Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Prockiem jest złym bo nie przynosi wyraźnego wzrostu względem poprzednika, w głównym zastosowaniu jakim są gry jest zaledwie 5% szybszy (uśredniając bo czasami wolniejszy). Niezależnie od ceny tak mizerny postęp to najgorszy wynik w historii Ryzena.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kalderon napisał:

Prockiem jest złym bo nie przynosi wyraźnego wzrostu względem poprzednika, w głównym zastosowaniu jakim są gry jest zaledwie 5% szybszy (uśredniając bo czasami wolniejszy). Niezależnie od ceny tak mizerny postęp to najgorszy wynik w historii Ryzena.

Z tym akurat sie zgodze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To taki Ryzen 1600 tylko że w nowszym wydaniu, ZEN 6 czyli Ryzen 11XXX będzie rozwinięciem tej architektury i pokaże pazury, nie liczę serii X3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

AMD zrobiło dobrą robotę, a taki troll jak trzy kropek będzie zadawał pytanie czy ktoś zmienia 7700x na 9700x, a sam nie zmienił 13900k na 14900k, dno trollingu przebite.

Edytowane przez ZiOLONwE
  • Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszlifują BIOS, chipset driver, Microsoft dorzuci KBxxx z optymalizacją, poprawką serii 9000 i może przy dobrych wiatrach doleci te 5% do wydajności :szczerbaty: cena spadnie 200-350 zeta... Coś mam przeczucie, że X3D też nie spełni Naszych oczekiwać patrząc co wniósł 9700X 🫣 obym się mylił, bo sam mam chrapkę na 9950X3D 🤫

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, bielas22 napisał:

Najlepsze testy w realu, czyli grach frywolny milordzie.

Wrzucając link do pureintel przegrałeś dyskusję 😂

6 godzin temu, bielas22 napisał:

A ja Ci powiem, bo siedzę w tym od 25 lat że Oktaba z ppc robi jedne z najlepszych testów w sieci.

Zazwyczaj wyniki odwrotne do wszystkich redakcji, zawsze na korzyść Intela i zawsze twierdzi, że tylko on potrafi testy robić 😂😅

Oczywiście jak pisałem wyżej, sama wydajność mnie zawiodła, bo liczyłem na coś równego z moim obecnym 7800x3d, a dostaliśmy coś trochę szybszego niż 7700x, ale na pocieszenie przynajmniej z mniejszym poborem (lepsze to niż zmiana numerka z 13 na 14 niecały rok temu)....szkoda tylko, że w cenie wyższej od zdecydowanie szybszego w grach 7800x3d, ale to się zapewne szybko zmieni, jak to u amd.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, sniper76 napisał:

Doszlifują BIOS, chipset driver, Microsoft dorzuci KBxxx z optymalizacją, poprawką serii 9000 i może przy dobrych wiatrach doleci te 5% do wydajności :szczerbaty: cena spadnie 200-350 zeta... Coś mam przeczucie, że X3D też nie spełni Naszych oczekiwać patrząc co wniósł 9700X 🫣 obym się mylił, bo sam mam chrapkę na 9950X3D 🤫

Nie będzie żadnych magicznych driverów czy optymalizacji w systemie dla CPU bez X3D. Może w kompilatorach coś tam się uda zoptymalizować dla tej architektury ale to wszystko w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Naprawdę słabo wypadł 9700X, a co z 9950X ?? będzie sztos, czy marne +15% do wydajności 7950X ?? to jest seria przejściowa gdzie AMD robi podkład pod ZEN 6 🫡 jakby nie patrzeć to X3D już leżą i się kurzą w tajnym magazynie AMD :szczerbaty:

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie liczę na to żeby taki 9800x3d mocno odskoczył od 7800x3d, więc raczej spełni się jedna z moich opcji że poczekam na zen6 x3d.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, AMDK11 napisał:

Wrzucam z innego forum jako ciekawostkę(translator):

Podrzucisz oryginalnego linka ;) 

32 minuty temu, sniper76 napisał:

Naprawdę słabo wypadł 9700X, a co z 9950X ?? będzie sztos, czy marne +15% do wydajności 7950X ?? to jest seria przejściowa gdzie AMD robi podkład pod ZEN 6 🫡 jakby nie patrzeć to X3D już leżą i się kurzą w tajnym magazynie AMD :szczerbaty:

Na wydajności te cpu będą mogły zyskać tylko i wyłącznie wtedy kiedy gra skorzysta z dobrodziejstw architektury, problem w tym że te największe zmiany są widoczne tylko w użytkach a tak jak pisałem już wcześniej wersja 3D wdg mnie nie dowiezie takiego zysku, żeby zmieniać 7800X3D. 

29 minut temu, krzysiak napisał:

Nie liczę na to żeby taki 9800x3d mocno odskoczył od 7800x3d, więc raczej spełni się jedna z moich opcji że poczekam na zen6 x3d.

Też tak myślę, co najwyżej będzie niższy pobór i tyle.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo chyba że możliwości OC coś zmienią przy X3D, ale to raczej i tak nie będą kosmiczne różnice. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. A czemu 7800x3d przekreślony? Na co wymieniasz. Ciekawy jestem bo tak myślę... Że nie ma na co go wymienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ZiOLONwE napisał:

a sam nie zmienił 13900k na 14900k

@PiPoLiNiOna to "potrzymaj mi piwo" :E

Paradoksalnie na chwilę obecną największym problemem ryzenów 9000 nie jest konkurencja ze strony intela, a ryzeny 7000 x3d (pomijając cenę, która też nie zachęca do nich).

• Thanks 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, bielas22 napisał:

No ale reszta z grubsza robi testy cepa we wbudowanych markach, to powiem Wam, gruba robota, poza tym Oktaba zrobił fajną tabelkę z 7000Mhz ram async vs 6000 sync, zawsze można spojrzeć. W czym problem?

Co do tych "wbudowanych marków" i rzekomych magicznych miejsc testowych, podam kilka przykładów. U mnie w CP2077 topka procesorów robi maksymalnie 105 FPS, na PPC 139 FPS. W DL2 z RT 77 FPS, na PPC 92 FPS. W Hogwarcie z RT 78 FPS, na PPC 76 FPS. W Spider-Manie z RT 107 FPS, na PPC 163 FPS. W Starfield 140 FPS, na PPC 131 FPS. W Wieśku 3 165 FPS, na PPC 191 FPS. Zatem czy te miejsca PPC rzeczywiście są jakoś kosmicznie unikalne i wyjątkowo wymagające? Nie bardzo. W tamtejszych testach nie ma tak naprawdę nic unikalnego, czy chodzi o ustawienia platform (może poza asynchronicznym RAM na AMD XD), czy o dobór gier, czy o same miejsca testowe. A jednak z jakiegoś powodu AMD wypada tam tak żałośnie słabo, że nigdzie indziej w sieci nie znajdziesz podobnych wyników.

Edytowane przez tomcug
  • Like 5
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, galakty napisał:

Nooo chyba że możliwości OC coś zmienią przy X3D, ale to raczej i tak nie będą kosmiczne różnice. 

W zen5 jak włączysz PBO to zyski w grach są marne, jedynie CB23 nadrabia :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Melitarny napisał:

@Phoenix. A czemu 7800x3d przekreślony? Na co wymieniasz. Ciekawy jestem bo tak myślę... Że nie ma na co go wymienić.

Sprzedał i nowy właściciel nie chce odesłać na 14 dniowy zwrot 8:E

;)

• Thanks 1
  • Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Phoenix. napisał:

W zen5 jak włączysz PBO to zyski w grach są marne, jedynie CB23 nadrabia :D 

Bo w grach ten mały limit wystarcza ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Melitarny napisał:

Sprzedany, w październiku po wakacjach podejmę wybór co zakupić a do tego czasu stanieje Zen5, zapowiedzą 3D i do gry wejdzie Intel. Ale ta premiera utwierdziła mnie w tym, że jednak nie ma sensu zmieniać co generację cpu, nawet jak się jest takim wyjadaczem jak ja w pogoni za nowinkami. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Premiery nowych CPU co rok są potrzebne nam jak swini siadło, ale widocznie wciąż się to opłaca. Jak w 9800x3d będzie tylko obniżony pobór i sprzedaż poniżej oczekiwań to może się to zmieni. Intel też nie ma pomysłu jak widać wydawać coś nowego i odgrzewa kotlety 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, tomcug napisał:

Co do tych "wbudowanych marków" i rzekomych magicznych miejsc testowych, podam kilka przykładów. U mnie w CP2077 topka procesorów robi maksymalnie 105 FPS, na PPC 139 FPS. W DL2 z RT 77 FPS, na PPC 92 FPS. W Hogwarcie z RT 78 FPS, na PPC 76 FPS. W Spider-Manie z RT 107 FPS, na PPC 163 FPS. W Starfield 140 FPS, na PPC 131 FPS. W Wieśku 3 165 FPS, na PPC 191 FPS. Zatem czy te miejsca PPC rzeczywiście są jakoś kosmicznie unikalne i wyjątkowo wymagające? Nie bardzo. W tamtejszych testach nie ma tak naprawdę nic unikalnego, czy chodzi o ustawienia platform (może poza asynchronicznym RAM na AMD XD), czy o dobór gier, czy o same miejsca testowe. A jednak z jakiegoś powodu AMD wypada tam tak żałośnie słabo, że nigdzie indziej w sieci nie znajdziesz podobnych wyników. Zatem cały internet się myli, a jeden rycerz Intela nie? :)

Pan Oktaba szuka magicznego miejsca w którym intel wygrywa może to być nawet  w menu gry .

• Haha 7
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, tomcug napisał:

Bo w grach ten mały limit wystarcza ;)

Ale mówimy o limicie mocy? No tu chyba nigdy nie było ograniczeń, taki 5800X3D nigdy mi w grach do limitu nie dobił, ale myślałem że jak taktowanie na X3D pójdzie w górę przy Zen5 to zyski będą wymierne. Po premierze 9600/9700 już tak nie sądzę :D 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, o limicie mocy. Jego podbicie daje kopa w MT, ale w grach nie, bo Ryzeny 9000 się fajnie mieszczą w 90 W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, tomcug napisał:

Ryzeny 9000 się fajnie mieszczą w 90 W.

Co ciekawe i5 13400F nie mieszczą się w 65W grach:

https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-5-9600x-vs-intel-core-i5-13400-szybkie-i-chlodne-szesc-rdzeni-zen-5-godny-nastepca-amd-ryzen-5-7600x?page=0,52

... a to rodzi pytanie: jaka byłaby wydajność tego Intel, gdyby był ustawiony w tryb totalnie nonOC (aktywne limity mocy ... kurcze ... nawet przymknął bym oczy na brak "JEDEC w serduszku") 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Kyle_PL napisał:

Co ciekawe i5 13400F nie mieszczą się w 65W grach:

2,3% średnio przyrostu vs 65 W, normalnie kosmos xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to z limitami to wiem, mi chodzi o możliwości OC i głównie taktowanie, moooooże przy X3D to się lepiej będzie skalować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi