Skocz do zawartości
DarasXX

RX7600 i strasznie niska wydajność karty

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, hubio napisał:

Panieeee to cy Ty tam masz na tym kompie, że 15 min.? :)  Mnie zajęło to tydzień... Codziennie po parę godzin... Teraz taka zmiana to by było 1,5 tyg... Sam Windows to dopiero początek... A potem ustawianie samego Windowsa i to też szybko, ale już instalowanie od nowa każdego programu i konfigurowanie go to droga przez mękę... Pamiętam jak ostatnio utknąłem na ustawieniu właściwego skalowania w TC. jak utknąłem nad właściwym przeniesieniem paru gier bo oczywiście opcja ze steam przenoszenia to działa chyba tylko z grami gdzie nigdy nie było progressu.. Każda gra gdzie indziej zapisywała ustawienia czy save... Samo skonfigurowania od nowa w KAŻDEJ grze pada (a teraz jeszcze kupiłem Tobii) to kolejne godziny (jak się nie uda przenieść ustawień, a najczęściej się nie udaje)... Że o jakimś brakującym sterowniku albo nierozpoznaniu sprzętu nie wspomnę... Ja mam obecnie pod USB z 15 różnych urządzeń i każde szybciej lub wolniej też trzeba skonfigurować...

Reinstalacja systemu na nowo to wyzwanie, które podejmuję tylko jak chcę poprawić wydajność o 100 albo 200% to wtedy kupuję nową płytę główną i podzespoły i rzeczywiście stawiam windowsa na nowo..

TAK - 15 min. dla osoby co ma Windowsa i z 2 gry i myszkę i klawiaturę...

Jakieś farmazony piszesz. 

Fakt, 15 minut to lekkie przegięcie - ale... 

1) Windows ma możliwość wrzucenia wszystkiego w profil, dostęp do onedrive etc. Ustawiasz sobie, żeby cały folder dokumenty był OD, dorzucasz mu newralgiczne katalogi APPdata i heja. Przy instalce logujesz się swoimi danymi i windows resztę robi sam w tle. Przy moim necie to cały katalog OD synchronizuje się w 15 minut (przeszło 40gb danych, pliczków i plików)

2) nie debloatuje systemu. Nie potrzebuję przy mojej konfiguracji ani na stacjonarkach ani laptopach. Wszystkie chodzą jak złoto.

3) steam- instalacji apki, logowania qrcodem z fona - może z 3-4 minuty maks. Następnie wskazuję katalog na partycji d oraz e gdzie mam zlokalizowane gry i wsjo. Mogę odpalać.

4) sterowniki - nowoczesny sprzęt w 99% ciągnie drivery z WU, jedyne które wgrywam sam to nVidia APP i stery ciągnie sama, oraz centrum sterowania do mobo.

5) pomagacze, analizatory etc takie jak hwinfo czy cpu-z mam rozpakowane a nie zainstalowane, ciągną się z OD, wskazuję tylko skrót do appki i dziękuję. :/ 

Całość reinstalacji na dowolnym sprzęcie, który ma chociaż SSDka to maks godzina, wliczając w to z 2/3 restarty WU.

Nigdy, w żadnym wymiarze nie podpiąłbym po reinstalkę windowsa np konfiguracji pada w grze czy konfigurowania shaderów - przecież to się po update gry może wysypać i trzeba zrobić. Windows nie ma nic do tego.

Wyzwanie, wyzwanie to było w 1999 r. jak trzeba było najpierw bootować z dyskietki instalację win98 a dopiero później przeklikać się przez menusy a na samym końcu niektóre sterowniki pod dosem jeszcze wgrywać. I wczytywanie wszystkiego trwało latami. Teraz to jest baja.

W pracy z AD 10 komputerów uczniowskich w jedną lekcję robię, a ten opowiada o trudnościach  :D 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
40 minut temu, Qrdello napisał:

1) Windows ma możliwość wrzucenia wszystkiego w profil

No ciekawe ile osób tego gówna w ogóle używa i chce z własnej nieprzymuszonej woli korzystać z jakichś kont majkrosoftu i jeszcze zapisywać tam wszystko co się da. O bawieniu się w jakieś przerzucanie syfu z app data i innych katalogów prosto na nowy system to nawet nie wspomnę. Ciekawe kto to robi. Zresztą nie po to stawia się nowy system, żeby po chwili robić chlew kopiując do niego pliki z ukrytych folderów starego windowsa.

Edytowane przez liquini
  • Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@liquini ale ogólnie rzecz ujmując to jak ktoś ma system wymagający skomplikowaniej inicjalizacji, to się go instaluje raz i robi z niego zgeneralizowany obraz... Ludzie nie znają elementarnych technik sysadminów a potem psioczą że reinstall długo idzie bo ja mam milion ustawień 😆

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się na tym koncie ma np. 3-4 licencje na windowsy, office, konto xbx live gamepass i - co najważniejsze - potrafi się je odpowiednio konfigurować - to się korzysta. I wcale nie wpływa to jakoś specjalnie na pracę windowsa. Dzięki temu, mam wybraną konfigurację konta użytkownika na jednym sprzęcie i ona mi się synchronizuje wszędzie. Dzięki temu, mam wszystkie zakładki w EDGE'u dostępne i synchronizujące się między urządzeniami, dostęp do pobranych plików etc. 

Najwięcej do powiedzenia mają zawsze Ci, którzy nie korzystają. Najgłośniej drze ryja o 5G koleś, który na codzień korzysta z nokii 3310 a najgłośniej na temat wojny wykrzykuje ten, co jedyną broń jaką trzymał w dłoni to był pistolet na wodę w lany poniedziałek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Qrdello napisał:

1) Windows ma możliwość wrzucenia wszystkiego w profil, dostęp do onedrive etc. Ustawiasz sobie, żeby cały folder dokumenty był OD, dorzucasz mu newralgiczne katalogi APPdata i heja. Przy instalce logujesz się swoimi danymi i windows resztę robi sam w tle. Przy moim necie to cały katalog OD synchronizuje się w 15 minut (przeszło 40gb danych, pliczków i plików)

2) nie debloatuje systemu. Nie potrzebuję przy mojej konfiguracji ani na stacjonarkach ani laptopach. Wszystkie chodzą jak złoto.

3) steam- instalacji apki, logowania qrcodem z fona - może z 3-4 minuty maks. Następnie wskazuję katalog na partycji d oraz e gdzie mam zlokalizowane gry i wsjo. Mogę odpalać.

4) sterowniki - nowoczesny sprzęt w 99% ciągnie drivery z WU, jedyne które wgrywam sam to nVidia APP i stery ciągnie sama, oraz centrum sterowania do mobo.

5) pomagacze, analizatory etc takie jak hwinfo czy cpu-z mam rozpakowane a nie zainstalowane, ciągną się z OD, wskazuję tylko skrót do appki i dziękuję. :/ 

Całość reinstalacji na dowolnym sprzęcie, który ma chociaż SSDka to maks godzina, wliczając w to z 2/3 restarty WU.

Nigdy, w żadnym wymiarze nie podpiąłbym po reinstalkę windowsa np konfiguracji pada w grze czy konfigurowania shaderów - przecież to się po update gry może wysypać i trzeba zrobić. Windows nie ma nic do tego.

Farmazony to ty piszesz kolego jak już słusznie ci napisał @liquini...

Ja dodam tylko, że jak chcesz już mieć 100% inwigilacji to tak - wszystko konfiguruj z chmurą i telefonami... Jak ogarniasz jakieś uczniowskie PC to o czym Ty w ogóle do mnie piszesz? Oczywiście, że taki i z 15 min można przenieść system, jak u mojej mamy :)

Więc wyobraź sobie, że można mieć sporo aplikacji, które działają w trybach zgodności i trzeba je pojedynczo konfigurować... Co z tego, że do WC miałem niby ustawienia zapisane w katalogu Documents and Settings skoro i tak po przekopiowaniu w odpowiednie miejsce na nowym systemem - magicznie nie podziałało??? A mam też sporo aplikacji co w ogóle są jako przenośne i nie ładują ustawień do windowsa i je trzeba przenosić ręcznie. Drivery? Oczywiście lepiej niż za czasów Win XP, ale przy nieco bardziej egzotycznym sprzęcie już trzeba konfigurować... Przecież po zainstalowaniu nowej płyty głównej nie można przenieść rozpoznawania sprzętu ze starej! Samo podłączenie pada od PS4 wymaga jakiś 30 min bo trzeba w trybie rozruchu... Steam - jak grasz w jakieś popularne strzelanki to ok może i 3 min... A teraz ogarnij ile czasu zreinstalujesz takie Omsi 2 z modami, wszystkimi DLC i ustawieniami??? Bo widzisz sam katalog kopiuje się na szybkim dysku SSD 5 godzin... Nie mówiąc ile gier wymaga różnych lokalizacji na progres... Nie mówiąc, że jak mam do wielu gier mody to steam kompletnie nie widzi modów (tych po za steam) więc i mody trzeba instalować do osobnych katalogów, a każda lokalizacja inna... Gdybym nie miał przed reinstalacją kopii CAŁEGO dysku niestety straciłbym progress w Fernbusie bo: A. steam g...no przeniósł. B - moje wcześniejsze ustalenia co do lokalizacji progresu okazały się błędne bo okazało się, że ta gra przechowuje progres w 3 różnych miejscach (!)... To tylko to co pamiętam... A ile jeszcze było rzeczy co utykałem na 4-5 godzin....

Jak jak uwielbiam jak znajdzie się na forum jakiś "mądruś" co uważa, ze wszystko wie i jeszcze komuś pisze o farmazonach podczas gdy sam pojęcia nie ma....

A jeśli definiujesz "reinstalację windowsa" wyłącznie jako reinstalację windowsa bez aplikacji i gier, bez ustawiania opcji sprzętu i software to już kwestia semantyki... My tu pisaliśmy o tym ile czasu zajmie zrobienie: całości windowsa ze wszystkim co ma z jednego kompa na drugi? Po ch. mi czysty windows?

Następny update to płacę Ci stówkę i zapraszam do siebie i masz nie 15 min. :) a 8 godzin na coś takiego: o 8 rano pokazuję ci swojego windowsa ze wszystkim co mam, a o 16 oczekuję, że na nowym systemie będę miał 100% tego wszystkiego co miałem na starym o godz 8.... Powodzenia znafco.... :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugeruję Ci następnym razem zrobić klona po instalacji windowsa i programów i go sobie gdzieś trzymać. Nie musisz następnym razem tracić całego dnia na reinstalkę systemu :). Przywracasz sobie wtedy wszystko w kilkanaście minut :). Wtedy zostaniesz forumowym "mądrusiem" ;)  

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@madDog Klon jest dobry, jak się coś posypie w systemie. Klon nie ma zastosowania, gdy zmieniamy platformę, a tu chyba dyskusja dotyczy stawiania systemu po zmianie sprzętu.

Ja trochę @hubio rozumiem. Na pewno stawianie systemu, konfigurowanie i instalacja aplikacji to nie 15 minut. 1,5 tygodnia to może przesada.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wamak sysprepa się używa do wywalenia zależności od systemu przed zrobieniem obrazu i problem nie powinien istnieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

Farmazony to ty piszesz kolego jak już słusznie ci napisał @liquini...

Ja dodam tylko, że jak chcesz już mieć 100% inwigilacji to tak - wszystko konfiguruj z chmurą i telefonami... Jak ogarniasz jakieś uczniowskie PC to o czym Ty w ogóle do mnie piszesz? Oczywiście, że taki i z 15 min można przenieść system, jak u mojej mamy :)

Więc wyobraź sobie, że można mieć sporo aplikacji, które działają w trybach zgodności i trzeba je pojedynczo konfigurować... Co z tego, że do WC miałem niby ustawienia zapisane w katalogu Documents and Settings skoro i tak po przekopiowaniu w odpowiednie miejsce na nowym systemem - magicznie nie podziałało??? A mam też sporo aplikacji co w ogóle są jako przenośne i nie ładują ustawień do windowsa i je trzeba przenosić ręcznie. Drivery? Oczywiście lepiej niż za czasów Win XP, ale przy nieco bardziej egzotycznym sprzęcie już trzeba konfigurować... Przecież po zainstalowaniu nowej płyty głównej nie można przenieść rozpoznawania sprzętu ze starej! Samo podłączenie pada od PS4 wymaga jakiś 30 min bo trzeba w trybie rozruchu... Steam - jak grasz w jakieś popularne strzelanki to ok może i 3 min... A teraz ogarnij ile czasu zreinstalujesz takie Omsi 2 z modami, wszystkimi DLC i ustawieniami??? Bo widzisz sam katalog kopiuje się na szybkim dysku SSD 5 godzin... Nie mówiąc ile gier wymaga różnych lokalizacji na progres... Nie mówiąc, że jak mam do wielu gier mody to steam kompletnie nie widzi modów (tych po za steam) więc i mody trzeba instalować do osobnych katalogów, a każda lokalizacja inna... Gdybym nie miał przed reinstalacją kopii CAŁEGO dysku niestety straciłbym progress w Fernbusie bo: A. steam g...no przeniósł. B - moje wcześniejsze ustalenia co do lokalizacji progresu okazały się błędne bo okazało się, że ta gra przechowuje progres w 3 różnych miejscach (!)... To tylko to co pamiętam... A ile jeszcze było rzeczy co utykałem na 4-5 godzin....

Jak jak uwielbiam jak znajdzie się na forum jakiś "mądruś" co uważa, ze wszystko wie i jeszcze komuś pisze o farmazonach podczas gdy sam pojęcia nie ma....

A jeśli definiujesz "reinstalację windowsa" wyłącznie jako reinstalację windowsa bez aplikacji i gier, bez ustawiania opcji sprzętu i software to już kwestia semantyki... My tu pisaliśmy o tym ile czasu zajmie zrobienie: całości windowsa ze wszystkim co ma z jednego kompa na drugi? Po ch. mi czysty windows?

Następny update to płacę Ci stówkę i zapraszam do siebie i masz nie 15 min. :) a 8 godzin na coś takiego: o 8 rano pokazuję ci swojego windowsa ze wszystkim co mam, a o 16 oczekuję, że na nowym systemie będę miał 100% tego wszystkiego co miałem na starym o godz 8.... Powodzenia znafco.... :)

Sam sobie kolego przeczysz - skoro chcesz mieć czysty system, ale taki zupełnie czysty - to po jaki grzyb mam ci konfigurować wszystko dokładnie tak jak miałeś przed formatem? Rozumiem, że ty nie masz pojęcia po co robi się reinstalkę windowsa. To nie w zawartości pulpitu czy dysku C najczęściej leży problem, tylko w ilości plików porozrzucanych po różnych lokalizacjach, których żadna appka ci nie ogarnie. Czasem zdechnie też jakiś sterownik, czasem kernel jest już tak zapchany dupotami że nie ogarnia, a czasem rejestr już nie wyrabia. Wszystkie te wspomniane przeze mnie lokalizacje są czyszczone przy reinstalce, a wykonywane przeze mnie czynności przywracania z kopii synchronizacji czy onedrive nie ingerują w te miejsca, poza tymi o których wiem i świadomie to robię - jak np. appdata gdzie sporo aplikacji i gier trzyma swoje profile i save.

Nie chcesz korzystać z kopii to musisz później dłubać - tylko taki system niestety ale po twoim dłubaniu czysty i piękny już nie jest, bo wystarczy że w trakcie dłubaniny nałożą się np dwie instalacje sterowników z WU i Twoja własna.

Po raz kolejny, co mnie interesuje że instalujesz sobie jakieś mody do steama? To jest indykatywne do każdego innego użytkownika korzystającego z systemu windows? Dla przeciętnego kowalskiego proces reinstalacji laptopa kończy się w momencie kiedy może sobie w edgu youtuba odpalić, a Ty o modach do steama piszesz :D 

W wypadku komputerów podpiętych pod domenę sytuacja jest zupełnie prosta - szczególnie że to zwykle dokładnie te same configi. Kopia zapasowa gotowej wersji systemu, później z poziomu admina kilka skryptów do doinstalowania np. antywirusa czy kontroli uczniowskiej - bo to musi być pod dany konkretny ssid i dziękuję. 15 minut roboty na czymkolwiek szybszym niż 4th gen z obsługą nvme. 

A wycieczki osobiste i inwektywy możesz sobie sprzedawać swoim kolesiom przy piwku wieczorkiem, ja twoim kolesiem nie jestem więc zahamuj i okaż trochę kultury, bo jak narazie to z tym kiepsko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
48 minut temu, Qrdello napisał:

Sam sobie kolego przeczysz - skoro chcesz mieć czysty system, ale taki zupełnie czysty - to po jaki grzyb mam ci konfigurować wszystko dokładnie tak jak miałeś przed formatem? Rozumiem, że ty nie masz pojęcia po co robi się reinstalkę windowsa.

A ty to w ogóle przeczytałeś ten temat czy tak wszedłeś sobie od tak i bez kontekstu napisałeś? Przecież piszemy tu o sytuacji kiedy należy od nowa postawić system bo zmieniamy np. kartę z nvidia na AMD... Więc chyba oczywiste, że nie chodzi o sztukę dla sztuki, żeby po prostu zreinstalować czystego windowsa....

48 minut temu, Qrdello napisał:

Dla przeciętnego kowalskiego proces reinstalacji laptopa kończy się w momencie kiedy może sobie w edgu youtuba odpalić, a Ty o modach do steama piszesz :D

Raczej przeciętni kowalscy to nie siedzą na forum technologicznym... :)

Jak ty ogarniasz jakieś uczniowskie PC albo robisz wymianę systemu ludziom co korzystają wyłącznie z YT to owszem 15-30 min i cała dyskusja zbędna, ale ogarnij, że tylu ilu użytkowników tyle problemów ze sprzętem i jakbyś od razu napisał, że chodzi ci wyłącznie o prostą reinstalację systemu z minimalną ilością gier i programów i sprzętu to nie byłoby dyskusji... Ale to ty mi zarzuciłeś pisanie farmazonów, a sam miałeś dosłownie 2 posty wyżej jak zgodziłem się z Andrzejem, że w przypadku PC z myszką i klawiaturą + z 2 gry to może być 15min.. Ale co? Nie przeczytałeś od początku do końca tematu tylko mnie zacząłeś obrażać??? Szkoda słów...Kolejny osobnik wpada i obraża bez czytania tematu... Tym bardziej, że ja podawałem swój przykład, że to wcale nie takie proste, a nie generalizowałem, że dotyczy wszystkich...

EOT...

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak na forum to tylko pro amatorzy to nie mają tutaj co szukać. 

O milordzie! :)

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forumowicze to pewnie w większości ten przeklęty segment, który wie jak zainstalować Windowsa i podkręcić mnożnik procka ale po co i dlaczego... :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko i wyłącznie :D a posty piszą tylko po to żeby podbić sobie ego :P 

• Confused 1
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.05.2024 o 12:01, AndrzejTrg napisał:

Mu NV padła, ale na gwarancję nie wysłał...w szczegóły nie wnikam 🙂

Bo mojego 3060 sprzedałem znajomemu co naprawia taki sprzęt bo zdałem sobie sprawę z czasu jaki będę musiał odczekać na naprawę tej karty, zaś znajomy składa kompy itp. prowadzi jakąś firmę małą i sobie tam zarabia, nie wnikam w jego działalność bo nie moja sprawa i nie interesuje mnie jaki i czy będzie miał na tym zarobek, dopóki on twierdzi że mu to na rękę to spoko, a grunt  że mi zapłacił. Ja dopłaciłem do radeona który mnie kosztował 1229zł z wysyłką, suma summarum go oddałem, dopłaciłem do 4060 od asusa w wersji dual i jestem zadowolony, pomimo 8 ramu a nie 12 żadne tekstury mi nie znikają, w DayZ mam 120 klatek niekiedy 140 ze spadkami najmocniejszymi do 80 ale to akurat wina baz na mapie jak ludzie nazbierają tonę lootu. W innych grach normalnie działa. Co do wczytywania shaderów to ja wiem o tym że na AMD to jest i czekałem niekiedy po 15 minut ale ile można czekać? Ja ostatniego radeona normalnego jakiego miałem to czasy gdy standardem było AGP i DDR2 a DDR3 było jakąś niepotwierdzoną abstrakcją na horyzoncie na którą mało kogo z moich znajomych było stać przy spekulacjach cenowych ile by to kosztować miało, bo wiązało się to z przesiadką na inną platformę jak już wyszło. Później usiłowałem dwa razy dać szansę serii HD na PCI-E i kończyło się jak teraz. Serwis/Zwrot i kupno nvidii. Jak to mawiają do 3 razy sztuka. Śmieszniejsze teraz: zanim dostałem zwrot który firma Avans zrobiła błyskawicznie i pomimo że to też firma TERG która ma we władaniu Media Expert to jakoś lepiej się uwijają z robotą, do dziś jest dla mnie zagadką jak to robią że zamawiam coś o 18-19:00 a kolejnego dnia mam to w paczkomacie do 12:00 XD oczywiście za dopłatą 9,99zł ale to nie w tym rzecz bo o tyle nie zbiednieję. Niemniej jednak zaopatrzyłem się w awaryjne GPU by chociaż coś lekkiego odpalić do pogrania, mianowicie MOCARNEGO GTX 670 2GB od Asusa, tak to ciężkie bydle co się grzeje jak kaloryfer w bloku co po tylu latach walki w cholera wie ilu komputerach ma taki sag że jak tam posadzić Stocha to by miał lepiej niż na Mamuciej skoczni XD. Pomijając krzywiznę pcb karty, radziła ona sobie lepiej w Armie niż ten radeon... Osłupiałem totalnie... Podsumowując na RX7600 miałem fps od 30-120 z przewagą tych niższych gdzie na antyku od nvidii miałem stałe 45 do 55 i jedyne co obniżyłem to AA i tekstury z oczywistych przyczyn bo 2GB vram. Podsumowując: oszczędziłem sobie frustracji, kupiłem 4060 od asusa w wersji Dual i nie uświadczyłem żadnych dziwnych zachować ani konieczności kombinowania, włożyłem, DDU w awaryjnym, wgrałem sterowniki i mogę działać. Tak to powinno działać właśnie, kupuję, wkładam, instaluje soft i gotowe.

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, DarasXX napisał:

Tak to powinno działać właśnie, kupuję, wkładam, instaluje soft i gotowe.

No i właśnie u mnie zawsze tak działa gdy kupuję kartę amd, zresztą nv też :P 

Nie rozumiem czemu ludziom nie działa (pomijając padnięte GPU)...choć mam na to swoją teorię :rotfl:

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@DarasXX

Problem 8gb vramu zaczyna sie dopiero tam gdzie sama gra zapycha pamiec pod korek a ty bys chcial dodatkowo FG lub RT. Sa tez przypadki gdzie ultra tekstury w FHD potrafia wymagac wiecej niz 8gb ale zawsze mozna zejsc o oczko w dol z tym ustawieniem. Ja poczatkowo kupilem 4060ti 8gb ale szybko zauwazylem jak ta pamiec podcina skrzydla tej karcie (mimo ze nie jest ona demonem szybkosci) dlatego zwrocilem i wzialem wersje 16gb. Troche irytujaca sprawa ze sa przypadki gdzie FG nie dziala poprawnie przez 8gb, kupujesz karte z serii 4xxx a nie mozna w pelni korzystac z nowych funkcji. NV potwornie dala ciala z pamiecia dla 4060 i 4060TI, 12GB byloby idealne dla tych kart ale z uwagi na szyne 12gb jest niemozliwe wiec mamy 2 przypadki w ktorych zaden nie jest idealny.

Edytowane przez Rtx4060tiUser
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Rtx4060tiUser "nV dała ciała z pamięcią w 4060"'- absolutnie nie, osiągnęli sukces bo u nabywców 4060 szybciutko wywołają potrzebę nowego zakupu i się nawet nie spocą.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest wszystko wyliczone a nie danie ciała patrząc z ich punktu widzenia...8GB przy w miarę mocnych GPU serii 3000, analogicznie 12GB przy serii 4000 :D Karty mają posłużyć 2 max 3 lata i zmiana bo brakło vramu a nie kisić się w budach dłużej :E 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12gb powinno luzno wystarczyc, przynajmniej do czasu kolejnej generacji konsol.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.05.2024 o 21:07, Kyle_PL napisał:

Niemniej jednak ta przycinka co sekundę co najmniej dziwna - ciekawe co na to AMD/nVidia/Intel/Microsoft.

Też tak kiedyś miałem i rozwiązałem problem.

Przeczytaj mój wpis:

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, DarasXX napisał:

, do dziś jest dla mnie zagadką jak to robią że zamawiam coś o 18-19:00 a kolejnego dnia mam to w paczkomacie do 12:00 XD oczywiście za dopłatą 9,99zł ale to nie w tym rzecz bo o tyle nie zbiednieję.

Odpowiedź na Twoją zagadkę jest bardzo prosta: niektórzy kurierzy mają godziny graniczne ustawione na 20. Czasami w praktyce odbierają o 20. A najczęściej wielkie firmy jak TARG dogadują się po cichu na późne godziny odbioru. Dodam, że np. kurier Allegro One ma w największych miastach dostarczenie tego samego dnia. Jak się nada np. w Warszawie do 12 będzie w Gdańsku na 20...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, DarasXX napisał:

Później usiłowałem dwa razy dać szansę serii HD na PCI-E i kończyło się jak teraz. Serwis/Zwrot i kupno nvidii.

Ja tam totalnie nie miałem problemów z Radeon HD4850 1GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wykluczam że mogłem mieć pecha i trafiłem na felerny egzemplarz bo tak mogło być. To tylko elektronika. Co to 8GB vram to tu racja mam pewien niesmak co do 3060 12Gb a tu nagle 8GB ale tak jak jeden z was powiedział, zejść o oczko w dół i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się HD2900XT kiedyś zartefakciło a potem Kompusronik zgubił w serwisie i dali HD4890. Nic tylko się cieszćyć z jaranych radków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie w "karierze" komputerowej padł jeden radek, był to 4850, w zamian dostałem też 4850, ale na ddr5 czyli praktycznie 4870.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi