Skocz do zawartości
bartek19933

Stuttering po zmianie monitora - zacinanie na karcie AMD

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nie, wymontuj wszystko i sprawdź na czymś innym, co nie było jeszcze w tym kompie. Jeśli eliminować przyczynę, to na całego, żebyś później się nie musiał domyślać, czy dobrze zrobiłeś, czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.09.2024 o 12:52, bartek19933 napisał:

- usunięcie save ze Steam (te, które mam są skopiowane ze starego komputera - może to powoduje problem, chociaż z grami bez save też jest problem, bo ze stałych 140FPS i v-sync potrafi "zerwać" płynność o kilka FPS w dół i wraca do 140FPS i wtedy też czuć zacięcie. 

I co w tym dziwnego? Bez synchronizacji od strony monitora tylko z vsync będziesz czuł spadki i z miejsca masz znacznie większy lag. Ba musisz mieć zapas na CPU/GPU by nie odczuwać problemów z płynnością. Jedynie potrójne buforowanie nieco poprawia sytuację, ale podbija laga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, sideband napisał:

I co w tym dziwnego? Bez synchronizacji od strony monitora tylko z vsync będziesz czuł spadki i z miejsca masz znacznie większy lag. Ba musisz mieć zapas na CPU/GPU by nie odczuwać problemów z płynnością. Jedynie potrójne buforowanie nieco poprawia sytuację, ale podbija laga.

Nigdy wcześniej w życiu nie miewałem takich problemów :)

34 minuty temu, Crypt napisał:

Nie nie, wymontuj wszystko i sprawdź na czymś innym, co nie było jeszcze w tym kompie. Jeśli eliminować przyczynę, to na całego, żebyś później się nie musiał domyślać, czy dobrze zrobiłeś, czy nie.

Chyba za dużo roboty z tym jak sobie przypomnę ile czasu i nerwów mi składanie zajęło 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki miałeś poprzedni monitor 60hz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

LG 29UC97-B Ultra Wide 2560x1080 60Hz 

Edytowane przez bartek19933

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, bartek19933 napisał:

Chyba za dużo roboty z tym jak sobie przypomnę ile czasu i nerwów mi składanie zajęło 😅

No, przyjacielu, jak Ci się nie chce, no to już nic nie poradzę ;) Ja wiem, że niekiedy może to być upierdliwe, ale czasem trzeba się poświecić. Ja wczoraj serwisowałem AiO z GPU i pech chciał, że poszła uszczelka na blokopompie (ze starości) i musiałem na szybko kartę rozbierać i ściągać chłodzenie, żeby karty nie uwalić. Finalnie się udało, co by było, gdyby mi się nie chciało... :E 

Swoją drogą temperaturki były tak świetne, że aż żał było to robić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zachciało mi się dopasowywać dwudziestoletnią obudowę TJ07 do obecnych standardów to teraz mam nauczkę 😅

Tylko dziwne, że wszystko zaczęło się po zmianie monitora, a komputer był ten sam przez rok. 

W jaki sposób nowy monitor miałby zepsuć cokolwiek w komputerze np dysk? Przez rok grając na starym monitorze było wszystko idealnie, nawet grając przez miesiąc na TV 4K@60Hz było wszystko dobrze mimo, że osiągnąłem np 45 klatek. Teraz jak ograniczę na nowym monitorze częstotliwość odświeżania na 120Hz to gra wygląda na 30FPS, a jak ograniczę do 60Hz to tak, jakbym grał w 15FPS. Dodatkowo czuje jakbym grał w zwolnionym tempie, gra chodzi jaj żółw 😅 ... 

Dodatkowo raz na jakiś czas podczas uruchamiania gry Steam monitor wpada w jakiegoś rodzaju tryb diagnostyczny wyświetlając kolory w stałej kolejności: 

Zauważyłem, że są to gry, które zmniejszają FPS do 60 w menu. Ponadto monitor też miga kilka razy jakby zmieniał tryby odświeżania. Natomiast gdy minimalizuję np Dying Light 2 i powrócę do gry to zamiast 144Hz monitor ustawia się na 60Hz. Jak FPS spada poniżej 100 to czuć, że jeszcze dodatkowo spada płynność. Dodatkowo jeszcze mój miga ekran podczas ekranów ladowania, ale w grze też czasem miga jasność. 

Natomiast przetestowałem jeszcze grę Shadow of the Tomb Raider i tam wszystko chodzi bardzo dobrze 😮 . Nie ma zacięć, wszystko płynnie leci, nawet jak fps spadnie poniżej 100.

Edytowane przez bartek19933

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi