Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko

Proste dość pytanie. Jakie macie doświadczenia z ciekłym metalem w asusach. Z tego co widziałem na YT lapy nie lubią stania i wstrząsów ponieważ po około roku max 2 latach metal przemieszcza się, a procesor przegrzewa. Ktoś miał podobnie?

Trochę lipa, dawniej HDD były takim newralgicznym punktem teraz CM. Najgorzej chyba ma się sprawa podczas przemieszczania się, gdzie laptop stoi pionowo podczas chodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To był właśnie jeden z głównych powodów dlaczego nie poszedłem w Asusa tylko MSI, nie dość że mają stare złącze zasilania z lewej strony które można łatwo wyrwać do tego jakość obudowy w tych najdroższych woła o pomstę do nieba nie mówiąc o tym ciekłym metalu który się potrafi rozlać podczas podróży samolotem. Na YT są filmy jak te asusy padają przez ten ciekły metal szczegolnie jak sie z nimi podróżuje ale nie tylko. Mam już drugiego laptopa msi i nie mam żadnego  problemu alatam z nim 5 razy w roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za rok, dwa jak sie temperatury podniosą lub wydajność spadnie założę ptm 7950. Nie spodziewam się rewelacji, ale przynajmniej nie będzie problemów podczas przemieszczania.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Metal jest spoko bo masz najlepszą wydajność transferu ciepła do chłodzenia i nic nie robi wąskiego gardła + metal się nie degraduje, natomiast to jest dobra opcja tylko wtedy jak lapek stoi na biurku w normalnej pozycji do pracy, jak ma być mobilny to też bym nie ryzykował, ps5 też miały swoje problemy z metalem w jak ktoś stawiał pionowo :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Send1N napisał:

Metal jest spoko bo masz najlepszą wydajność transferu ciepła do chłodzenia i nic nie robi wąskiego gardła + metal się nie degraduje, natomiast to jest dobra opcja tylko wtedy jak lapek stoi na biurku w normalnej pozycji do pracy, jak ma być mobilny to też bym nie ryzykował, ps5 też miały swoje problemy z metalem w jak ktoś stawiał pionowo :E 

Z tym wąskim gardłem to tak nie do końca. Ten mój asus podczas cinebencha 23 throttlinguje na większości rdzeni performance.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To wiadome ale na zwykłej paście czy nawet ptm'ie jeszcze szybciej by wpadał w throttling :] na metalu masz pewność że w pewnych sytuacjach chłodzenie nie wyrabia a nie że transfer cieplny jest lipny.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.07.2024 o 12:51, Zdebik napisał:

po około roku max 2 latach metal przemieszcza się, a procesor przegrzewa

To że masz metal wcale nie znaczy że nie należy wymieniać. 

Ja co roku robię czyszczenie kompa i wymieniam pastę na nową. 

8 godzin temu, Send1N napisał:

+ metal się nie degraduje

Oczywiście że się degraduje.

Popatrz jak filmiki na YT jak po skalpowaniu ktoś postanowił sprawdzić i okazało się że degraduje.

Ostatnio czyściłem laptopa z metalem po 4 latach bo koleś myślał że się nie degraduje.

Pasty nie było i wżery na miedzi. 

Trochę miałem czyszczenia. 

Ponoć te nowe pady są na dłużej ale jeszcze nie były testowane w dłużyszm terminie więc trzeba poczekać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To zdegradowal ci się czy po prostu zniknął z rdzenia to jest różnica :E jak coś to ptm7950 się nie degraduje gdyby cie to interesowało, testowany był tutaj na forum w kilku lapkach i chłopaki dawali info po dłuższym czasie, ale wydajności takiej jak na metalu na tym nie osiągniesz, tak samo jak na innych tego typu padach o zmiennych fazach.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Zdebik napisał:

Za rok, dwa jak sie temperatury podniosą lub wydajność spadnie założę ptm 7950. Nie spodziewam się rewelacji, ale przynajmniej nie będzie problemów podczas przemieszczania.

W moim starym msi temperatury takie same od nowości po dwóch latach, więc jak dobra pasta to i pięć lat bez problemu posłuży tak jak mój stary komp stacjonarny który sam składałem na paście noctua nt h1 gdy zdjąłem po 5 latach chłodzenie pasta była nadal mokra...

21 godzin temu, Send1N napisał:

to jest dobra opcja tylko wtedy jak lapek stoi na biurku w normalnej pozycji do pracy

Po co więc laptop skoro ma stać w jednym miejscu ? czasami lubię też pograć na leżąco...

20 godzin temu, Send1N napisał:

To wiadome ale na zwykłej paście czy nawet ptm'ie jeszcze szybciej by wpadał w throttling :] na metalu masz pewność że w pewnych sytuacjach chłodzenie nie wyrabia a nie że transfer cieplny jest lipny.

Zawsze jest opcja ograniczyć max boost czy TDP w biosie by temperatury nie szły wyżej niż zadana temperatura, dzisiejsze procki mają tyle rdzeni że nawet jak okroisz wydajność kilka procent to te kilka fps w grach czy kilka sekund w renderingu nie zrobi różnicy...

W dniu 3.07.2024 o 12:51, Zdebik napisał:

po około roku max 2 latach metal przemieszcza się, a procesor przegrzewa. 

To jest akurat prawda... sprawdzone przez youtuberów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Send1N napisał:

To zdegradowal ci się czy po prostu zniknął z rdzenia to jest różnica 

Żadna różnica znikną czyli zdegradował się.

Albo ja czegoś nie ogarniam 🤭

4 godziny temu, outsiderdj napisał:

gdy zdjąłem po 5 latach chłodzenie pasta była nadal mokra...

Jeżeli komputer służył do przeglądarki to możliwe. 

Jeżeli jest obciążony to nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, ostryb napisał:

Żadna różnica znikną czyli zdegradował się.

Albo ja czegoś nie ogarniam 🤭

Jeżeli komputer służył do przeglądarki to możliwe. 

Jeżeli jest obciążony to nie.

Przez 13 lat miałem kompa na i5'ce 3gen. Główne zastosowanie: granie, edycja zdjęć w PS i LR. Radiator ściągany 2x, pasta zawsze bez zarzutów. Używałem Noctu'y tej w buteleczce z pędzelkiem (nie pamiętam nazwy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Zdebik napisał:

Przez 13 lat miałem kompa na i5'ce 3gen. Główne zastosowanie: granie, edycja zdjęć w PS i LR. Radiator ściągany 2x, pasta zawsze bez zarzutów. Używałem Noctu'y tej w buteleczce z pędzelkiem (nie pamiętam nazwy).

Hyba grając w pasjansa 😁

W ciągu miesiąca czyszcze średnio dwa laptopy i jedną stacjonarkę. 

Do dwóch lat pasta może działać ale powyżej to bajki opowiadasz.

Ja u siebie w stacjonarce wymieniam pastę co około rok i w laptopie robiłem tak samo.

Nie mówię że co roku trzeba wymieniać ja przy okazji czyszczenia kompa tak robię. 

Z mojego doświadczenia wiem że 2 lata dla pasty to maks.

Ostatnio czyściłem dwa laptopy.

Jeden Asus 4 lata od nowości nie zmieniana pasta.

Pasta orginalna silikonowa kruszyła się i definitywne nie była mokra.

Drugi Alienware 17 cali, pasta metal nie istniał i wżery na chłodzeniu w miedzi co przy dłuższym używaniu jest normą.

Na koniec ja tak uważam jeżeli ktoś robi inaczej to spoko niech robi.

Tylko z mojego doświadczenia pasta 3, 4 letnia nie ma swoich właściwości i co 2 lata maksimum należy wymienić. 

Nie ważne silikon czy metal. 

Kończę i pozdrawiam. 

Edytowane przez ostryb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w przypadku Ivy Bridge to możliwe. IB było bardzo chłodną i wydajną architekturą.
Przy dobrym chłodzeniu i5 czy nawet i7 3generacji bez OC nie osiągały nawet 60stopni w full stresie wiec niedziwne, że mu pasta tyle mogła trzymać.
Przy konkurencie w tamtym okresie, czyli AMD Vishera trzeba było pastę zmieniać co rok, bo te procesory przy Ivy Bridge to były grzałki.
Dzisiejsze procesory Intela są nawet gorsze od Vishery, pod względem poboru mocy.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wysokich temperaturach to zwykła pasta potrafi się w jedną dobę zdegradować, istnieje takie coś że ktoś kładzie świeżą przez kilka godzin jest te kilka stopni mniej niż przed zmianą a za parę godzin wracają temperatury identyczne jak na starej paście i throttling cpu od nowa :] częsty przypadek w lapkach gdzie procek ma okolice 85-95c pod obciążeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Erwtokritos napisał:

Akurat w przypadku Ivy Bridge to możliwe. IB było bardzo chłodną i wydajną architekturą.
Przy dobrym chłodzeniu i5 czy nawet i7 3generacji bez OC nie osiągały nawet 60stopni w full stresie wiec niedziwne, że mu pasta tyle mogła trzymać.

Słuszna uwaga temperatury szybciej degradują pastę. 

Nie pomyślałem o tym a masz rację. 

Pozdrawiam. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pytanie do Was.

Zakupiłem Asus TUF 15 Gaming - RTX 4070, Ryzen 9 8945HS - testuje go od wczoraj, temperatury bez podstawki na procku

to wg HWInfo 93 stopnie...

Obudowa tego lapka, zaraz pod ekranem i częściowo na klawiaturze jest strasznie gorąca... Boki też. 

Przykładam dłoń i czuć okropne grzanie. Tak się dzieje po 5 minutach, testuje narazie gre Resident Evil 4 Remake.

Pytanie czy to normalne ?

Tryb w Armoury Crate - wydajność.

Aktualizacje przeprowadziłem, jak narazie wszystko aktualne, BIOS też się zaktualizował

Edytowane przez Alphik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nowy, poczekaj i go obciążaj może musi się wygrzać. 

Laptop gamingowy bez podstawki to słaby pomysł, moim zdaniem. 

Przynajmniej mu coś podłuż z tyłu żeby lepiej zaciągał powietrze. 

Temperatura duża ale nie tragiczna taka to niestey przyjemność z gamingowymi laptopami.

Moich 2 znajomilych po  kupili takie ustroistwa do swoich laptopów 

IETS GT202UB vacuum laptop fan cooler With temperature display, intelligent temperature measurement cooling, 13 wind speed (2600-5000RPM turbo fan),Perfect for Rapid Cooling of gaming laptop https://amzn.eu/d/09RWbRV9

Dopiero temperatury się uspokoiły właśnie w Asusach.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.07.2024 o 17:07, ostryb napisał:

Hyba grając w pasjansa 😁

W ciągu miesiąca czyszcze średnio dwa laptopy i jedną stacjonarkę. 

Do dwóch lat pasta może działać ale powyżej to bajki opowiadasz.

https://www.intel.com/content/www/us/en/gaming/resources/how-to-apply-thermal-paste.html

In most cases, you shouldn’t need to reapply more than once every few years, though you should replace your paste if you remove your cooler for any reason. You may also want to consider reapplying thermal paste if you find your CPU temperatures are climbing.

Dobrze zaaplikowana pasta nie wymaga wymiany co rok dwa.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dużo zależy od tego jaka to pasta...

9 godzin temu, Alphik napisał:

Pytanie do Was.

Zakupiłem Asus TUF 15 Gaming - RTX 4070, Ryzen 9 8945HS - testuje go od wczoraj, temperatury bez podstawki na procku

Normalne, wyłącz boosta dla cpu to temperatury polecą konkretnie w dół a może wydajność, potestuj może ci wystarczy taka wydajność z bazowym zegarem, ostatnio wyłączałem w dwóch lapkach lenowo i z miejsca 15 stopni mniej :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.07.2024 o 14:40, Alphik napisał:

Pytanie do Was.

Obudowa tego lapka, zaraz pod ekranem i częściowo na klawiaturze jest strasznie gorąca... Boki też. 

Przykładam dłoń i czuć okropne grzanie. Tak się dzieje po 5 minutach, testuje narazie gre Resident Evil 4 Remake.

Pytanie czy to normalne ?

Tryb w Armoury Crate - wydajność.

Aktualizacje przeprowadziłem, jak narazie wszystko aktualne, BIOS też się zaktualizował

U mnie teraz też gorączka. W zimie jak kupowałem swojego a15 to w stresie bez boosta nie przekraczał 70C. Teraz do 80 już doskakuje. Myślę nad implementacją PTMa bo mam wrażenie, że częsc to oczywiście upały ale część już zdezelowana pasta ori. :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Qrdello napisał:

U mnie teraz też gorączka. W zimie jak kupowałem swojego a15 to w stresie bez boosta nie przekraczał 70C. Teraz do 80 już doskakuje. Myślę nad implementacją PTMa bo mam wrażenie, że częsc to oczywiście upały ale część już zdezelowana pasta ori. :/ 

do 80 stopni, a u mnie 93 od nowości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z wyłączonym boostem? bo Qrdello pisał o temperaturze na skręconym tdp niż stock po wyjęciu z pudła.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Send1N napisał:

Z wyłączonym boostem? bo Qrdello pisał o temperaturze na skręconym tdp niż stock po wyjęciu z pudła.

Racja, nie doczytałem, nie sprawdzałem jeszcze bez boosta. W wolnej chwili ogarnę ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi