Skocz do zawartości
jarekhell1

RTX 4090 gaming - karta zacina komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nawiązujesz do pierwszego screena? Bo tam jest jeden błąd GPU. Ale za to jest masa błędów kernela i jakiegoś softu do sprawdzania licencji. To nie jest czysty system. Jakiś soft nie powoduje konfliktów?

Edytowane przez bourne2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak ja od razu zasugerowałem się błędem nvidii i tym tropem poszedłem, tym bardziej, że autor tematu sam zasugerował problem z kartą. Na 3060ti jest OK jak pisał. Ale błędy kernel też widziałem, ale to już jest bardziej skomplikowane. Chciałem się dowiedzieć co powoduje błąd nvidii. U mnie taki błąd wyskoczył wczoraj, gdy steam się wysypał.

1.jpg

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wygląda jak problem z kartą tylko coś się gryzie ze sobą. To może być coś drobnego. W obecnej sytuacji prawie pewne że odeślą mu kartę bez stwierdzenia usterki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale 3060ti pracował poprawnie bez błędów. Z drugiej strony błąd nvidii może być wywołany innym błędem jako wypadkowa. Może przełożyć kartę na  próbę do drugiego slotu pci-e ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gdyby pracował bez błędu przez kilka dni a nie 1 i nie było błędów kernela to bym uwierzył :) Na razie to domysły ale też łatwe do weryfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz nie daje rady pewnie jest walnięty podmień i będziesz wiedział.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na próbę wywalił dyski nvme i postawił system np na dysku sata ssd. Proc dzieli linię pci-e między gpu i dyskiem, jeżeli dysk robi problem to i niewykluczone że na mocniejszej, bardziej obciążającej wszystko karcie sterownik grafiki będzie robił problem.

Miałem podobne kernele na laptopie na micronie nvme pcie4.0. Wrzuciłem tam lexara 620 - po problemie. Ten sam micron działa mi w stacjonarce ale okazjonalnie powoduje kernele. W stacjonarce pomaga wyłączenie szybkiego uruchamiania w windowsie. W laptopie nie pomagało - też wywalał się często kernelem z nvxxx.xxx, ale zdarzało mu się także zaraz lub w trakcie chckdsk, i to mi podpowiedziało że warto dysk sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, bourne2008 napisał:

A weź jeszcze odpal Zarządzanie komputerem i zakładkę System. Przefiltruj wyniki żeby były same błędy na czerwono.

Poniżej screen.

yM60FZL.png

Godzina 12.33 to wywalenie bluescreena po zawieszeniu kompa.

11 godzin temu, leven napisał:

nv

Wcześniej jest nvlddmkm czyli problem ze sterownikiem ekranu lub kartą :]

Tych co podałeś nawet nie rozpoznaje :E

No i sugestie autora, które są najważniejsze, bo to na nich się opierają nasze wypowiedzi :]

A czy możliwym jest problem ze strony monitora ? Nie napisałem w sumie, teraz sobie uświadomiłem, że dokupowałem drugi monitor. Pierwszy - stary i obecny - to benQ PD2700q. Drugi nowy to benQ PD2705q który zastąpił leciwego samsunga jakiegoś tam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, hajapackage napisał:

1. RAM pracuje w xmp? Jak nie, to wrzuć.

Włączenie XMP (czyli profil OC RAM) prędzej pogorszy stabilność niż polepszy, więc rada z d.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, bourne2008 napisał:

Nawiązujesz do pierwszego screena? Bo tam jest jeden błąd GPU. Ale za to jest masa błędów kernela i jakiegoś softu do sprawdzania licencji. To nie jest czysty system. Jakiś soft nie powoduje konfliktów?

Nie mogę namierzyć tych błędów softu do sprawdzania licencji. Mógłbyś wskazać które to, i czy da się jakoś do tych softów dotrzeć na bazie tych informacji z bluescreena ? Może faktycznie jakieś softy się gryzą z jakiegoś dziwnego powodu. 

Dziwne dla mnie jest to że karta zawiesza się raz w przeciągu 8 godzin, czasami dwa razy ale to wszystko. Gdyby była uszkodzona to chyba byłby znacznie większy problem ze stabilnością, czy źle myślę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Hasplms sobie wygoogluj. 

Wczoraj wogole nie miales błędu sterownika nvidii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, bourne2008 napisał:

Hasplms sobie wygoogluj. 

Wczoraj wogole nie miales błędu sterownika nvidii. 

Usunąłem hasplms z C:\Pliki programów (x86)\Common Files\Alaadin.... 

Pamiętam że przy instalacji jednego programu, który wymaga USB z licencją do używania, instalował się jakiś sterownik HASP. Ale po wywaleniu tego program działa normalnie po wsadzeniu USB. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A pokaż jeszcze co jest w tresci błędu Volmgr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok to tylko informacja o zrzucie błedu do pliku.

Tak jak wczesniej pisalem sprawdz RAM w weekend. to jest bardzo ważne bo ram może być stabilny przez 99.9% ale czasem zdarzy sie jakies przeklamanie danych i zwis. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobię, może tutaj coś się znajdzie co powoduje problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mi się wydaje czy OP nie napisał jaka to karta? Bo 2 strony odpowiedzi i nie ma słowa co to za karta? A i nikt nie pyta???

Więc co to za karta i kupowana jako nowa czy używka (po kopaniu :) ) ?

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, hubio napisał:

Czy mi się wydaje czy OP nie napisał jaka to karta? Bo 2 strony odpowiedzi i nie ma słowa co to za karta? A i nikt nie pyta???

Więc co to za karta i kupowana jako nowa czy używka (po kopaniu :) ) ?

Pierwszy post - RTX 4090 Gaming. Karta nowa ze sklepu RTV Euro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie no... wszyscy tutaj są jasnowidzami i wiedzą jaka to karta... Tytuł tematu, pierwsze zdanie autora... Najciemniej pod latarnią :E @hubio już prawie 14, więc się obudzić trzeba :) 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok, ale RTX 4090 Gaming ale jaki producent? To, że 4090 Gaming to już wiemy i nie o to mi chodziło, ale rzeczywiście napisałem wcześniej nieprecyzyjnie.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No więc miałem rację, że wszyscy podpowiadają OP, a nikt nie zapytał co to za karta :)

@jarekhell1 jaką stosujesz ochronę antywirusową? Czy zrobiłeś dokładnie skanowanie systemu? Bo te objawy mogą świadczyć również o tym, że w tle działa trojan albo wirus. To, że zmieniłeś na inną kartę i działało ok może być zbiegiem okoliczności i powodować mylne przekonanie. Ile razy sam tak się naciąłem :) 

Czy te problemy były od samego początku czy pojawiły się później? A jak tak czy kojarzysz, że wtedy instalowałeś jakieś nowe oprogramowanie? A jak nie dlaczego od razu nie zrobiłeś zwrotu?

Miałem Gigabyte 3060Ti i pomijając problemy z regulacją wiatraków to byłem z niej zadowolony.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, hubio napisał:

No więc miałem rację, że wszyscy podpowiadają OP, a nikt nie zapytał co to za karta :)

@jarekhell1 jaką stosujesz ochronę antywirusową? Czy zrobiłeś dokładnie skanowanie systemu? Bo te objawy mogą świadczyć również o tym, że w tle działa trojan albo wirus.

Czy te problemy były od samego początku czy pojawiły się później? A jak tak czy kojarzysz, że wtedy instalowałeś jakieś nowe oprogramowanie? A jak nie dlaczego od razu nie zrobiłeś zwrotu?

To po kolei :)

Antywirus to wbudowana zapora Windows defender, nic ponad to.

Nie, nie skanowałem dokładnie.

Kolejność była taka: montaż karty na płycie Aorus B550 Elite + przekładka zasilacza Silentium 750W na bequiet 1000W (wszystko działa git) -> przekładka płyty głównej na B550 Elite V2 po tygodniu -> przekładka także RAM z 4x16 na 2x32gb po kilku dniach od płyty. I potem zaczęły się problemy, ale nie na drugi dzień tylko po kilku dniach - może po tygodniu, nie pamiętam dokładnie. Sama przekładka była 1.5 miesiąca temu, więc +/- tyle to trwa.

Oprogramowanie nowe instalowałem, dwa nowe programy - oba do projektowania konstrukcji czyli Specbud i ABC płyta. Powszechne programy i proste w obsłudze, żadnych cudów.

Zwrotu nie zrobiłem dlatego że poprzedniego RTX 3060 w międzyczasie sprzedałem (nauczka na przyszłość żeby się nie spieszyć), a rozmontowanie kompa od tak i pozbycie się go na pewnie dobre dwa tygodnie nie wchodzi w grę bez alternatywnej karty przynajmniej 3060 12GB bo pracuję na tym i nie mogę sobie od tak zawiesić działalności, więc póki co szukam czy jest jakaś przyczyna która to powoduje :)

Poprzednio miałem 3060 12GB Windforce i byłem bardzo zadowolony, zero problemów przez nieco ponad 2 lata.

Edit:

Zastanawiam się jeszcze nad przekładką RAM ponownie na 4x16. I teraz sobie przypomniałem też, że gość który mi przekładał mówił że na tej płycie jest problem taki że przy 4x16gb płyta raz na trzy razy nie wstaje, tzn, włączają się jak zawsze wiatraki ale nic więcej się nie dzieje. Przy 2 kościach problem nie występuje. Ale jeszcze memtest pójdzie przez weekend.

Edytowane przez jarekhell1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dla pewności pobrał jakiś antymalware i przeskanował bo zapora windows trojanów nie rozpoznaje. Wirusy i to nie wszystkie. Generalnie to nie idealna zapora. Opisywane problemy tak intuicyjnie wskazują mi na problem, że coś ci siedzi w tle i zamula. Jakby to miałabyć wina hardware np. zasilacz nie wyrabiał albo gryzące się pamięci to moim zdaniem raczej byłyby restarty systemu. Wydaje mi się, że wina leży gdzieś po stronie software.

Jeśli masz możliwość i czas to może pobaw się w postawienie na nowym systemie tego sprzętu? No i dosyć często są problemy z dyskami więc sprawdź jeszcze kondycję dysków twardych. Bo może być wina samego dysku ale też może być tak, że dysk spowodował problemy w windows i stąd te objawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@hubioWindowsa stawiałem na nowo z formatem dysku jakieś dwa tygodnie temu mniej więcej, jak już problem występował.

A w kwestii oprogramowania antymalware - coś polecisz naprawdę dobrego darmowego / płatnego ?

Edytowane przez jarekhell1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi