Skocz do zawartości
Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, krzysiak napisał:

To ja sram we własnym gnieździe i mając AMD jadę po AMD :lol2:

Też się tego nie boję :szczerbaty:.

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, tomcug napisał:

Dokładnie o to :D

Kolega wyżej pokazał ;)

Dodatkowo da się to przełączać jeszcze w 2 innych miejscach: centrum akcji i centrum mobilności...

Ale żeby nie było: jak się coś spier***, to solidarnie nie działa nigdzie... akurat mam taką sytuację, że wywaliło mi wszystkie plany zasilania we wszystkich tych miejscach i czeka mnie chyba reinstalacja systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, kubikolos napisał:

No to co w tym odkrywczego jeśli to nie dotyczy tylko Zen5? Różne ficzery windowsa nie od dziś mają wpływ na wydajność. Jeszcze niech odkryją 2-3% jak wyłączą SMT.

Skoro AMD mówi o bugu w windowsie i MS ma wypuścić łatkę która to naprawi, to jednak jest to coś odkrywczego ;)

Natomiast przywołanie SMT jest chybione, ono raz podnosi, raz obniża wydajność - to jest feature który bierzesz "z dobrodziejstwem inwentarza".
A tutaj spadków nie ma właściwie nigdzie (teoretycznie CS2 490 vs 491 fps, ale to jest w granicach błędu pomiarowego). W jednej grze zero różnicy (ACC), natomiast w 11 z 13 przetestowanych gier fps do góry, nawet o 10%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, _rdk_ napisał:

Ale żeby nie było: jak się coś spier***, to solidarnie nie działa nigdzie... akurat mam taką sytuację, że wywaliło mi wszystkie plany zasilania we wszystkich tych miejscach i czeka mnie chyba reinstalacja systemu.

Przeszczep sobie klucz "HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/Power/PowerSettings" ze świeżego systemu, może pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, tomcug napisał:

Przeszczep sobie klucz "HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/Power/PowerSettings" ze świeżego systemu, może pomoże.

Dzięki, ale tego systemu już nic nie uratuje. Niepotrzebnie dysk który miałem tylko w komputerach z procem AMD z lenistwa włożyłem ""na chwilę" do laptopa z intelem. Już z samym tym były problemy, a po powrocie do pc z AMD wszystko yebło 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli problem jest tylko po stronie planów zasilania, to przeszczep tego klucza pomoże. Choć może być "głębszy" :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, _rdk_ napisał:

Skoro AMD mówi o bugu w windowsie i MS ma wypuścić łatkę która to naprawi, to jednak jest to coś odkrywczego ;)

Natomiast przywołanie SMT jest chybione, ono raz podnosi, raz obniża wydajność - to jest feature który bierzesz "z dobrodziejstwem inwentarza".
A tutaj spadków nie ma właściwie nigdzie (teoretycznie CS2 490 vs 491 fps, ale to jest w granicach błędu pomiarowego). W jednej grze zero różnicy (ACC), natomiast w 11 z 13 przetestowanych gier fps do góry, nawet o 10%.

Ale my ta gadke z trybami energi czy parkowania slyszymy od pierwszych Ryzen. Na litosc boska projektujesz procek masz wglad jaki system jest na rynku masz komunikacje w obu kierunkach.

14 godzin temu, tomcug napisał:

Microsoft nie przestaje zaskakiwać :E

A ja bym odbil pileczke w droga strone. Przy projektowaniu nie wiedzieli jak jest winda instalowana? Czy jako tester kiedy kolwiek przelaczales sie na admina ? Odpowiem za ciebie zaden sie nie przelaczal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

złotówka cały czas się umacnia względem dolara i 7800x3d cały czas drożeje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sadze, zeby ten 3D przekroczyl 2k na premiere, a to by było taniej o 200zl niz 7800XD na premiere. Takie moje gdybanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Keken napisał:

7800x3d cały czas drożeje :D

No nic, w takim razie trzeba czekać na Blek Frajdeje i super promocje na 7800X3D. Jakaś wyprzedaż ostatniej partii produkcyjnej czy coś :troll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, MaxForces napisał:

Ale my ta gadke z trybami energi czy parkowania slyszymy od pierwszych Ryzen. Na litosc boska projektujesz procek masz wglad jaki system jest na rynku masz komunikacje w obu kierunkach.

A ja bym odbil pileczke w droga strone. Przy projektowaniu nie wiedzieli jak jest winda instalowana? Czy jako tester kiedy kolwiek przelaczales sie na admina ? Odpowiem za ciebie zaden sie nie przelaczal.

No patrz, i za każdym razem okazuje się iż coś było na rzeczy. Klep te litanie do amd i ms, mnie nie interesuje żadna twoja ideologia, tylko fakty- a jakie są, to jest przedstawione w tym filmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakty są przedstawione takie, że magicznie wydajność wzrasta i tyle ;) A nie ma nic o przyczynach, co się dokładnie zmieniło w pracy systemu/procesora, bo powiedzieć "zmieniłem sobie konto na Administrator i jest rakieta!" niczego nie wyjaśnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, tomcug napisał:

Fakty są przedstawione takie, że magicznie wydajność wzrasta i tyle ;) A nie ma nic o przyczynach, co się dokładnie zmieniło w pracy systemu/procesora, bo powiedzieć "zmieniłem sobie konto na Administrator i jest rakieta!" niczego nie wyjaśnia.

Zgadza się, ja nigdzie nie twierdziłem przecież niczego innego. W skrajnych przypadkach, te 10% wydajności nie bierze się magicznie z powietrza, jaki błąd to powoduje- nie wiemy.

Natomiast tego co napisał MaxForces to jakiś jego punkt widzenia, ma ochotę wylewać źółć na AMD i MS to niech to robi pod ich adresem, bez mieszania mnie do tego- ja nie jestem tutaj stroną. Zwłaszcza iż nie bardzo widzę tam cokolwiek merytorycznego, do czego miało by sens abym w jakikolwiek w ogóle się odnosił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co tu gdybać co w trawie ujowego piszczy... tylko cierpliwie zaczekać, aż zostaną wydane aktualizacje ;-)

Niech tylko ogarną ten cały bałagan na premierę 9950X3D to naprawdę będę zadowolony :whee:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pentium D

To jest kiszka z tymi dwoma panelami w win10. Zrobili podstawowe klikadła, a druga połowa leży...

W win11 poszli jeszcze mocniej. Nowy interfejs pulpitu, przyznam że wygląda ładnie, miękko, przyjemnie, trochę w stronę ubuntu. Ale... Ale tylko wierzchnia okładka, pod spodem niemal WSZYSTKO jest po staremu, wliczając to panel sterowania z windows xp oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ech a chciałem być sprytny. Czemu to zawsze się tak kończy 8:E

Kupiłem 7500F parę miesięcy temu za 750zł, myślę - złotówka droga, 9800x3d pewnie pozamiata, nie ma sensu dopłacać do 7800X3D (a @DyndaS fajne promo wyhaczył wtedy).

Efekty:

Złotówka wzmocniła się jeszcze bardziej względem USD

7500F potaniał o 130 zł

7800X3D mocno podrożał

Ryzen 5 jest póki co gównem które oferuje 40% wyższą cenę za podobną wydajność.

I plan nie wypalił.

Edytowane przez Kaiketsu
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, MaxForces napisał:

A ja bym odbil pileczke w droga strone. Przy projektowaniu nie wiedzieli jak jest winda instalowana?

Dobrze wiedzieli bo te firmy używają wcześniejszych wewnętrznych buildów OSa dla nowego sprzętu.

10 godzin temu, MaxForces napisał:

Ale my ta gadke z trybami energi czy parkowania slyszymy od pierwszych Ryzen.

To prawda, premiery ryzenów wyglądają zawsze podobnie jeśli chodzi niestabilność/bugi, aż dziw bierze że to już Zen5 i wiele się nie zmieniło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jestem bliski rozwiązania zagadki, tylko jeszcze muszę przeprowadzić test kontrolny na 13900K :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, sniper76 napisał:

Nie ma co tu gdybać co w trawie ujowego piszczy... tylko cierpliwie zaczekać, aż zostaną wydane aktualizacje ;-)

Niech tylko ogarną ten cały bałagan na premierę 9950X3D to naprawdę będę zadowolony :whee:

Jak miałbym nad czymś gdybać, to faktycznie najbardziej dziwi mnie to:

geometric-mean-of-all-test-results-resul

Phoronixowi który testy robi tylko pod linuxem, na podstawie szerokiej bazy (kilkadziesiąt testów) wyszło że 9950X jest szybszy od 7950X o jakieś 18%.
Żadne windowsowe testy (mowa o programach użytkowych, nawet nie o grach), w ogóle się nie zbliżają do takich wyników (mowa o średniej).
Albo Zen 5 jakoś wyjątkowo dobrze działa pod linuxem, albo wyjątkowo słabo pod windowsem.

Najlepsze wyniki pod windowsem chyba TH wyszły, jakieś 10-13% (na dużo mniejszej próbce):

GQFJUSBVtJV7zxzx8DwN7P-970-80.png.webp

8fwAQiNEqTWmJxNgE38DEP-970-80.png.webp

Aby nie było - nie zmienia to w ogóle odbioru tej generacji, nawet 18% to nic specjalnego gdy Zen 4 czy 3 zyskiwały po 30-40%.
Chodzi o sam fakt sporych różnic w wynikach pomiędzy systemami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najtaniej za 1350zł jakiś czas temu widziałem 7800x3d choć tutaj piszą, że i za 1300zł był.

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@_rdk_

W mojej skromnej ocenie to ewidentnie Windows nie jest przygotowany pod ZEN 5 ;-) MS wyda KB z poprawkami i może wydajność choć troszkę wskoczy na właściwy tor.

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Keken napisał:

choć tutaj piszą, że i za 1300zł był.

Najtaniej był za 1249 zł z outletu XKOM. 

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, sniper76 napisał:

Pytanie czy ogarną. Pytanie też skąd się wziął trzykrotny wzrost opóźnienia w komunikacji między chipletami mimo zastosowania tego samego I/O z Zen 4. Bo to jest przyczyną konieczności zabawy z parkowaniem rdzeni z 9950X względem 7950X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępne ustalenia odnośnie magicznego Administratora:

1. zdaje się nie mieć to związku z zabezpieczeniami na wirtualizacji (VBS)
  2. nie trzeba używać Administratora, wystarczy kliknąć prawym przyciskiem i wybrać Uruchom jako administrator
  3. Intela zdaje się to nie dotykać albo w minimalnym stopniu, na 13900K sprawdziłem CP2077, Spider-Mana, Hogwart i Starfield, skromny zysk 3% był tylko w Spider-Man

Reasumując, chodzi o uruchamianie aplikacji z podwyższonymi uprawnieniami (ang. elevated). Natomiast, czy rzeczywiście jest tam jakiś błąd, czy np. dodatkowa warstwa zabezpieczeń przy normalnym uruchomieniu aplikacji bardziej szkodzi Ryzenom, tego nie wiem. Trzeba czekać na komunikat MS. A odnośnie tego, czemu Administrator robi magię, to konto uruchamia wszystko z podwyższonymi uprawnieniami, gdzie zwykłe konto robi to tylko na żądanie.

• Thanks 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi