Skocz do zawartości
Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, leven napisał:

Aż tego ogarnąć nie umiem, bo wszystko wygląda na to, że nowe płyty 870/870E będą gorsze od obecnych 670E biorąc pod uwage Wasze wpisy w tym wątku

1. Marketing, bo można napisać, że jest wsparcie dla dwóch dysków 5.0 (albo nawet i trzech). No i jest tylko kosztem grafiki.

2. Więcej możliwości postawienia RAID, bo na X670 to nie miało za bardzo sensu (jakby w ogóle miało).

Ale ogólnie faworyzują wydajność dysków kosztem GPU.

29 minut temu, rybek napisał:

Realny problem nowych plyt, to jedynie jak ktos swiadomie chce uzywac wiecej niz dwoch dyskow M.2

Jak ktoś nie doczyta instrukcji i źle włoży, to i jednym dyskiem utnie GPU. Albo co bardziej prawdopodobne drugim, bo włoży go w drugi slot 5.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ok, to wiadomo i tego nie negowalem - ale sam powiedz, jakie to ma znaczenie? Nawet teraz przy gen4 x8 4090 jest gorsze o 2% srednio

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, rybek napisał:

Nie, X860E i X670E to nie jest to samo. Podobne =/= takie same. Ale dla niektorych gruszki i jablka to to samo :E

To jest dokładnie to samo, tak samo jak chiplet I/O jest ten sam w ZEN4 i ZEN5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, someI napisał:

Cztery są zajęte przez chipset, cztery są podobno potrzebne na obsługę USB 4.0, więc zostaje 20. I już przy drugim złączu M.2 Gen.5 trzeba ciąć z GPU.

Popatrzyłem też na płyty Asusa, tam również w większości płyt nie da się zamontować czterech dysków bez zabierania linii GPU (poza najtańszym Prime :P ) ale chociaż trzy dyski ogarną. A u Gigabyte tylko dwa. 

Ogólnie upośledzona ta generacja. Za dużo złącz dodali, żeby na papierze wyglądały lepiej niż X670.

Ja z ciekawości obejrzałem topowe modele to też nieźle pocięte szczególnie X870 F, X870e-e i Crosshair. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, rybek napisał:

Realny problem nowych plyt, to jedynie jak ktos swiadomie chce uzywac wiecej niz dwoch dyskow M.2. Co marginalizuje problem, bo to niewielki procent. >50% kupuje PC z jednym dyskiem i malo kto z nich doklada pozniej drugi... nie mowiac o trzecim.

Ja juz dokładam 3 i myślę o 4:szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja u siebie na AM4 mam oba M.2 obsadzone i jakby się dało dałbym trzeci, trzeba będzie pomyśleć o wymianie jednego z SATA na większy ale wolałbym dorzucić następny niż wymieniać sprawny i dobry dysk (zwłaszcza, że to MLC więc skubaniec jest pewnie z 3x żywotniejszy niż obecne twory).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, bleidd napisał:

No ja u siebie na AM4 mam oba M.2 obsadzone i jakby się dało dałbym trzeci, trzeba będzie pomyśleć o wymianie jednego z SATA na większy ale wolałbym dorzucić następny niż wymieniać sprawny i dobry dysk (zwłaszcza, że to MLC więc skubaniec jest pewnie z 3x żywotniejszy niż obecne twory).

Zawsze zostaje uzycie karty w slot PCI-e z dyskiem :)

Na X870E w ten sposob da rade obsadzic do 4 dyskow lacznie wsio bez utraty linii dla GPU(1xgen5, 2xgen4 i 1xgen3, wszystko x4), na X870 bez E juz to tak fajnie nie wyglada...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że Asrocki nie będą miały tego problemu co GB i Asusy, bo tylko jeden port M.2 jest Gen.5.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chcę zmodernizować zestaw docelowo pod 9800x3D, tymczasowo z 7600X.

Chciałbym, żeby wszystko oprócz procka było "przyszłościowe", żeby dało radę przez kolejne powiedzmy 5 lat...

Myślałem o:

• MoBo MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI - 1109 PLN
  • CPU Ryzen 5 7600X - 826 PLN
  • RAM Lexar Ares RGB, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 - 500 PLN
  • Cooler Deepcool AK620 Zero Dark - 240 PLN

Razem ~2700 PLN
Mogę dorzucić, jeśli warto.

Procek jest tylko tymczasowy, do czasu wyjścia 9800x3D.
Ale reszta chciałbym, żeby została.

GPU docelowo będzie jakieś 4080/4090 (gram w 4K).

Prośba o rady.

Edytowane przez dzb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na chwile, to bierz 7500F tray i doplac do 2x32GB

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7500f spoko ale po cholerę 64gb do grania ramu jak niedawno dopiero 16gb starczało. Jeszcze dziś 95% gier więcej jak 26gb nie potrzebuje 32fv starczy na lata. Ja do programowania i do gier nam 32gb. 64gb to rzadko kto potrzebuje

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dzb 7500F + ASRock B650 HDV + 32GB RAM DDR5 złapiesz już w okolicy 1500zł ew. dopłacasz do 7800x3D i trochę lepszej płyty.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
40 minut temu, wrobel_krk napisał:

7500f spoko ale po cholerę 64gb do grania ramu jak niedawno dopiero 16gb starczało. Jeszcze dziś 95% gier więcej jak 26gb nie potrzebuje 32fv starczy na lata. Ja do programowania i do gier nam 32gb. 64gb to rzadko kto potrzebuje

biorac pod uwage rozped devow w "optymalizacji", kij wie co to bedzie za 3-4 lata ;) idac tym samym tokiem rozumowania i mobo za 600-700 mu styknie i nie ma potrzeby wydawac 1100. Rowniez mozna sugerowac, ze moze olac 9800X3D, zostac teraz przy 7800X3D jak wyrwie w dobrej cenie i zmieni dopiero na 10/11 serie X3D (kolejna po 9, bo nie wiemy jaka bedzie nazwa nastepnej pelnej serii). Takie dywagacje mozna prowadzic bez konca.

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, bleidd napisał:

zwłaszcza, że to MLC więc skubaniec jest pewnie z 3x żywotniejszy niż obecne twory).

W swoim komputerze też mam jednego SSD na kościach MLC. Crucial MX100. 

W kwietniu 2025 skończy równe 10 lat. Prawdę mówiąc przeżył dłużej niż mój ostatni dysk HDD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, rybek napisał:

biorac pod uwage rozped devow w "optymalizacji", kij wie co to bedzie za 3-4 lata ;) idac tym samym tokiem rozumowania i mobo za 600-700 mu styknie i nie ma potrzeby wydawac 1100

LOL nie

RAM sprzedajesz i kupujesz nowy, chwila moment i zmienione. Wymieniać płytę.... no właśnie. 

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Radio_Tirana napisał:

W swoim komputerze też mam jednego SSD na kościach MLC. Crucial MX100. 

W kwietniu 2025 skończy równe 10 lat. Prawdę mówiąc przeżył dłużej niż mój ostatni dysk HDD. 

Witaj w klubie, mój w maju 2025 10 lat :E 379 zł za 256 GB, to były czasy :P 

Edytowane przez bleidd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Lameismyname napisał:

@dzb 7500F + ASRock B650 HDV + 32GB RAM DDR5 złapiesz już w okolicy 1500zł ew. dopłacasz do 7800x3D i trochę lepszej płyty.

Z tym 7500F to niezły pomysł, ale płytę wolałbym jakąś bardziej wypasioną.
Pytanie, czy aż tak wypasioną jak X670E.
Nie planuję żadnego OC oprócz uruchomienia XMP/EXPO na pamięciach.
Chciałbym mieć możliwie wysoką wydajność.
Czy są jakieś różnice między B650(E) a X670(E) w "surowej" wydajności?
Ewentualnie w szansach, czy uda się pamięci ustawić na XMP/EXPO?

Nie zależy mi zupełnie na portach USB i SATA.
M2 dobrze, żeby były 3.
WIFI również nie będę używał, ale przychodzi w parze z Bluetooth, a tego używam do połączenia kontrolera z xboxa.

Godzinę temu, galakty napisał:

RAM sprzedajesz i kupujesz nowy, chwila moment i zmienione. Wymieniać płytę.... no właśnie. 

Dokładnie, RAM to najprostsza wymiana jaka może być. Więc wolę na razie wziąć 32GB.
Jak to jest z tymi prędkościami? Jedne źródła podają, że Ryzeny najlepiej łączyć z 6000 CL30, a inne, że z 6400 CL32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dlatego przechodząc na AM5 kupiłem X670 Aorus Elite AX, jedna z najtańszych płyt która ma 4 pełnoprawne złącza M.2 na których mi zależało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, dzb napisał:

Z tym 7500F to niezły pomysł, ale płytę wolałbym jakąś bardziej wypasioną.
Pytanie, czy aż tak wypasioną jak X670E.
Nie planuję żadnego OC oprócz uruchomienia XMP/EXPO na pamięciach.
Chciałbym mieć możliwie wysoką wydajność.
Czy są jakieś różnice między B650(E) a X670(E) w "surowej" wydajności?
Ewentualnie w szansach, czy uda się pamięci ustawić na XMP/EXPO?

Nie zależy mi zupełnie na portach USB i SATA.
M2 dobrze, żeby były 3.
WIFI również nie będę używał, ale przychodzi w parze z Bluetooth, a tego używam do połączenia kontrolera z xboxa.

Dokładnie, RAM to najprostsza wymiana jaka może być. Więc wolę na razie wziąć 32GB.
Jak to jest z tymi prędkościami? Jedne źródła podają, że Ryzeny najlepiej łączyć z 6000 CL30, a inne, że z 6400 CL32.

Moj budżetowy asrock ma większa wydajność niż Asus strix, zobacz temat niżej z temperaturami 7950x3d :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://wccftech.com/no-gaming-improvements-amd-ryzen-9-9700x-ryzen-5-9600x-105w-mode/

45 minut temu, ShaDow_Pro napisał:

Ja dlatego przechodząc na AM5 kupiłem X670 Aorus Elite AX, jedna z najtańszych płyt która ma 4 pełnoprawne złącza M.2 na których mi zależało. 

Dobra plyta lecz przycieli troche na radiatorach w nowych rewizjach, a to co zrobili z B650 to okroili sekcje i z 8pcb na 6pcb warstwy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, kekeke napisał:

Moj budżetowy asrock ma większa wydajność niż Asus strix, zobacz temat niżej z temperaturami 7950x3d :E

Tam to raczej kwestia "użytkownika" niż płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi