Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Od nowości, od kiedy kupiłem nową kartę graficzną mam problem z grafiką. Dokładnie chodzi mi o wyświetlanie szczegółów. Wszystko wydaje się tak jak by było w kratkę. Dobrze to widać w Cyberpunk na włosach postaci. W RDD2 widać to na całej postaci.

Nie wiem w czym jest problem. Mam tak od kiedy kupiłem nową grafikę. Przeinstalowanie systemu nic nie dało. Mam najnowsze sterowniki. W aplikacji Adrenelin próbowałem włączać, wyłączać wszystkie możliwe opcje i nic się nie zmienia. Może z tą kartą jest coś nie tak? Nie wiem czy jest sens wysyłać ją do serwisu, bo po za tym działa chyba dobrze.

Może jakieś pomysły? Poniżej linki do filmików z cyberpunk i RDD2.

Karta graficzna Sapphire technology NITRO+ Radeon RX 7800 XT 16GB
Gigabyte B550 AORUS ELITE V2
AMD Ryzen 5 5600X
Zasilacz be quiet! System Power 10 750W
Kingston Fury Beast 32GB [2x16GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM]

cyberpunk 1

cyberpunk 2

RDD2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jak grasz bez FSR w natywnej rozdzielczości widzisz różnice na plus? Może to być po prostu od małej natywnej rozdzielczości + używanie skalowania. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używasz FSR 2.1 i się dziwisz że masz problemy z obrazem? :szczerbaty:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto jeszcze sprawdzić kabel połączeniowy (HDMI / DP). Spotkałem się już z podobnym przypadkiem i była to wina kabla. Nie zaszkodzi sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niska rozdzielczość (2560x1080) + FSR Jakość (to bazowa 1707x720), więc nie ma się co dziwić, że jakość obrazu nie jest jakoś super. Albo zrezygnuj z rozmydlaczy, albo wymień monitor na taki z wysoką rozdzielczością (3840x2160-5120x2160) i dopiero odpalaj FSR/DLSS 😁(nawet w trybie "performance" będziesz miał wyższą rozdzielczość bazową, niż obecnie w trybie "quality" i będzie to wyglądać lepiej)

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz FSR w opcjach Cyberpunka. W ogóle najlepiej z FSR nie korzystaj, to jest dla tych u których karty graficzne nie wyrabiają stabilnych 60fps'ów w natywnej rozdzielczości. (Skalowanie rozdzielczości - Wył.).

W RDR2 zanim włączyłeś FSR to miałeś jeszcze antialiasing na bardzo niskim ustawieniu MSAA x4. Osobiście z antialiasingu poniżej x8 (preferowalnie nawet x16) w ogóle bym nie korzystał, tzn. jeśli komp nie wyrabia z wyższym ustawieniem to dać na off. W ogóle tam dziwnie - dowalili łączenie różnych technik AA, to nie może mieć dobrego rezultatu. :E Spróbuj kolejno wyłączać TAA, FXAA, MSAA, i włączać pojedynczo - sprawdzaj jak wyglądają postacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
40 minut temu, ElProblemos napisał:

antialiasing na bardzo niskim ustawieniu MSAA x4. Osobiście z antialiasingu poniżej x8 (preferowalnie nawet x16) w ogóle bym nie korzystał,

Też miałem takie podejście, przy monitorze z pikselem 0,282mm/90PPI. Im większy piksel, tym bardziej widać aliasing.

Jednak minusem MSAA jest to, że nie działa on na każdy element obrazu (jedynie na krawędzie brył i to jeszcze nie zawsze) w dzisiejszych grach to w ogóle na mało którym elemencie działa (niedotykane przez MSAA są: efekty shader, włosy, ogrodzenie/siatka, trawa, liście itp.).

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL U mnie przy 100 PPI wszystkie antialiasingi to nadal sieczka i rozmycie. :E

Na wszystkie pikselozy natomiast najlepiej sprawdza się... super resolution, albo z nowym nvidiowiskim DLDSR x2.25, albo tradycyjny, dostępny na amd/intelu/nvidii, z 4K.

U mnie tak wygląda bez AA natywna 1920x1200 fota, a tak dalej bez AA ale z super resolution fota Przeskocz między obydwoma parę razy patrząc na same włosy... Już pomijając nawet geometrie pomieszczenia w tle.

Według mnie lepiej spożytkować nadmiar mocy karty na super resolution niż na AA przy natywnej. :)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziękuję za pomoc.

Rzeczywiście po wyłączeniu FSR wszystko się poprawiło. Zwłaszcza gdy zwiększyłem rozdzielczość. W RDD2 MSAA robiło złą robotę. Po wyłączeniu tego wzrosły FPSy i to znacznie, zwiększyłem rozdzielczość i wszystko wygląda o wiele lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSR zwłaszcza starsze w wersje 2.0 nie ma sensu włączać w tak niskich rozdzielczościach. Zwłaszcza, że Twoja karta radzi sobie tam bardzo dobrze, robisz to tylko jak karcie brakuje mocy, lub grasz w wyższych rozdzielczościach. FSR 3.0 na pewno będzie się lepiej sprawował, podobno Redzi mieli go dorzuć do Cyberpunka, ale do Twojej rozdzielczości graj natywnie na 7800XT i wszystko będzie w porządku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi