Skocz do zawartości
bartek19933

Stuttering po zmianie monitora - zacinanie na karcie AMD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, pomóżcie panowie, bo już tracę cierpliwość 😅

W lipcu tamtego roku zainstalowałem sobie nowa kartę graficzną (6700XT) w starym konfigu (4670k, Z87, 16GB RAM, Seasonic 1000XP). Sprzęt chodził w porządku, ale stara platforma ograniczała kartę, więc postanowiłem rozglądać się za nowym sprzętem. W międzyczasie zainstalowałem sobie program Gigabyte Fusion, żeby kontrolować podświetlenie karty graficznej. Okazało się go dużym błędem, gdyż program "pogubił" mi ustawienia bardzo fajnych pamięci RAM DDR3, przez co musiałem skombinować nowe. Nie ustalicie nigdy tego programu, kiedy macie jeszcze RAM DDR3, są tematy na zagranicznych forach. Stary konfig sprezentowałem siostrzeńcowi, a sam wybrałem: AMD Ryzen 5600X, MSI B550-A PRO, 32GB RAM Gooodram Deep black 2X16GB CL18 3500MHz, Lexar 710 2TB. Zasilacz dostał Seasonic 1000XP oraz karta Gigabyte Eagle RX 6700XT. 

Sprzęt osiągał stabilne 60FPS wyświetlają obraz na monitorze LG 2560x1080 60Hz. Stwierdziłem, że wymienię sobie monitor na większy, z większą częstotliwością odświeżania. Wybór padł na MSI MAG401QR 3440x1440. W międzyczasie postanowiłem zaktualizować stare sterowniki, Windowsa itp, bo i tak nie miałem wtedy warunków do grania. 

Odkąd posiadam monitor to odczuwam, że wyświetlany obraz nie jest płynny. 

Kroki, jakie podjąłem:

- ustawienie minimalnej częstotliwości GPU 100MHz poniżej maksymalnej (to bardzo pomogło, ale nie jest idealnie) 

- obniżenie/zwiększenie napięcia GPU

- aktualizacja BIOS płyty głównej 

- odinstalowanie przez DDU sterowników i instalowanie różnych (starszych, nowszych, najnowszych) 

- wyłączenie "EnableULPS" 

- wyłączenie "MPO" 

- wyłączenie "HPET"

- wyłączenie fTZPM

- wyłączenie/włączenie Smart Access Memory

- format Windowsa, stworzenie jednej partycji i zainstalowanie tylko niezbędnych programów

- zmiana kabla Display Port

- zaktualizowane wszystkiego, co się dało

- wyłączenie trybu gry w windows

- wyłączanie HDCP

- włączanie/wyłączanie FreeSync i innych wspomagaczy w Adrenaline

- ustawianie 155Hz/144/120/60

- ograniczenie fps do 140 max

- włączyłem jeszcze jakaś opcje w monitorze, co sprawiło, że było lepiej, ale ekran zaczął migotać, a kolory były blade 

Czy są jeszcze jakieś opcje do sprawdzenia czy "ten typ tak ma"? Miałem wymienić kartę na nową serię RTX, ale chyba stanie się to szybciej. Wydaje się, że starsze gry dzialaja lepiej, a najlepiej te, które mają stałe 144hz przy v-sync (np project cars czy Assetto Corsa), natomiast niektóre no City Car drivivg potrafią trzymać stałe 144fps, po czym następuje zmniejszenie klatek i kilka w dół i odczuwalne zacięcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie obraz nie jest płynny ? Na pulpicie ? W przeglądarce ? W grach (jakich) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o gry, np Dying Light 2, Far Cry 6, GTA V. Pulpit raczej chodzi bezbłędnie. Czasem po restarcie kompa wywali sterownik z błędem i przywraca ustawienia fabryczne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
57 minut temu, bartek19933 napisał:

W międzyczasie postanowiłem zaktualizować stare sterowniki, Windowsa itp,

Każda reinstalacja sterowników czy windowsa sprawia że shadery muszą się od nowa ładować do pamięci na radkach i przez pierwsze kilka minut gry się zacinają zanim się "ułoży" :E może to to?, wyłącz też radeon chill jeżeli masz włączony.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak, wiem, ale odpalam jeden i ten sam wbudowany benchmark i cały czas to samo. Niezależnie jakie ustawienia rozdzielczości czy detali. 

Mam przejść całą grę jeden raz, żeby się załadowała i drugi raz będzie już płynna 😁

Wszystko od AMD wyłączone oprócz Freesync i Smart Access Memory. 

Edytowane przez bartek19933

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry ponownie. 

Zmęczony walką z stutteringiem i obarczając za to kartę AMD postanowiłem wymienić ją na inną ze stajni zielonych - Inno3D RTX 4070 Super. Myślałem, że po tym zabiegu zacinanie gier będzie historią. Jest nieco lepiej, jednak nadal gra nie jest płynna, gra się nieprzyjemnie. 

Zauważyłem, że w MSI Afterburner w momencie stutteringu skacze frame time, lecz nie zawsze. 

Odłączyłem wszystkie urządzenia USB. Skończyły mi się pomysły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G-sync w sterowniku włączony? Klatki ograniczone w np. riva tuner o ~2 - 4 względem max hz monitora?

DL2 czy FC6 ogólnie miewały jak grałem czasami jakieś problemy z frametime. Ale GTA V powinno być raczej masełko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przede wszystkim płynność, to nie tylko ilość fps w sekundzie, ale też "jitter" między sąsiadującymi klatkami (czyli czas ich wyświetlania powinien być identyczny, czyli "jitter" równy ~0). Liczy się też oczywiście odstęp czasowy kiedy klatki zaczynają powstawać (zwykle jest to związane z czasem klatki, ale być nie musi - np. kiedy włączymy te technologie "anti-LAG"/"FASTsync" to czas trwania może być stały, a różnica czasowa między punktami początku powstawania w czasie, może już skakać ogromnie co pogarsza widzianą gołym okiem płynność - i to sprawdziłem testując FastSync).

Proponuję doświadczenie:

I.

• wyłącz wszelkie "anti LAG" i inne "FAST-sync"
  • wyłącz wszelkie limitery fps, synchronizacje, G-sync, Free-sync
  • odpal test wydajności (np. ShadowOfThe TombRaider)
  • obserwuj wskazanie fps przez cały czas trwania testu (ja wyświetlam oprogramowaniem do karty ASUS, jeśli gra nie ma licznika fps) i zanotuj najniższy fps
  • ustaw takie detale, aby ten minimalny fps nie był nigdy poniżej tego jaki chcesz uzyskać (powiedzmy 120fps)
  • ogólnie popatrz jak wygląda płynność na oko

II.

• ustaw monitor na 120Hz (bo wyżej wybraliśmy 120fps jako minimalny spadek podczas testu na zmiennym)
  • limity fps w sterownikach ustaw na 120 (obydwa)
  • włącz synchronizację Vsync
  • odpal ponownie ten sam test wydajności zwracając uwagę na płynność jaką widać gołym okiem

Mam nadzieję, że to sporo wyjaśni.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak frame time skacze a nie korzystasz z generatora klatek to warto wyłączyć nvidia reflex w opcjach gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie SAM powodowal niesamowite stuttery w niektorych grach na moim starym 6650xt. Wylacz rebar i sprawdz.

Edytowane przez Rtx4060tiUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 25.08.2024 o 12:37, Kyle_PL napisał:

Przede wszystkim płynność, to nie tylko ilość fps w sekundzie, ale też "jitter" między sąsiadującymi klatkami (czyli czas ich wyświetlania powinien być identyczny, czyli "jitter" równy ~0). Liczy się też oczywiście odstęp czasowy kiedy klatki zaczynają powstawać (zwykle jest to związane z czasem klatki, ale być nie musi - np. kiedy włączymy te technologie "anti-LAG"/"FASTsync" to czas trwania może być stały, a różnica czasowa między punktami początku powstawania w czasie, może już skakać ogromnie co pogarsza widzianą gołym okiem płynność - i to sprawdziłem testując FastSync).

Proponuję doświadczenie:

I.

• wyłącz wszelkie "anti LAG" i inne "FAST-sync"
  • wyłącz wszelkie limitery fps, synchronizacje, G-sync, Free-sync
  • odpal test wydajności (np. ShadowOfThe TombRaider)
  • obserwuj wskazanie fps przez cały czas trwania testu (ja wyświetlam oprogramowaniem do karty ASUS, jeśli gra nie ma licznika fps) i zanotuj najniższy fps
  • ustaw takie detale, aby ten minimalny fps nie był nigdy poniżej tego jaki chcesz uzyskać (powiedzmy 120fps)
  • ogólnie popatrz jak wygląda płynność na oko

II.

• ustaw monitor na 120Hz (bo wyżej wybraliśmy 120fps jako minimalny spadek podczas testu na zmiennym)
  • limity fps w sterownikach ustaw na 120 (obydwa)
  • włącz synchronizację Vsync
  • odpal ponownie ten sam test wydajności zwracając uwagę na płynność jaką widać gołym okiem

Mam nadzieję, że to sporo wyjaśni.

Ustawiałem nawet na 60Hz i nie ma płynności, jest nieprzyjemnie, o wiele gorzej jak na starym monitorze 2560x1080@60Hz. Co dziwne to na benchmarkach z gier jest w miarę dobrze, a jak się zacznie gre to strasznie przycina, a frametime leci w kosmos. 

W dniu 25.08.2024 o 12:37, caleb59 napisał:

Jak frame time skacze a nie korzystasz z generatora klatek to warto wyłączyć nvidia reflex w opcjach gier.

Na karcie AMD było to samo, a tam nVidia reflex nie było. 

W dniu 25.08.2024 o 12:57, Rtx4060tiUser napisał:

U mnie SAM powodowal niesamowite stuttery w niektorych grach na moim starym 6650xt. Wylacz rebar i sprawdz.

Próbowałem, nie działa.

Może problem jest z tym, że mam windows 10, czyli dość stary system? Może zaktualizować do 11?

Próbowałem też podpiąć komputer i monitor innymi kablami zasilającego, do innych gniazdek, ale bez efektu. 

Spróbuję pożyczyć inny monitor i zobaczyć jaki będzie efekt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz podkręcony procesor (1,26x) i kontroler RAM (1,5x) - może z tego powodu coś szwankuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sprzęt nigdy nie był podkręcany.

Może 5600x jest zbyt słaby do rozdzielczości 3440x1440? Jednak czytałem, że wraz ze wzrostem rozdzielczości rola procesora maleje.. 

Próbowałem też włączać i wyłączać akceptację sprzętową, ale nic nie dało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, bartek19933 napisał:

Może 5600x jest zbyt słaby do rozdzielczości 3440x1440?

Jednak czytałem, że wraz ze wzrostem rozdzielczości rola procesora maleje.. 

Bzdura.

Bzdura.

;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trudno. Skoro nic nie działa, a ja zamiast cieszyć się graniem to przez pół roku jedynie wkurzam się, że nie działa tak jak powinno to chyba czas to wszystko sprzedać i kupić rower 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkiego nie sprzedawaj, sprzedaj tylko kartę i kup coś od zielonych, jak widać dla większości karty amd nie są pisane :E 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale pisałem wyżej, że zmieniłem kartę na Inno3D RTX 4070 Super :) . Wysoki frametime jest nadal, pomimo, że FPS nie spada. 

Jest lepiej z kartą nVidia o tyle, że nie terapią mnie problemy charakterystyczne dla AMD. 

Kroki na ten weekend:

- zainstalować Windows 11 zamiast windows 10 i zainstalować aktualizacje (może 10ka jest za stara już? ) 

- pożyczyć monitor z biura iiyama XU2792QSU-B1 2560x1440@75Hz, ale on ma tylko AMD Freesync

- usunięcie save ze Steam (te, które mam są skopiowane ze starego komputera - może to powoduje problem, chociaż z grami bez save też jest problem, bo ze stałych 140FPS i v-sync potrafi "zerwać" płynność o kilka FPS w dół i wraca do 140FPS i wtedy też czuć zacięcie. 

- podmiana zasilacza na coś nowszego, bo mój Seasonic 1000XP ma już prawie 10 lat (nadal jest na gwarancji  (embarrassed) ) i może się już wydłużył, albo jest zbyt stary technologicznie do nowego sprzętu 

Więcej pomysłów na ten moment już nie mam. Pytałem innych użytkowników tego monitora i żadnen nie miał z nim problemów takich jak ja..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, bartek19933 napisał:

Kroki na ten weekend:

- zainstalować Windows 11 zamiast windows 10 i zainstalować aktualizacje (może 10ka jest za stara już? ) 

Coraz ciekawsze teorie snujesz :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tonący brzytwy się chwyta. 

Skoro wszystkie poprzednie kroki zawiodły to trzeba kombinować dalej... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

kabel mam nadzieje że zmieniłeś na jakiś z poradny a nie po prostu tylko inny?

sprawdziłeś w gpu-z czy załącza ci się cała magistrala pci-e oraz odpowiednia prędkość dla karty graficznej?

Edytowane przez Markiz88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W GPU-Z sprawdziłem i załącza się PCI-E na 4.0. 

Kabel najpierw był taki, bo potrzebowałem nieco dłuższy niż oryginalny: KLIK , potem zmieniłem na krótszy oryginalny, ale bez efektu. 

Próbowałem zainstalować na próbę Windows 11, ale najpierw przy instalacji wyskakiwał błąd (podobno nie może być większej partycji niż 112GB, po zmniejszeniu poszła instalacja), a po zainstalowaniu od razu po załadowaniu systemu wyskakuje błąd funkcji OneDrive i od razu BSOD, nie można nawet nic zrobić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bartek19933 spotkałem się z podobnym problemem jakieś pół roku temu u szwagra. Też mu komp podobnie pracował, ale z kartą zielonych. Nie mogliśmy obczaić, co jest przyczyną, aż nagle nas ołśniło i wywaliliśmy dyski, instalując windę na nowych, dla testu. Finalnie okazało się, że winny tym akcjom był jeden z dysków na SATA, który, nie wiedząć czemu, swoją pracą powodował zwiechy, lagi itd. Spróbuj zrobić podobnie - odepnij to, co masz, podepnij coś innego (byle co dla testu, SSD) i zobacz czy probmel wystąpi ponownie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jakiegoś Goodrama 480GB i Samsunga 256GB 840 jako zewnętrzne, mógłbym sprawdzić bez odpinania mojego lexara na M2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... oczywiście te SSD masz w kieszeniach z własnym zasilaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie, się oczywiście wyjmę z kieszeni i podłącze bezpośrednio pod Sata. 

I czy da radę sprawdzić jakoś benchmarkiem czy obecny dysk Lexar powoduje problemy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi