Skocz do zawartości
Spirits

Problem z nową pamięcią RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam problem z nową pamięcią RAM.

Moje podzespoły:

Płyta główna Gigabyte B450M DS3H

Procesor AMD Ryzen 5 2600

Do tej pory miałem 2x8 GB G.Skill Ripjaws V 3200MHz CL16 (F4-3200C16D-16GVKB) - pamięci single rank

Dziś zakupiłem 2x16 GB G.Skill Ripjaws V 3600MHz CL16 (F4-3600C16D-32GVKC) - pamięci dual rank

Problem jest taki, że RAM nie chce wystartować z profilu XMP 3600 MHZ i timingami 16-19-19-39. Najwyższe co mogę ustawić to 3433, ale wywala wtedy blue screeny, stabilnie chodzi tylko na 3200 czyli wartości takiej samej jak poprzednie kości.

Sprawdziłem przed zakupem i płyta główna obsługuje RAMy 3600 MHZ. Ryzen w teorii obsługuje 2933, ale z tego co czytałem na różnych polskich forach to powinien śmigać właśnie i z 3600 MHZ jak nie więcej.

Czy ograniczeniem w moim przypadku jednak byłby procesor? czy wadliwe kości? na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, że ten właśnie Ryzen działa stabilnie na 3200 a max przy czym wystartuje to 3433 i to by się pokrywało z moją sytuacją.

Czy zmiana procesora na np. Ryzena 5 5600 albo 5600x rozwiąże problem?

Dodam, że próbowalem już zmieniać kości w slotach 1-3 z 2-4 i nic nie pomogło, reset biosu również (zaktualizowany do najnowszej wersji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana procesora rozwiąże problem. Ryzeny 1000 i 2000 miały dość słaby kontroler pamięci i w pierwszej generacji nawet 3200MT/a bywało problemem, w drugiej 3200 było stabilne ale co powyżej to twoje szczęście. Dopiero od Ryzenów 3000 kostki 3600 chodzą bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie masz "problemu" z nową pamięcią RAM. Dla Ryzen 2600 to wszystko powyżej 2933 MT/s to jest OC. XMP to jest OC. EXPO to też jest OC. Po prostu RAM Ci się nie podkręcił tak mocno jak to sobie oczekiwałeś i tyle.

6 godzin temu, Spirits napisał:

z tego co czytałem na różnych polskich forach to powinien śmigać właśnie i z 3600 MHZ jak nie więcej.

Jednemu się podkręci, a innemu nie i z "powinien" nie ma to nic wspólnego. POWINIEN to ten ram "śmigać", ale przy 2933 - to jest to prawdziwe >powinien<.

Ludziom tak się już odjechało z postrzeganiem rzeczywistości, że nawet zapominają/nie wiedzą (jeden kit) że podkręcają poza specyfikację i jeszcze potrafią wciskać innym, że to nie jest OC.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś słabo czytałeś bo 3600mhz ten procesor robi raz na 10 sztuk że tak powiem :E a najczęściej się kończy właśnie w przedziale 3400-3533mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej, pamięci są ok, to kontroler w procesorze sobie nie radzi z tą częstotliwością ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dla porównania, kiedyś na b450 gaming plus mialem ryża 2700x i ramy 3200. Przy dwóch kościach najstabilniej było na 2933mhz, 3200 z profilu XMP dawały bsody co kilka dni. Przy 4 kościach na 2933 nawet uefi nie bootowało, dopiero profil niżej się odpalał, a najstabliniej było przy 2400mhz :/ więc to co piszą na pudełkach od ramu to jest nominalne OC dla KOŚCI a nie dla KONTROLERA w CPU :D 

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na swoim ryzenie 2600 dawno temu zrobiłem 2x8 3466 cl14-18-14 na 2x8gb a pózniej na 4x8 poszło na 3133 14-18-14 ale nawet przy 2x8gb powyżej tego 3466 było niestabilnie nawet na bardzo poluzowanych timingach, u kumpla na r5 2600 zrobiłem max stabilne 3533mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loteria 

Ja robiłem stabilne 3733mhz a bootował nawet przy 3933

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jest na to rada, 3600 chodzą od 150zł ( po 200 pełno ) , 5600 od 360-380 >>   🙃

przy pewnej dozie cierpliwości swojego sprzedasz w podobnej kasie co 3600 kupisz.

Cały system na tym skorzysta

Edytowane przez mimuszek
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mimuszek napisał:

jest na to rada, 3600 chodzą od 150zł ( po 200 pełno ) , 5600 od 360-380 >>   🙃

przy pewnej dozie cierpliwości swojego sprzedasz w podobnej kasie co 3600 kupisz.

Cały system na tym skorzysta

Jest jeszcze jakaś znacząca różnica między 3600 a 5600 oprócz taktowania i mikroarchtektury procesora (ZEN2 Vs ZEN3) ? Pamięci L1/2/3 są też te same z tego co widzę.

Jeżeli tylko taktowanie to faktycznie nie ma co dopłacać do 5600 bo sobie 3600 i tak pewnie przetaktuje w okolice 5600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Spirits napisał:

Jest jeszcze jakaś znacząca różnica między 3600 a 5600 oprócz taktowania i mikroarchtektury procesora (ZEN2 Vs ZEN3) ? Pamięci L1/2/3 są też te same z tego co widzę.

Nie patrz na takty czy pamięci, liczy się rzeczywista wydajność. W grach 5600 jest o 20-30% szybszy od 3600.

13 minut temu, Spirits napisał:

Jeżeli tylko taktowanie to faktycznie nie ma co dopłacać do 5600 bo sobie 3600 i tak pewnie przetaktuje w okolice 5600

Raczej nie i nie ma to sensu - wydajność się w miarę skaluje do 4,0-4,1GHz, nawet jak wykręcisz 4,4GHz to nie dostaniesz 10% wyższej wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, wrobel_krk napisał:

5600 a 3600 to duża różnica, wg mnie z 2600 na 3600 zmieniać żeby ram chodził szybciej sztuka dla sztuki

A reszta kompa po co Ci był nowy ram ? Do gierek?

https://www.techspot.com/review/2482-ryzen-5600-vs-ryzen-3600/

Praca biurowa, milion otwartch kart w Chrome, kilka sporych baz danych lub różnych raportów w excelu jednocześnie otwartych, do tego czasem Photoshop, teams + outlook i momentami miałem wrażenie że już brakuje tych 16 GB.

Gierka też jakaś czasami, aktualnie God of War ;)

Trafiła się okazja na te kości w spoko cenie więc zakupiłem.

2 minuty temu, kalderon napisał:

Nie patrz na takty czy pamięci, liczy się rzeczywista wydajność. W grach 5600 jest o 20-30% szybszy od 3600.

Raczej nie i nie ma to sensu - wydajność się w miarę skaluje do 4,0-4,1GHz, nawet jak wykręcisz 4,4GHz to nie dostaniesz 10% wyższej wydajności.

Aktualnie z większym prirytetem niż wymiana procka muszę potraktować chyba wymianę grafiki, bo GTX 1060 6 GB mi bottlenckuje mam wrażenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja bym zostawił tego CPU co masz i ram dał na 3200 nie zrobi różnicy z gtx 1060 w grach, a poza graniem tym bardziej.

Ale do nowego gpu od razu bym brał nowego proca też, jak nie będziesz wiedzieć jakie GPU i Cpu do tego to pisz jak będziesz zmieniać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2024 o 16:50, wrobel_krk napisał:

To ja bym zostawił tego CPU co masz i ram dał na 3200 nie zrobi różnicy z gtx 1060 w grach, a poza graniem tym bardziej.

Ale do nowego gpu od razu bym brał nowego proca też, jak nie będziesz wiedzieć jakie GPU i Cpu do tego to pisz jak będziesz zmieniać:)

Udało mi się nabyć R5 3600 prawie w zerowych kosztach bo praktycznie po cenie za którą sprzedałem swojego R5 2600. Mam teraz pytanko odnośnie temperatur.

Swojego 2600 miałem podkręconego na stałe 4,1 Ghz i napięcie 1,35 z tego co pamiętam. Temperatury na pulpicie były około 35-40 stopni, w stresie 71-71

Po zmianie na 3600 i również nałożeniu nowej pasty (ARCTIC MX-6) temperatury na pulpicie skaczą od 40 do 60 stopni , średnio 45 stopni czyli o 10 więcej niż na podkręconym 2600, a 3600 jest na oryginalnym taktowaniu i napięciu. W stresie temperatury są podobne bo też około 71-72 stopnie, ale procek nie boostuje do 4,2 a max do 3,8 :(

Moje chłodzenie to SilentiumPC Fera 3 z nałożonym dodatkowym wentylatorem po drugiej stronie radiatora. Te Ryzeny 3600 tak mają czy ja coś skopałem przy nakładaniu nowej pasty? (robiłem to pierwszy raz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatur to normalne, pierwsze dwa ryzeny 1600 czy 2600 było najłatwiej schłodzić bo powierzchnia oddawania ciepła była większa, skoki temperatur to też norma, przykładowo jakbyś ustawił takie sztywne 1.35v na ryzenie 3600 to już lipa z temperaturami gdzie na takim 2600 jak sam zauważyłeś jest jeszcze ok ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Spirits napisał:

W stresie temperatury są podobne bo też około 71-72 stopnie, ale procek nie boostuje do 4,2 a max do 3,8

To jest auto tak? To i tak nieźle.

Ustaw go sobie ręcznie i będzie boostował poprawnie, a temperatury nie będą wysokie. Do 75 stopni w stresie to bym w ogóle się nie przejmował ;) 

Swoją drogą jak robisz dużo rzeczy "serwerowych", to czemu 3600, a nie coś z większą ilością rdzeni? Dziwna zmiana dla mnie :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, galakty napisał:

Ustaw go sobie ręcznie i będzie boostował poprawnie, a temperatury nie będą wysokie

Zostawić napięcie na auto i w biosie zablokować tylko mnożnik na 4,2 ghz, tak?

2 godziny temu, galakty napisał:

Swoją drogą jak robisz dużo rzeczy "serwerowych", to czemu 3600, a nie coś z większą ilością rdzeni? Dziwna zmiana dla mnie :szczerbaty:

Zmieniłem na 3600 tylko w sumie dlatego żeby wykorzystać pełny potencjał nowego ramu, tymbardziej że praktycznie mnie to nic nie kosztowało. Docelowo za jakiś czas myślę o R7 5800X lub R5 5600X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, jak ustawiasz ręcznie taktowanie to napięcie też musisz. Ewentualnie pobaw się PBO i będziesz miał dynamicznie, tutoriali pełno w necie.

Tym bardziej nie rozumiem, trzeba było poczekać i od razu 5600 ładować. Ile zyskałeś dzięki taktownaiu RAM? 1%? 2%? Raczej nie więcej? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, galakty napisał:

Tym bardziej nie rozumiem, trzeba było poczekać i od razu 5600 ładować. Ile zyskałeś dzięki taktownaiu RAM? 1%? 2%? Raczej nie więcej? ;) 

Ale skoro nic mnie to nie kosztowało to czemu nie? Tymbardziej, że za jakiś czas 3600 będzie mi łatwiej sprzedać niż 2600, a może jeszcze na nim zarobię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałeś że prawie zerowe koszty, a nie zerowe :P

Nie no jasne, ale te 200-300 zł więcej byś chyba znalazł i miał spokój, mnie na wyjmowanie chłodzenia i nakładanie pasty szkoda czasu i wolałbym raz porządnie, ale rozumiem :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się uzyskać stałe 4,3 GHz na wszystkich rdzeniach przy napięciu 1,35v, ale teraz temperatury w OCCT oscylują w granicach 89-91 stopni 😛 to jeszcze chyba w miare bezpieczne temperatury? limit to chyba 95 stopni

Pytanie jeszcze odnośnie ramów, próbowałem trochę zejść z timingami ale wywało mi bsody. Podniosłem napięcie do 1,4v i wyłączyłem gear down mode w celu możliwości ustawienia nieparzystego CL15 (tak wyczytałem w jakimś innym wątku na forum) ale płyta nie wstawała. Przy włączonym gear down i próbie ustawienia CL14 też nie wstawało. Jest taka możliwość że na tej płycie przy 3600 MHz już nic nie podziałam z timingami i CL16 to jej szczyt możliwości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

moim zdaniem 1.35 overdrive to już dużo, szukałbym stabilności poniżej 1.3

jak ci się chce to na default odpal CTR i zobaczysz na co ten procek stać, czy miałeś szczęście. mój stary 4,5 robił poniżej 1.3, ale były tez na forum sztuki lepsze, tylko to sztuka dla sztuki, 4.2-4.3 ale na niższym napięciu jest optymalne.

3600-gold-sample-my.jpg

4300 przy 1.19

4300-na-1-19-avx2-no-err.jpg

temperatury masz moim zdaniem bardzo duże, nawet jeśli pusciłeś OCCT małe pliki

pamięci moim zdaniem puścić na XMP tak jak producent daje, sztuka dla sztuki, zyskasz 1klatkę w jakiejś grze a będziesz tygodniami grał w bios i niebieskie ekrany

Edytowane przez mimuszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, mimuszek napisał:

moim zdaniem 1.35 overdrive to już dużo, szukałbym stabilności poniżej 1.3

Udało mi się zejść do 1,3 i narazie jest okej. W OCCT temperatury około 85 stopni (test cpu w trybie extreme), w cinebench około 70, w dwóch gierkach testowałem to miałem 50-60 stopni.

Ramu w takim razie nie ruszam i zostawiam oryginalne XMP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Olej OCCT z jego sztucznym obciążeniem, te ryzeny się po przekroczeniu 80c konkretnie destabilizują i trzeba dokładać napięcia (błędne koło) Jak chcesz "przelecieć" czymś aby mieć 100% pewność stabilności na koniec gdy cały cinebench zalicza  użyj tego blendera: https://megawrzuta.pl/download/615882ddaca179015f4ce8958c8c8cb8.html jest szansa że na tym samym napięciu zrobisz np 4.4/4.45ghz jeżeli nie będziesz stabilizować pod occt.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi