Skocz do zawartości
Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak abstrahując, @Phoenix. , tak patrzę, i zaraz wszystko będziesz miał w stopce wykreślone. Czy to znak, że przechodzisz na pełną moc czyli PS5 PRO ? :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie wroce, polowa sprzetow jest jeszcze przed premiera, jak gpu, cpu, aio, zasilacz ;) Czekam na premiery sklepowe nowosci ;) Celuje w totalne nowosci.

A konsola i tak wleci po drodze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Phoenix. napisał:

Sporo tansze hue hue jak dobre dark rocki kosztuja tyle co aio :lol2:

I te bujdy o maskowaniu dzwieku, chlopie wez sie ogarnij :szczerbaty:

Wiadomo jak ktos ma zamkniete sluchawi to nawet cewek od kart nie slychac, co to za debilne tlumaczenia to nie mam pytan..

Zalozysz sluchawki i nic nie slychac :boink:

No i ile ten rzeczny Dark Rock będzie głośniejszy od AIO? I jestem bardzo ciekaw czy byłbyś w trakcie normalnej sesji w grze w ślepym teście stwierdzić czy to AIO czy powietrze. No ale jak ty nie sprowadzisz dyskusji do absurdu z użyciem skrajnych "argumentów" to nie byłbyś w stanie nawet prostego zdania napisać.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niee chodzi o hałas. Za taki hajs wolę wydajniejsze AIO niż powietrze. Nie mniej niech sobie każdy wyniera co chce.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Noctua NH-D15S. Przy poborze mocy 140 W to wentylator ma prędkość poniżej 800 RPM. Mam wersję tego chłodzenia z jednym wentylatorem. Piszę o graniu. Co by mi dało AiO? 3 wentylatory zamiast 1 i dodatkowo pompę.

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, bleidd napisał:

No i ile ten rzeczny Dark Rock będzie głośniejszy od AIO? I jestem bardzo ciekaw czy byłbyś w trakcie normalnej sesji w grze w ślepym teście stwierdzić czy to AIO czy powietrze. No ale jak ty nie sprowadzisz dyskusji do absurdu z użyciem skrajnych "argumentów" to nie byłbyś w stanie nawet prostego zdania napisać.

Wrzucilem przyklady z testow, nie musisz pytac i pajcowac w oczekiwaniu na odp bo nie jestem specem od testu chlodzen. Posluguj sie wynikiem spejalistow.

Tak tak dla ciebie wrzucenie konkretnych testow  to przyklad absurdow to pokazuje jakim jestes dzbanem jesli do ciebie nie docieraja profesjonalne testy.

Podalbys 1 argument  lepszosci air nad aio, a nie pajacowal ,jednak nie podasz ;)

24 minuty temu, bleidd napisał:

No ale jak ty nie sprowadzisz dyskusji do absurdu z użyciem skrajnych "argumentów" to nie byłbyś w stanie nawet prostego zdania napisać.

Wynki testow to skrajne wyniki i argumenty :boink:Ty jestes niezle odklejony.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, SebastianFM napisał:

Ja mam Noctua NH-D15S. Przy poborze mocy 140 W to wentylator ma prędkość poniżej 800 RPM. Mam wersję tego chłodzenia z jednym wentylatorem. Piszę o graniu. Co by mi dało AiO? 3 wentylatory zamiast 1 i dodatkowo pompę.

Byłoby chłodniej. Jak Ci pasuje wydajność tego co masz, proszę uprzejmie. Nie namawiam :)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, SebastianFM napisał:

140W smieszna wartosc, pisalem o tym, ze roznica chlodzen wynika przy najwiekszym max poborze, a przy niskim zblizona.

4 minuty temu, MarcoSimone napisał:

Byłoby chłodniej. Jak Ci pasuje wydajność tego co masz, proszę uprzejmie. Nie namawiam :)

Dzbany tego nie rozumieja, chwala sie w wynikach przy gownianym obciazeniu.

19 minut temu, SebastianFM napisał:

:boink:

Edytowane przez Phoenix.
  • Confused 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, MarcoSimone napisał:

Jasne, chłodniej ale głośniej. Dzięki. Może od razu mam zamówić chłodziarkę?

@Phoenix., ty chyba nie rozumiesz i sam jesteś dzbanek i ty się stuknij w głowę. 😁 O co ci w ogóle chodzi? @PiPoLiNiO napisał, że ma pobór mocy 150 W w Cinebench. To ile ma w grach? Rzeczywiście potrzebne mu w takim razie AiO? A ten pobór mocy, który ja podałem, 140 W, to mam w Cyberpunk 2077, to jest maksymalny w grach i to tylko na takich ustawieniach do testu, kiedy karta graficzna nie ogranicza CPU.

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak głośniej, powiedz to mojemu ALFIII 360, który pod każdym względem odstawia Twoją Noctua :E

Ale jak wspomniałem wcześniej, nie bronię Ci używać tego co Ci odpowiada. Twoja sprawa.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, SebastianFM napisał:

@MarcoSimone, jasne, 3 wentylatory i pompa zamiast 1 wentylatora. I co jeszcze?

Załóż dobre AiO to się dowiesz. 

• Confused 2
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Dark Rock 3 Pro kilka miesięcy na i9 10900K. 

Pisanie, że powietrzne jest cichsze od aio ma tyle samo sensu co pisanie, że matowa powłoka w monitorach oled nie jest ziarnista. 

@SebastianFM Jak kiedyś kupisz aio, to zrozumiesz, że paradoksalnie w pc, im więcej masz wentyli tym masz ciszej i chłodniej. Nie zastanawiałeś się nigdy czemu wypasy mają po 10-12 wentyli łącznie? :)

3 wentyle na 500 rpm dadzą Ci mniej hałasu niż Twój 1 na 1000 rpm. I będzie chłodniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdradzę pewien sekret wystarczy fabrycznie wygłuszana buda stojąca obok a nie na biurku i problem hałasu jest mocno zniwelowany.  Takie obudowy nie są droższe od zwykłych.

Nie potrzeba 12 wentylatorów w kompie do gierek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fajny sekret. Zwłaszcza dla tych co chcą mieć obudowę ze szkłem, meszem i postawić ją na biurku żeby sobie patrzeć na wnętrze :) Ja tak właśnie mam. Ale widzę forumkowi radcy zawsze w formie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 wentyli 120mm + pompka i komputer u mnie cichutki (stoi na biurku) :D 

Jak dla mnie niech każdy kupuje co woli...po to jest wybór, by z niego korzystać. Sam osobiście poszedłem lata temu w aio bo drażnił mnie swoim gabarytem grandis którego wtedy posiadałem. Nawet niedawno (jakoś na wiosnę) korciło żeby iść w AK620WH, bo podoba mi się wizualnie...po czym sobie przypomniałem dlaczego uciekłem z kloców wiszących na mobo i ta myśl szybko odeszła :D 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim wykonaniu CLC leci w idle 500rpm, a podaczs gry wentylki (15 sztuk) wchodzą na ok 800rpm. Ten loop to tak z przypadku przez lata się ciągnie :E oczywiście upgrade i coś tam dolatuje 👍 chłodnie 2x360 +480 naprawdę ogarniają temat :notworthy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Pitt_34 napisał:

Załóż dobre AiO to się dowiesz. 

Ja zadałem konkretne pytanie a taka odpowiedź to świadczy tylko o tym, że masz 0 argumentów.

@PiPoLiNiO, zmieniłbym chłodzenie na AiO, gdybym rzeczywiście takiego potrzebował, natomiast do procka Intel, czyli z normalną czapką i przy poborze mocy około 150 W to jest po prostu bez sensu.

Poza tym zwracasz uwagę innym a sam tak robisz. Ty nie wiesz lepiej ode mnie, jakiej wydajności chłodzenia ja potrzebuję na CPU.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, SebastianFM napisał:

Ty nie wiesz lepiej ode mnie, jakiej wydajności chłodzenia ja potrzebuję na CPU.

Zacytuj fragment w którym napisałem, że masz używać aio albo że potrzebujesz aio. 

Znowu zaczynasz filozofowanie. Wszyscy już napisali, że aio jest lepsze :) Nikt za to nie napisał, że Ty potrzebujesz albo masz kupić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest taka, że chłodzenie powietrzem może być zupełnie pasywne. I np u mnie mogę ustawić wszystko na ZERO i przeglądać internet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SebastianFM nie bijmy się o hałas. Jasnym jest, że sam Twój cooler na test benchu będzie cichszy od ALFIII 360 na tych samych ustawieniach. Będzie jednak słabszy wydajnościowo i to wyraźnie. Dlatego nie kupię AC coolera za 300 zł bo dokładam kapkę więcej i mam b. dobre AIO. Takie jest moje podejście.

2. argument jest taki, że kompa masz w zamknietej obudowie a nie na benchu, więc ileś tam wentyli jednak masz. Może na końcu się okazać, po pomiarze sonometrem, którego posiadam, że nasze pecety nie różnią się za dużo poziomem hałasu w idle/grach.

3. argument to pojemność cieplna AIO i miejsce montażu. Chłodnica nie jest nad GPU. Moje obserwacje AC coolerów, a w tym roku ich kilka miałem, zaowocowały obserwacją, że wierza nad GPU, podnosi mi temperaturę rdzenia graficznego. Do tego sama karta dławi termicznie powietrzny cooler, gdyż ten chłodzi się bezpośrednio powietrzem z nad skcji zasilania GPU. Oczywiście AIO też często chłodzi się powietrzem z obudowy, ale tutaj wkracza pojemność termiczna. U siebie mam AIO na boku, bo mam LL O11 Vision.

4. argument - moja sztuka ALFIII 360 działa na prawdę cicho. Na presecie "silent" albo "standard" w biosie, pompę usłyszysz, jak przyłozysz ucho do bloku. Nie słychać, że ma się AIO w budzie. Słychać ogół wentylatorów - na AIO/na karcie/obudowy.

I najważniejsze - nie namawiam Cię do zmiany coolera, ani do zmiany zdania. Dyskusja to wymiana myśli a nie siłowe wbijanie swoich racji.

edit:

Swoją drogą jestem ciekaw temperatur na D15 z jedbym wetylatorem, przy 13900K i 800rpm.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, MarcoSimone napisał:

Swoją drogą jestem ciekaw temperatur na D15 z jedbym wetylatorem, przy 13900K i 800rpm.

Dokładnie. To nie ma prawa się udać pod obciążeniem innym niż stara gierka. 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, darkmartin napisał:

Różnica jest taka, że chłodzenie powietrzem może być zupełnie pasywne. I np u mnie mogę ustawić wszystko na ZERO i przeglądać internet.

Byłem kilka tygodni z niedziałającym coolerem i komp działał w miarę normalnie, ale nie mogłem robić na nim niczego bardzo obciążającego CPU (aby uniknąć przegrzania, komp by się wtedy wyłączył). Okazało się, że nowy cooler wentylatorowo-radiatorowy jest skuteczniejszy (i tańszy) od aktywnej chłodnicy z ciągłym obiegiem glikolu. Najwyraźniej kilka lat robi różnicę w skuteczności chłodzeń, nawet tych bardziej tradycyjnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@PiPoLiNiO, ale ty wymyślasz. Wcześniej napisałem, że 800 RPM a ty przekręciłeś na 1000 RPM. Teraz, że niby stara gierka.

Powtórzę. W Cyberpunk 2077 na ustawieniach Ultra bez limitu FPS ze strony GPU, u mnie pobór mocy przez CPU wynosi do 150 W. Przy takim poborze mocy wystarczy, żeby jeden wentylator na chłodzeniu miał prędkość 800 RPM.

@MarcoSimone, w takich warunkach temperatura CPU jest poniżej 80 °C.

Przy poborze mocy 200 W wentylator musi mieć 1100 RPM i wtedy temperatura CPU to około 90 °C.

Maksymalnie to chłodzenie może odebrać ciepło z procesora pobierającego 240 W przy prędkości wentylatora 1400 RPM. Oczywiście wtedy już jest głośno. 🙂

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi