Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Od wielu lat wykorzystuję do puszczania muzyki z PC kartę AIM SC808 przez stereo do wzmacniacza. I zachowując tego typu formę, to czy pojawiło się coś (następca mojej karty dźwiękowej) nowszego i lepszego (lub choćby na podobnym poziomie) w ciągu ostatnich lat?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie. Karty dźwiękowe są na wymarciu.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też podejrzewałem... tym samym, czy jest sens z tego miejsca na wchodzenie np. w DACi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może Audiotrak Prodigy Cube2 ?

Edytowane przez bourne2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audiotrak Cube2 będzie mimo wszystko sporo gorszy od SC808 - ten ostatni to w końcu poziom trochę ponad Xonar STX, a w zew. DAC'ach odpowiednik STX to dopiero Topping DX3 Pro+, który kosztuje 950pln - recenzja naszego lokalnego moderatora laba, który posiada zarówno SC808 jak i STX'a.

Werdykt: siedzieć na SC808 tak długo jak działa. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ElProblemos napisał:

Audiotrak Cube2 będzie mimo wszystko sporo gorszy

podepnę się,

xonar DX, którego chce wywalić z budy, po przesiadce na am5 bardziej problematyczny niż wcześniej. Niestety obecna płyta to alc897, który jest dla mnie osobiście nie do przyjęcia...

chcę jakaś zewnętrzną kartę, zależy mi głownie na głośnikach 2.0 , ale może kiedyś też zeby napędził sensowne słuchawki.

i tu dylematy, co zagra podobnie, ale żeby nie gorzej niż taki xonardx czy x-fi gamer

czy prodigy cube 1 black edition mógłby spełnić niewygórowane oczekiwania ? a może Fii0 E10K ?  te karty są/pojawiają się w używkach do 200zł

chyba kupię coś na próbę przez allegro z aukcji z możliwością zwrotu i zobaczę czy to spełnia moje oczekiwania 🤓

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ElProblemos napisał:

Audiotrak Cube2 będzie mimo wszystko sporo gorszy od SC808 - ten ostatni to w końcu poziom trochę ponad Xonar STX, a w zew. DAC'ach odpowiednik STX to dopiero Topping DX3 Pro+, który kosztuje 950pln - recenzja naszego lokalnego moderatora laba, który posiada zarówno SC808 jak i STX'a.

Werdykt: siedzieć na SC808 tak długo jak działa. :)

Właśnie wczoraj przeglądałem tę recenzję i trochę innych informacji. Tym samym chciałem również napisać, że jako zewnętrzna (bo to by była jedyna słuszna, jeśli w ogóle jakaś alternatywa) "karta", to chyba coś w stylu Topping DX3 Pro+ czy może... Audiolab Q-DAC. Jednak to z kolei zupełnie inne półki cenowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@mimuszek Do głośników E10K będzie gorszy od Xonar'a DX niestety, i tylko jedna używka w dobrej cenie na allegro jest (FiiO przestało produkować wszystko co mieli "tanie" więc nówek nie dostaniesz nawet :/).

Temat niżej polecałem do słuchawek Topping DX1, akurat oprócz wyjść słuchawkowych ma również wyjście liniowe na głosniki 2.0 - z tym że bez kontroli głośności, i bez wzmocnienia, czyli tylko do aktywnych głośników, żadnych pasywnych. Z tym że ten Topping nówka to 499pln, czyli tyle co Audiotrak Cube 2 - który ma również wyjście liniowe pod głosniki.

Taniej obecnie bardzo trudno cokolwiek wymyślić,  rynek taniego jak barszcz i dobrego audio wymarł, ostała się tylko (relatywna) drożyzna.

@basket4rap Inne półki i też trochę inny styl grania, DX3 Pro+ brzmi jak STX po wyjściu słuchawkowym, które jest dosyć "suche", w przeciwieństwie do SC808. Polecam czytnąć porównanie SC808 z STX, będziesz wiedział szybko co jest grane :P https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-karty-dzwiekowej-aim-sc808/

Edit: dopiero teraz zauważyłem że złego basketa zatagowałem :E

Edytowane przez ElProblemos
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mimuszek napisał:

xonar DX, którego chce wywalić z budy, po przesiadce na am5 bardziej problematyczny niż wcześniej. Niestety obecna płyta to alc897, który jest dla mnie osobiście nie do przyjęcia...

Tak z ciekawości miałeś problem z randomowym wyciszaniem jednego kanału do takich wartości jakbyś ściszył dzwięk na 10% bo zakładam że tak (każdy to miał) i tyle czasu na tym wytrzymałeś? :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N , tak, miałem, dyskutowaliśmy o tym jak ty jeszcze miałeś,  ale na b550 problem stał się marginalny, raz na ruski rok, najczęściej przy szybkim przewijaniu filmu na youtube. Przywykłem, bo jak pisze, żadkość

Natomiast teraz na b650 jest to bardzo częste, nawet nie trzeba nic robić, komp jest tylko uruchomiony, włączam film albo muzykę i pyk prawy gra na te 15%

pamiętasz podczas uruchamiania, albo wybudzania z uśpienia in klikał dwa razy i było ok, tak samo jak go wyłączyłeś w biosie i włączyłeś klik/klak i wracał do normalności...

a teraz jeśli go włączam to jest to podwójne klik klak i ok gra 

ale jeśli wychodzę z trybu uśpienia to jest tylko jedno klik i też niby jest ok, ale np odpalam przeglądarkę i słysze małe pierdnięcie w głośnikach, potem gra, ale mam wrażenie że ciszej, być może jest opcja jakiegoś zasilania pci po uśpieniu.. irytuje mnie to..

ale 500zł za kartę nie dam, będę z tym żył, musze chyba sobie coś kupić na probę do testów, może mi spasi

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

O kompletnie zapomniałem że rozmawialiśmy na ten temat, ale byłem pewny że to jest wina samej karty, te same problemy miały D1 czy DGX z tym że na innej platformie było to sporadyczne a na kolejnej się nasiliło to mnie zaskoczyłeś :] ja miałem tak że gram i nagle w prawej słuchawce prawie nic nie słychać a druga gra normalnie, pomagało właśnie tylko wyłączenie i włączenie urządzenia (karty xonar) w menedżerze urządzeń lub restart systemu - wiadomo, ja tą kartę pózniej jeszcze sprzedałem za tyle samo co kupiłem :E zdziwiło mnie że ktoś to ode mnie kupił jak w sieci multum tematów o tym problemie 🤭

Edytowane przez Send1N
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Używacie programiku XonarSwitch 0.9.661 ? To chyba najlepsze co się mogło tym kartom przytrafić. Ja instaluję totalnie gołe sterowniki bez żadnych paneli itp a później wszystko ustawiam właśnie w tym XonarSwitch. Praktycznie zero problemów z kartą. Szkoda że autor już nie rozwija tego projektu.

https://maxedtech.com/xonarswitch-beta-testing/

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bourne2008 Używałem jak miałem problemy jeszcze na XP'ku z tymi losowymi traszkami zamiast dźwięku na sterach UniXonar. Na 7 i na 10 ani razu nie musiałem (wszystko również na sterach UniXonar).

Swoją drogą też odkryłem że te problemy tylko występują... przy ustawieniu samplowania w samym sterowniku karty na 44.1KHz - przy 48Khz i 192Khz problem nie występuje w ogóle. Czyli gdzieś bug w konwersji "zegara" jest (te karty mają tylko oscylator 24MHz, tzn. natywnie wspierają 48/96/192KHz, a 44.1KHz, i 88.2/176.4KHz dostępne w ASIO, tylko przez emulację w chipsecie CMedia) - Jakby komuś przydatna taka informacja była.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, bourne2008 napisał:

Używacie programiku XonarSwitch 0.9.661 ?

u mnie się kompletnie nie sprawdzało, ale zainstaluje teraz na nowej płycie z ciekawości

od zawsze tylko unixonar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz nadzieję że instalacja tego coś zmieni w sprawie wyciszania kanału to szkoda czasu ja testowałem swego czasu wszystkie możliwe stery, różne systemy i nic to nie zmieniało ;) poza tym to jest tylko apka bez sterów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Send1N napisał:

że instalacja tego coś zmieni w sprawie wyciszania kanału

ja ją już instalowałem parę lat temu, też niektórzy zachwalali, a u mnie totalnie nie działała

ale skoro Jason pisze ze u niego działa, to może teraz akurat coś  ;)

żebym chociaż miał płytę z alc1200, miałem go na tomahawku 550 i po zabawie audio console był ok, atu padaczka 897

Nawet jak wziąłem od syna słuchawki hyperx cloud, one mają swoją kartę, ona gra lepiej od tego realteka. pamiętam że ze 2-3lata temu były tematy tutaj na forum o takich zewnętrznych kartach, to można było coś fajnego do tych 200zł kupić, nawet z ali, a teraz ...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@mimuszek Były Audioquest Dragonfly Black po 200-220pln nowe... teraz kosztują 300pln.

Była masa chińczyków TempoTec/Hidizs (jedno i to samo w różnych kadłubkach) za grosze, teraz tylko arcydrogie modele są. :E TempoTec nawet sensowną kartę na PCI-E miał.

Mam wrażenie że chińczycy i inni producenci budżetowego sprzętu wypieli się na rynki i konsumentów "trzeciego świata", a obecnie wszystko dla amerykanów tłuką - bo nie dość że tak jak w Chinach i USA dostępność jest wszystkiego od ręki, a do EU i wszędzie indziej albo nie raczą dystrybucji robić, albo jak już zrobią to u nas finalnie kosztuje x2 więcej niż w USA, to jakby nie patrzeć wszystko z przedziałów 100/200/300pln znikło, i "budżetowe buble" zaczynają się od słonych, drogich jak dla nas, 500pln. W tym samym czasie w stanach sprzęt audio do 100$, czyli tej samej kwoty 500pln, amerykanie uważają za produkty ultrabudżetowe - dla nich to jak dla nas 100pln, jeden dzień przewracania hamburgerów w mcdonaldzie i ich stać. A coś do 1000pln, tzn 250$, uważają za średnią półkę nie dla audiofilia, a dla zjadacza chleba.

Tam nawet nie zwracają uwagi na karty/dongle/DAC+AMP'y poniżej 100$ i "bardzo dziwnym trafem" wszyscy producenci skorygowali swoją ofertę cenowo w górę do takich kwot.

Nawet takie FiiO które słynęło z produkcji tanich ale dobrych DAC+AMP'ów praktycznie wycofało wszystko co mieli w przedziale 50$-100$, często nie dając żadnych droższych alternatyw, np. mam ich przenośny wzmacniacz A5, który kosztował swojego czasu jakoś 600pln więc nie mało, a nawet i go wycofali, i drugiego tak mocnego prądowo wzmacniacza pod wyjście niezbalansowane nie dostanę nigdzie (800mW w 32 ohm, 150mW w 300 ohm), konkurencja nawet do 1000pln ma jedynie "produkty" które z 10%-20% tej mocy na wyjściu mają. Jak mój A5 padnie to koniec mobilnego użytkowania prądowo-niewydajnych słuchawek.

Edytowane przez ElProblemos
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, mimuszek napisał:

atu padaczka 897

Nawet jak wziąłem od syna słuchawki hyperx cloud, one mają swoją kartę, ona gra lepiej od tego realteka.

Proste że tak 3 ostatnie moje płyty włącznie z obecną miały ten kodek więc coś o tym wiem :E od lat nie używam już integr z mobo byle co nawet poniżej stówki jest lepsze i przynajmniej coś słychać na słuchawkach :] 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mimuszek O Fosi K5 Pro słyszałem wiele negatywnych opinii, a to model nie dość że cenowo "taki sam", wyglądem bardo zbliżony, to jeszcze K5 Pro ma mocniejsze wyjście słuchawkowe od Q4 (wg producenta, K5 Pro 500mW w 32ohm, 80mW w 300ohm, a Q4 tylko 100mW w 32ohm, a w o wyższych oporach nawet nie wspominają :E). No i to nazewnictwo modeli na takie same nazwy jak ich bezpośrednia konkurencja ma...

Raczej nawet 2 stów niewarte.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po jakichś 2 tyg wracam,  @Send1N   @bourne2008

jak pisałem, tak zrobiłem...

ale podszedłem do tego inaczej, wyczyściłem system ze wszystkiego co miało cokolwiek wspólnego z asus/xonar , czyszcząc ręcznie rejestr...

zainstalowałem sterowniki ze strony asusa, ostatnie oficjalne xx.23, nie żadne unixonary, dopiero wtedy XonarSwitch..

i wiecie co ? ano to że od momentu tej instalacji ( już ze dwa tygodnie ) ani razu nie ściszył się kanał, nie ma pierdzenia przy otwieraniu strony, nawet zasilanie po wybudzaniu klika dwa razy ( jak przy całkowitym uruchamianiu )  a nie raz

chyba odpukać jeszcze xonar sobie pożyje, korektor też jest ok, jedynie jak się uzywa opcji SVN i jest cisza to słychać szum w głośnikach, ale to chyba normalne, bo to jakieś sztuczne podbicie dynamiki, niepotrzebne mi to..

testowałem na milion sposobów, tam gdzie z reguły się potrafił wywalić jedna strona, czyli np przy szybkim przewijaniu filmów itd, no nic, wszystko działa  :)  tfu tfu

Dzięki

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż się wierzyć nie chce że to soft robił przez te lata problem z wyciszaniem kanału, no ciekawe jak to dalej będzie czy cię któregoś dnia jednak nie złapie, ja byłem pewny że to jest problem sprzętowy 😯

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 3.08.2024 o 19:37, Send1N napisał:

że to soft robił przez te lata problem

nie no, ja tez w to nie wierze, ale po prostu póki co wróciło do normalności, tak jak było na B550 że zdarzało się to raz na 2mce, a nie codziennie, albo kilka razy dziennie jak do niedawna na B650.

pożyjemy, zobaczymy

update :

dziś (06.08 ) podczas oglądania youtuba i przewijania jeden kanał się wyłączył, pierwszy raz od 3tyg...

Edytowane przez mimuszek
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No i klops. Dopadlo i mnie. Xonar Essence STX2 wywoluje crashe i restarty na płycie B650E. Niby działa ale często podczas charakterystycznego "klik" restartuje system. Podobnie przy przełączaniu z wyjścia glośnikowego na słuchawki. Po wyjęciu karty jest stabilnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi