Skocz do zawartości
tommytommy

RTX 4070 czy RX 7800XT

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

jak w temacie, chcę wymienić RTX 2070 który słabo sobie radzi w 1440p na coś mocniejszego, w planach Palit JetStream GeForce RTX 4070 bądź Radeon RX 7800XT w wersji TUF, budżet jaki posiadam to 2600zł którego nie da się przekroczyć. Martwię się tylko, czy moja konfiguracja nie będzie problemem, która wygląda następująco: 

Płyta: MSI B550 Tomahawk 

Procesor: AMD Ryzen 7 5700X (zdjęte limity mocy, doładowanie +200mhz , curve optimizer -25 all core , wyłączone cppc , wyłączone hpet)

Ram: 2x 16GB Kingston Renegade 3600Mhz CL16-19-19 @ 3800Mhz CL16-19-19 (drugi i trzeci rząd też maksymalnie ciasny)

Zasilacz: Corsair TX750M 750W 80+ Gold 

Obudowa: Endorfy Regnum 400 AIR + 4x Fluctus 120mm

Rozdzielczość w jakiej gram to jak pisałem wyżej, 1440p 170Hz, gry jakie gram to : COD MW3 , BF5 , BF2042 , FH5 no i czekam na nowego Dooma i Stalkera 2, z góry dzięki :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Za 2600 pln jest używka na gwarancji z naszego forum:

Reszta sprzętu spokojnie da sobie radę :]

Edytowane przez leven
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli za te pieniądze brać radka, to nie 7800xt a 7900gre ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, leven napisał:

Za 2600 pln jest używka na gwarancji z naszego forum:

Chciałbym kupić całkiem nową kartę, ale czy dla tak mocnej karty 5700X nie będzie bottleneckiem ? 

Teraz, krzysiak napisał:

Jeśli za te pieniądze brać radka, to nie 7800xt a 7900gre ;) 

Mój procesor nie będzie bottleneckiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma znaczenia, czy Twój procesor sparujesz z 4070ti czy z 4090. Jak trafisz na miejsce procesorowe w grze, to obojętnie jaka kartę będziesz mieć w granicach płynnego FPS, to i tak procesor wyrówna ich wydajność. Jak masz powody do zmartwienia ze względu na bootlenec procesorowy, to przemyśl w pierwszej kolejności zakup procesora z X3D np. 5800X3D a później kartę :]

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krzysiak 7900GRE Pulse na krsystem.pl 2554pln , w lepszej wersji jak nitro+ już ponad 2700pln , Palit JeatStream 4070 2591pln , kurcze..

1 minutę temu, leven napisał:

Nie ma znaczenia, czy Twój procesor sparujesz z 4070ti czy z 4090. Jak trafisz na miejsce procesorowe w grze, to obojętnie jaka kartę będziesz mieć w granicach płynnego FPS, to i tak procesor wyrówna ich wydajność. Jak masz powody do zmartwienia ze względu na bootlenec procesorowy, to przemyśl w pierwszej kolejności zakup procesora z X3D np. 5800X3D a później kartę :]

Nie no jakbym miał robić upgrade to bym już celował w AM5, niedługo premiera Ryzenów 9000. Ale według Ciebie, 5700X nadal jest wystarczającym CPU w 2024 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj AMD mam podobne parametry komputera brałem 4070 i nie ma żadnego bootlenecka wszystko aż hula miło na 1440p. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, matex1k3 napisał:

@krzysiak 7900GRE Pulse na krsystem.pl 2554pln , w lepszej wersji jak nitro+ już ponad 2700pln , Palit JeatStream 4070 2591pln , kurcze..

Nie no jakbym miał robić upgrade to bym już celował w AM5, niedługo premiera Ryzenów 9000. Ale według Ciebie, 5700X nadal jest wystarczającym CPU w 2024 ?

Głowy nie urywa, ale znowu tragedii tez nie ma: https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-7-5800x3d-po-dwoch-latach-od-premiery-najlepszy-procesor-dla-platformy-am4-kontra-reszta-swiata?page=0,20

Jak grasz w 1440p to powinno być OK na obecnym procesorze.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@matex1k3właśnie dysponujesz trochę ciulatym budżetem, bo na granicy gdzie już można kupić wydajniejsze karty :E Bo mając 2600 na GPU wolałbym jeszcze deko wysupłać i brać 7900gre lub 4070 super zamiast brać 7800xt lub 4070 :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, leven napisał:

Głowy nie urywa, ale znowu tragedii tez nie ma: https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-7-5800x3d-po-dwoch-latach-od-premiery-najlepszy-procesor-dla-platformy-am4-kontra-reszta-swiata?page=0,20

Jak grasz w 1440p to powinno być OK na obecnym procesorze.

Decyduje się na 7900GRE, w wersji Nitro+ , mam nadzieję że tragedii nie będzie 😅

Teraz, krzysiak napisał:

@matex1k3właśnie dysponujesz trochę ciulatym budżetem :E Bo mając 2600 na GPU wolałbym jeszcze deko wysupłać i brać 7900gre lub 4070 super zamiast brać 7800xt lub 4070 :)

Właśnie zdecydowałem się na 7900GRE w wersji Nitro+, mam dzieję że tragedii nie będzie 😅

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że ogrywasz BF2042. Czy na obecnym konfigu BF2042 w rozdzielczości 1080p potrafi wyciągnąć 60FPS w multi ? Jeżeli tak, to procesor powinien sobie poradzić z większością gier :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@matex1k3 Na 100% lepszy wybor niz zwykly Pulse. Przyjdzie to ja dobrze wytestuj, najwyzej oddasz jak bedzie slabo i wymienisz na cos innego, masz na to 14 dni.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, leven napisał:

Widzę, że ogrywasz BF2042. Czy na obecnym konfigu BF2042 w rozdzielczości 1080p potrafi wyciągnąć 60FPS w multi ? Jeżeli tak, to procesor powinien sobie poradzić z większością gier :)

Na LOW w 1080p do 130fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mapa z dużą ilością graczy, wtedy procesor ma co robić. Najważniejszy jest minimalny FPS, to właśnie ta wartość wyznacza bootleneck procesora (i grafiki też)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten ryzen spokojnie ogarnie pod 1440p  wymienione karty w tym temacie, nie czytaj na forach bzdur o "butlach" :E 

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Send1N napisał:

Ten ryzen spokojnie ogarnie pod 1440p  wymienione karty w tym temacie, nie czytaj na forach bzdur o "butlach" :E 

Właśnie dwie butelki weszły, zdrówko, 7900gre zamówiony 😁

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam niusa, dziś będę mógł odebrać kartę osobiście z punktu, także jak tylko zamontuje to dam znać jak z wydajnością 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Rtx4060tiUser napisał:

Temperaturami sie zajmij w pierwszej kolejnosci :)

Zrobi się undervolting i własną krzywą, nie lubię wysokich temperatur jak min. Hot Spotu, stąd lepiej brać wersje z lepszym układem chłodzenia.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Powodzenia z UV na AMD, tam się taktowanie obniża jeśli nie chcesz mieć restartów sterownika/PC ;) 

I sprawdź hotspot.... 

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, galakty napisał:

Powodzenia z UV na AMD, tam się taktowanie obniża jeśli nie chcesz mieć restartów sterownika/PC ;) 

I sprawdź hotspot.... 

Miałem 6700XT w wersji Nitro+ ale sprzedałem, bez problemu 2600Mhz przy 1060mV, zszedłem z 1200mV, także żadnych restartów sterownika czy PC nie było :) 👍

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To miałeś farta, moja 6700XT nie schodziła poniżej 1175 mV XD

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, galakty napisał:

To miałeś farta, moja 6700XT nie schodziła poniżej 1175 mV XD

Jaka wersja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pulse Sapphire, pozbyłem się po 6 msc, ale to nie był odosobniony przypadek, nawet tu na forum były posty że po UV karta jest niestabilna, może od wydania zależy, biosu, nie wiem. Jeden zrobi -100mV, inny -25mV, loteria straszna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swojego 6950xt trzymam obecnie na 1125mV przy ustawionych zegarach 2500-2700, tyle że mi nie zależy w ogóle na zmniejszeniu poboru, odkąd dałem ptm mogłem odkęcić zegarki bo i tak HS jest teraz ok. Pod mniej wymagające gry mam porobione profile z różnymi zegarami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi