Skocz do zawartości
Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ile dałeś za X670E Hero? Bo z nówek dużo tańszym modelem jest Creator, a specyfikacja też na wypasie łącznie z USB4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomcug 2700. Nie no, Creator dla mnie wygląda odpustowo więc i za 500 bym go nie kupił, a do tego nie wiem czy tam linii nie traci jak dasz 4 dyski. Te linie to też jakieś dziwne, niby powinno na luzaku działać, a w Gigabyte też z 4 slotami jak zapełnisz to Ci od grafiki ucina. Więc trzeba czytać fora i sprawdzać przed zakupem.

Najchętniej to Extreme bym kupił, ale nie nigdzie nie ma :(

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na jakich producentów warto zwrócić uwagę, którzy najlepiej poradzili sobie z AM5? Teraz mam dwóch faworytów ASRock i MSI, których głównie polecają na reddicie. Ale może ktoś inny poradził sobie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbijam powyższe pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, xhakoo napisał:

I na jakich producentów warto zwrócić uwagę, którzy najlepiej poradzili sobie z AM5? Teraz mam dwóch faworytów ASRock i MSI, których głównie polecają na reddicie. Ale może ktoś inny poradził sobie lepiej.

Teraz już większość producentów ma wszystko ogarnięte ale na drobnym swoim przykładzie aszrok działał/działa bezproblemowo nawet od pierwszego biosu (miałem 2 mobasy asrocka) a fajne w AM5 jest to że dosłownie o problemach jakichkolwiek czyta się bardzo bardzo rzadko jakiś malutki promil :P

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, leven napisał:

Mają wyjść nowe płyty pod procesory 9xxx.

Nowe płyty będą się różnić tym że USB-4 zabierze kilka linii PCI-E i będzie mniej rozszerzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

nie wiem czy tam linii nie traci jak dasz 4 dyski

Nic nie ucina na tamtym modelu.

Więc trzeba czytać fora i sprawdzać przed zakupem.

Wystarczy specyfikacja na stronie producenta i ew. instrukcja do płyty, tam wszystko jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, leven napisał:

A dla czego na starą płytę chcesz tak dobry/nowy procesor pakować ? Mają wyjść nowe płyty pod procesory 9xxx. Poza tym starsze/obecne płyty mogą nie obsłużyć szybkich pamięci RAM, a jest to zaznaczone, że będzie szybszy kontroler w procesorze  :]

Na swojej B450, wiem AM4 mam już trzeci CPU, a pewnie będzie i czwarty 5700X3D, na razie na AM5 mi się nie śpieszy, a Ty musisz podstawkę zmienić i chipset dla nowej platformy Intela. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, tomcug napisał:

Nic nie ucina na tamtym modelu.

Wystarczy specyfikacja na stronie producenta i ew. instrukcja do płyty, tam wszystko jest.

Wejdź na stronę Aorus Master x670e i sprawdź instrukcje. Potem sprawdź fora :) Zdziwisz się

Nie dość, ze obcina linie. To jeszcze od prawie 2 lat nie potrafią ogarnąć obsługi 4 dysków jednocześnie :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Wejdź na stronę Aorus Master x670e i sprawdź instrukcje. Potem sprawdź fora :) Zdziwisz się

Ta płyta zwyczajnie nie ma współdzielonych linii między GPU i M.2, w instrukcji jest diagram. To, że u kogoś "ucina" linie, to mnie w sumie nie dziwi, po ostatnich opowieściach tutaj na forum, jak się ludziom magicznie karty graficzne poprzełączały na x8 ;) Literalnie zawsze znajdzie się ktoś, u kogoś coś nie będzie działać jak powinno. W teście na TPU nie było żadnych problemów, o których piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, tomcug napisał:

W teście na TPU nie było żadnych problemów, o których piszesz.

W testach intela też nie ma problemów. Uj w testy.

Wejdź na fora i masz zalew postów i tematów użytkowników X670E od Gigabyte. Obcina linie, nie działają dyski. Nie kilku osobom, wszystkim :)

Przecież ja miałem już w koszyku X670E Extreme od Gigabyte :) Ale poczytałem fora.

Tam niektórzy mieli juz po 3 wymiany serwisowe płyt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkim? https://www.overclock.net/posts/29344574/

Anyway, u mnie co prawda nie Master tylko tańszy Elite, 4x nvme + 3x SSD, wszystko działa z taką prędkością jak powinno.

5 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Przecież ja miałem już w koszyku X670E Extreme od Gigabyte Ale poczytałem fora.

X670E Xtreme obcina, ale to akurat jest w specyfikacji płyty. Ot taki dziwny projekt.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minut temu, someI napisał:

OK. Jednemu działa. U nas też kilku działa 13900K :) 

Jak płyta ma setki postów o nie działaniu czegoś to sorry, ale ja nie ryzykuje i nie sprawdzam tego na własnej skórze bo akurat wymiana płyty zajmuje najwięcej czasu :)

16 minut temu, someI napisał:

wszystko działa z taką prędkością jak powinno.

Masz dyski które powinny dawać 7k wzwyż odczyt? To raczej nie masz na każdym odczytu 7k. 2 powinny Ci spadać. U mnie do 6400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sloty podłączone poprzez chipset są wolniejsze, bo sam chipset wisi na pojedynczym łączu 4.0 x4 do CPU. W zależności od tego co jest podłączone i aktywnie używane, może coś tam zwolnić. Ale to jest normalne i będzie tak na każdej płycie X670. 

Natomiast nie mam obciętych żadnych linii, wszystkie chodzą na x4, żaden nie znika z systemu itp.

Edytowane przez someI
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. O to mi chodziło. Po prostu napisałeś, że wszędzie masz taką prędkość jak powinieneś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ma. Sloty obsługiwane przez chipset mają mieć nieco niższą maksymalną przepustowość od tych na CPU i tak u niego właśnie jest.

OK. Jednemu działa. U nas też kilku działa 13900K :) 

Jak płyta ma setki postów o nie działaniu czegoś to sorry, ale ja nie ryzykuje i nie sprawdzam tego na własnej skórze bo akurat wymiana płyty zajmuje najwięcej czasu :)

Nie miałem tego modelu Gigabyte, od tego producenta tak się złożyło, że miałem tylko B650 Eagle AX, więc nie chcę się wypowiadać ze 100% pewnością. Ale jednak wątpię, że z płytą jest coś nie tak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, tomcug napisał:

Bo ma. Sloty obsługiwane przez chipset mają mieć nieco niższą maksymalną przepustowość od tych na CPU i tak u niego właśnie jest.

No tak, przecież ja to wiem. Myślałem, że może on nie wie i myśli, że ma na każdym max odczyt i tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, leven napisał:

A dla czego na starą płytę chcesz tak dobry/nowy procesor pakować ? Mają wyjść nowe płyty pod procesory 9xxx. Poza tym starsze/obecne płyty mogą nie obsłużyć szybkich pamięci RAM, a jest to zaznaczone, że będzie szybszy kontroler w procesorze  :]

Tak tak nowe płyty upośledzone przez USB4 i zmniejszenie lini pcie 🤣

2 godziny temu, someI napisał:

Wszystkim? https://www.overclock.net/posts/29344574/

Anyway, u mnie co prawda nie Master tylko tańszy Elite, 4x nvme + 3x SSD, wszystko działa z taką prędkością jak powinno.

X670E Xtreme obcina, ale to akurat jest w specyfikacji płyty. Ot taki dziwny projekt.

U mnie też bo problem z 4 dyskami ;) Ale tak to jest jak się nie czyta specyfikacji i robi drame.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, leven napisał:

Poza tym starsze/obecne płyty mogą nie obsłużyć szybkich pamięci RAM, a jest to zaznaczone, że będzie szybszy kontroler w procesorze  :]

Płyty nie mają w sobie limiterów, jest nim ... kontroler pamięci w procesorze. Starsze modele były testowane z pierwszymi Ryzenami 7000 i na pierwszych BIOSach, same poprawki tych ostatnich znacznie podniosły sufit na tych samych płytach głównych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Phoenix. napisał:

robi drame.

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, leven napisał:

Nieźle jesteś odklejony, proponuję zejść  na ziemię i nie pisać bzdur . Synchronicznie RAM jest jedynie ważny a każda płyta do końca życia podstawki obsłuży kontroler w procesorze gdzie RAM synchroniczny nie wyjdzie nawet poza 7000MHz 🤣 Jak Zen6 zbliży się do 6600 to będzie cud. 

Godzinę temu, kalderon napisał:

Płyty nie mają w sobie limiterów, jest nim ... kontroler pamięci w procesorze. Starsze modele były testowane z pierwszymi Ryzenami 7000 i na pierwszych BIOSach, same poprawki tych ostatnich znacznie podniosły sufit na tych samych płytach głównych.

Synchronicznie i tak nie ma to znaczenia bo każda płyta obsłuży 1:1 RAM, nawet najgorszy paździez. 

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, RTX4090 napisał:

A już szampany się chłodziły ...

Jak info prawdziwe, to w chwili premiery tych prockow będzie jak na lekarstwo, cena też odpowiednio podskoczy.

Nie pamiętam, aby ktoś inny na dzień przed premierą robił tak duże wycofanie.

Kolega jak zwykle przejęty jeżeli chodzi o AMD.

Skoro do 2027+ na AM5 wszystko wyjdzie co nowe, to jaką różnicą jest te parę dni.
Gorzej siedzieć na już martwej podstawce i żonglować mobasami co 2 generacje procków.

No ale niektórzy najchętniej by widzieli czerwonych w upadłości na licytacji komorniczej 😁

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Lameismyname napisał:

Kolega jak zwykle przejęty jeżeli chodzi o AMD.

Skoro do 2027+ na AM5 wszystko wyjdzie co nowe, to jaką różnicą jest te parę dni.
Gorzej siedzieć na już martwej podstawce i żonglować mobasami co 2 generacje procków.

No ale niektórzy najchętniej by widzieli czerwonych w upadłości na licytacji komorniczej 😁

Fanatycy/Wyznawcy  niestety tak mają 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pitt_34 No niestety. Ja zawsze kupuję co bardziej rozsądne i od dłuższego czasu procki AMD bo jest większy sens platformy wcześniej AM4, teraz AM5. Jak widać nie jestem osamotniony, ponieważ dużo labowiczów z mocniejszymi GPU od mojej podziela także to zdanie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, leven napisał:

Mój "stary" asus na b650 w specyfikacji ma 7600+ MHz...także żaden to argument ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi