Skocz do zawartości
Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, Markiz88 napisał:

usb4

Stare plty nie posiadaja USB4,tylko wybrane modele.

13 godzin temu, someI napisał:

Nawet ciekawe płyty... do momentu gdy doczytałem, że dwa sloty M.2 są podpięte pod te same linie PCIe co karta graficzna. WTF Gigabyte? :rozga:

Sprawdzilem to o czym pisałes i faktycznie albo uzywamy gpu pod pice 16x albo gpu 8x plus dwa dyski 2vnme. Jprd w glowie mi sie to nie miesci co to sie stanelo, na swojej plycie podlaczalem 4dyski nvme bez obcinania lini gpu :D Co za smietnik GB zrobil!

X670 Elite AX :D

6HDOwYy.jpeg

Nowe smietniki:

sUgIkki.jpeg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Markiz88 napisał:

AM5 ma 28 linii.

Cztery są zajęte przez chipset, cztery są podobno potrzebne na obsługę USB 4.0, więc zostaje 20. I już przy drugim złączu M.2 Gen.5 trzeba ciąć z GPU.

Popatrzyłem też na płyty Asusa, tam również w większości płyt nie da się zamontować czterech dysków bez zabierania linii GPU (poza najtańszym Prime :P ) ale chociaż trzy dyski ogarną. A u Gigabyte tylko dwa. 

Ogólnie upośledzona ta generacja. Za dużo złącz dodali, żeby na papierze wyglądały lepiej niż X670.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dniach będę  składał AMD (w końcu!) na Asusie pro art

i tam z tego co widzę jest ucięty ostatni PCIE jeśli mamy dysk w slocie m2.3

+ USB4  w pakiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tam podłączycie do tego USB4, że tak go pragniecie :) Większość pendrive ciągle USB 2.0 w zapisie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Zhao napisał:

i tam z tego co widzę jest ucięty ostatni PCIE jeśli mamy dysk w slocie m2.3

Nie ostatni tylko drugi, a to oznacza, że włączy się bifurkacja (x8/x8) i pierwszy też obetnie. 

PCIEX16(G5)_2 shares bandwidth with M.2_2 slot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@someI

Hmm - Opieram się na instrukcji do płyty

A tam mam

Cytat

** PCIEX16_3 shares bandwidth with M.2_3 slot. Please adjust in BIOS setting to enable PCIEX16_3.

A według tejże instrukcji PCIEX16_3 to ten na samym dole

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj linka bo nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O matko-bosko hardwarowa...

• 1 x PCI Express x16 slot, supporting PCIe 4.0 and running at x4 (PCIEX4)
    * The PCIEX4 slot shares bandwidth with the M2D_SB connector. The PCIEX4 slot becomes unavailable when a device is installed in the M2D_SB connector.
  • 1 x PCI Express x16 slot, supporting PCIe 3.0 and running at x2 (PCIEX2)

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/X870-AORUS-ELITE-WIFI7-rev-1x/sp

jak jeszcze ktos nie zauwazyl, to troche inaczej wyglada to w plytach X670/X870, a X670E/X870E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem - moja wina powinienem to zaznaczyć na początku

Wychodzę z założenia,że jak nowe (870) jest gorsze to nie warto  się tym interesować

Zen5 też można postawić na X670E

#870dla nikogo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X870 = X670 + dodatkowy, wymagany,  zewnętrzny kontroler USB4. To jest ten sam chipset. Te same kostki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Zhao napisał:

@someI

Hmm - Opieram się na instrukcji do płyty

A tam mam

A według tejże instrukcji PCIEX16_3 to ten na samym dole

X870E ma mieć nowy standard Wi-Fi, poza tym, to samo co w X670E. Czekam na premierę płyt z nowym chipsetem i kupię Asus/Gigabyte/ASRock z nowym chipsetem lub Asus ProArt X670E-CREATOR WiFi. Daj znać, jak spisuje się ten Asus. Już tylko mobo i GPU do kupna do końca upgrade mi zostało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny na premiere beda wysokie i zaporowe, nie ma sensu czekac jak dzis dobre mobasy masz juz w najnizszych mozliwych cenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, X860E i X670E to nie jest to samo. Podobne =/= takie same. Ale dla niektorych gruszki i jablka to to samo :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tego ogarnąć nie umiem, bo wszystko wygląda na to, że nowe płyty 870/870E będą gorsze od obecnych 670E biorąc pod uwage Wasze wpisy w tym wątku. Po co w ogóle produkują nowe chipsety 870 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Phoenix. napisał:

Ceny na premiere beda wysokie i zaporowe, nie ma sensu czekac jak dzis dobre mobasy masz juz w najnizszych mozliwych cenach.

Raczej poczekam, w czwartek odebrałem nówkę AMD Ryzen 9 7950X3D za 1926 zł, tutaj nie czekałem na nowe X3D, bo nie wróżę tam cudów. Mobo na pewno wleci w tym roku i pewnie będę składał z nowych komponentów kompa, a z zakupem GPU poczekam na zapowiedź serii RTX 5000. Obecnie kupowałbym RTX 4080 SUPER.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za swoją płytę na premierę płaciłem 1800zl, dziś kosztuje 900zl. To samo będzie z nowościami, te cyrki z liniami pcie skutecznie powinny odpychać świadomego klienta. Bo nie wiem jak można świadomie coś takiego kupić 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz, że nie warto dopłacać do nowszego Wi-Fi? Świadomie ten model Asus ProArt X670E-CREATOR WiFi brałbym dzisiaj, bo on posiada USB 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz internet o prędkości 5GB i Router wifi7 to oczywiście wtedy się przyda, jeśli nie spełniasz tych warunków to zbędne. Do tego upośledzona ilosc lini….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Phoenix. napisał:

te cyrki z liniami pcie skutecznie powinny odpychać świadomego klienta

Ile osób sprawdza takie rzeczy? Kupią to co Youtuber/forum/strona poleci albo będzie tańsze. Dużo osób kieruje się też sentymentem, miał MSI to kupi MSI.

Linie PCIe to obchodzą może 0.1% graczy :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Realny problem nowych plyt, to jedynie jak ktos swiadomie chce uzywac wiecej niz dwoch dyskow M.2. Co marginalizuje problem, bo to niewielki procent. >50% kupuje PC z jednym dyskiem i malo kto z nich doklada pozniej drugi... nie mowiac o trzecim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, galakty napisał:

Ile osób sprawdza takie rzeczy? Kupią to co Youtuber/forum/strona poleci albo będzie tańsze. Dużo osób kieruje się też sentymentem, miał MSI to kupi MSI.

Linie PCIe to obchodzą może 0.1% graczy :E

Mnie MSI padła po 6 latach, stąd nie kupię ;) Gigabyte śmiga 7 i pół roku, będzie Asus/ASRock/Gigabyte pod AMD Ryzen 9 7950X3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi