Kupiłeś laptopowe Zen3 z obciętym o połowę cache, który liczy sie w grach i narzekasz. ze jest mniej wydajne niż desktopowy Zen4-3D 🤣 Kup nowego laptopa z lepszym cpu to narzekać nie będziesz.
On by chciał laptopa rakietę tanim kosztem 🤣🤣🤣 Cebula pełną gębą!
Jak może to czekaj, choćby dla spadku cen obecnych kart to w cenie rtx4060ti kupisz używanego rtx4070 lub może nawet za mniej.
Sam mam ten sam problem, ale w Cyberpunku więcej grzebałem w opcjach, modyfikując ustawienia digital foundry, niekiedy bawiąc się w OC
Idzie dobić do 60fps na ustawieniach lepszych niż średnie, ale jeśli chcesz na dobre pozbyć się spadków to potrzebne jest dynamiczne skalowanie.
Osobiście zablokowałem fpsy na 40, ponieważ input lag bez Vsync jest tam o wiele lepszy niż 30 i grałem na TV, gdzie jest 120hz. Miodnie działało nawet w dodatku i od biedy można coś podbić
Moje ustawienia:
cienie kaskadowe - średnie
mgła wolumetryczna - średnie
chmury - średnie
odbicie - niskie, zalecane przez digital foundry, i tak nie zwracasz na delikatny szum w odbiciach wody
okluzja otoczenia - niskie, praktycznie brak różnicy wedle nich
precyzja kolorów - średnia
Reszta ustawień zaawansowanych na wysokich / włączonych / x16 oraz dekale na ultra, tekstury też na wysokich, bez skalowania.
Podobne ustawienia dają radę na gtx1650 super, tylko trzeba zejść z niektórych, aby częściej dobijać do 40fps...., ale tam to procesor ogranicza - i3 8100 , ale skrypt do windowsa z forum pewnie nieco pomaga.
Nie wypada tak źle, jakoś widzę że testują native resolution, 4070 supoer masz 68 fps, gre masz 63 fps
W star wars racja 4070 super odjeżdża:
W sumie to to 7900gre powinno kosztować 300-400zł mniej jak 4070 super, żeby miało sens a widzę teraz ze są w podobnych cenach. Trochę z cenami byłem nie na czasie;)