Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mialem rowniez ubaw z memowania, ale w Twoja strone to nie wiem, cos pomiedzy litoscia a zazenowaniem.

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że i 3kropek wyjechał na urlop...ciekawe czy też w Bieszczady za swoim ulubionym kolegą :rotfl:

• Haha 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą sobie razem LAN party urządzić jak za dawnych lat ;)

• Haha 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale im się AMD z intelem po kablu pogryzą :lol2:

• Thanks 1
  • Haha 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-7-9700x-na-windows-10-22h2-vs-windows-11-23h2-vs-windows-11-24h2-preview-bedzie-wzrost-wydajnosci

Luźny dzień w pracy to zrobiłem sobie dziś aktualizację z Win10 do Win11 i wgrałem KB5041587. Wyniki w kilku grach wiszących na CPU, które sprawdziłem albo się nie zmieniły, albo lekko spadły po wgraniu Win11, żeby ponownie wzrosnąć po instalacji KB5041587. Ale to różnice maks kilku %, nic tak wielkiego jak na testach HU. Sprzęt w sigu (7800x3d).

Najwięcej widać w MSFS:

Win10 - 71 fps

Win11 23h2 - 68 fps

Win11 23h2 + KB5041587 - 74 fps

Ale inna miejscówka w MSFS to już odpowiednio:

Win10 - 49 fps

Win11 23h2 - 49 fps

Win11 23h2 + KB5041587 - 51 fps

Edytowane przez someI
  • Thanks 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, rybek napisał:

Ja mialem rowniez ubaw z memowania, ale w Twoja strone to nie wiem, cos pomiedzy litoscia a zazenowaniem.

Zmartwił bym się, gdybyś jakkolwiek merytorycznie podważył coś co napisałem.

Ale typów co siedzą nad memami i uważają je za jakieś swoje sukcesy, bo nic ciekawszego w życiu nie mają do roboty, to mi nawet nie szkoda.

Edytowane przez _rdk_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam inne sukcesy w zyciu niz memy, ale za glupiurki bys zrozumial, mimo ze argumenty na to dostales w tym temacie. Nie mam zamiaru dalszej dyskusji, wystarczajaco duzo osob tutaj stwierdzilo, ze masz krzywo pod sufitem, nie bede sie wychylac z grupy, by Ciebie naprostowac. Ale jak chcesz, to dalej rob z logiki prostytutke.

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, rybek napisał:

Mam inne sukcesy w zyciu niz memy, ale za glupiurki bys zrozumial, mimo ze argumenty na to dostales w tym temacie.

No tak, pewnie jeszcze jakiegoś tiktoka zrobiłeś 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, _rdk_ napisał:

Zmartwił bym się, gdybyś jakkolwiek merytorycznie podważył coś co napisałem.

Boś skakał z tematu na temat i uj wie było o co w końcu chodzi :lol2:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, krzysiak napisał:

Ale nawet w tym powie, ze nie masz racji i nie zrozumiales jego mysli :) A kolo mysli, ze gada z noobem, bo mam 400 postow, a nie kilka tys. :E no ale HF, GL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, krzysiak napisał:

Niby gdzie skakałem? Skończył się wątek testów cpu w 720p, napisałem JEDEN post na inny temat, jasno przedstawiając argumenty i tezę:

Cytat

Wg bazy testów GPU Techpowerup, 4090 ma 332% wydajności 1080 Ti
Wg bazy passmarka, 14900KS to 462% wydajności 8700K.

Jak widać, to właśnie GPU relatywnie mniej się zestarzało. W ostatnich latach procki rozwijały się szybciej od układów graficznych.

Nie wypowiadałem się już po tym na żaden inny temat. To, że ktoś widzi jakieś skoki i się gubi- sorry, ale to problem takiej osoby, a nie tego co ja napisałem, bo tego czego się doszukujecie- zwyczajnie nie istnieje.

A jak komuś się wydaje, że powyższa wypowiedź dotyczy testów w 720p, to mogę tylko współczuć (co nie znaczy, że współczuję ;) ).

Edytowane przez _rdk_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się nie skończył wątek, tylko Tobie argumenty i przeskoczyłeś w locie na inny temat mając pretensje, że inni jeszcze pisali o tamtym ;) 

Ale jak widzę dyskusja z Tobą ma dokładnie taki sam sens jak dyskusja z 3kropkiem...choć on przynajmniej jest przewidywalny  :E 

Z mojej strony eot. Tak, oczywiście wiem że odpiszesz żeby Twoje zdanie było ostatnie...mnie tam zwisa ;) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpiszę, choć średnio mam czas i ochotę, ale za dużo tu absurdów.
Jakbym przyjął, że to co napisałeś wyżej ma sens, to by znaczyło, że nie mam prawa odpowiadać na żadne inne wypowiedzi pojawiające się w tym temacie, a tylko o testach w 720p 😂

Skoro przestałem, to skończyły mi się argumenty.
Skoro odpisuję, to znaczy że muszę mieć ostatnie słowo.
Pierdzielnąłeś sobie dwiema opcjami z 4 liter, tak abym, co nie zrobił czy napisał, zawsze wyszło na twoje- nie ważne, że to bez sensu :szczerbaty:

A jedynie co mnie teraz interesuje, to założenie rolek, zrobienie 10km nad bajoro, popływać, i 10km  na rolkach z powrotem.
To, co się dzieje w tym topiku nie angażuje mnie nawet w 1/10000 jak realne życie. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, _rdk_ napisał:

To, co się dzieje w tym topiku nie angażuje mnie nawet w 1/10000 jak realne życie. Pozdro

OO i wreszcie na sam koniec sie przyznal, ze klepal posty dla klepania postow bez zastanowienia :E Pozdrawiamy cieplusio kolejnego red pilowca. Tylko pamietaj nogi ogolic, zeby bylo mniejsze tarcie w wodzie.

Edytowane przez rybek
  • Haha 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, rybek napisał:

OO i wreszcie na sam koniec sie przyznal, ze klepal posty dla klepania postow bez zastanowienia :E Pozdrawiamy cieplusio kolejnego red pilowca.

Niczego tego nie napisałem. Ale jak już wiemy, nie ogarniasz tego co czytasz. Jeden post więcej na dowód 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, someI napisał:

https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-7-9700x-na-windows-10-22h2-vs-windows-11-23h2-vs-windows-11-24h2-preview-bedzie-wzrost-wydajnosci

Kiedy od dawna miałeś patcha KB5041587, bo postanowiłeś zostać na Windows 10. :cool:

• Thanks 1
  • Haha 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 29.08.2024 o 13:35, _rdk_ napisał:

Ale to o to właśnie chodzi, aby pokazać to w rozdziałce 1080p. Jak takiego miejsca nie ma- to po temacie. Jak jest- rób test w tym miejscu w 1080p

Nikt nie zmusza do oglądania testu w rozdzielczości 720p. Możesz to pominąć, jeśli nie jesteś zainteresowany.

Mnie interesują różnice w wydajności pomiędzy różnymi procesorami, więc też chcę zobaczyć i takie testy(720p), bo oddają one różnicę w czystej wydajności(CPU), co przełoży się na wydajność z szybszymi procesorami graficznymi m.in. kolejnych generacji. 1080p, na przykład z RT, szybciej ubije procesor graficzny(choć w mniejszym stopniu niż wyższe rozdzielczości) zanim CPU stanie się ograniczeniem. 

Im niższa rozdzielczość, tym mniejsze ograniczenia stawia GPU co uwypukla różnice w wydajności między procesorami.

Edytowane przez AMDK11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dej Pan juz spokoj, wrocmy do narracji ze Zen5 i cale AMD jest bee, bo znowu 3 strony przepychanki bedzie :D

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Obiektywnie trza przyznać, ze zenek 5, to flop i to gruby. Bez względu czy przyrosty są czy ich nie ma na danej wersji systemu, to w stosunku do zenka 4 - zenek 5 jest przepłaconym kupsztalem. Teraz tylko pozostało liczyć na cud przy x3d, może szybszy kesz, ale raczej wątpię w magiczną poprawę sytuacji. Byłem mocno nagrzany na zen5, a tak teraz zdecydowanie ciśnienie pagibło. Do zenka 6 bardzo daleko, a poświrowałbym se na nowym cepie, pobawił się znów ramem, ech. 

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gdyby do wzrostu IPC Zen 5 dodać wyższe taktowanie z 500-600 MHz względem Zen4, to już wtedy byłoby coś.

Edytowane przez AMDK11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że Bieszczady popularne w tym sezonie 😅😂 

Tamci się będą bić AMD vs Intel a ten pod kątem gier będzie sprawdzał ich kompy w passmarku 😅😂

• Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszedłem tutaj bo chciałem się coś spytać,ale jak zobaczyłem co sie tutaj dzieje to mi się odechciało :rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, krzysiak napisał:

Widzę że Bieszczady popularne w tym sezonie 😅😂 

Tamci się będą bić AMD vs Intel a ten pod kątem gier będzie sprawdzał ich kompy w passmarku 😅😂

Daj adres, kilku zignorowanych, kilku na banicji, z kim mam tutaj gadac? :E powoli mam wyrzuty sumienia, ze moj "powrot" wywolal istne zamieszki, widel i pochodni tylko brakuje.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, AMDK11 napisał:

Nikt nie zmusza do oglądania testu w rozdzielczości 720p. Możesz to pominąć, jeśli nie jesteś zainteresowany.

Mnie interesują różnice w wydajności pomiędzy różnymi procesorami, więc też chcę zobaczyć i takie testy(720p), bo oddają one różnicę w czystej wydajności(CPU), co przełoży się na wydajność z szybszymi procesorami graficznymi m.in. kolejnych generacji. 1080p, na przykład z RT, szybciej ubije procesor graficzny(choć w mniejszym stopniu niż wyższe rozdzielczości) zanim CPU stanie się ograniczeniem. 

Im niższa rozdzielczość, tym mniejsze ograniczenia stawia GPU co uwypukla różnice w wydajności między procesorami.

Jako tester na emeryturze w obecnych czasach test w 720p to dzicinada to tylko swiadczy o tym ze osoba testujaca nie ma zielonego pojecia gdzie testowac i najmniejszym nakladem pracy chce pokazac roznice ktora sie nie przelozy na rzczywistosc czy na roznice co chcesz zobaczyc. To bylo dobre 20 lat temu a nie teraz gdzie grafy sa znacznie wydajniejsze. Tak jak kolega pisal da sie znalesc miejsca pod CPU testy gdzie nie bedzie roznicy zmieniajac rozdzielczosc jest ciezko to znalesc ale jest.

Minimum obecnie to 1080p tak jak kiedys bylo 720p.

Masz przyklad z anandtech.com na ktory sie czesto powolujesz to uz historia)

https://www.anandtech.com/show/21524/the-amd-ryzen-9-9950x-and-ryzen-9-9900x-review/11

720p vs 1080p

cyberpank

720p

14900k 191.2

14600k 189.5

1080p

14900k 169.5

14600k  164.3

Teraz powiedz gdzie wyszla wieksza roznica % 720p czy 1080p. Sam odpowiem1080p.

Edytowane przez MaxForces
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi