Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Czekałem czekałem aż PCbyTQ zrobi testy 9600X/9700X i się nie doczekałem.:szczerbaty:

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam typa :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Stjepan666 napisał:

Czekałem czekałem aż PCbyTQ zrobi testy 9600X/9700X i się nie doczekałem.:szczerbaty:

U niego wyjdzie, że xeon za 4 zł lepszy :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, tomcug napisał:

2,3% średnio przyrostu vs 65 W, normalnie kosmos xD

Czyli niemal 22% wyższy pobór (tam na PurePC zmierzyli 79W, co daje niemal 22% wzrostu wzgl. 65W) daje marne 2,3% wzrostu wydajności? ... heh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Kyle_PL napisał:

Czyli niemal 22% wyższy pobór (tam na PurePC zmierzyli 79W, co daje niemal 22% wzrostu wzgl. 65W) daje marne 2,3% wzrostu wydajności? ... heh.

Wg tego, co samemu sprawdziłem, to tak. W Cyberpunku trochę więcej (+6%), ale średnio tyle co wyżej podane.

Edytowane przez tomcug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, tomcug napisał:

Panocku, ale 7900 jest ograniczony do 90 W i jego też można łatwo odblokować ;)

No tak, chodzi mi o to ze AMD przy tych prockach dało bardzo niskie TDP fabrycznie.

Jeśli je zmienimy i zrównamy z Zen4(AM5) do powiedzmy 7700x to mamy 20-25%% wyższą wydajność w części programowej, czyli tam, gdzie zawsze błyszczą procesory z serii "x" ? Wiec ogólnie te procki są wydajniejsze. Ciekawe czy przy x3D nie będzie podobna sytuacja.
I jeszcze nawiązując do ceny, no chyba nie sądziliście ze AMD wyda nowe procesory w cenie dwuletnich 7xxx, one i tak są tańsze niż ich poprzednicy na starcie wiec kompletnie nie wiem, o co wam chodzi. Poczekajcie sobie dwa lata jak się wam cena nie podoba 😂

Fabrycznie macie zbliżoną wydajność z prawie polowe niższym poborem mocy, chcecie większą wydajność zdejmujecie kaganiec, zarównujecie pobór z poprzednia generacja i macie teoretyczny maks 25% wzrost wydajności, który jest w sumie bardzo duży. A ze w grach tego nie widać, po pierwsze od gier to są procki x3D, do których wydajności i tak po PBO MAx 9700x często się bardzo mocno zbliża, po drugie gry i tak mają już bardzo dużą wydajność na 7800x3D więc nie wiem, po co w ogóle wymieniać ten procesor na nowy, nawet na nowe x3D no chyba ze się okaże ze te procki odskoczą ponad 30-40% co jest raczej niemożliwe. Tak ze Zen5 się dopiero będzie rozkręcał kto już ma Zen4 na AM5 to niech czeka sobie spokojnie na kolejną generację, a ci, co chcą dopiero przeskoczyć z AM4 czy Intela niech poczekają na nowe x3D, aby mieć konkretna wizje całej sytuacji.

Co do marketingu... jeśli ktoś dziś jeszcze wierzy w te banialuki, które nam korpo serwuje przed premiera swoich produktów to... :E

2a7da9f3c82548ad783b91c8b1b96c69.png

2681e93de7d137f734097e09f10215f1.png

59b346bca58541134b50c3812b6915f4.png

Stock vs OC i pobór mamy bardzo blisko. Ale widać ze ogólnie 9700x może pobrać więcej przy PBO Max.
Myślę, że przy ogarnięciu i ustabilizowaniu Zen5 jak to u AMD już zwyczajowo bywa te procki pokażą się z dobrej strony. A to jeszcze raz podkreślmy, dopiero początek.

No, chyba że po drodze wyjdą jakieś kwiaty, typu wybuchające CPU, sockety czy inne biosy :E

• Like 2
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta generacja od poprzedniej po prostu różni się tym, że jak ktoś chce wysłać efektywność energetyczną na wakacje i uzyskać wzrost wydajności nieproporcjonalny do wzrostu poboru prądu, ale jednak zauważalny, to może to zrobić. Tyle, że sensu to dużego nie ma, bo jak ktoś potrzebuje mocy MT, to sobie po prostu kupi 12 czy 16 rdzeni.

• Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już akademickie gadanie, nie zmienia to faktu, że przy podobnym poborze mocy mamy do 25% większą wydajność.
Ja wiem, że fajnie by było mieć to samo przy polowe niższym poborze no ale widać się nie dało panie :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, krzysiak napisał:

Wrzucając link do pureintel przegrałeś dyskusję 😂

Jeszcze Lipton będzie ten nie dobry bo faworyzuje słabsze procki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tomcug napisał:

Co do tych "wbudowanych marków" i rzekomych magicznych miejsc testowych, podam kilka przykładów. U mnie w CP2077 topka procesorów robi maksymalnie 105 FPS, na PPC 139 FPS. W DL2 z RT 77 FPS, na PPC 92 FPS. W Hogwarcie z RT 78 FPS, na PPC 76 FPS. W Spider-Manie z RT 107 FPS, na PPC 163 FPS. W Starfield 140 FPS, na PPC 131 FPS. W Wieśku 3 165 FPS, na PPC 191 FPS. Zatem czy te miejsca PPC rzeczywiście są jakoś kosmicznie unikalne i wyjątkowo wymagające? Nie bardzo. W tamtejszych testach nie ma tak naprawdę nic unikalnego, czy chodzi o ustawienia platform (może poza asynchronicznym RAM na AMD XD), czy o dobór gier, czy o same miejsca testowe. A jednak z jakiegoś powodu AMD wypada tam tak żałośnie słabo, że nigdzie indziej w sieci nie znajdziesz podobnych wyników. Zatem cały internet się myli, a jeden rycerz Intela nie? :)

Jeżeli chodzi o Wiedźmin 3 to ta znaczna różnica w ilości FPS wynika tylko z tego, że na PurePC ta gra jest testowana w trybie DX11.

W Spider-Man to rzeczywiście wybrali mało wymagającą lokację.

Wychodzi na to, że w Cyberpunk 2077 też. Prośba, czy mógłbyś pokazać na mapie gdzie dokładnie jest twoje miejsce testowe w Cyberpunk 2077.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, kadajo napisał:

To już akademickie gadanie, nie zmienia to faktu, że przy podobnym poborze mocy mamy do 25% większą wydajność.
Ja wiem, że fajnie by było mieć to samo przy polowe niższym poborze no ale widać się nie dało panie :E

I pod tym kątem by trzeba patrzeć, nie na wydajność samą w sobie i żyłowanie poboru prądu w niebiosa, tylko usprawnenie efektywności per wat, tylko po co rozgrzewali nastroje i obietnice.... Tu chyba najbardziej ludzi boli, że miało być inaczej ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, SebastianFM napisał:

Wychodzi na to, że w Cyberpunk 2077 też. Prośba, czy mógłbyś pokazać na mapie gdzie dokładnie jest twoje miejsce testowe w Cyberpunk 2077.

Masz napisane na wykresie, to jest dokładnie tuż po wyjściu z punktu szybkiej podróży metra:

https://www.ign.com/wikis/cyberpunk-2077/Metro_Entrance_Locations#Congress_.26_MLK

Ten punkt.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, galakty napisał:

I pod tym kątem by trzeba patrzeć, nie na wydajność samą w sobie i żyłowanie poboru prądu w niebiosa, tylko usprawnenie efektywności per wat, tylko po co rozgrzewali nastroje i obietnice.... Tu chyba najbardziej ludzi boli, że miało być inaczej ;) 

No widzisz panie marketing.
A ja tych pokazów nie oglądałem, nie czytałem "co ma być" tylko czekałem na testy właściwe. :D

Jeszcze niech tylko Intel się z kolan podniesie i brudu otrzepie.
Zaczynam być w tym momencie co kilka lat temu, gdzie obserwując rynek CPU zaczynałem powoli się przekonywać ze następny CPU będzie od AMD, teraz jest to samo, czy Intel czymś zaskoczy ? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że w tym roku Intel już nic nie wyda. AMD może sobie hulać do woli. Co prozaicznie może spowodować, że nie będą się spieszyć z nowym X3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą dlatego że walną cenę 2x 7800x3d. Ostatnio był on nieprawdopodobnie tani, co też może świadczyć o spadku zainteresowania pc gejmingiem moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, bourne2008 napisał:

Tyle, że w tym roku Intel już nic nie wyda.

Na razie to tylko twoje gdybanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, kalderon napisał:

Prockiem jest złym bo nie przynosi wyraźnego wzrostu względem poprzednika, w głównym zastosowaniu jakim są gry jest zaledwie 5% szybszy (uśredniając bo czasami wolniejszy). Niezależnie od ceny tak mizerny postęp to najgorszy wynik w historii Ryzena.

Tu uczciwe należałoby dodać, że stockowy R7 9700x powinien być raczej porównywany do R7 7700, niż do wyżyłowanego fabrycznie R7 7700X.
Różnica niewielka, ale zawsze to dodatkowe 3-5% do przewagi Zen5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9700x, 7700x i 7700 dzielą pojedyńcze klatki, a ten ostatni jest równie chłodny i zużywa rownie mało energii co ten pierwszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony lepsze to niż zdrapanie 3, nabicie 4 i wypuszczenie jako kolejna gen :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o graczy, to premiera nie wiadomo dla kogo. 7800x3d można było kupić za 1400-1500 zł, ci którzy potrzebowali dodatkowych rdzeni, to kupili 7950x3d. No nic, spojrze kiedyś z ciekawości na testy z x3d cache, a tak to poczekam na zen6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, kalderon napisał:

9700x, 7700x i 7700 dzielą pojedyńcze klatki, a ten ostatni jest równie chłodny i zużywa rownie mało energii co ten pierwszy.

To już jest chyba absolutnie jasne, że przyrost wydajności w grach to raptem kilka %.

Mnie ciekawi, czy AMD będzie w stanie poprawić się w tych miejscach gdzie Zen5 wypada gorzej od Zen4, zarówno w grach jak i programach. To nie powinno się zdarzać (tak, wiem, nowa architektura). Czy nowsze AGESY, optymalizacje softu pod nowe procki będą w stanie to wyprostować, czy to już tak zostanie.

performance-matchup-7700x.png

Mając jednak w pamięci, iż 7700X do osiągnięcia tych rezultatów potrzebuje o kilkadziesiąt % więcej prądu:

power-applications-compare-vs-7700x.png

Edytowane przez _rdk_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, SebastianFM napisał:

Czepiasz się a ja wcale nie napisałem, że to jest to samo. Zamiast podawać dziwne przykłady to może zastanów się, że do pomiaru IPC używa się określonego zestawu instrukcji więc jak najbardziej uzyskane IPC jest wskaźnikiem wydajności.

Zestawy instrukcji od czasu do czasu zmieniają się z serii na serię i inne, nowe instrukcje mogą w praktyce prowadzić do innej wydajności, w zależności od przypadku i zastosowania oraz wersji programu czy gry. Są na przykład gry, które początkowo nie używały instrukcji AVX, jednak z czasem wprowadzono użycie AVX, a później nawet AVX2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, krzysiak napisał:

Mówiłem od razu bier 7700 tray toś nie słuchał :E

No i znowu musiał mi przypomnieć...🤪

Przyjanuszowałem, cóż. Z drugiej strony ciężko dokładać jeżeli to ma być tymczasówka. I tak źle i tak niedobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kadajo napisał:

Fabrycznie macie zbliżoną wydajność z prawie polowe niższym poborem mocy, chcecie większą wydajność zdejmujecie kaganiec, zarównujecie pobór z poprzednia generacja i macie teoretyczny maks 25% wzrost wydajności, który jest w sumie bardzo duży.

Ale tylko w niektórych programach, nie w grach. Ba - nawet w programach trzeba dać PBO max, ręcznie podkręcić zegary, na 360mm AIO 90 stopni i wtedy nieco zbliży się do podobnie wycenionego 7900X na którym nie trzeba nic kombinować.

Godzinę temu, _rdk_ napisał:

Mając jednak w pamięci, iż 7700X do osiągnięcia tych rezultatów potrzebuje o kilkadziesiąt % więcej prądu:

Ale 7700 ma 1% gorsze wyniki przy takim samym zużyciu co 9700X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, kalderon napisał:

Ale tylko w niektórych programach, nie w grach. Ba - nawet w programach trzeba dać PBO max, ręcznie podkręcić zegary, na 360mm AIO 90 stopni i wtedy nieco zbliży się do podobnie wycenionego 7900X na którym nie trzeba nic kombinować.

No tak, ale to nadal 8 rdzeni VS 16 co znowu stawia Zen5 w dobrym świetle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi