Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Pisałem już o tym. Mam 2 zestawy 7950x3d. Jeden w obudowie drugi luzem na boxie płyty głównej.

1 chłodzenie Phantom Spirit SE drugie Fera 5.

Temperatura procesora maksymalna możliwa czyli 90 (o 1 stopień się nie czepiajmy), oba zestawy chodzą tak tygodniami pod pełnym obciążeniem, a co się okazuje?

VRM ma temperaturę około 55 stopni (HWInfo), radiator da się jeszcze dotknąć palcem i utrzymać go bez poparzenia ale już są blisko tej granicy. Jak zachowuje się z kolei chłodzenie CPU, którego temperatura osiąga 90 stopni? Jest ledwo ciepłe, temperatura otoczenia to około 28-30 ale różnica jest spora.

Problem temperatury CPU rozwiązuje się przez ograniczenie PPT, 10-20W mniej i nagle robi się 70-80 stopni.

Starsze CPU nie zachowywały się tak, chłodzenie było cieplejsze przy niższych temperaturach, problem wynika z niskiego procesu technologicznego ale istnieje i jeśli AMD jest w stanie poprawić oddawanie ciepła o te 9% to oznacza pewien zysk wydajności.

Na phantomie mam gorszy CPU ale to na ferze osiągałem lepsze wyniki w CB23 bo chłodzenie w pewnym momencie nie ma większego znaczenia dla ryzenów ważny jest punkt styku, a nie jakiego kloca masz.

Edytowane przez kekeke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kekeke napisał:

Temperatura procesora maksymalna możliwa czyli 90

Ale 90 stopni to ja nie widziałem nawet przy 30 stopniach za oknem, wentylach na 60% i włączonym CB. 86-87 czasami. A gdy dałem wentyle na 100 wtedy to od razu leci pod 80. Więc coś chyba nie tak z Twoją teorią. 

No i tak czy siak, jeśli uważasz, że tu jest źle, to co dopiero byś o intel powiedział, gdzie taki Unbound leci w grze 200W z hakiem na 14900K i temp przy tych samych nastawach wentyli wynosi 80-90 cały czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz ustawiony limit PPT, EDC, TDC lub temperatury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic z rzeczy które wymieniłeś nie dotykałem. 

Ale widzę, że Ty masz wszystkie te chłodzenia powietrzne. Więc może w tym cały problem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Ale 90 stopni to ja nie widziałem nawet przy 30 stopniach za oknem, wentylach na 60% i włączonym CB. 86-87 czasami. A gdy dałem wentyle na 100 wtedy to od razu leci pod 80. Więc coś chyba nie tak z Twoją teorią. 

A czy to nie jest tak, że twój procesor ma ustawiony limit właśnie na te 89 °C czy 90 °C i po prostu jak dojdzie do tej temperatury to obniża taktowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oczywiście że aio 360 da sobie radę odebrać to ciepło a czy wentyle na 80 na 100 czy na 60 nie ważne bo to nie jest dużo ciepła do rozproszenia później na chłodnicy tylko problem odebrania ciepła z CPU z czapka z kaszy która ogranicza przepływ ciepla.

Nawet po pbo maks to 165w więc nie tak dużo żeby i aio 240 sobie nie poradziło.

Ten themaalate 120 odrobinę już sobie nie radzi z tymi 165w maks i wtedy dobija do maksa 89 stopni. Ale to nie jest w żadnym się niebezpieczne tak AMD sobie wyslilo że proc będzie maksymalnie się rozkręcał aż osiągnie limit albo mocy, albo temperatury.

power-multithread.png

Polecam poczytać o 7950x zasada ta sama jak skaluje się z chłodzeniami. Tylko tam większe pobory i limit temperatury bo proc bez kaszy ale ogólna zasada taka sama:

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-9-7950x-cooling-requirements-thermal-throttling/

Cytat: AMD themselves guarantee "the processor is designed to run at TJMax [95°C] 24/7 without risk of damage or deterioration." Due to the way Zen 4 processors are designed to run, they will never exceed those 95°C at stock. Instead of overheating or shutting down, the CPU will regulate its clock speeds automagically to stay as close as possible to 95°C.

Dla x3d jest tak samo tylko limit 89 zamiast 95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, razeks napisał:

Nic tego nie wyjdzie, ale żyć marzeniami przecież można😉

Dokładnie, wydajność z marzeń się nie bierze 🤣

1 godzinę temu, kekeke napisał:

Na phantomie mam gorszy CPU ale to na ferze osiągałem lepsze wyniki w CB23 bo chłodzenie w pewnym momencie nie ma większego znaczenia dla ryzenów ważny jest punkt styku, a nie jakiego kloca masz.

Kup dobre aio a nie pisz tych bzdur ze chłodzenie nie ma znaczenia. 

https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_be_quiet_dark_rock_pro_5_chlodzenie_dla_fanow_ciszy_i_wydajnosci-32147.html#8

Przy większym poborze na aio 30st mniej 🤣

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, SebastianFM napisał:

A czy to nie jest tak, że twój procesor ma ustawiony limit właśnie na te 89 °C czy 90 °C i po prostu jak dojdzie do tej temperatury to obniża taktowanie?

Jeśli nie ustawisz limitu to limit w CPU jest ustawiony na 89 stopni. Czasami potrafi się załączyć na 84-86.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Phoenix. napisał:

Przy większym poborze na aio 30st mniej

No w przypadku 7950x3d to maks te 150w czyli maks 5 stopni ale właśnie to może powodować że na aio 360 nie dobija do limitu 89 stopni a na powietrzu już tak.

Z drugiej strony w grach wystarczy powietrze dopóki ktoś nie renderuje na tych 16 rdzeniach albo nie gra w benchmarki dobry powietrzny jak ten thermalite wystarczy spokojnie

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, SebastianFM napisał:

Limit mam stock. Ale nie zbija zegarów przez temperaturę raczej. Bo czy mam 85-86 czy 80 to dalej leci 4900 i bez kesz 5025-5050 :)

A u kolegi to spada dość mocno. Więc widać że powietrze nie wyrabia. Tylko zamiast dać aio, to tworzy teorie, że AMD źle odprowadza ciepło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

tworzy teorie, że AMD źle odprowadza ciepło :)

Bo źle odprowadza jak by nie dali limitu ppt maks koło 165w bo 230w jak na zwykłym 7950x by usmazylo proca. Kasza izoluje, różnica między aio a dobrym powietrznym jest niewielka.

Tu https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-9-7950x3d/27.html też nie mieli dużej różnicy między noctua u14s a Arctic 420:

Using our Arctic Liquid Freezer II AIO made no significant difference in temperatures, not even in the Ryzen Offset mounting configuration. The problem is not getting rid of the heat at the bottom of the heatsink, but getting the heat from the tiny surface area compute dies to move through the IHS.

Główny problem to odprowadzanie ciepła dlatego aio 360 czy 420, wentyle na 60 czy na 100 i Ciebie już różnicy zrobią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dla mnie złe odprowadzenie było] by gdyby temperatura była ciągle na max i obniżało takty. To raz. 

A dwa, napisałem, że na wentylach na 100%, leci w dół temperatura :)

Więc ciężko to nazwać złym odprowadzaniem jak dla mnie. 

A co by było gdyby brał 230W to nie wiem i mało mnie to obchodzi bo ma 160W. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiOTy widzę jesteś z tych co wiedzą lepiej nie ważne czy inaczej twierdzą producenci, recenzenci, redaktorzy dużych portali itp;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.09.2024 o 12:08, SebastianFM napisał:

@krzysiak, a potrafisz uzasadnić, czemu niby są oderwane od rzeczywistości? Sebastian Oktaba wybiera takie miejsca w grze, które mocno obciążają procesor. Tobie po prostu nie pasuje, że wtedy X3D już nie ma takiej przewagi.

No jeśli u wszystkich proc X wypada lepiej od proca Y, a tylko u niego odwrotnie, to albo wszyscy robią to źle albo tylko on, bardziej jestem skory obstawić to drugie. Takie samo zdanie o jego testach miałem posiadając 12600kf, także nie ma znaczenia w tej kwestii co u mnie w budzie siedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

No dla mnie złe odprowadzenie było] by gdyby temperatura była ciągle na max i obniżało takty. To raz. 

A dwa, napisałem, że na wentylach na 100%, leci w dół temperatura :)

Więc ciężko to nazwać złym odprowadzaniem jak dla mnie. 

A co by było gdyby brał 230W to nie wiem i mało mnie to obchodzi bo ma 160W. 

Masz napisane wyżej na czym polega złe odprowadzanie ciepła a nie to co ci sie wydaje. Chyba logiczne ze coś jest nie tak jak różnic nie widzisz po zmianie chłodzeń?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@krzysiakOn nie robi nawet fałszywych testów, ani nie podaje fejkowych wyników. Po prostu imo z pełną premedytacją takie miejscówki wybiera do procedury testowej, żeby amd - zarówno cpu jak i gpu, odstawało bardziej od konkurencji. Do tego cyrkowanie z ramem. Poza grupką fanatyków broniących od lat tych krzywych testów pod artykułami z religijnym wręcz zapałem, chyba każdy widzi, że coś jest z tym mocno nie tak. Dziwnym trafem te nie tak jakoś jest na minus dla amd zwykle:szczerbaty:. Jeszcze raz powtórzę - całokształt obrazu pokazuje, że kangury z hardware unboxed nie są nawet w 20% tak pro amd jak pro nv+intel jest pjur. Potem mamy takie cudowne, wspaniałe i miarodajne testy, które stwierdzają, że średnio w grach 7800x3d, to nawet słabszy jest od 13700k, a 7600x jest słabszy od kastrata 13400f :rotfl: i do tego ledwo wyprzedza zenka 3 bez 3d keszu. Jaki sens ma procedura, która prowadzi do takich wyników?

OgnaUuN.png

Edytowane przez Kelam
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo idiotyzm to suma fps który nie ma nic wspólnego z różnica poprawna %. Nie chce się liczyć albo w e Exelu pogrzebać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

dwa, napisałem, że na wentylach na 100%, leci w dół temperatura

Pytanie jak pompka chodzi na 60% a na 100% bo przepływ płynu  będzie bardziej istotny niż obroty wentylatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet bez tego, w poszczególnych grach procki AMD wypadają u nich znacznie gorzej niż wszędzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, wrobel_krk napisał:

Pytanie jak pompka chodzi na 60% a na 100% bo przepływ płynu  będzie bardziej istotny niż obroty wentylatorów.

Od 65 stopni leci na 100% pompka u mnie. 

2 godziny temu, wrobel_krk napisał:

@PiPoLiNiOTy widzę jesteś z tych co wiedzą lepiej nie ważne czy inaczej twierdzą producenci, recenzenci, redaktorzy dużych portali itp;)

Jestem z tych którzy mają coś przed oczami, i to sprawdzają. Skoro biorę wentyle na 100% i spada temperatura to mam Ci napisać że nie spada czy co żebyś był zadowolony? 

1 godzinę temu, MaxForces napisał:

Masz napisane wyżej na czym polega złe odprowadzanie ciepła a nie to co ci sie wydaje. Chyba logiczne ze coś jest nie tak jak różnic nie widzisz po zmianie chłodzeń?

Ale ja nic nie pisałem o braku różnic po zmianie chłodzenia :)

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tam nie wiem jakie masz pobory przy 60% jakie przy 100% czy mas na auto czy oni czy dobrze zamontowane chłodzenie, albo ono specjalnie dobrze pasuje do przesuniętego ccd jak offset w arcticach. Wiem tylko że problem z oddawaniem ciepła jest powszechnie znany i opisywany.  To że co spadają temperatury nie ma nic do tego widocznie jeszcze chłodnic jednak przy 60% nie daje rady rozproszyć tego ciepła co już odebrała ciecz.

Wiem na pewno że AMD nie bez powodu w 3d cache daje maks tylko 89 stopni, blokuje OC poza modyfikacja pbo. I daje bardzo mały limit mocy e porównaniu do prockow bez kaszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wrobel_krk Przecież ja nie napisałem nigdzie, że nie ma tam żadnych problemów z temperaturami. Napisałem, że nie ma problemów z oddawaniem ciepła, skoro przy cinebench 23 odpalonym który bierze 150W, między 60% wentyli i 100% wentyli jest 5-6 stopni różnicy :) Gdyby był problem to różnicy by nie było. Chyba się zgodzisz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna sztuka może lepiej oddać ciepło inna gorzej, jest wiele losowych elementów w całej układance. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile ten cinebench chodzi minium 5 minut?

Bo jak nie to cały układ się nawet nie nagrzał.

Po drugie jakby problemu z oddawaniem nie było to by różnica między powietrznym a aio było 20 stopni roznicy.

Ja widzę różnicę między tym co było ma 3700x a tym co jest na 5800x na aio 360 potrafiło zbić 20 stopni przy 100% obrotach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wrobel_krk Po Intel dziękuję Bogu za takie problemy z oddawaniem ciepła 🤣 Tu mam bez głośnego kompa na tym samym chłodzeniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi