Skocz do zawartości
andrzej1971

Lenovo Legion Pro 7-16 i9-13900HX rtx 4080 problem z działaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Perypetii ciąg dalszy. 

Za pierwszym razem serwisant podczas montażu założył pastę. Laptop działa ale...... został źle zmontowany. Klapa matrycy nie dociskała do obudowy. Zgłosiłem to albowiem uważam że takie rzeczy nie powinny mieć miejsca a sam laptop powinien być niemal idealnie spasowany

Czekałem na odpowiedź z lenovo ponad tydzień.  No i przyjedzie serwisant poprawić niedociągniecia i..... wstawić ciekły metal zamiast pasty i....wymienić radiator który ponoć nie pasuje

Na moje pytanie odnośnie pasty serwisant (mam z nim kontakt telefoniczny) i czemu nie zostało to dobrze zrobione od razu serwisant stwierdził że założenie pasy nakazało lenovo.

Dzisiaj (22/07/2024) przyjeżdża "Pan" serwisant. Niestety ten sam. Boję się co będzie wyprawiał z moim laptopem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie nie rozumiem tego co dzisiaj napisałeś z tym że ma przyjechać i wymienić pastę z chłodzeniem bo "klapa" nie dociska do obudowy :E 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Send1N napisał:

Kompletnie nie rozumiem tego co dzisiaj napisałeś z tym że ma przyjechać i wymienić pastę z chłodzeniem bo "klapa" nie dociska do obudowy :E 🤔

Jeszcze raz.  Zgłosiłem do serwisu lenovo że po serwisie (wymiana płyty głównej i układu chłodzenia) klapa matrycy nie dociska do obudowy. Wcześniej tak nie było

Serwis stwierdził że wyśle ponownie  serwisanta aby to naprawił (wcześniej wysłałem zdjęcia obudowy laptopa ze wszystkich stron)

W piątek dostałem informację od serwisanta że zostanie wymieniony radiator znaczy się układ chłodzenia (bo przez niego ponoć są wygięcia) i założony ciekły metal ( przy wymianie poprzedniej została założona pasta)

Na moje pytanie dlaczego od razu nie zostało to zrobione dostałem odpowiedź że to jest decyzja lenovo

Parę chwil temu dostałem info od serwisanta że jednak on nie przyjedzie a naprawy dokona inna osoba  w innym serwisie

Ty nic z tego nie rozumiesz a ja zaczynam rozumieć coraz mniej

Cała ta sytuacja zaczyna mnie już mocno wkurzać

Edytowane przez andrzej1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słyszałem aby dany model laptopa miał różne chłodzenia do wyboru, dziwna sprawa :E chyba że to które założył jest jakieś "krzywe"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

no mam problem (chyba) Przyjechał "Pan" serwisant i wymienił układ chłodzenia. Założył na procesor ciekły metal. Spasowanie laptopa  uległo poprawie

Problem jest jednak z wydajnością procesora.

Przed przyjazdem serwisanta procesor w trybie wydajnym osiągał w r23 26tyś pkt teraz 20 tyś. W trybie zrównoważonym 21 tyś. Mam wrażenie tak jakby tryb wydajny nie działał na procesorze

Wyniki wydajności w 3dm time spy uległy poprawie na grafice pogorszeniu uległy na procesorze. Nie wiem, może zbyt dużą wagę przykładam do syntetyków ale dzięki nim widzę czy jak laptop się spisuje.  Jeśli wyniki są gorsze niż były to w moim odczuciu jest coś nie tak ze sprzętem

Może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje z moim laptopem?

Co o tym sądzicie?

https://ibb.co/JzJytdj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, wrobel_krk napisał:

Może nowy bios wgrali gdzie Intel zmienił limity mocy żeby procek się nie spalił:

https://www.techspot.com/news/103926-intel-identifies-cause-behind-raptor-lake-crashes-mobile.html

No i już nie ma takich ładnych wyników.

To tylko hipoteza ale warto sprawdzić

bios nie był aktualizowany przynajmniej od miesiąca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, serwisant ograniczył się do wstawienia ciekłego metalu i wymiany układu chłodzenia. Stwierdził że takie jednorazowe strzały na 106 stopni to nic wielkiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może w miejscu kontaktu chłodzenia z rdzeniem cpu jest słaby kontakt bo nie najlepiej tam położył metal a w miejscu grafiki mu się udało :E procek pewnie od tych bardzo wysokich temperatur ma gorsze zegary teraz niż wcześniej i stąd niższe wyniki... :/ 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możecie mi podpowiedzieć co w takim razie zrobić z tym laptopem. Męczyć serwis dopóki nie zrobią z nim porządku, naprawić we własnym zakresie a może go.....po prostu sprzedać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko bez ingerencji "pod maską" to możesz wyłączyć boosta procesora będzie z 15 stopni mniej > panel sterowania > wszystkie elementy panelu sterowania > opcje zasilania > zmień ustawienia planu (ten który obecnie masz) > zarządzanie energią procesora i maksymalny stan procesora zmieniasz z 100% np na 99% na baterii i na kablu robisz to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dostałem informację że mam dostarczyć laptopa do serwisu. Sam serwis ma...... słabą opinię a pokazali to monterzy (ciężko nazwać ich serwisantami) którzy przyjeżdżali do laptopa. COMP S.A. CSS Centrum Usług 

Przekazałem swoje obawy lenovo i dostałem odpowiedź iż jest to jedyny serwis która ma z nimi podpisaną umowę na digital care a naprawa jest monitorowana  przez lenovo. Do końca gwarancji jest jeszcze rok czasu

Proszę o szybka poradę więc. Sprzedać w czorty tego laptopa za cenę o połowę niższą niż go kupiłem ( założyłem temat już) czy jednak próbować go naprawiać w tym serwisie

Bardzo proszę o szybką radę co robić w tej sytuacji. (nie ukrywam że jest też mocno i zmęczony i poirytowany tym co się dzieje wokół tego laptopa) 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak masz tylko problem z temperaturami to pisałem ci wyżej żebyś wyłączył boosta, chyba że dalej coś innego dolega oprócz tego?

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Send1N napisał:

Jak masz tylko problem z temperaturami to pisałem ci wyżej żebyś wyłączył boosta, chyba że dalej coś innego dolega oprócz tego?

zrobiłem tak jak radziłeś tylko w dalszym ciągu nie działa tryb wydajny. Zaś sam procesor zachowuje się tak jak i7 13700.  Problemem jest serwis.  Najgorsze jest to że laptop do wymiany płyty głównej działał idealnie. Wymiana płyty głównej i wizyta pierwszego montera również nie zmieniła mojego zdania. Monter (jedynie i aż ) źle spasował obudowę. Sam laptop pomimo założenia pasty też nie miał problemów z temperaturami. Zgłosiłem (pisze to kolejny raz) złe spasowanie. lenovo uznało to no i.....przyjechał inny monter. Zmienił (kolejny raz układ chłodzenia) i założył ciekły metal. 

Laptop jest teraz idealnie spasowany ale ma za to problem z wydajnością procesora ( jest więc zdecydowanie gorzej niż było to przed jego wizytą)  a więc zachowuje się jak laptop za połowę ceny. Sprawdzałem laptopa przy monterze ale stwierdził że on r23 i 3dm time spy nie uznaje. Na moją prośbę aby założył z powrotem pastę odpowiedział mi że muszę za to zapłacić 100 zł

Kolejne zgłoszenie. Najpierw informacja do lenovo o ograniczonej wydajności. zostało to uznane  Dostałem również informację od nich że naprawa laptopa jest obecnie monitorowana (wysyłałem zdjęcia z hwinfo). Miał przyjechać kolejny monter ale serwis stwierdził że muszą sprawdzić laptopa na miejscu. Został zamówiony kurier ale z niego zrezygnowałem. Nie chcę go wysyłać. Jeśli zdecyduję się na naprawę to dostarczę sprzęt osobiście.  Sam serwis ma opinie.... mocno średnie (lekko napisane)

Nie wiem po prostu co robić. Pisałem o tym w postach wyżej. Dla Was zapewne to głupie rozterki. Jeśli zdecyduję się go oddać do serwisu to nie wiadomo w jakim stanie wróci i ile będzie trwała jego naprawa

(wydaje mi się że każdy po wizytach monterów miałby podobne obawy) Sprzedać go czy oddać do naprawy. O to jest pytanie

ps Mam wrażenie że wystarczy na nowo założyć ciekły metal albo porządną pastę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może po prostu olej serwis lenovo i wymień we własnym zakresie np na pada zmiennofazowego honeywell ptm7950 zamiast zwykłej pasty czy metalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi