Skocz do zawartości
Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ja GD sobie chwalę. Jest w porządku.

Ktoś robił testy GD900 i podobnych.

Teoretycznie GD900 < GD900-1 < GD007

Nawet deklaracje producenta na to wskazują, chociaż jednej osobie test wyszedł na opak.

Z drugiej strony większość z nas używa pasty od wielkiego dzwona i małej ilości, więc można po prostu kupić coś z górnej półki.

Chociaż dla mnie różnice są na tyle niewielkie, że wolę wybrać coś co działa i jest w stosunkowo małym opakowaniu (tj. świeże).

Edytowane przez Lameismyname

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Prawdopodobnie klastrowy dekoder zastosowany w Zen 5(2x 4-Wide) (podobnie jak Tremont-Crestmont) spisuje się lepiej w wielowątkowości np SMT i tu kop będzie największy ponieważ dopiero użycie SMT daje 2x większą przepustowość Front-end. Zen5 jest opracowany głównie z myślą o Epyc. Widać że to priorytet dla AMD. Pojedynczy wątek ma wyższe IPC od Zen4 ale bez szału.

Edit:

Co ciekawe w niektórych przypadkach Zen5 wykazuje regresję. Wygląda na to że dla pojedynczego wątku AMD trochę przyoszczędziło na zasobach by ogólnie dać więcej dla dwóch wątków(SMT).

Nie jest to Bulldozer ale dla pojedynczego wątku architektura rdzenia Zen5 też nie jest najbardziej optymalna.

Edytowane przez AMDK11
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz więcej rzeczy sprawia wrażenie, że ta generacja będzie ich najmniej udaną jeśli chodzi o sektor konsumencki niestety. Czuć mocno taktyki Radeonowskie chociaż w tamtej dywizji to bardziej czysta niekompetencja..
Intel tapla się ciągle we własnym guano a w Nvidii udział w zyskach z sektora konsumenckiego jest zżerany przez AI z dnia na dzień co za tym idzie ich skupienie na graczach także czekają nas bardzo ciekawe czasy jeśli chodzi o PC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po czym wnosisz, ze bedzie najmniej udana ?? :E Twoim tokiem myslania, zadna gfenerracja Zen nie byla udana patrzac na zmiany.

Dzis jest tylko taka roznica, ze AMD dodalo wersje 3D dla graczy i jedynie na tej podstawie moze sie wydawac, ze dla kogos kto ma procesor 3D podstawowy Zen5 nie bedzie w kregu zainteresowania.

Najgorsza generacja AMD to przejscie z Zen na Zen+, tam byla totalna kosmetyka.

Intel ma dobre pomysly, tylko pograzyla ich wlasna litografia i opoznienia z nia zwiazane.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Phoenix. napisał:

Po czym wnosisz, ze bedzie najmniej udana ?? :E Twoim tokiem myslania, zadna gfenerracja Zen nie byla udana patrzac na zmiany.

Nie wnoszę, że będzie najmniej udana. "Sprawia wrażenie" dla mnie że będzie najmniej udana. Póki nie będziemy mieć testów z pierdyliarda niezależnych źródeł możemy sobie tak tylko pospekulować na razie.
Czemu? Skok jeśli chodzi o gry ma być dużo mniejszy niż w przypadku Zen3>Zen4 a ceny będą pewnie znowu wyższe. 7800X3D kosztuje teraz grosze względem tego co na premierę a dodatkowo ma cisnąć a w najgorszym przypadku równać się w grach z każdym CPU z podstawowego lineupu Zen5 za które trzeba będzie płacić jak za zboże na premierę no to kto ma to kupić?
Nawet jeśli 9950X będzie 16 jajcową bestią w innych workloadach nie zmienia to nic. 99% to gracze a 1% który ma mieszany workload zawsze będzie wolała wziąć Intela jak robią to od lat nawet jeśli Zen5 będzie lepszym teoretycznie wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No wlasnie nie sprawia bo jesli chodzi o sama wydajnosc w uzytkach to bedzie spory skok i chyba najwikeszy, a gry jak wchodzil 7700X, ktorego mialem to mieszal sie z wydajnoscia z 5800XD i zapewne tutaj tez tak bedzie. Takze dla mnie to nic nowego, a wrozyc z fusow nie ma sensu. Kto kupi Zen5? Ci sami ludzie ktorzy kupowali Zen4 majac do wyboru na rynku 5800XD, swiat nie kreci sie wokol jednego procesoa do gier, a wytrawny gracz i tak bedzie czekal na wersje 3D i spadek cen. AMD nie bez powdu wypusci tak szybko serie 3D.

Ceny Zen5 maja byc ponoc nizsze niz Zen4 na premiere.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam kibicuję AMD. Gdyby nie oni dalej byłby ślimaczy progress, a tak to chociaż coś się dzieje. Pewnie warto będzie przesiąść się z 7500F na jakiegoś 9xxxX3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logicznym jest że jeśli ktoś głównie gra i posiada zen4 x3d to nie spojrzy nawet na zen5 non x3d (one nie są dla niego przeznaczone o czym nawet samo AMD mówi)...niekoniecznie nawet będzie zmieniał na zen5 x3d.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli AMD rzeczywiście wypuści drugi SKU opisujący TDP 120W (a już naprodukowali tych 65W) to będzie mętlik w sklepach 🫣 coś gdzieś przekombinowali i wyszło jak widać 🤫 w sumie to maga lipa z 9700X do 7800X3D. Chyba że jeszcze zejdą z cen serii 7000 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Do tego potrzebny jest tylko nowy bios, te cpu sa juz dawno naprodukowane ;) Nowych SKU sie nie produkuje. Jesli dadza TDP 120W dzieki czemu ma byc to porownywalne lub szybsze w wilelu przypadkach od 7800XD to jestem za.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie lepiej dać po prostu drugi model 9800X? Od pierwszej generacji mieli po 2 - 3 modele R7 z różnym zegarem i TDP do wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://videocardz.com/newz/msi-releases-agesa-1-2-0-0-bios-for-amd-x670-b650-a620-improvements-for-ryzen-9000-cpus-and-geforce-rtx-40-gpus

16 minut temu, Pawelek6 napisał:

To nie lepiej dać po prostu drugi model 9800X? Od pierwszej generacji mieli po 2 - 3 modele R7 z różnym zegarem i TDP do wyboru.

To sa tylko ploty poki co, AMD specjalnie nie podalo cen bo kombinuja wlasnie z tym jak to zrobic, zeby sprzedac Zen5 patrzac na ceny Zen4. Oni troche sami siebie podkopuja tymi obnizkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Phoenix. napisał:

To sa tylko ploty poki co, AMD specjalnie nie podalo cen bo kombinuja wlasnie z tym jak to zrobic, zeby sprzedac Zen5 patrzac na ceny Zen4. Oni troche sami siebie podkopuja tymi obnizkami.

Po prostu musieliby zrobić jak nvidia. Kończyć produkcję poprzedniej generacji z premierą nowej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie jakby był zbiór tych wpisów bez potrzeby instalacji windy na innym dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna kogos poprosic o wpis ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A w sumie na laptopie wgrałem ostatnio czystą W11 :szczerbaty:

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://wccftech.com/amd-ryzen-9000-zen-5-cpus-up-to-6400-8000-mtps-4-dimm-ddr5-memory-run-cooler-lower-power-by-default/

Ciekwe:

By default, the AMD Ryzen 9000 CPUs will be running without PBO enabled. One thing with the Ryzen 7000 "Zen 4" CPUs is that they were pushed to their limits by default, leading to OC being limited and a large number of users just undervolt the chips to find that they can get the same performance at a lower power figure. This also led to higher power input & temperatures.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to oznacza, że w przypadku 6400 pamięć będzie 1:1 a 8000 1:2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi