Skocz do zawartości
Kevik01

4,500zł - z Mocną Baterią

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć ! 
Potrzebuje pomocy w wyborze laptopa, wydaje mi się że nie potrzebuje karty graficznej a dzięki temu zyskam lepszy czas pracy na baterii ale nie znam się. Proszę o opinię także czy 16gb ram i jaki procesor to udźwignie .  Nie znam się więc nie wiem czego potrzebuje żeby to osiągnąć jeśli wydam mniej to się ucieszę jeśli nie to trudno : )
cena: 4500zł

przeznaczenie : sketchup (bez renderingu), oraz CAD

Wymagania : Płynne działanie, wytrzymała bateria najlepiej jakby wytrzymała 6-7h na pracy w sketchupie/cad'zie. 
moje znalezisko: 

Rozmiar 15-16"
https://www.x-kom.pl/p/1212294-notebook-laptop-16-huawei-matebook-d-16-2024-i5-13420h-16gb-1tb-win11-space-gray.html           - z tym nie jestem pewny co do baterii 56wh w tej wersji. 
https://www.sklep-lenovo.pl/lenovo-thinkbook-16-g6-21kh0077pb.html

Dziękuje za pomoc :D

Edytowane przez Kevik01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kevik01 napisał:

nie potrzebuje karty graficznej a dzięki temu zyskam lepszy czas pracy na baterii

Jeśli nie renderujesz w 3D to nie potrzebujesz faktycznie ale zysk z tego taki że jest po prostu taniej - karta graficzna dedykowana i tak jest wyłaczona jeśli nie jest potrzebna więc oszczędność prądu marginalna.

Za to 32 Gb to już raczej must have. Także ten Thinkbook jest ok tylko lepiej dorzucić do 32 GB RAM. Albo wybrać coś takiego o wiele taniej :

MSI Modern 15 H i5-13420H/32GB/512/Win11 - 3499 zł

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, manuelos napisał:

Jeśli nie renderujesz w 3D to nie potrzebujesz faktycznie ale zysk z tego taki że jest po prostu taniej - karta graficzna dedykowana i tak jest wyłaczona jeśli nie jest potrzebna więc oszczędność prądu marginalna.

Za to 32 Gb to już raczej must have. Także ten Thinkbook jest ok tylko lepiej dorzucić do 32 GB RAM. Albo wybrać coś takiego o wiele taniej :

MSI Modern 15 H i5-13420H/32GB/512/Win11 - 3499 zł

Dziękuje za odpowiedź, lecz obawiam się że bateria w sugerowanym laptopie nie wyrobi na tak długi czas. Przemyśle dorzucenie te 16gb, ale tu się już robi duża kwota wraz z dyskiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apple MacBook Air M2/8GB/256/Mac OS Midnight 4499 złotych

Jedyny laptop (w twoim budżecie), który będzie w stanie osiągnąć 6-7 godzin pracy w aplikacjach na baterii. Laptopy z Windowsem prawdopodobnie nie osiągną połowy tego wyniku. Sam laptop ma fenomenalną jakość wykonania i bardzo dobrą matrycę. Jest pasywnie chłodzony, więc jest cichy. Będzie wolniejszy, ale nie aż tak bardzo. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kevik01 W takim razie rzuć okiem na:

ASUS TUF Gaming F15 i7-13620H/32GB/1TB/Win11 RTX4050 144Hz - 5099 zł

albo w wersji bez systemu jeśli nie potrzebujesz:

ASUS TUF Gaming F15 i7-13620H/32GB/1TB RTX4050 144Hz - 4699 zł

Masz tutaj mega wydajny CPU, 32 GB RAM DDR5 i bardzo dobrą baterię (link: https://www.ign.com/articles/asus-tuf-gaming-f15-review )

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć @Kevik01, jeśli najbardziej zależy Ci na baterii to w tym budżecie faktycznie tak jak pisze @Stefan999 myślę, że jedną z sensownych opcji będzie MacBook Air.
AutoCAD potrzebuje dużo mocy obliczeniowej więc mocny procesor jest niezbędny a mocny procesor pobiera więcej prądu, dodatkowo CAD ma zalecane wymagania 8GB VRAM, więc według mnie niezbędne jest również dedykowane GPU - jeśli chodzi o Windowsa.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, X-KOM.PL napisał:

Cześć @Kevik01, jeśli najbardziej zależy Ci na baterii to w tym budżecie faktycznie tak jak pisze @Stefan999 myślę, że jedną z sensownych opcji będzie MacBook Air.
AutoCAD potrzebuje dużo mocy obliczeniowej więc mocny procesor jest niezbędny a mocny procesor pobiera więcej prądu, dodatkowo CAD ma zalecane wymagania 8GB VRAM, więc według mnie niezbędne jest również dedykowane GPU - jeśli chodzi o Windowsa.

dziękuję za odpowiedzi i PORADY ❤️  tak myślałem że ciężko coś znaleźć w tej cenie z dobra baterią. 

Co do MacBooka w mojej kwestii odpada mimo że zmianę systemu jeszcze przeżyję to, ze względu na brak klawiatury numerycznej, w tych programach dla mnie jest bardzo ergonomicznym rozwiązaniem i dochodzi jeszcze rozmiar. 

Trochę szukałem na własną rękę i się mocno zastanawiam nad lenovo thinkpad czy thinkbook'ami w niektorych wersjach są fajne baterie, i wystarczy dorzucić ram, przy czym ludzie faktycznie potwierdzają długi czas działania na baterii.  Jeśli ktoś używał to proszę o opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Kevik01 napisał:

Trochę szukałem na własną rękę i się mocno zastanawiam nad lenovo thinkpad czy thinkbook'ami w niektorych wersjach są fajne baterie, i wystarczy dorzucić ram, przy czym ludzie faktycznie potwierdzają długi czas działania na baterii.

Fajne czasy na baterii wynikają z zastosowanych procesorów niskonapięciowych (U na końcu przeważnie) - czyli przeciwieństwo czegoś czego potrzebujesz do CADa. Co jest nie tak w laptopie który Ci poleciłem ? Jest to najlepsza opcja do tych zastosowań w tym budżecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, manuelos napisał:

Fajne czasy na baterii wynikają z zastosowanych procesorów niskonapięciowych (U na końcu przeważnie) - czyli przeciwieństwo czegoś czego potrzebujesz do CADa. Co jest nie tak w laptopie który Ci poleciłem ? Jest to najlepsza opcja do tych zastosowań w tym budżecie.

Dziękuje Ci za odpowiedź wszystko z nim jest ok jeżeli chodzi o moc. Uważam że jakbym miałbym już coś brać z karta graficzną to bym wybrał: https://www.x-kom.pl/p/1165017-notebook-laptop-16-hp-victus-16-i5-13500h-32gb-512-rtx4060-144hz.html Ze względu że 4050 dużo gorsza. Lecz posiadam stacjonarke do orania renderingu z 4070ti. 
Obecnie używałem dell precision 5570 lecz firmowego, a teraz zaczynam własną przygodę, przyzwyczaiłem się do pracy po 8h bez martwienia się o ładowarkę i prosty transport.  Podróżuje 15dni w miesiącu, często nie mam dostępu do prądu z tego powodu szukam czegoś bardziej mobilnego i z dobrą baterią. 
Co do autocada, to się nim nie przejmuję jeżeli chodzi o moc karty graficznej, ze względu że robię na nim podstawowe rzuty i wymiaruje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ASUS Vivobook S15 K5504VA i5-13500H/16GB/1TB/Win11 OLED 120H za 3999 zł ma świetny ekran oled i długo daje radę na jednym ładowaniu baterii. Jeśli nie potrzebujesz dedykowanej karty graficznej, to będzie lepszym wyborem.

Dell Inspiron 5440 Core 7 150U/16GB/1TB/Win11 MX570 za 4899 zł to mniejszy i mobilniejszy laptop z ekranem 14" cali, który ma niskonapięciowy procesor, oraz dedykowaną kartę graficzną, dzięki której na laptopie można dodatkowo płynniej zagrać w mniej wymagające gry, lub obsługiwać programy, które wymagają gpu. Niestety nie ma klawiatury numerycznej.

Edytowane przez pbesc
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.06.2024 o 19:14, Kevik01 napisał:

z tym nie jestem pewny co do baterii 56wh w tej wersji.

Morele podaje pojemność aku (w x-kom są ściśle tajne, bo pewnie nikogo to nie obchodzi): https://www.morele.net/kategoria/laptopy-31/,,,,,,,p,0,,,,18764O1154137.1556873.1880081.968969,18749O!4686/1/?noi - dodam, że 14 cali jest bardziej mobilne.

20 godzin temu, Kevik01 napisał:

Podróżuje 15dni w miesiącu, często nie mam dostępu do prądu z tego powodu szukam czegoś bardziej mobilnego i z dobrą baterią.

Pobaw się limitami mocy CPU (PL1 PL2 i inne nazwy). Potrzebujesz jak największej pojemności aku oraz najmniejszego zużycia energii. Seria "U" pomaga, ale limity możesz sobie wybrać sam i mieć gwaranta. Np. mój CPU ma o 42% większą wydajność przy 180 W niż przy 65 W, przy OC wręcz bywa walka o 2% wydajności kosztem nawet +50% prądu.

Musisz pójść w drugą stronę. Np. mój zdławiony na 35 W działa dziarsko. Przy mało pobierających procesorach z laptopów możesz sobie zrobić i 10 godzin pracy bez ładowania (a może i 20h). Pytanie jakim kosztem, potrzebny eksperyment, ale niemal zawsze na 1 ładowaniu laptop wykona dużo więcej pracy przy niskich limitach. Te limity są bardzo krwawe i CPU się trzyma bardzo dokładnie zadanej wartości bez skoków. PS. powerbank też wskazany.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi