Skocz do zawartości
Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@PiPoLiNiO, możesz to sobie nawet tłumaczyć magią jak ci to pomoże.

10 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

Nie istnieje gra bardziej cisnąca cpu niż Unbound. Chyba kwestia silnika skopanego. 

Śmieszne to jest pisanie czegoś o czym nie ma się pojęcia. Unbound zjada Cyberpunka w tym aspekcie na śniadanie. 

Na pewno nie na Intel'u i myślę, że na tym można zakończyć tą dyskusję.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty chyba nie skumałeś, że każdy kto sprawdził potwierdził co napisałem. Jak zwykle jedynym któremu działa inaczej jesteś Ty. 

Więc tak, na tym można skończyć dyskusje bo nie ma sensu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, rybek napisał:

Plot twist u mnie - Seba mnie przekonal, zostaje z Intelem, AMD sprzedaje :E

Od początku Ci mówiliśmy że na AMD nuda bo nic nie idzie się pobawić :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, MarcoSimone napisał:

Myślę, że Sebastianowi po prostu pasują wyższe tempy. Stawia na ciszę, nawet w stresie. Każdy ma prawo do swoich preferencji.

btw. zasysam Dead Space Remake, bo nie pamietam już jak to cisnęło :P A grałem jak miałem jeszcze 13700KF. Zobaczymy co zrobi z Ryzenem.

Sprawdziłeś tego dead space?

U mnie na 7700 cały czas ok. 72 stopnie, żadna gra mi nie grzała tak proca. Może to kwestia jakiegoś denuvo czy innego zabezpieczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, rybek napisał:

Plot twist u mnie - Seba mnie przekonal, zostaje z Intelem, AMD sprzedaje :E

Nie no. Tak być nie może:szczerbaty:

e5299ec2c47767a46de34349119f7c84.gif

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Ty chyba nie skumałeś, że każdy kto sprawdził potwierdził co napisałem. Jak zwykle jedynym któremu działa inaczej jesteś Ty. 

Więc tak, na tym można skończyć dyskusje bo nie ma sensu. 

Tak, wmawiaj mi dalej.

Różnica jest taka, że pozostali pisali o tym jak ta gra działa na ich Ryzen'ach.

Tylko ty od początku próbowałeś mi wmówić, że na moim procesorze będzie bardziej wymagająca niż Cyberpunk 2077. Zrobiłeś błędne założenia a teraz nie potrafisz tego wziąć na klatę tylko dalej wymyślasz, że u mnie inaczej działa.

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, krzysiak napisał:

Od początku Ci mówiliśmy że na AMD nuda bo nic nie idzie się pobawić

A tam gadasz, zabawa że hej. 

8000-CL32-1-68-V-TM5-PCBdestroyer.png

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, krzysiak napisał:

Od początku Ci mówiliśmy że na AMD nuda bo nic nie idzie się pobawić :E

Ale jaka nuda? Fajnie sie bawilem dwa tygodnie i milo to wspominam :) Ale pozniej wewnetrzny Janusz zrobil kalkulacje kosztow, dodal do tego "Zen5", podzielil przez zwrot kosztow i7/Z690 i powiedzial: podazaj za niebieskim serduszkiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz sprawdziłem i jednak mi się heat pomylił z unbound* :E Ten pierwszy wali 85% na CPU, drugi 70, cyber 75 (wszystko przy 1080p i min żeby gpu nie limitowało). Wszystko według panelu AMD, cyberka chciałem sprawdzić w oknie ale mi go limituje odświeżanie monitora -180Hz, bo wtedy spada obciążenie CPU i trzyma 180fps, reszty nawet w oknie nie próbowałem  :E

* - nie wiem czy to ma znaczenie ale mam noc w grze akurat :E

42 minuty temu, rybek napisał:

Ale jaka nuda? Fajnie sie bawilem dwa tygodnie i milo to wspominam :) Ale pozniej wewnetrzny Janusz zrobil kalkulacje kosztow, dodal do tego "Zen5", podzielil przez zwrot kosztow i7/Z690 i powiedzial: podazaj za niebieskim serduszkiem :D

To ja po roku się pogodziłem z tym że na x3d to se można...pocurvić :rotfl:

edit

Rozdzielczość mi się nie zmieniła przy unbound wcześniej stąd poprawka na 70%

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Slayer napisał:

Sprawdziłeś tego dead space?

U mnie na 7700 cały czas ok. 72 stopnie, żadna gra mi nie grzała tak proca. Może to kwestia jakiegoś denuvo czy innego zabezpieczenia?

Cytat

Wow, Rysiek poci się duzo bardziej jak w CP2077. 55% użycia i 10C więcej jak w CP2077 :E 
Ale to przez włączony dlss jakość. Dam TAA i jest max 60C i poniżej.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, ju-rek napisał:

a przekłada się to na wyniki, ja jak bawiłem się w oc ramu przez timigi lub podpicie zegarów to zgłupiałem :) domyśle ustawianie z expo okazały się najlepsze według aida.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rybek napisał:

zostaje z Intelem, AMD sprzedaje :E

star-wars-dark-side.jpg?w=640

Nigdzie indziej nie puścisz pamięci DDR5 na 7200 MHZ 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ju-rek napisał:

@Radio_Tiranajesteś pewien? :E

@PiPoLiNiOzamęczył tyle proców intela żeby wbić 8k a @ju-rek na AMD "potrzymaj mi piwo" 8:E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, krzysiak napisał:

Jednak wyszlaby za duza strata na intelu i za duza doplata to 9800X3D, a przyrost mocy bylby z dupy :E

22 minuty temu, Radio_Tirana napisał:

Nigdzie indziej nie puścisz pamięci DDR5 na 7200 MHZ 😎

Ke? 7600 easy na Tufiku z 7500F :D ale i tak 6400 bylo lepsze na ostro, pjur sie uja zna.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I te 8000 Mhz są puszczone synchonicznie? Aż się nie chce wierzyć... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie są...ale nie pisałeś nic o synchro :D

@rybekno wyszło jak wyszło z zen5...pewnie x3d też kosmetycznie odskoczy od zen4 x3d, więc faktycznie średnio by to wyszło. Co tam w ogóle za i7 masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, nie kupujcie AMD bo dojdzie do momentu, że przeskoczą intela w sprzedaży desktopowej i to w końcu Intel będzie musiał grać tego dobrego a AMD złego 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, krzysiak napisał:

Wskakuje chłodniejszy 9800X3D lub 9950X3D + nowe bajery w BIOS i dalej zabawa trwa :E w bądź razie mam taki zamysł 😛 wiem, wiem patrząc od strony zdrowego umysłu to słabo wygląda :boink: chroba nieuleczalna tylko podać Pankuronium :notworthy: 

Edytowane przez sniper76
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sniper76może Ci się uda jeszcze sprzedać 7800x3d w cenie w jakiej niedawno nowe latały 8:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@krzysiak

Ooo będzie ciężki temat do ogarnięcia... sprzedam dopiero jak będę mieć w ręku nową zabawkę :P a cholerka wie za ile PLN pójdzie :szczerbaty:

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnie może być...może wcale 9800x3d nie przyłoży się do spadku ceny poprzednika 8:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krzysiak, to już moja ostatnia odpowiedź dotycząca poboru mocy i już nie będę robić offtopa. 😁 Jak już i tak kupiłem tego GP to przy okazji sprawdziłem też Dead Space Remake. Pobór mocy 133 W, oczywiście niższy niż w Cyberpunk 2077, ustawienia Ultra, niska rozdzielczość, 267 FPS. W ogóle to gra ma ustalony jakiś limit uruchamianych równocześnie wątków więc u mnie nawet nie wykorzystuje wszystkich rdzeni procesora.

eAwSlpF.png

nlPag2M.png

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

Jak zwykle jedynym któremu działa inaczej jesteś Ty.

Może to nie SebastianFM a SebastianPurePC 🤔

Edytowane przez Pentium D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Pentium D Wiesz, że pomyślałem dokładnie to samo? Może SebastianFM = Sebastian Oktaba. Imię zobowiązuje? 

Zwłaszcza, że tamten tak jak ten nie rozumie co się do niego pisze. Pisałem wyraźnie, że grałem w to na 14900KS i K e sumie też. Stąd wiem, że Unbound idzie pod korek. A on uparcie swoje, że to o AMD i jego nie dotyczy. Każdy po kolei kto się wypowiedział i miał styczność z Heat, Unbound czy Dead Space potwierdził, że gry na Frostbite idą pod korek. Ale on jeden jak zwykle ma inaczej. On i jego magiczna sztuka... 

Oczywiście świat też ma jak ja i inni użytkownicy:

https://www.reddit.com/r/needforspeed/comments/z921yi/nfs_unbound_90100_cpu_usage/

https://www.reddit.com/r/needforspeed/comments/1bh7mdc/need_for_speed_unbound_high_cpu_usage_high_fps/

https://steamcommunity.com/app/1846380/discussions/0/3712684644824378827/

https://www.reddit.com/r/DeadSpace/comments/10vrdd9/why_is_this_game_so_cpu_intensive/

Tych tematów jest multum. 

A tu proszę, wisienka na torcie, INTEL 13900KF czyli super extra hiper sztuka "kolegi" Seby:

https://www.reddit.com/r/needforspeed/comments/14lge0p/nfs_unbound_high_cpu_temps_and_watts/

253W i 100 stopni. 

A może nasz śmieszkowy kolega postanowił użyć:

https://github.com/Octanium91/NFS_Heat_CPU_Load_FIX

A teraz świruje pawiana. Czemu by mnie to w ogóle nie zdziwiło... 

Edytowane przez PiPoLiNiO
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Pentium D napisał:

Może to nie SebastianFM a SebastianPurePC 🤔

Nie i nie wiem co tym chciałeś zasugerować.

@PiPoLiNiO, a ty dalej idziesz w zaparte. Ty świrujesz a nie ja. A właściwie to się kompromitujesz. 

Te twoje linki to mega randomowe, nic tam nie ma. Ciekawe, że na naszym forum nikt nic takiego nie pokazał.

Co z tego, że u ciebie szło pod korek jak ty po prostu nie potrafiłeś ustawić prawidłowego napięcia dla procesora. Swoją drogą to jesteś mistrzem skoro u ciebie w grze pobór mocy przez CPU wynosił 270 W.

Nawet jakby 10 osób ci pokazało jak działają te gry i jaki jest pobór mocy na i9 ty byś nadal wiedział lepiej. Są przecież filmy na YT pokazujące gameplay z NFS Unbound na ustawieniach Ultra z widocznym poborem mocy CPU, ilością FPS i użyciem np. RTX 4090 świadczącym o tym, że karta graficzna nie ogranicza wydajności. Ja nie użyłem żadnego fix'a, nie było takiej potrzeby, poza tym na moich zrzutach ekranu jest pokazane, że wszystkie rdzenie procesora są używane w tej grze więc nie ma ograniczonej ilości wątków. To są twoje kolejne wymysły. 

W Dead Space Remake też coś zrobiłem, że mam niższy pobór mocy niż w Cyberpunk 2077? Masz pokazany zrzut ekranu, na którym jest wszystko, obciążenie karty graficznej, ilość FPS, obciążenie procesora. Co, przemalowałem go w Gimp'ie?

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi