa przez pierwsze 15-25min gry i jakoś żyję 🤣 chociaż na początku po 7 latach na nv też nie wiedziałem co się dzieje ale nie pakowałem od razu karty do zwrotu tylko dałem szansę, posiedziałem, poczytałem zrobiłem kilka własnych obserwacji i karta została w budzie :] 

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, glubisz napisał:

Serio nie wiem jak w ogóle można zwalać winę na kartę skoro na jednym procesorze działa dobrze, na drugim źle.

No właśnie podejrzewałem od początku, że ten problem zupełnie może nie być od samej karty graficznej (zarówno w tamtym temacie, jak i tym). Pisałem że ktoś miał podobny problem (w zestawie) z kartą graficzną nVidii. Nigdy nie pisałem, że to na pewno wina stricte GPU.

Naprawdę nie wiem jak ty mogłeś dopatrzyć się tutaj akurat winy karty graficznej

No właśnie od samego początku dopatrzyłem się czegoś innego ... w obu tematach (a tych tematów było więcej z takim problemem). Także wyglądało mi od początku na to, że to nie jest wina CPU, nie jest to też wina GPU. Prawdopodobnie rozwiązanie problemu znalazł @Send1N  ( zauważył, że to kwestia tego budowania shaderów)

(i jeszcze stwierdzić, że to jakiś problem konkretnie z kartami Nvidii)

Ja tego nie stwierdziłem - naucz się czytać i myśleć, bo mi działasz na nerwy.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Karty AMD mają taki problem że trzeba dużo więcej czasu poświęci ze zgraniem z reszta podzespołów PC. Jest wiele ludzi co nie jest w stanie ogarnąć poprawnego działania kart AMD. Dlatego zobaczcie sami ile tematów jest na forum  z problemami AMD a ile Nvidi. 

Edytowane przez pawlooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy, bo ja używam kart Radeon od ponad 20 lat i nigdy nie musiałem poświęcać na nie dodatkowego czasu. Po prostu instalowałem sterowniki i wszystko działało.

Więc jak widać, różne przypadki i różne czynniki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest trochę jak ktoś kiedyś tu napisał... bardzo często ktoś po nvidii na zasyfiony system wrzuca kartę AMD, coś tam się gryzie, nie do końca bangla etc...nie chce posłuchać, że czasem łatwiej i szybciej zrobić format żeby wskazać lub wyeliminować winowajcę, tylko dalej rzeźbi w :kupa: bo on przecież użył DDU i ma działać! Odsyła radka, kupuje geforce, wtedy robi format żeby w razie co mu nie pisali żeby go robił i "nvidia działa a amd nie chciało" :E Nie mówię, że zawsze tak jest...ale jednak dość często ;) 

Osobiście po prostu wrzucałem karty AMD na zestaw jaki posiadałem i zawsze działało, czy też po jakiś zmianach (mobo, cpu, pamięć) też nigdy nie było problemów większych.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Send1N napisał:

W hunt showdown mam dokładnie taki efekt po przeinstalowaniu sterów i to samo się dzieje jak już wspominałem po kliknięciu "resetuj pamięć podręczną shaderów" jak mi się zachce zmienić sterownik to wchodzę pozniej na trening albo na strzelnicę i biegam pół godziny po mapie bez celu aż się ułoży żeby mnie nikt nie odstrzelił w meczu przez takie ściny :E z resztą na single w wiedzminie 3 czy w crysisach też tak mam, pełna płynność robi się dopiero po czasie, to jest ten sam efekt jak kiedyś w battlefield V przez kilka minut po każdym patchu były ściny i nie ważne czy to była karta amd czy nv dopiero po czasie gra się "układała" jak to wtedy się pisało, był to efekt wczytywania shederów, tylko niestety ale na radku mam to prawie że w każdej grze po resecie 🤣to nie są karty dla każdego "plug nad play"

Jeśli naprawdę jest tak jak piszesz i trzeba około pół godziny poczekać w prawie każdej grze żeby nie było takiego stuttera to nie dziwię się ludziom że plują na amd. Bo na bank większość osób wyczulonych na stutter dostanie szału jak kupi nowego radka, wsadzi do kompa, włączy jakąś grę i zobaczy coś takiego. Podejrzewam że nawet nie wytrzymają 30 minut testowania jednej gry, tylko od razu zainstalują kolejną gdzie efekt będzie taki sam. I ich pierwszą myślą pomyślenie że tego nie da się używać i najlepiej zwrócić do sklepu póki nie minęło 14 dni od zakupu.

Tak z ciekawości, w starszych grach też masz ten problem ze stutterem czy tylko w nowych? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi