Kelam 3713 Napisano 5 Września Ale przecież oni do tego tak łatwo nie dojdą. Jestem ciekaw czy nawet w samym microsyfie wiedzą od czego takie cyrki są. Stach się bać, co będzie przy w12. A mus będzie przejść, nawet jak jeszcze roczek czy dwa bez wsparcia się przesiedzi na w10. Ale bez końca się nie da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sniper76 156 Napisano 5 Września W przyszłym roku W10 przechodzi na emeryturę i w mojej ocenie trzeba skupić się na W11 i wypatrywać co wniesie W12 Wystraczy przy czystej instalacji np inaczej przyporządkuje fizyczne i wirtualne rządania przerwań IRQ + do tego dolecą we/wy IO i już możemy mieć zamienioną wydajność czym bardziej wypasiony mobas tym większe prawdopodobieństwo. A props IRQ - któryś z Was zna sposób jak zmienić dla GPU ?? jest naprawdę daleko 70 ech... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcug 4640 Napisano 5 Września 49 minut temu, sniper76 napisał: A props IRQ - któryś z Was zna sposób jak zmienić dla GPU ?? jest naprawdę daleko 70 ech... To jest w normie, na wszystkich Windowsach mam GPU w zakresie 60-70. Ale jak chcesz na siłę zmienić, to usuń jakieś urządzenie z niższym, wejdź w kartę graficzną i zainstaluj ponownie ten sam sterownik, to dostaniesz w miejsce tamtego wyższy priorytet. Trick działa, przed chwilą go wypróbowałem usuwając jeden "AMD PSP" z 52 i dokładnie na to miejsce wskoczyła karta, a potem to PSP na 70 za kartę. Ale teraz prawie wszystko lata w trybie MSI (ujemne IRQ), to nie sądzę, żeby to miało jakiś wpływ na działanie systemu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
calvex 158 Napisano 5 Września Patrząc na ostatnie testy HU, to jacyś idioci robią te testy. W Wukongu żadne wyniki się nie pokrywały. Rozumiem różice 5% w fps, ale tam w samym benchmarku różnice dochodziły do 15% xd Sam mam 7800x3d, ale mam wrażenie, że oni aż za bardzo lubią AMD. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Godlike_(UT) 310 Napisano 6 Września Moze Ekipa HU też w zamian była w Disneylandzie 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3387 Napisano 6 Września @calvexto że lubią AMD to wiadomo nie od dziś, tak samo jak piur lubi intela. Dlatego gdy wybieram jakiś sprzęt to nie biorę pod uwagę testów jednych jak i drugich No chyba że już kupiłem, to spojrzę na nie, bo wtedy się jaram jakiego koksa wybrałem 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 12469 Napisano 6 Września 2 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
galakty 6646 Napisano 6 Września Ja kiedyś HU obserwowałem, potem anulowałem bo miałem dość tych długich filmów z których niewiele wynika (i tak patrzyłem na wykresy), teraz wróciłem i znowu przypomniałem sobie, czemu ich nie oglądać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3387 Napisano 6 Września Ja przewijam zawsze do wykresów, nie obejrzałem w całości żadnego ich filmu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrobel_krk 1148 Napisano 6 Września Ja patrzę na https://www.techspot.com/ bo racja z filmików dużo nie wynika, gdzie ich filmiki streszczają do artykułów. Mi się wydaje że oni bardziej sensacji szukają, niż to że bardzo lubią AMD, ale racja jak @krzysiak piszę trzeab na rożne portale patrzeć nie tylko na jeden:) Pure mi się wydaje bardzo tendencyjny z polskich to ithardware jakoś wg mnie trzyma neutralność:) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
galakty 6646 Napisano 6 Września 53 minuty temu, krzysiak napisał: Ja przewijam zawsze do wykresów, nie obejrzałem w całości żadnego ich filmu. Tylko że te wykresy można wsadzić sobie obecnie... Jak dla mnie stracili całkowitą wiarygodność rozdmuchując 24H2. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrobel_krk 1148 Napisano 6 Września Rozdmuchali dla sensacji ale prawda ze ten windowsy to straszny syf, jak ktoś się nie zna za bardzo to traci dużo gęsto wydajności, ja siedzę na w10 aż przestaną wspierać i widzę że dobrze robię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
galakty 6646 Napisano 6 Września Wyczyścić system warto, pozbyć się danych diagnostycznych i telemetrii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3387 Napisano 6 Września 33 minuty temu, wrobel_krk napisał: Pure mi się wydaje bardzo tendencyjny z polskich to ithardware jakoś wg mnie trzyma neutralność:) Z krajowych też najbardziej ithardware mi pasuje. 23 minuty temu, galakty napisał: Tylko że te wykresy można wsadzić sobie obecnie... Jak dla mnie stracili całkowitą wiarygodność rozdmuchując 24H2. W sumie nie zaglądałem do żadnego ich testu przy zen5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lameismyname 1087 Napisano 6 Września Na pewno HU są bardziej profesjonalni od LTT, jednak ja tam wolę GN z tej trójki. Mimo wszystko HU szanuję. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3387 Napisano 6 Września Linusa to już nie pamiętam kiedy oglądałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kelam 3713 Napisano 6 Września (edytowane) Tech Jesus jest najbardziej wiarygodny. Kangury z HU też lubię, ale ich testy nie są dla mnie jakoś mega istotne. Niemniej i tak mają dla mnie wartość merytoryczną o jakieś miliard razy większą niż wypociny z pjura. Edytowane 6 Września przez Kelam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3387 Napisano 6 Września Pjur to ma testy oderwane totalnie od rzeczywistości (gdy u innych AMD wypada lepiej niż intel to u nich gorzej)...HU niby pro AMD, ale jednak przynajmniej u nich wypada lepiej to co u większości też wypada lepiej, ot u nich po prostu trochę lepiej niż u innych (oczywiście AMD) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SebastianFM 2261 Napisano 7 Września @krzysiak, a potrafisz uzasadnić, czemu niby są oderwane od rzeczywistości? Sebastian Oktaba wybiera takie miejsca w grze, które mocno obciążają procesor. Tobie po prostu nie pasuje, że wtedy X3D już nie ma takiej przewagi. Porównując łączne wyniki wydajności w grach z testów PurePC i ITH procesorów i9-14900K i Ryzen 7 7800X3D to jest tylko 8% różnicy i to głównie dlatego, że w teście ITH jest gra A Plague Tale: Requiem, która przy wyłączonym RT ma na procesorze AMD aż o 36% wyższą ilość FPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kadajo 20509 Napisano 7 Września To raczej niech oni uzasadnia dlaczego tak testują procesory i maja tak dziwne wyniki. Chociaż teraz to można wszytko zganiać na Windowsa 😆 Ogólnie to ja porównuje wyniki zawsze do Gamer Nexus bo to najbardziej rzetelny kanał/strona z sprzętem dziś. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SebastianFM 2261 Napisano 7 Września @kadajo, nie mają dziwnych wyników. Mają normalne wyniki, jakie procesory uzyskują w wymagających lokacjach w grze. Ja porównywałem ich wyniki z moimi w wielu grach i jakoś zawsze się zgadza. Jak ktoś chce sprawdzić to mogę np. udostępnić mój save z Cyberpunk 2077 z tego miejsca, w którym testuje PurePC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kadajo 20509 Napisano 7 Września Nie no spoko, nigdy w sumie ich nie sprawdzałem ale faktycznie kilka razy czytałem ze u nich dziwne są wyniki nie tylko CPU ale i GPU. Kiedyś nawet ich tam zaatakowałem przy premierze jakieś karty to mnie zbanowali na jakiś czas, ze coś Nvidia u nich za ładnie wygląda na wykresach Nie rozpamiętuje za bardzo takich rzeczy wiec chyba to była Nvidia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 12469 Napisano 7 Września https://wccftech.com/amd-preps-replacement-agesa-opensil-next-gen-zen-6-ryzen-epyc/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrobel_krk 1148 Napisano 7 Września (edytowane) Mi się wydaje że jednak trochę puire jest tendencyjny w stronę Intela tak jak myślę HU w stronę AMD. Zwłaszcza że wystarczy odpowiednio dobrać gry i miejscówki gdzie akurat Intel będzie lepszy a przecież nie testują w 30 grach;) Tu Witcher 3 wiadomo inne miejsce testowe ale nagle 13900k lepszy niż 7800x3d: Tu był lepszy 7800x3d: https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-7-7800x3d-czy-to-najlepszy-procesor-do-gier-szybszy-nawet-od-intel-core-i9-13900k?page=0,28 Tu już lepszy 13900k: https://www.purepc.pl/test-procesora-intel-core-i9-14900k-krol-wydajnosci-czy-odgrzewany-kotlet-fabryczne-6-ghz-okupione-wysokim-kosztem?page=0,47 Może tak być że nie ma żadnej manipulacji ale jakoś tak mi się wydaje że generalnie na różnych portalach średnio wypada lepiej AMD niż u pure. Szkoda że tam nie podają średniej wydajności na tym pure więc też ciężko porównać. No i nie wiem jak tam ustawiony ram DDR5 dziwnie chyba 5200 w premierowym teście 7800x3d 7000 w teście 14900k? Tu akurat w teście kontra 14600k ustawiali 6400cl28 to ma 202 fps w Witcher 3? https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-7800x3d-vs-intel-core-i5-14600k-test-podkreconych-procesorow-z-szybkimi-pamieciami-ram-ddr5?page=0,30 Ale i tak patrzę na nich czasem bo trzeba na wiele portali patrzeć bo każdy ma wpadki nawet gamers Nexus Edytowane 7 Września przez wrobel_krk literówki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcug 4640 Napisano 7 Września (edytowane) Godzinę temu, SebastianFM napisał: A Plague Tale: Requiem, która przy wyłączonym RT ma na procesorze AMD aż o 36% wyższą ilość FPS To jest tylko jeden z 27 komponentów średniej, więc nawet te 36% przewagi ma ~1% wpływ na średnią. I wiesz, łatwo powiedzieć, że to tylko 7% różnicy (po odrzuceniu Plague Tale), ale przy takim spłaszczeniu wydajności w grach, jakie ma miejsce w topce CPU, to jednak robi znaczną różnicę w odbiorze procesora, bo to różnica między poziomem 14900K a 14600K. Wracając do 23H2 z patchem, średni zysk na 9900X w moich gierkach i miejscach testowych 2%, maksymalnie 7%. Jest moc Edytowane 7 Września przez tomcug 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach