Skocz do zawartości
Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, MaxForces napisał:

3d w tym roku zobaczysz jak swinia niebo

Przy tak słabej premierze non-X3D to powinno im zależeć na szybkiej premierze ;) 

Nooo chyba że też takie kupsko wyjdzie, ale co mogą w tej chwili poprawić? Cudów nie stworzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, razeks napisał:

Ja rozumiem że AMD robi dobre procesory, sam gdybym miał od podstaw teraz budować nową platformę to wybrałbym 7800x3d ale do "rządzenia" to droga bardzo daleka, liczona w latach świetlnych chyba: https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/amd-vs-intel-rynek-procesorow-q1-2024

Minimum obiektywizmu by się przydało bo póki co statystyki udziału w rynku pokazują że jednak kto inny "rządzi"

AMD w tej chwili na rynku konsumenckim ma lepsze propozycje, i to miałem na myśli.
Sam zresztą to potwierdzasz pisząc ze byś kupił AMD.
Intel leci na oparach a jeszcze nie zaczął odczuwać odwrotu klientów w stronę AMD.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsze propozycje ma i co do tego jesteśmy zgodni. Ale pisanie że AMD rządzi albo Intel został znokautowany już 2 generacje wstecz jest ciężkim nieporozumieniem. Przy obecnym trendzie AMD zacznie rządzić najwcześniej za jakieś 5 lat i to oczywiście przy założeniu że nic się nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, MaxForces napisał:

3d w tym roku zobaczysz jak swinia niebo

Beda na premiere intela.

10 godzin temu, kadajo napisał:

Jeszcze jedna rzecz większości umyka, chociaż niektórzy recenzenci o tym wspominali. Nowa platforma jest niestabilna, wymaga poprawek i zapewne dalszego dostrajania. Zobaczymy za pół roku jak się Zen5 zmieni. AMD nie byłoby sobą gdyby na premierę wszystko działało jak trzeba ;)

Juz pisalem wczoraj ze to bzdury z ta niestabilnoscia i dlaczego tak sie dzialo ;)

4 godziny temu, Keken napisał:

słaba sprzedaż serii 9000

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-9000-nowe-statystyki-sprzedazy-procesorow-zen-5-z-rodziny-granite-ridge-amd-nie-wykorzystuje-upadku-intela

mnie to nie dziwi bo te procki w obecnych cenach są nikomu do niczego.

Te proce maja bardziej pod gorke niz Zen4 kiedy wychodzil bo tam tez sprzedaz byla bidna, tylko, ze proce byly sporo wydajniejsze od Zen3, a tutaj nie dosc ze bida wycena, to dodatku kiepska wydajnosc na tle poprzednika :D Obnizki wjada szybciej niz myslimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko o ile obniżą nową generację? Do ceny poprzedniej? Tyko wtedy ich zakup bedzie miał sens, ale ceny starej raczej nie spadną bo też nie ma powodu skoro 7800X3D gniecie nowe :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Phoenix. napisał:

Juz pisalem wczoraj ze to bzdury z ta niestabilnoscia i dlaczego tak sie dzialo ;)

GN i JTC mieli chyba te problemy ale nie pamiętam jak pamięci ustawiali. Ktoś tez w której recenzji wspominał ze znowu chyba coś nie tak jest z schedulerem.

2 minuty temu, galakty napisał:

Tylko o ile obniżą nową generację? Do ceny poprzedniej? Tyko wtedy ich zakup bedzie miał sens, ale ceny starej raczej nie spadną bo też nie ma powodu skoro 7800X3D gniecie nowe :D 

Za chwile będziesz miał nowe 9800x3D.
AMD ma w dupie czy ktoś to kupuje bo jak nie kupi Zen5 to kupi Zen4 :E

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GN mial problem tylko taki ze domyslnie IF ustawialo powyzej 2000Mhz, manualna nastawa i brak problemow ale to pewnie naprawia  aktualizacji bios ;) A reszta myslala, ze 6400 to sweet spot bedzie, a co sie okazalo kontroler jest bez zmian i sweet spot jest na 2000Mhz dlatego powyzej mieli problemy :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, kadajo napisał:

Za chwile będziesz miał nowe 9800x3D.
AMD ma w dupie czy ktoś to kupuje bo jak nie kupi Zen5 to kupi Zen4 :E

A to prawda.

Żałuję że nie brałem 7800X3D jak były po 1300 zł, tania płyta Asrocka, RAM 6000 MHz i heja... 5800X3D i B450 poszłyby za dobrą cenę, ale nie przewidziałem że Zen5 to taka kupa będzie :D 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Phoenix. napisał:

Te proce maja bardziej pod gorke niz Zen4 kiedy wychodzil bo tam tez sprzedaz byla bidna

Sprzedaż Zen 4 była hamowana przez bardzo wysokie ceny DDR5 dwa lata temu. Wówczas bardziej opłacało się wziąć Intela albo AM4. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietam,nie zapomne nigdy tego ile stracilem :crash2:

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kadajo napisał:

AMD w tej chwili na rynku konsumenckim ma lepsze propozycje, i to miałem na myśli.
Sam zresztą to potwierdzasz pisząc ze byś kupił AMD.
Intel leci na oparach a jeszcze nie zaczął odczuwać odwrotu klientów w stronę AMD.

Ale niektórym myślenia się nie zmieni... Jak ostatnio powiedziałem znajomym że mogłem iść jednak w stronę AMD+AMD, a nie intel+AMD to usłyszałem że jestem głupi i że tylko nv+intel... a jak zacząłem argumentować to usłyszałem "pier**sz" i tyle :)  także to siedzi w głowach ludzi, dość podobnie jak w polityce czy innych dziedzinach gdzie są dwa obozy i tylko jeden jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku NV zgoda, ale w CPU to już gruba maniana xD 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Phoenix. napisał:

A reszta myslala, ze 6400 to sweet spot bedzie

A jak to jest w 7xxx zenku...to tylko od CPU zależy czy też od płyty w jakimś stopniu? (osiągi bliskie czy równe tych 6400) 
(pomijam same pamięci oczywiście w pytaniu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z doświadczenia wiem, ze głównie od cpu to zależy tak w 90% bym powiedział bo ludzie na tanich płytach i to 6 warstw odpalają bez problemu, u mnie nie można było nawet 6200 odpalić choćbym stawał na głowie. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od kontrolera pamięci, który siedzi w procesorze. Płyta pełni drugorzędną rolę w tym wszystkim. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od kontrolera w CPU, u mnie śmiga 6200 na zacieśnionych timingach, 6400 1:1 już nie jest stabilne (choć też nie chciałem go pałować wysoko napięciem vsoc).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Ogider napisał:

to tylko od CPU zależy czy też od płyty w jakimś stopniu?

Coś tam daje radę, tylko SOC i napięcie VDD strasznie wysokie muszą być. :)

6600cl28.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, AndrzejTrg napisał:

Ale niektórym myślenia się nie zmieni... Jak ostatnio powiedziałem znajomym że mogłem iść jednak w stronę AMD+AMD, a nie intel+AMD to usłyszałem że jestem głupi i że tylko nv+intel... a jak zacząłem argumentować to usłyszałem "pier**sz" i tyle :)  także to siedzi w głowach ludzi, dość podobnie jak w polityce czy innych dziedzinach gdzie są dwa obozy i tylko jeden jest ok.

Zablokuj ich w telefonie i usuń z SM :E

• Thanks 1
  • Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Thank you very much for ordering AM5 mounting parts.
We will process your request as soon as possible and notify you upon shipment or if we need additional information.

Best regards,
Your Noctua Team

Propsy dla Noctua za to,że wysyłają za darmo niezależnie od tego czy jest jeszcze gwarancja lub nie

Bye Intel miło było - teraz jestem czerwony...

Jeszcze kolor nicku trzeba by zmienić :E 

• Haha 11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro recki kolejnych dwoch cpu, jestem ciekaw ile top wykreci ptk w CB23.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc w sygnę z czego się przesiada zakładam tylko 2 opcje...7950x lub 7950x3d ze wskazaniem na drugie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jakby kolega @kadajo się przesiadł, to już całkiem mielibyśmy czerwonych moderatorów w działach hardware 🤩

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi