Skocz do zawartości
DarasXX

RX7600 i strasznie niska wydajność karty

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, kadajo napisał:

Znaczy się ja nie mowie ze zawsze będą jakieś super problemy ale możemy mieć nawet lekko obniżoną wydajnosc zmieniając socket w obrębie tego samego producenta. To nie muszą być duże spadki ale jednak.

No właśnie dlatego ja zawsze tak czy inaczej robię format, nawet jeśli wydaje się być wszystko ok na starym systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, lukibossss napisał:

@krzysiakwystarczy wejść na jakieś tech forum, dział karty graficzne i od razu widać, że mimo iż kart od zielonych sprzedaje się o wiele więcej to jakimś cudem więcej problemów jest z kartami od AMD, ciekawe dlaczego?

Wchodzisz w temat o RTX 40X0 - ludzie się chwalą wynikami OC/UV, wrzucają wyniki benchmarków, itp

Wchodzisz w temat radków - rozmowa tylko o tym, co zrobić żeby nie mieć freezów/black screenów w grze X, praktycznie tylko diagnostyka problemów

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
OC na Nvidii OK, ale UV to idź Pan w chuj.
Żeby nie było, opisałem wszystko szczegółowo w tym temacie:
https://forum.pclab.pl/topic/1375440-inno3d-geforce-rtx-4070-super-twin-x2-oc-bud%C5%BCetowy-4070s-warty-uwagi/

Jeszcze parę rzeczy u zielonych mnie irytuje mniej lub bardziej. Oczywiście jak o nich mówię albo wszyscy udają, że problem nie istnieje, a jak już ktoś przyzna rację, to problem marginalizuje ("przesadzasz").
Znowu jak piszę negatywne konkrety o AMD, to tylko przyklask i jeszcze rozdmuchanie, woda na młyn normalnie.

Jechanie AMD urosło do miana kultu, religii, jest trendy i na topie, nie jedziesz AMD to ch*ja się znasz ;)

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, AndrzejTrg napisał:

Upierdliwe to było przy WIn xp, teraz postawić system i podstawowe rzeczy to jest 15 min roboty :) Wsumie podstawowe rzeczy to jest instalacja sterowników do grafiki.

Właśnie tego nie mogę nigdy pojąć, że ludzie walczą całymi dniami z problemami zamiast poświęcić te 15 minut na ich wyeliminowanie, czy też potwierdzenie że sprzęt jest faktycznie wadliwy :D 

@Lameismynamejak możesz pisać, że coś Cię irytuje w nvidii? Już piszę donos do pana kurteczki, żeby Ci zdalnie zablokował kartę i nadawała się co najwyżej do pasjansa :E

• Haha 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też tego nie ogarniam, no ale cóż zrobić? Najlepiej poradzić kup NV i odhaczyć delikwenta, bo jeszcze na Ciebie wiadro pomyj wyleje :) 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

images?q=tbn:ANd9GcSZs4rPEQr6lJkM7_vE6oK

ale najważniejszy jest i tak jeden mem i to merytorycznie:szczerbaty:

9a874b292a7f713dd41929c0e4798bb4.jpg

Edytowane przez Kelam
  • Haha 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniałem platformę z Intel + nV  na to co mam obecnie bez formata i też generalnie nie mam żadnych problemów z AMD no może jest dziwna przypadłość podczas zmiany sterownika na nowszy, nie działa mi SAM. Problem występuje tylko podczas instalacji nadpisującej  starszą wersję sterownika , gdy użyję ddu lub amd cleanup utility wszystko jest ok. Niby pierdołą ale....

Takie pytanie czy nVidia zmieniła wygląd sterowników czy dalej Win XP ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem Ryzena 5700x przez tydzień, pany jaja z usb, system łapał zwiechy. AndrzejekTrg poradził format systemu mimo że system postawiony na nowo xD. Nie pomogło, pomógł  zwrot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie kupiłeś uwalone mobo to i problemy były :P

U mnie w domu B650 + 7800x3d, B650 + 7600, B550 + 5600 i na żadnym problemów z USB :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kadajo napisał:

Zasada jest taka. Gdy zmieniamy firmę czy to płyta główna, czy CPU czy GPU powinniśmy postawić cały system na nowo dla świętego spokoju. Wiem ze to upierdliwe ale to jedyny sposób aby wyeliminować potencjalne problemy.

Ale chyba raczej tylko przy zmianie producenta? Przejście z np RTX 3060Ti na RTX 3080Ti lub nawet jakiejś intelowskiej płyty głównej i procka na następną generację nie powinno robić problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, krzysiak napisał:

Pewnie kupiłeś uwalone mobo to i problemy były :P

Czort wie, czasem mnie kusi żeby spróbować z innym mobo od Gigusia i mieć po taniości 8/16. Czas na zwrot jest w razie czego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, hubio napisał:

Ale chyba raczej tylko przy zmianie producenta? Przejście z np RTX 3060Ti na RTX 3080Ti lub nawet jakiejś intelowskiej płyty głównej i procka na następną generację nie powinno robić problemów?

Przy GPU z tej samej generacji raczej nie powinno być problemu, ale przy przechodzeniu miedzy generacjami CPU już mogą być. Ja tak miałem na Intelu. Nawet zmiana płyty głównej z tej samej generacji ale z rożnymi chpisetami może powodować problemy jeśli płyta jest innej firmy niż poprzednia.
Dlatego dla świętego spokoju najlepiej postawić świeży system.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał:

Upierdliwe to było przy WIn xp, teraz postawić system i podstawowe rzeczy to jest 15 min roboty :) Wsumie podstawowe rzeczy to jest instalacja sterowników do grafiki.

Panieeee to cy Ty tam masz na tym kompie, że 15 min.? :)  Mnie zajęło to tydzień... Codziennie po parę godzin... Teraz taka zmiana to by było 1,5 tyg... Sam Windows to dopiero początek... A potem ustawianie samego Windowsa i to też szybko, ale już instalowanie od nowa każdego programu i konfigurowanie go to droga przez mękę... Pamiętam jak ostatnio utknąłem na ustawieniu właściwego skalowania w TC. jak utknąłem nad właściwym przeniesieniem paru gier bo oczywiście opcja ze steam przenoszenia to działa chyba tylko z grami gdzie nigdy nie było progressu.. Każda gra gdzie indziej zapisywała ustawienia czy save... Samo skonfigurowania od nowa w KAŻDEJ grze pada (a teraz jeszcze kupiłem Tobii) to kolejne godziny (jak się nie uda przenieść ustawień, a najczęściej się nie udaje)... Że o jakimś brakującym sterowniku albo nierozpoznaniu sprzętu nie wspomnę... Ja mam obecnie pod USB z 15 różnych urządzeń i każde szybciej lub wolniej też trzeba skonfigurować...

Reinstalacja systemu na nowo to wyzwanie, które podejmuję tylko jak chcę poprawić wydajność o 100 albo 200% to wtedy kupuję nową płytę główną i podzespoły i rzeczywiście stawiam windowsa na nowo..

TAK - 15 min. dla osoby co ma Windowsa i z 2 gry i myszkę i klawiaturę...

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie przykładowo komp służy głównie tylko do grania, więc winda, sterowniki, podstawowy pakiet programów (winrar, adobe reader, libre office, przeglądarka), steam etc i tyle. 15 jak 15, ale 30 minut i system gotowy :E Później na noc puszczam gry które chcę mieć zainstalowane i tyle w kwestii "format" :D 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, hubio napisał:

TAK - 15 min. dla osoby co ma Windowsa i z 2 gry i myszkę i klawiaturę...

Otóż to ;)  Ludzie sami sobie tworzą problemy... Pad od xa czy ps i żadnych zabaw nie trzeba.

Po co mi więcej, jak kompa używam tylko do grania :) 

5 minut temu, krzysiak napisał:

Mnie przykładowo komp służy głównie tylko do grania, więc winda, sterowniki, podstawowy pakiet programów (winrar, adobe reader, libre office, przeglądarka), steam etc i tyle. 15 jak 15, ale 30 minut i system gotowy :E

Właśnie :)  nawet winrara nie mam zainstalowanego. O pierdołach typu lunchery nie wspominam, bo to czysta szybka kosmetyka.

Edytowane przez AndrzejTrg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, AndrzejTrg napisał:

Otóż to ;)  Ludzie sami sobie tworzą problemy... Pad od xa czy ps i żadnych zabaw nie trzeba.

No ja nie wiem czy problemy... Jak się pracuje na komputerze i ma rozrywkę i z 30 gier to nie problemy tylko aktywne korzystanie z komputera... A pada mam od xa co nie oznacza, że i tak w każdej grze muszę od nowa wszystko poustawiać, a w takim Fernbusie ustawianie krzywych to już samo w sobie wyzwanie na 3 godz.

Wszystko zależy co ma się na kompie... Dla jednego to będzie 15 min. a dla innego 1,5 tygodnia... I dodam, że to nie tak, że mam coś zainstalowane z czego nie korzystam. Korzystam ze wszystkiego i wszystko jest mi potrzebne. Niepotrzebnych rzeczy nie mam zainstalowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grasz w 30 gier na raz? Ja to tak miałem ze 20 lat temu. Teraz nie doj że gram sporadycznie(wybredny jestem) to od długiego już czasu stosuję zasadę, jedna gra, przejdę to dopiero następna. Także jak mówisz, wszystko zależy od użytkownika :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ogólnie nie łączyłem nigdy kompa do pracy z kompem do rozrywki. Zawsze były to dwie osobne maszyny...ot takie zboczenie :E Ostatnio wszystkie kompy (3) w domu to sprzęt do rozrywki, bo już od dawna na nich nie pracuję.

Co do gier mam 2-3 zawsze zainstalowane w które pogrywam w przerwach gdy mnie nuży trochę gra w którą gram w danym momencie. Czyl jednocześnie są to 4 gry, czasem 5, max 6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio niestety branża gierkowa to święte krowy i o prozaicznym "Export settings to XML/JSON" to 90% developerów nie słyszało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Odrzucona gwarancja !  Karta od AMD wywala sterowniki .Może format systemu pomoże ? ;)

Edytowane przez pawlooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtórzę po raz kolejny...format się robi po to żeby wyeliminować ewentualne problemy wynikające ze starego systemu, lub wskazać właśnie winę karty - jej uszkodzenie. Drukowanymi mam napisać, że nie rozumiesz ciągle? ;) 

ps.

Na tym kanale znajdziesz też sporo podobnych filmików z nvidią, także nie...nie tylko karty amd padają ;) 

7 godzin temu, lukibossss napisał:

Okazało się, że z automatu w sterownikach włączyła się funkcja anty-lag - no qrwa faktycznie anty-lag który powodował lagi. No jak można wypuszczać tak niedorobione sterowniki? Po co są takie "funkcje" do włączenia, skoro powodują problemy?

Jeszcze wracając do tego...nie wierzę, że się włączyła sama, sam włączył, później się pewnie wyparł, a Ty łyknąłeś jak pelikan, bo idealnie pasuje pod jechanie po amd :rotfl: No jakimś cudem jakoś nigdy nic samo mi się nie włączyło w panelu AMD...a do dziś anti-lag istnieje w nim :E 

ps.

Też mam braci z kompami, też się nie znają...też w razie problemu nic nigdy nie kliknęli i sami nie przestawili :E Tyle że ja im nie wierzę i wiem, że gdyby sami nie kliknęli to by się nie przestawiło :E

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, kadajo napisał:

Zasada jest taka. Gdy zmieniamy firmę czy to płyta główna, czy CPU czy GPU powinniśmy postawić cały system na nowo dla świętego spokoju. 

Ja systemu nie zmieniałem po przejściu z 3060Ti na 6950XT użyłem tylko DDU później potestowałem jak mi lepiej czy sam driver + afterburner czy full soft amd któremu dałem szansę i się okazało że jest mi lepiej z full softem bez afterburnera, następnie zrobiłem swoje zegary + znalazłem minimalne stabilne napięcie + obroty wentylatorów które mi odpowiadają jako złoty środek (wydajność/kultura pracy) i całkiem przyjemnie się tej karty używa, jedyny babol to te ściny po zmianie sterów czy po formacie (jeden pieron) ale jakby tak siedzieć na jednych przez np pół roku to 15-20min się człowiek przemęczy a później już jest spokój poza tym ze sterami żadnych problemów nie miałem i nie mam ;) 

13 godzin temu, AndrzejTrg napisał:

Nie no tyle to nie :P stockowy win10 czy 11 to jest muł trochę optymalizacji i cięć pasuje zrobić a to też zajmuje "kilka minut" :E 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówię do zwykłego użytkowania nie trzeba nic robić, no jedynie taka bardziej kosmetyka/optymalizację którą robiłem jeszcze za win10 czyli telemetria i inne pierdoły, ale po przejściu na 11 olałem temat i nie widzę różnicy 🙂

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz wystarczająco mocne "flaki" w budzie to można nie zauważyć fakt ale na słabszym sprzęcie różnica potrafi być spora względem takiego stockowego win10/11 z całym balastem w tle ;) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówię przy win10 robiłem to, choć szczerze to było z automatu po formacie i nawet nie wiem czy to coś dawało, Ja praktycznie w ogóle nie stosuję wykresów podczas grania to nie wiem nawet jak takie zabiegi wpływały na wydajność, po prostu naczytałem się że trzeba zrobić to i to, i to robiłem 😉, ale przy 11 to już olałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi