Skocz do zawartości
jarekhell1

RTX 4090 gaming - karta zacina komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam problem z RTX 4090 gaming. Próbowałem już (chyba) wszystkiego i problemu nie rozwiązałem, a może jest jeszcze coś zanim odeślę ją na gwarancję.

Problem jest taki, że podczas codziennej pracy - program do grafiki 3D + przeglądarka internetowa - karta w totalnie przypadkowych momentach po prostu zacina kompa. Objaw jest taki, że albo monitory zostają włączone ale nie da się nic zrobić - muzyka przez około 2 minuty wciąż leci a potem jest takie charakterystyczne ścięcie i charakterystyczny dźwięk, albo monitory gasną, muzyka jak powyżej. Wiązałem wcześniej oglądanie YT z zawieszeniami, ale to nie to.

Na jeden dzień wymieniłem ją na RTX 3060ti i było bez problemów.

Instalowałem już sterowniki najnowsze, starsze - nic. Wypinałem / wkładałem kartę - nic. Podłączałem kablem oryginalnym / kablem z zasilacza dedykowanym - nic. Sprawdzałem też kartę Programem Valley - przez godzinę akurat nic się nie wysypało. Szedłem tropem procesora ewentualnie - przez godzinę pod obciążeniem też się nie wysypało nic. Ręce mi już opadły.

Dwa miesiące temu wymieniałem część sprzętu - RTX 3060 na właśnie 4090, płytę Aourus Elite B550 na B550v2 (to zakup podyktowany tylko i wyłącznie koniecznością zakupu przedmiotu - program dofinansowania do działalności), zasilacz Silentium PC 750W na bequiet Pure Power 12M 1000W i ram HyperX z 4x16gb 2400mhz na 2x32gb 3200mhz.

Całkowity setup kompa:

RTX 4090 / procesor Ryzen 9 3900X / chłodzenie Noctua NH-d15 / obudowa bequiet  Pure Base 500DX z dwoma dodatkowymi wentylatorami / RAM 2x32GB HyperX Beast CL16 3200mhz / dyski 2x m.2 lexar + samsung 980 + HDD WD blue / płyta Aorus Elite B550 v2.

Re-instal windowsa i przesiadka z win10 na win11 nic nie pomogła. Dwa dni był spokój i od nowa.

Macie jakieś pomysły ? Jest jeszcze coś o czym nie wiem ?

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo niewygodny problem, bo może to powodować cokolwiek. Na pierwszy ogień wykonałbym myk z przerwaniami urządzeń. Pobierz apkę (bez instalacyjna) uruchom jako administrator i ustaw przerwania wszystkich urządzeń na MSI, ustaw priorytet karty graficznej na normalny,  kliknij apply i zrestartuj komputer. Napisz, czy coś się zmieniło.

MSI util: http://www.mediafire.com/file/ewpy1p0rr132thk/MSI_util_v3.zip/file

Stronka z opisem: https://forums.guru3d.com/threads/windows-line-based-vs-message-signaled-based-interrupts-msi-tool.378044/

Ja z tego zawsze korzystam i jest OK :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wiem że to może powodować cokolwiek ... zakładam że to karta, bo tak to wygląda ale kto wie.

Ustawiłem tak jak poleciłeś - zobaczymy czy coś się zadzieje. Odpalam YT, programy i pracuję, na odpowiedź pewnie trzeba będzie trochę poczekać :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podgląd zdarzeń i sprawdź czy nie masz kernel power 41

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz rewizję płyty głównej? Aktualizowałeś bios? Jeśli nie to zaktualizuj. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Iri napisał:

Jaką masz rewizję płyty głównej? Aktualizowałeś bios? Jeśli nie to zaktualizuj. 

Rev 1.2. Osobiście nie aktualizowałem, robił to gość który przekładał mi płytę. To ogarnięty gość więc prawie na pewno zrobił wszystko poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dokładnie, wyglądasz ze raz dziennie masz nieprzewidziane wyłączenie systemu ze względu na ww błąd. 

1. Sprawdź, jak jest podłączoną karta do zasilacza, zamień wtyczki PCIe na zasilaczu miejscami

2. Jesli używasz przejściówek, przedłużek etc. odłącz je i podłącz kable oryginalnie dołączone do PSU

Błąd 41 jest dość ogólny, ale wskazuje zakres problemu, jeśli masz przedłużki do urządzeń SATA / MOLEX to one również mogą być przyczyną problemu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Dagedy napisał:

Tak, dokładnie, wyglądasz ze raz dziennie masz nieprzewidziane wyłączenie systemu ze względu na ww błąd. 

1. Sprawdź, jak jest podłączoną karta do zasilacza, zamień wtyczki PCIe na zasilaczu miejscami

2. Jesli używasz przejściówek, przedłużek etc. odłącz je i podłącz kable oryginalnie dołączone do PSU

Błąd 41 jest dość ogólny, ale wskazuje zakres problemu, jeśli masz przedłużki do urządzeń SATA / MOLEX to one również mogą być przyczyną problemu. 

Dotyczy to wszystkich kabli z zasilacza czy tylko do grafiki ? Bo same kable od grafiki 2 dni temu wypinałem / przepinałem. Przedłużek nie mam - jedyne co to RTX 4090 posiada w zestawie kabel do którego podłączone są 4x8pin z zasilacza. A sam zailacz ma adapter 12VHPWR 600W. Tym kablem była pierwotnie podłączona karta. W jednym i drugim przypadku wciąż ten sam problem.

A samo wyłączenie systemu prawdopodobnie temu że jak się zwiesza wszystko to muszę go po prostu wyłączyć na guziku i włączyć ponownie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz jakieś inne przedłużki w PC? Do dysków, zasilanie jakiś hub'ów ARGB, PWM? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Dagedy napisał:

A masz jakieś inne przedłużki w PC? Do dysków, zasilanie jakiś hub'ów ARGB, PWM? 

Nie, nic z tych rzeczy nie mam w kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, jarekhell1 napisał:

Właśnie wiem że to może powodować cokolwiek ... zakładam że to karta, bo tak to wygląda ale kto wie.

Ustawiłem tak jak poleciłeś - zobaczymy czy coś się zadzieje. Odpalam YT, programy i pracuję, na odpowiedź pewnie trzeba będzie trochę poczekać :) 

Nie śpieszy się... idę za godzinę do dentysty :E nie chcem, ale muszem :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

1. RAM pracuje w xmp? Jak nie, to wrzuć.

2. Czy problem podczas obciążenia czymś się różni?

odnosnie drugiego punktu: 

msi afterburner i ustaw limit poboru prądu na 80%, żeby za bardzo karty nie katowac podczas testu. Do testu użyj furmarka i zostaw na 5-8minut. Możesz znacząco do tego zwiększyć obroty wentylatorów. Czy problem wystąpił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, hajapackage napisał:

Cześć,

1. RAM pracuje w xmp? Jak nie, to wrzuć.

2. Czy problem podczas obciążenia czymś się różni?

odnosnie drugiego punktu: 

msi afterburner i ustaw limit poboru prądu na 80%, żeby za bardzo karty nie katowac podczas testu. Do testu użyj furmarka i zostaw na 5-8minut. Możesz znacząco do tego zwiększyć obroty wentylatorów. Czy problem wystąpił?

Cześć.

Jeżeli chodzi o XMP to tak, pracuje. Ale testowałem też z wyłączonym i nic to nie dało. 

Jeżeli chodzi o obciążenie to w trakcie codziennej pracy zawiesza się w totalnie losowych momentach - niezależnie od aktualnego obciążenia. Powiedziałbym nawet że zawiesza się częściej w momencie gdy obciążenie jest mniejsze - ale to nie reguła. W trakcie 8 godzin pracy zwiesza się zazwyczaj raz, czasem dwa.

A dzisiaj dodatkowo wywaliło mi bluescreen. Poniżej foto z BlueScreenView - może tutaj będzie jakiś trop ?

iu0aj8U.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentnie błędy związane z nvidią. Spróbuj obniżyć całą krzywą napięć  i taktowań w Afterburnerze.

Chodzi o to, żeby obniżyć taktowanie z zachowaniem napięć. Czyli cała krzywa o powiedzmy 100mhz na dół i zatwierdzić. Może sam bios w karcie jest do podmiany... próbowałeś flashować bios na taki sam ze stronki producenta karty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, leven napisał:

Ewidentnie błędy związane z nvidią. Spróbuj obniżyć całą krzywą napięć  i taktowań w Afterburnerze.

Chodzi o to, żeby obniżyć taktowanie z zachowaniem napięć. Czyli cała krzywa o powiedzmy 100mhz na dół i zatwierdzić. Może sam bios w karcie jest do podmiany... próbowałeś flashować bios na taki sam ze stronki producenta karty ?

Nie, nic nie robiłem z biosem samodzielnie. 

Co do krzywej napięć nie znam się na tym - muszę się wczytać trochę w temat jak to zrobić :) może uda się rozwiązać ten problem, i nie wynika on z uszkodzenia karty - wysyłanie jej na gwarancję bardzo mi nie odpowiada logistycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżenie krzywej napięć, to tylko próba. To nie rozwiąże problemu, ale może nieco ułatwić życie. Zmiana biosu też nic nie kosztuje, ale trzeba wiedzieć jak to zrobić. Dobrze mieć kogoś obeznanego w tej dziedzinie. Ale zdarza się, że flash biosu na ten sam likwiduje problemy, w końcu jest to program, który może się wykrzaczyć. Pokaz jeszcze gpu-z z idle i pod obciążeniem obie zakładki. Zobaczymy co tam się dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.06.2024 o 10:20, Dagedy napisał:

Błąd 41 jest dość ogólny, ale wskazuje zakres problemu

Nie wiem czy to nie kwestia Windowsa albo sterowników, od kilku dni mam identyczny błąd, a nic poza aktulizacją Windowsa nie robiłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, leven napisał:

Obniżenie krzywej napięć, to tylko próba. To nie rozwiąże problemu, ale może nieco ułatwić życie. Zmiana biosu też nic nie kosztuje, ale trzeba wiedzieć jak to zrobić. Dobrze mieć kogoś obeznanego w tej dziedzinie. Ale zdarza się, że flash biosu na ten sam likwiduje problemy, w końcu jest to program, który może się wykrzaczyć. Pokaz jeszcze gpu-z z idle i pod obciążeniem obie zakładki. Zobaczymy co tam się dzieje.

Poniżej foto z GPU-Z w idle i pod obciążeniem FurMark w P1440. 

os68kHu.gif

AUlJubr.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wygląda cacy. System dalej szwankuje ? W podglądzie zdarzeń nadal występują wzmianki o sterowniku nvidii ? Chyba czas zgłosić problem na gwarancję, przynajmniej zapytać gwaranta co zrobić przedstawiając problem. Najlepiej napisać maila z opisem problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, leven napisał:

Wszystko wygląda cacy. System dalej szwankuje ? W podglądzie zdarzeń nadal występują wzmianki o sterowniku nvidii ? Chyba czas zgłosić problem na gwarancję, przynajmniej zapytać gwaranta co zrobić przedstawiając problem. Najlepiej napisać maila z opisem problemu.

Dzisiaj padł o 12.30 tak jak z raportu blue screen powyżej, potem do końca dnia już było ok, czyli w sumie tak jak codziennie :) 

Po tym blue screenie jeszcze zrobiłem "naprawę" w CMD tak jak znalazłem w linku https://mspoweruser.com/pl/ntoskrnl-exe/

Naprawiło jakieś dwa elementy. Jutro pewnie znów padnie i na to wygląda że będę musiał odpuścić i wysłać na gwarancję tak jak piszesz, z wyczerpującym opisem co się dzieje i co już zrobiłem i sprawdziłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, leven napisał:

Wyleciał hdaudbus.sys i ntoskrnl.exe

Weź mi to powiąż z kartą graficzną bo może ja czegoś nie wiem.😁

Proponuję jeszcze zrobic pendriva i zapuścić na kilka godzin Memtest86 11.0. Jestem bardzo ciekawy wyniku.

Edytowane przez bourne2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, bourne2008 napisał:

Proponuję jeszcze zrobic pendriva i zapuścić na kilka godzin Memtest86 11.0. Jestem bardzo ciekawy wyniku.

Przez weekend to ogarnę i zobaczymy co wyjdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A weź jeszcze odpal Zarządzanie komputerem i zakładkę System. Przefiltruj wyniki żeby były same błędy na czerwono.

Przechwytywanie.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nv

28 minut temu, bourne2008 napisał:

Wcześniej jest nvlddmkm czyli problem ze sterownikiem ekranu lub kartą :]

Tych co podałeś nawet nie rozpoznaje :E

No i sugestie autora, które są najważniejsze, bo to na nich się opierają nasze wypowiedzi :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi