Skocz do zawartości
Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Doamdor napisał:

Lecz z tego co czytałem Intel skorzysta z technologi TSMC, więc kolejne lata zapowiadają się bardzo ciekawie.

Tylko że AMD już nadrobiło architekturą więc zrównanie się procesu produkcyjnego nie daje Intelowi przewagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przecież Intel nie będzie bazował na tej samej architekturze przez kolejne lata. Gdyby to zrobili, to skończyliby tak jak AMD ze swoimi kartami graficznymi. 😂

Dobrze, że dalej będzie wybór na rynku CPU, bo na rynku GPU jedynym wyborem będzie RTX 5090. :szczerbaty:

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DoamdorJa tam dział GPU AMD wspieram cały czas...3 kompy w domu 3 karty AMD :E Akurat tak się złożyło, że zawsze w danym budżecie w którym szukałem jednak AMD miało dla mnie lepszą propozycję :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Smogsmok napisał:

6452b8988375e1950a6a887c33500ff5fe1ebf7f

Chodzi o to, by w bliskiej przyszłości, w komputerach z ograniczonym magazynem energii, które lepiej by były jak najchłodniejsze i jak najcichsze, można było osiągnąć możliwie wysoki wynik bez przesadnie wielu rdzeni.

Nie wiem czy pamiętacie taki bardzo rzadko spotykany CPU jak i9-9990XE. Miał dobrą wydajność jedno oraz wielowątkową. Kosztował 2735 USD, mógł pobierać z zasilacza 600 wat i grzał się niemiłosiernie ale kosił wydajnością wszystko na rynku. Wyobraźmy sobie w przyszłości tę samą wydajność ale np. w fanless mini-PC, Steam Deck 3 albo Meta Quest 5. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

Ale czy ta różnica bez 3d jest faktycznie tak duża w programach użytkowych? 

Procesory 3D w użytkach są gorsze niż procesory z kaszą. Niewiele ale są. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14900KS 253W i ponad 40K w cindbench? Nie ma nawet takiej opcji. Przy 320 to on przekracza 40K dopiero.

Przy 253 to on robi 36500 gdzieś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Thimedes napisał:

Nie wiem czy pamiętacie taki bardzo rzadko spotykany CPU jak i9-9990XE. Miał dobrą wydajność jedno oraz wielowątkową. Kosztował 2735 USD, mógł pobierać z zasilacza 600 wat i grzał się niemiłosiernie ale kosił wydajnością wszystko na rynku. Wyobraźmy sobie w przyszłości tę samą wydajność ale np. w fanless mini-PC, Steam Deck 3 albo Meta Quest 5. ;-)

Nie wiem co miał kosić ale chyba tylko naiwniaków co go kupili. Obcięty procesor z rdzeni ale z większym taktem pod korek bo TR zmiatał podłogę, a w tym samym roku co premiera tego Intela wychodziła 3rd gen TR :E 

Prawdopobnie 7800X3D przy 65W zaorałby tego Intela w wielu zadaniach, a do fanless jeszcze daleka droga ale chyba nikt by nie chciał wydajności tego Intela za 2-4 lata. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

Przy 253 to on robi 36500 gdzieś.

Ja po UV robię ~38k przy ~250W.

Także do perf/watt AMD to przepaść. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No to by się zgadzało. 13900K robił na 253W jak miałem lepsze wyniki niż 14900KS. A już w ogóle jak masz UV. 

Za to mój nowy, lśniący i pachnący Ryzenik, robi 37K pobierając 120W. Tak tylko pisze... 😁

Edytowane przez PiPoLiNiO
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO

Szkoda tylko że chiplety nie mają jednakowego zegara... zapewne ten drobiazg zostanie poprawiony w najnowszej odsłonie topu X3D 👌💪 gdzie po wyjęciu z pudełka wykręci ponad 41k i takie cacko mnie interesuje 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, sniper76 napisał:

Szkoda tylko że chiplety nie mają jednakowego zegara... zapewne ten drobiazg zostanie poprawiony w najnowszej odsłonie topu X3D 👌💪

Nie będzie, bo nowe X3D z dwoma chipletami nadal będą miały jeden krzem z kaszą 3D i drugi bez niej. Różnica w taktowaniu może będzie mniejsza, ale nadal jakaś będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.07.2024 o 17:08, PiPoLiNiO napisał:

No to by się zgadzało. 13900K robił na 253W jak miałem lepsze wyniki niż 14900KS. A już w ogóle jak masz UV. 

Za to mój nowy, lśniący i pachnący Ryzenik, robi 37K pobierając 120W. Tak tylko pisze... 😁

Jak? Mój robi 35.5k przy 137W w peaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Godlike_(UT) napisał:

Jak? Mój robi 35.5k przy 137W w peaku.

To było jak testowałem curve na -25. Niestety okazał się niestabilny. Aktualnie to co jest to -15 i 36,3K gdzieś i chyba 150 kilka W. 

Ogólnie ciągle szukam jaki curve będzie w pełni stabilny. I chyba trzeba będzie przysiąść bardziej i dla każdego rdzenia poszukać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To daj znać jak coś znajdziesz bo ja próbowałem ale póki co bezskutecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moje curve i tak u na Twoim procku nie zadziała przecież :) Z tego co widzę po reddit to rozstrzał jest spory, jeden rdzeń potrafi działać na - 30, a kolejny -6...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mojej wersji mobasa :luxhello:

obraz.png.04322f3ff17710c109215a526052ef6d.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Godlike_(UT) napisał:

To daj znać jak coś znajdziesz bo ja próbowałem ale póki co bezskutecznie.

36205 PKT przy - 15 i 158W brał 

Czytałem na forach, że jak nie chcesz szukać dla każdego rdzenia po kolei curve, to możesz dać większy minus dla rdzeni 8-15, bo te z 3d (0-7) są bardziej wrażliwe.

36563 PKT przy 0-7 -17 i 8-15 -22 brał 160W

Zastanawia mnie tylko czemu wtedy mi 120W pokazało przy 37k wyniku. Albo ja źle spojrzałem albo zły odczyt dało. Bo teraz pod korek zawsze.

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, sniper76 napisał:

Dla mojej wersji mobasa :luxhello:

Dla mojej też jest nowy. Tylko czy jest sens instalować od razu? Na intel często nowy bios to więcej problemów. Jak to w AMD wygląda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Generalnie nie ma sensu wgrywac kazdego biosu jak leci, ja mam z maja, ktory obslugje Zen5  i wrzuce nowy dopiero jak wrzuce Zen5-3D bo po co wgrywac kilka biosow po drodze jak i tak nowcyh cpu jeszcze nie ma, a do styarych biosy sa juz stabilne i nie trzeba co rusz aktualizowac.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://videocardz.com/newz/asus-x870e-exclusive-bios-features-revealed

https://wccftech.com/alleged-amd-ryzen-9000-zen-5-desktop-cpu-prices-9950x-499-9900x-399-9700x-299-9600x-229/

• Ryzen 9 9950X - $499 US (7950X $699 US MSRP)
  • Ryzen 9 9900X - $399 US (7900X $549 US MSRP)
  • Ryzen 7 9700X - $299 US (7700X $399 US MSRP)
  • Ryzen 5 9600X - $229 US (7600X $299 US MSRP)
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Piękne są te płyty Asusowskie (szafki z eleganckim wykończeniem) zaczyna mnie kusic xD

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi