Skocz do zawartości
Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Do grania w syntetyki, a do czego innego ma być :E 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przechodzę na czerwoną stronę mocy :D i zastanawiam się czy brać 7950X3D czy poczekać na 9950X...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym poczekał :) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już czekać, to na nowe x3d.

• Like 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie popieram kolegów w zgodnym tonie 👌 sam chyba zeczekam na Zen 5 X3D 🤫

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No posiadając zen 4 x3d to tylko zen5 x3d...jak nie czekać na zen6 x3d :E  Ja sobie mówię, że poczekam na to drugie...ale znając życie pewnie nie wytrzymam i wpadnie pierwsze :E 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc naszym okiem hobbysty i jako nowa zabawka dla dużych chłopców "you must have this" inaczej się nie da :szczerbaty: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie nastawiam na 9700x3d lub 9900x3d.

Chyba, żeby przyrost w grach był mniejszy niż 30%, to wtedy poczekam do następnej generacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zen 5x3d nie bardzo mogę czekać 👀bo musi się mi wszystko spiąć finansowo i czasowo 

9950x ma się ukazać 28 lipca prawda? 

To jest taka moja granica czasowa - ogólnie to przemyślę wszystko do poniedziałku 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja poczekam do tych 3D co zaprezentuja i jak bardzo spadna podstawowe z ceny do tego czasu. We wrzesniu 2tyg urlopu w Hiszpani wiec bedzie mi szkoda ladowac kase w komputer przed urlopem, a po powrocie fajnie jesienne dni beda na zabawe :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja urlop miałem w czerwcu...szkoda tylko, że jeszcze mi przyszła z niego "dopłata" w formie 1000zł i 11 punktów i trochę zaskórniaki na hobby (kompa) stopniały 8:E  Ale za to ładne foto auta dostałem :rotfl:

• Haha 2
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tyle zaleglego urlopu, ze pojutrze zaczynam 2 tyg wolnego i we wrzesniu 2 tyg wolnego i jeszcze mi urlopu zostanie a po nowym roku wskoczy kolejny :E

A w tym roku z wymiana cpu podejde na chlodno jak opadnie kurz oraz ceny spadna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix.

Dokładnie tak trzeba zrobić i na spokojnie podejść do zakupu nowej zabawki 😉 przecież z wydajnością CPU nie mamy problemu 🙂

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. A jak to jest na AMD z o obsługą 4 kości 6000 na raz? 0 problemu, rzeźba czy totalny brak szans? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Te newsy nie uwzględniają (z tego, co widzę) efektywności np. 7950X w trybie Eco. Ten model z PPT 142 W traci tylko ~5% wydajności wielowątkowej względem 230 W, więc to, że nowe Ryzeny mają ekstra efektywność przy niskim PPT to żadne zaskoczenie.

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

@Phoenix. A jak to jest na AMD z o obsługą 4 kości 6000 na raz? 0 problemu, rzeźba czy totalny brak szans? 

W zależności od szczęścia 5800-6000 da się zrobić, często z rzeźbą. Oczywiście kości Single Rank, 4x Dual Rank to raczej 4800 ;)

Edytowane przez tomcug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Planuję kupić 7950X3D --teraz jest w cenie 2450pln. Mogę jeszcze poczekać tak do końca lipca do premiery 9xxx ale czy wtedy stare X3D stanieją wg Was albo dopiero na premierę tych nowych?   

Edytowane przez forumowicz-a55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak tam nowe chipsety czy są w przygotowaniu, A820, B850, B850E, X870, X870E?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W chipsetach nic sie nie zmieni. Pojawi się tylko obowiązkowe USB4 w dodatkowym kontrolerze kosztem linii PCI-Express z chipsetu. Prawdopodobnie tylko zmiana nazwy.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Stjepan666 napisał:

Ciekawe jak tam nowe chipsety czy są w przygotowaniu, A820, B850, B850E, X870, X870E?

Nowego A nie będzie, zostaje stary. Za to X oraz B dalej po dwa nowe, tylko zmienią się oznaczenia przy B, będzie 840 i 850: KLIK.

W sumie dla większości zjadaczy chleba B840 w zupełności wystarczy. Procesory i tak obecnie od kilku lat są dość mocno wyżyłowane już fabrycznie, dysk 5.0 również nie jest potrzebny do zwykłego używania kompa, a USB, to w ogóle nieważne biorąc pod uwagę jak leciwych i wolnych pendrivów potrafią używać ludzie.

Edytowane przez Pawelek6
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo mam na myśli to co było z AM4, ja mam środkowy chipset, czy tak samo będzie z AM5, wiadomo pierwsza seria 6XX, jak przy AM4 seria 3XX, później seria 4XX i seria 9XX przy AM5 bo później wyjdzie AM6? :hmm: nie wiem 2029-2030.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ten tok myślenia, tylko sam mam w nim jedną zagadkę. Pierwsza seria Ryzen-ów i płyt 3xx cierpiała na bolączki wieku dziecięcego. Szczególnie pierwsze płyty główne. Dopiero Ryzen 2xxx i płyty 4xx ustabilizowały się. Gdzie w sumie właśnie potem chipsety 5xx wyszły pod R3xxx, a dla R5xxx już nie było nowych.

Ogólnie wg mnie, im mniej tym lepiej. Trzy chipsety jest w sam raz i jeżeli nie mają dodawać jakiś faktycznie nowych przydatnych rzeczy, to nie muszą co generację wypuszczać nowych. Jednak wiadomo po co tak się robi i robi Intel od lat - chodzi o sprzedaż aby się zgadzała, w tym dla producentów płyt głównych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi